• No results found

52 6. Průběh výzkumu

6.1. Praxe, vzorek respondentů, škola, doba působení

Technická univerzita v Liberci zajišťuje praxe studentům oboru Učitelství pro 1. stupeň základní školy již od prvního ročníku studia. Zpočátku se praxe vykonávají jednou týdně v průběhu jednoho semestru studia postupně od 1. do 5. ročníku ZŠ a vždy ve dvojici s jinou studentkou. V letním semestru 4. ročníku studia je praxe vykonávána v místě bydliště. Jedná se o učitelskou praxi, kdy si student sám vybere školu a třídu, ve které chce praxi vykonávat, a domluví se s vedením školy. Tato praxe se od předchozích odlišuje tím, že není ve dvojici s jinou studentkou a navíc probíhá souvisle každý den po dobu jednoho měsíce na konci letního semestru. Poslední, specializační, praxe je patnáctidenní, při které jsem se zaměřovala na žáky se specifickými poruchami učení a chování.

Výzkum týkající se postojů žáků a rodičů k alternativní formě hodnocení byl realizován na běžné základní škole ve Středočeském kraji, která pro hodnocení žáků využívá klasifikační stupnici 1 5. Pro aplikaci slovního hodnocení byla vybrána 4. třída, kterou navštěvuje celkem 28 žáků, z toho je 14 dívek a 14 chlapců.

K realizaci výzkumu jsem si z výše zmíněných praxí vybrala tu z letního semestru 4. ročníku studia, která byla, dle mého názoru, pro můj výzkum nejvhodnější.

Vykonávala jsem ji souvisle v době od 17. dubna do 24. května 2013, takže žáci byli schopni přizpůsobit se mému vyučovacímu stylu. Navíc jsem jim mohla každý den v hodinách českého jazyka a literatury poskytnout jako zpětnou vazbu alternativní slovní hodnocení. Zároveň byli se slovním hodnocením seznámeni rodiče žáků, kteří byli též do výzkumu zapojeni.

6.2. Postupy

1) Po prostudování odborné literatury jsem připravila a písemně vypracovala zásady formulace slovního hodnocení místo obvyklé klasifikace známkou.

Tyto zásady jsou zde pro přehlednost uvedeny. Učitel:

 nehodnotí vlastnosti žáka ani jeho osobu, nýbrž průběh toho, co dělá, výsledky jeho činnosti či chování;

 hodnotí zvládnutí očekávaného výstupu;

 protože je žákovi zdůrazňováno, že se učí hlavně sám pro sebe, nevyjadřuje učitel, jak mu žák dělá radost;

 popisuje pouze pozorovatelnou skutečnost, nikoli subjektivní interpretace;

53

 pozorovatelné skutečnosti si pečlivě zaznamenává;

 aby zpětná vazba ve formě slovního hodnocení měla pro žáka cenu, zmiňuje i to, co se žákovi nepodařilo; vždy ale začíná tím pozitivním;

 převádí žákovo předchozí chování do úkolů pro budoucnost;

 uvádí i náměty, co by mohl žák s problémy udělat;

 když doporučuje dítěti něco zlepšit, měl by své doporučení odůvodnit;

 kompetence, které učitel hodnotí, si může rozčlenit na několik kritérií;

 nesrovnává výkony žáka s výkony ostatních;

 vyvaruje se příkazům;

 při plánování vyučování si dobře naplánuje i hodnocení.

2) Následně jsem formou dopisu seznámila rodiče žáků vybrané třídy s vypracovanými zásadami, které jsem poté doplnila komentářem během oficiálních třídních schůzek.

3) Předpokládala jsem, že rodiče informují své děti o plánované změně hodnocení, ale pro lepší pochopení týkající se již avizované změny ze strany žáků jsem osobně objasnila problematiku žákům přímo ve třídě, ve které výzkum probíhal.

4) Slovní hodnocení jsem poté prakticky realizovala v dané třídě po dobu 10 pracovních dní v hodinách českého jazyka a literatury.

5) Stanovila jsem předpoklady, které byly později porovnány s výsledky vyhodnocení dotazníků.

6) Ke sběru informací pro následnou analýzu postojů žáků a rodičů jsem využila dotazníky, které jsem rozdala 28 žákům a stejný počet předala jejich rodičům.

Z tohoto počtu se jich vrátilo ke zpracování pouze 23. Žáci i rodiče byli upozorněni na to, že dotazníky jsou anonymní, takže nikde nebude zveřejněno jejich jméno ani příjmení.

7) Shromážděné dotazníky jsem zpracovala a výsledky9 porovnala se stanovenými hypotézami. Protože šlo o kvalitativní výzkum, pracovala jsem při vyhodnocení dotazníků s reálnými daty. Analýzy postojů žáků a rodičů jsem použila při formulování závěru výzkumu.

9 Výsledky dotazníků pro žáky mohou být zkreslené nepozorností některých žáků při čtení a rozboru otázek.

54 7. Předpoklady (hypotézy)

Na základě prostudování odborných publikací jsem stanovila hypotézy, které byly následně ověřovány v praxi. První dvě hypotézy se týkají postojů (rodiče, žáci) ke slovnímu hodnocení, třetí hypotéza rozvoje dovednosti slovního hodnocení žáků.

7.1. Hypotéza č. 1

Rodiče preferují kombinované hodnocení spíše jako souhrnnou informaci (na vysvědčení).

Domnívám se, že rodiče budou preferovat kombinované slovní hodnocení na vysvědčení proto, že oni sami jsou zvyklí na klasifikaci známkou již z doby své školní docházky. Navíc v dnešní době ještě není slovní hodnocení jako alternativa ke klasifikaci natolik rozvinuté a v povědomí, aby ho společnost brala stejně automaticky, jako známky. Ale kombinaci klasifikace se slovním hodnocením jako souhrnnou známku rodiče uvítají proto, že jim jejich děti mnohdy nejsou schopné říct, proč dostaly právě tu známku, která je na vysvědčení uvedena a troufám si říct, že nemají čas a zájem, chodit se na jednotlivé známky ptát třídního učitele.

Při kombinaci hodnocení by rodič jasně viděl, na co se má jeho potomek zaměřit a co je třeba zlepšit, oproti tomu, co už jeho dítko zvládá.

7.2. Hypotéza č. 2

Jako průběžné hodnocení budou žáci upřednostňovat klasifikaci známkou před slovním hodnocením.

Děti budou preferovat známky před slovním hodnocením zejména z toho důvodu, že „ta jednička“ v žákovské knížce se slovnímu hodnocení nemůže nikdy vyrovnat.

Děti, na kterých byl proveden výzkum, jsou navíc na klasifikaci známkou zvyklé a mají jasně stanovená pravidla pro jednotlivé stupně klasifikace. Myslím si tedy, že jsou se zaběhnutým systémem spokojeny a nechtějí nic měnit.

55 7.3. Hypotéza č. 3

Dovednost cvičného učitele slovně hodnotit žáky se bude zlepšovat praktickým využíváním tohoto typu hodnocení prostřednictvím jeho aplikace.

Součástí diplomového šetření jsou i zásady pro psaní slovního hodnocení (viz kapitola 3.3) včetně rizik, která tato metoda hodnocení obnáší (viz kapitola 3.4).

Domnívám se, že přestože jsem si před aplikací alternativní formy hodnocení na vybrané žáky prostudovala odbornou literaturu, budou se ve slovním hodnocení mnou napsaném objevovat chyby. Důvodem tohoto mého názoru je fakt, že se slovním hodnocením ještě nemám žádnou praktickou zkušenost a pouze prostudováním literatury se člověk prakticky využívat slovní hodnocení nenaučí.

56 8. Vyhodnocení výzkumu

Vyhodnocování vyplněných dotazníků žáků a rodičů probíhalo odděleně.

Ve vyhodnocení je uvedeno 23 dotazníků žáků a 23 dotazníků rodičů. Dále byly porovnány výsledky vyhodnocení obou dotazníků navzájem a došlo ke zhodnocení hypotéz s výsledky výzkumu.

8.1. Vyhodnocení dotazníku pro žáky Otázka č. 1

Vím, jaký je rozdíl mezi známkou a slovním hodnocením.

ano ne slovního hodnocení, jeden žák odpověděl na tuto otázku záporně. Je zajímavé, že i když tento žák odpověděl záporně na otázku č. 1, na následující otázku odpověděl kladně, že dostal někdy místo známky slovní hodnocení. Toto uvádím jako příklad jedné odpovědi, která může být v dotazníku zkreslená (viz poznámka pod čarou č. 9 na straně 53).

Otázka č. 2

Dostal/a jsi někdy místo známky slovní hodnocení?

ano ne a sama se znovu ještě raději ujistí otázkou.

57 Otázka č. 3

Mluvili jste doma s rodiči o slovním hodnocení, které jsi dostal/a?

ano ne hodnocení jako novou alternativu k již zavedené klasifikaci.

Otázka č. 4 cvičného učitele o výkonu jejich dítěte uvedenou ve slovním hodnocení.

Otázka č. 5

58 Diskuze k otázce č. 5:

Přestože 6 žáků uvedlo, že v některém případě neporozumělo formulaci slovního hodnocení, ani jeden z nich nepřišel za cvičným učitelem, aby mu formulaci vysvětlil.

V dotazníku se neuvádí, kdo poskytl dítěti vysvětlení.

Otázka č. 6

Jak na Tebe slovní hodnocení působilo?

kladně spíše kladně neutrálně spíše záporně záporně dokonce si dovoluji tvrdit, že většina žáků má ke slovnímu hodnocení kladný postoj.

Otázka č. 7

Bylo pro Tebe slovní hodnocení motivující?

ano ne hodnocení žáka (motivace pro další práci) považovat za splněný.

Otázka č. 8

59

V některých slovních hodnoceních se vyskytoval „příkaz“ (viz kapitola 3.4), co mají děti dodělat a některé děti dokonce chápaly komentář ve slovním hodnocení jako

„vyhubování“, z toho vyplývá, že se v některých formulacích slovního hodnocení cvičný učitel odchýlil od stanovených zásad. Zároveň z tabulky lze vyčíst, že ve většině případů se učitel při psaní slovního hodnocení řídil zásadami uvedenými v kapitole 3.3.

Otázka č. 9

Co víc by ses chtěl/a dozvědět ze slovního hodnocení? Vypiš.

Tabulka 10: Komentáře žáků k otázce 9

vypsané možnosti počet odpovědí

Chyběla mi známka. 4

pozn.: Z 21 žáků, kteří odpovídali na tuto otázku, využili možnost vyjádřit se ke slovnímu hodnocení jen 4 žáci.

Diskuze k otázce č. 9:

Z komentáře žáků vyplývá, že ve třídě se hodnotí pomocí klasifikace, takže někteří žáci neumějí vyhodnotit svou školní práci na základě informace ve slovním hodnocení jako úspěšnou či neúspěšnou.

Výsledky této otázky vedou k zamyšlení nad postoji rodičů žáků, ze kterých vyplývá, že někteří rodiče jsou konzervativní v otázce způsobu hodnocení. Proto můžou svým názorem na alternativní formu hodnocení ovlivnit i názor žáka.

60 Otázka č. 10

Obával/a ses někdy dalšího slovního hodnocení?

ano ne

Tři kladné odpovědi mohou vést k názoru, že některé děti nerady čelí kritice svého výkonu, případně se obávají negativní reakce ze strany rodičů.

Otázka č. 11

Co se Ti líbilo na slovním hodnocení? Můžeš vybrat více možností.

pochvala věděl/a jsi přesně, na co se příště podívat

povzbuzení pro další práci 11

oslovení 15

nemohl/a jsi dostat špatnou známku 11

přesně jsi věděl/a, co máš dobře a co

špatně 14

něco dalšího (vypiš) 0

Diskuze k otázce č. 11:

Z odpovědí vyplývá, že byly naplněny zásady pro psaní slovního hodnocení.

Hodnocení je adresováno dítěti a popisuje pozorovatelnou skutečnost (viz kap. 3.3).

Pochvalu, která má v odpovědích žáků nejčetnější zastoupení, si žáci vyložili jako motivaci, na níž jsme se ptali v otázce č. 7, a počet kladných odpovědí se zde přibližně shoduje s počtem odpovědí u možnosti pochvala.

61 Otázka č. 12

Co se Ti nelíbilo na slovním hodnocení? Můžeš vybrat více možností.

chyběly ti známky nemohl/a jsi dostat jedničky

nemohl/a jsi dostat jedničky 13

kritika 4

přišly ti zbytečné rady pro příště 4

měl/a jsi strach z toho, co příště v sešitě

najdeš 4

něco dalšího (vypiš) 0

pozn.: Jedno dítě nevyplnilo tuto otázku.

Diskuze k otázce č. 12:

Po porovnání odpovědi z otázky č. 11 „nemohl/a jsi dostat špatnou známku“s odpovědí v otázce č. 12 „nemohl/a jsi dostat jedničky“

se zdá nepochopitelné, že 9 dětí odpovědělo zcela shodně: na slovním hodnocení se jim líbí, že nemohou dostat špatnou známku a zároveň vybrali jako zápor na slovním hodnocení, že jim chybí známky. Odpovědi si zdánlivě odporují, ale to je nejspíš ovlivněno již zavedenou klasifikací. Děti obecně nerady vidí ve svých sešitech apod. špatné známky - v tomto případě by se jim líbilo slovní hodnocení, protože vždy začíná kladně a pětka jako symbol špatného výkonu se v něm nevyskytuje.

Zároveň jsou ale žáci naučení na to, že „jednička“ je symbolem úspěchu a přestože slovní hodnocení úspěch komentuje, právě „ta jednička“ se v něm nevyskytuje, a proto většině dětí chybí známka.

Otázka č. 13

Kdybys měl/a možnost vybrat si raději slovní hodnocení nebo známkování, co by sis vybral/a? Proč?

slovní hodnocení známkování

62

Tabulka 14: Vyhodnocení otázky 13_žáci

možnosti výběru počet odpovědí

slovní hodnocení 7

známkování 14

Tabulka 15: Komentáře žáků k otázce 13

výběr vypsané možnosti počet odpovědí

SH Protože je lépe poznat, v čem byla

pozn.č. 1: Jedno dítě nevyplnilo komentář.

pozn. č. 2: SH = slovní hodnocení; Z = známkování

Diskuze k otázce č. 13:

Výsledky odpovědí na tuto otázku dokládají pravdivost komentáře u otázky předchozí, protože z tabulky je jasně patrné, co je hlavním důvodem výběru slovního hodnocení namísto známky - „nikdy nedostanu pětku“. Známka žákům zase jasně ukáže

„na čem jsou“.

Otázka č. 14

Jsi spokojený/á s formou hodnocení na vysvědčení, nebo by sis raději ke známce vždycky přečetl/a nějaké doplňující informace? Proč?

Jsem spokojený/á. Rád/a bych si přečetl/a více informací.

Tabulka 16: Vyhodnocení otázky 14_žáci

možnosti výběru počet odpovědí

Jsem spokojený/á. 14

Rád/a bych si přečetl/a více informací. 7

63

Tabulka 17: Komentáře žáků k otázce 14

výběr vypsané možnosti počet odpovědí

I Protože přesně vím důvod

pozn.: I = Rád/a bych si přečetl/a více informací.; S = Jsem spokojený/á.

Diskuze k otázce č. 14:

Spokojenost dětí se známkami na vysvědčení odpovídá skutečnosti, že děti jsou zvyklé známky dostávat a většinou znají i důvod toho, proč danou známku dostaly (ve třídě jsou stanovená pravidla toho, za kolik chyb žák dostane danou známku). Navíc třídní učitelka spolupracuje s rodiči žáků způsobem, který odpovídá slovnímu hodnocení. Podává pravidelné zprávy (písemné nebo ústní) o výkonech a chování žáků ve škole. Zprávy paní učitelky už ale nejsou chápány jako slovní hodnocení ze strany napsali žáci na svého cvičného učitele.