• No results found

Diskuze k otázce č. 15:

Žáci si osvojili některé zásady pro psaní slovního hodnocení, např. to, že může být adresováno dítěti a v tomto případě cvičnému učiteli. Také zde lze ukázat, že některé děti již komentují pozorovatelnou skutečnost. Oproti tomu část žáků popisuje pouze osobu cvičného učitele nebo jeho vlastnosti namísto pozorovatelné skutečnosti. Navíc slovní hodnocení žáků povzbuzují učitele pro další práci a upozorňují na chyby, které je třeba zlepšit (viz kap. 3.3).

Ukázky z tabulek určených pro hodnocení hodin českého jazyka a literatury vedených cvičným učitelem jsou uvedeny v příloze této práce. Tyto ukázky jsou odůvodněním komentáře v kapitole 5.3 odstavci Fáze průběhu výzkumu.

Aby byli žáci schopni napsat slovní hodnocení podle stanovených zásad, bylo by třeba prodloužit dobu výzkumu na několik měsíců. Tabulku (viz obrázek 2), která byla původně určená pro zaznamenávání slovního hodnocení na cvičného učitele žákem, nelze pro výzkum použít, neboť ani po pěti dnech aplikace slovního hodnocení nebyli žáci schopni samostatně formulovat slovní hodnocení cvičného učitele.

Používání tabulky bylo, jak jsem již uvedla výše, na doporučení třídní učitelky zastaveno. Z dotazníků ale vyplývá, že žáci byli za deset dní aplikace slovního hodnocení schopni vypozorovat některé znaky a zásady pro psaní slovního hodnocení, z čehož lze částečně usuzovat, že by mohli být při delším využívání slovního hodnocení schopni sami slovní hodnocení aplikovat.

66 8.2. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Otázka č. 1

Měli jste možnost vidět u svého dítěte hodnocení ve slovní formě?

ano ne

Rozebírali jste slovní hodnocení se svým dítětem?

ano ne

Více než polovina rodičů se svým dítětem rozebírala slovní hodnocení. Pod pojmem

„rozebírali jste“ si ale každý rodič může představit něco jiného. Někdo si představí

„rozebírali“ jako hovořili o něm, někdo zase „rozebírali“ jako podrobněji zkoumali.

Odpovědi na tuto otázkou mohou být tedy zkresleny tím, jak si každý rodič vysvětlil pojem „rozebírali jste“. Všichni rodiče10 ale slovní hodnocení četli a porozuměli mu, což dokládají odpovědi u otázky následující.

Otázka č. 3

Stalo se Vám, že jste slovnímu hodnocení neporozuměli?

ano ne

10 Myšleno rodiče, kteří měli možnost u svého dítěte vidět slovní hodnocení.

67 Diskuze k otázce č. 3:

Z odpovědí na tuto otázku vyplývá, že slovní hodnocení bylo pro rodiče dostatečně srozumitelné.

Převážná většina rodičů nemusela svému dítěti slovní hodnocení vysvětlovat, tudíž formulace slovního hodnocení byla nejspíš pochopitelná i pro jejich děti. Dvoje rodiče ale odpověděli kladně, z čehož vyplývá, že alespoň o slovním hodnocení se svým dítětem hovořili.

Otázka č. 5

Jak na Vás slovní hodnocení působilo?

kladně spíše kladně neutrálně spíše záporně záporně si vysvětlujeme tak, že rodiče slovní hodnocení respektují jako dočasnou alternativu.

68 Otázka č. 6

Jaké informace jste se ze slovního hodnocení dozvěděli? Vypište.

(PŘ: nabídka pomoci, upozornění na chyby, …)

Tabulka 23: Komentáře rodičů k otázce 6

vypsané možnosti počet odpovědí

nabídka pomoci a vysvětlení 2

Diskuze k otázce č. 6:

Více než polovina rodičů se ze slovního hodnocení dozvěděla, kde a jakou jejich dítě udělalo chybu. To lze považovat za uspokojivý výsledek, který byl v podstatě očekáván. Slovní hodnocení tedy poskytuje žákům i rodičům pravdivou zpětnou vazbu (viz kap. 3.3).

Otázka č. 7

Jaké informace Vám ve slovním hodnocení chyběly? Vypište.

Tabulka 24: Komentáře rodičů k otázce 7

vypsané možnosti počet odpovědí

bylo vyčerpávající 1

Diskuze k otázce č. 7:

Odpovědí „bylo vyčerpávající“ rodič nemyslel to, že by ho vyčerpalo čtení zdlouhavých komentářů obsažených ve slovním hodnocení, nýbrž to, že mu ve slovním hodnocení nic nechybělo. Tak je tato odpověď komentována přímo v dotazníku.

Otázka č. 8

Obávalo se Vaše dítě dalšího slovního hodnocení?

ano ne

Tabulka 25: Vyhodnocení otázky 8_rodiče

možnosti výběru počet odpovědí

ano 0

ne 21

69 Diskuze k otázce č. 8:

Odpovědi na tuto otázku dokazují, že slovní hodnocení má být pro žáky informací, která hodnotí jejich odvedenou práci, případně poskytne doporučení, co zlepšit pro práci příští. Není tudíž důvod se slovního hodnocení obávat.

Otázka č. 9

Co vidíte jako klad na slovním hodnocení? Vypište.

Tabulka 26: Komentáře rodičů k otázce 9

vypsané možnosti počet odpovědí

vysvětlení, co se povedlo a nepovedlo 8

méně stresující pro dítě 3

Tři skupiny vypsaných odpovědí (vysvětlení, co se povedlo a nepovedlo; co zlepšit;

porozumění hodnocení práce) lze považovat za odpovědi se stejným základem. Je tedy patrné, že více než dvě třetiny rodičů vidí klad slovního hodnocení v tom, že se na rozdíl od klasifikace známkou dozvědí, v čem jejich dítě vyniká, co dělá dobře nebo chybně. Mohou se na tuto oblast zaměřit při domácí přípravě dítěte.

Otázka č. 10

Co vidíte jako zápor slovního hodnocení? Vypište.

Tabulka 27: Komentáře rodičů k otázce 10

vypsané možnosti počet odpovědí

horší představa výsledného hodnocení 2

časová náročnost pro učitele 1

nepřehlednost 1

Diskuze k otázce č. 10:

V otázce č. 10 bylo shromážděno mnoho rozdílných odpovědí. Dovoluji si proto tvrdit, že nelze jednoznačně tuto otázku vyhodnotit, protože četnosti odpovědí

70

u jednotlivých skupin jsou velmi nízké. Zajímavostí je, že někteří rodiče si myslí, že slovní hodnocení je nesrozumitelné pro děti na 1. st. ZŠ, k čemuž je protiklad odpověď, že slovní hodnocení je vhodné pouze pro žáky na 1. st. ZŠ.

Otázka č. 11

Tabulka 29: Komentáře rodičů k otázce 11

vypsané možnosti počet odpovědí je citlivější formou sdělení úspěchu i neúspěchu žáka.

Otázka č. 12

71

Tabulka 31: Komentáře rodičů k otázce 12

výběr vypsané možnosti počet odpovědí

SH méně stresující 1

SH méně anonymní 1

Z zvyk, srozumitelnost 5

Z motivace žáka 1

SH+K podrobnější informace 5

K vhodné pro mladší děti 5

pozn.: SH = slovní hodnocení; Z = známkování; K = kombinace SH a Z

Diskuze k otázce č. 12:

Dvě třetiny rodičů by si zvolily pro hodnocení dítěte raději klasifikaci, což přičítám faktu, že jsou rodiče z období své školní docházky i školní docházky svých dětí zvyklí na hodnocení pomocí stupnice 1 5. Pokud by bylo slovní hodnocení na žáky aplikováno již od počátku školní docházky, pak si dovoluji tvrdit, že by si rodiče zvykli na alternativu ve formě slovního hodnocení. Ještě je třeba upozornit na to, že přestože v možnostech odpovědí nebyla odpověď kombinace, rodiče přesto tuto možnost uváděli.

Otázka č. 13

Jste spokojeni s formou hodnocení svého dítěte na vysvědčení nebo byste uvítali kromě známky ještě doplňující slovní informace o prospěchu svého dítěte? Proč?

Jsme spokojeni. Uvítali bychom více informací.

Tabulka 32: Vyhodnocení otázky 13_rodiče

možnosti výběru počet odpovědí

Jsme spokojeni. 14

Uvítali bychom více informací. 4

kombinace 3

Tabulka 33: Komentáře rodičů k otázce 13

výběr vypsané možnosti počet odpovědí

S spolupráce učitele s rodiči 1

S rychlá a jednoznačná informace 1

I více informací o práci a chování

dítěte 4

I rozvoj individuálních předpokladů 2

I při doporučení nebo přechodu na

jinou školu 1

pozn.: S = Jsme spokojeni.; I = Rádi bychom si přečetli více informací.

72 vysvětlení takové, že pokud by paní učitelka s rodiči nespolupracovala tak, jak tomu doposud je, rodiče by uvítali doplňující informace. Z toho je možné usuzovat, že rodiče dostanou dostatek informací (komentářů ke známce) ve slovní formě (ať už písemné nebo ústní) v průběhu roku - např. při třídních schůzkách nebo individuálních konzultacích rodiče s učitelem - což ovšem není bráno ze strany učitele, žáků ani rodičů jako slovní hodnocení.

8.3. Komparace výsledků

Tabulka 34: Komparace otázek s možnostmi odpovědi ano - ne

Otázky s možnostmi odpovědí ano - ne číslo

Tabulka 35: Komparace otázek s pětistupňovou škálou odpovědí

Otázky s pětistupňovou škálou odpovědí

73

Tabulka 36: Komparace otázek zaškrtávacích s komentářem

Otázky zaškrtávací s komentářem

špatnou známku 11 porozumění

hodnocení práce 3

příště najdeš v sešitě 4 nesrozumitelnost pro děti na 1. st. ZŠ 2 nemohl/a jsi dostat

jedničky 13 nejasnost úspěchu

(neúspěchu) 1

74

75 Diskuze ke komparaci výsledků:

Některé odpovědi na otázky nelze porovnat, protože se až příliš liší. Je to nejspíš dáno pohledem žáků a rodičů na danou problematiku, každá skupina se na slovní hodnocení dívá „jinýma očima“. U některých otázek jsou barevně vyznačeny možnosti, které se shodují. Neshodují se sice úplně v počtu odpovědí, ale je překvapivé, že přestože žáci dostali nabídku možných odpovědí a rodiče na rozdíl od nich měli komentáře vypsat, sedm komentářů od rodičů se shoduje s možnostmi, které měli na výběr jejich děti.

Co je ale vidět z tabulky s pětistupňovou škálou odpovědí na první pohled, je postoj rodičů i žáků ke slovnímu hodnocení. U žáků je postoj jednoznačný většina odmítavý postoj nikdo k alternativní formě hodnocení nezaujímá.

Z tabulky porovnání výsledků je zřejmá i důležitá informace pro výzkum prováděný v této práci, která se týká volby způsobu hodnocení žáků mezi klasifikací známkou změnit pro lepší další fázi vzdělávání žáka.

76 8.4. Analýza slovního hodnocení

V této kapitole se budu zabývat analýzou slovního hodnocení napsaného mnou jakožto cvičným učitelem. Poukážu na chyby, které jsem při psaní udělala i na zásady, které jsem při psaní slovního hodnocení dodržela.