• No results found

Pohled na sport se v posledních letech ve světě i doma výrazně změnil. Sport prošel vývojem souvisejícím se změnami společnosti. Pro současný společenský vývoj jsou určující dva hlavní trendy. Je to globalizace a individualizace. Globalizace pro sport znamená stírání hranic mezi zeměmi, rychlé šíření nových sportovních disciplin. Šíře možností, které dnešní sport nabízí, dává prostor pro projev každého jedince i handicapovaného, pro jeho realizaci a vyjádření hodnot, které jsou mu vlastní. Sport již není homogenním společenským jevem, ale přináší velkou různorodost. Není jen výsadou mladých talentovaných jedinců předvádějících vynikající výkony, ale i lidí starších či handicapovaných, není spojen pouze s vítězstvím a prohrou, ale také s radostí, zábavou, zdravím nebo dobrodružstvím. Pohledy na sport jsou v současné době tedy dva, jako na soutěž, výkon a širší jako na zábavu, rekreaci. Dnešní pohled na sport je výsledkem jeho historického vývoje v kontextu společenského vývoje. Sportem se rozumí všechny formy pohybové činnosti, které ať již prostřednictvím organizované účasti či nikoliv, si kladou za cíl projevení či zdokonalení tělesné a psychické kondice, rozvoj společenských vztahů nebo dosažení výsledků v soutěžích na všech úrovních.3

2.1.1 Struktura sportu

Struktura sportu dle úrovně výkonnosti

Sport v pojetí dle výkonnosti rozlišujeme na vrcholový, výkonnostní a rekreační.

Vrcholový a výkonnostní jsou nutně spojeny s účastí na soutěžích. Vrcholový pak jedince živí. Takto pojatý sport však nepokrývá všechny podoby sportu, takové pojetí je příliš úzké.

3 SLEPIČKOVÁ, I. Sport a volný čas. Vybrané kapitoly. 2. Vyd. Praha, 2005, s. 24 - 27.

14 Struktura sportu dle etap jeho vývoje

Ve vývoji sportu se odrážejí tendence celé společnosti, její vývoj. Pro novodobý sport jsou významné tři etapy, ve kterých došlo k důležitým změnám:

 Tradiční sport - institucionalizace sportu, vytvoření mezinárodně platných pravidel,

 Sociokulturně orientovaný sport - orientace sportu na zdraví a širokou veřejnost,

 Alternativně orientovaný sport - hledání alternativ k dosavadnímu náhledu na svět a způsob života, což se týká i sportu.4

Struktura sportu podle motivace

Evropská charta uvádí řadu důvodů, proč se lidé aktivně zapojují do sportu. Rozdělení sportu dle motivace nám tyto důvody předkládá.

 Elitní, vrcholový sport - dominantními motivy je dosažení absolutně maximálního výkonu, sociálního postavení a peněz. Působí zde nezbytná poloprofesionální účast sportovce. Toto platí i u sportovce s handicapem.

 Soutěžní klubový sport - je to směs vzrušení ze soutěže, snahy po osobním maximálním výkonu, pro potřebu relaxace a sociálních kontaktu. Účast je vázána na sportovní kluby a federace sportu.

 Rekreační sport - dominantními znaky tohoto druhu sportu jsou relaxace, zdraví a společenské kontakty, účastníci sportu si volí svůj program bez vazby na organizace.

 Fitness sport - hlavním motivem je udržení tělesné zdatnosti.

 Rizikový a dobrodružný sport - hlavním motivem je dobrodružství a napětí. Jsou to sporty finančně náročné na materiální vybavení a volbu správného prostředí.

 Požitkářský sport - touha pro prožití něčeho výjimečného, snaha po dosažení exklusivní zábavy a potěšení. Požitky tohoto typu nabízí hlavně komerční sféra působící v cestovním ruchu.

 Kosmetický sport - zaměřuje se na dokonalý vzhled, využívá narcistických motivů účastníků, kteří touží mít dobře stavěnou a vypracovanou postavu. 5

4 SLEPIČKOVÁ, I. Sport a volný čas. Vybrané kapitoly. 2. Vyd. Praha, 2005, s. 28 – 31.

5 SLEPIČKOVÁ, I. Sport a volný čas. Vybrané kapitoly. 2. Vyd. Praha, 2005, s. 32 – 33.

15 2.1.2 Faktory podmiňující účast ve sportu

Faktory podmiňující účast ve sportu nepůsobí izolovaně, ale vytváří složitý komplex podmínek. Mají vliv na to, že situace je v různých zemích, regionech i lokalitách rozdílná a to často velmi výrazně. Je proto důležité udělat pro sport obecně i sport handicapovaných lidí maximum, aby se sport stal součástí života co největšího počtu jedinců a tak mohl působit ve směru zlepšování jejich kvality života. Rozlišují se dva druhy podmínek vedoucích jedince k účasti na pohybové aktivitě, resp. sportu.

Vnější podmínky

 Znalost sportu - důležitá je základní znalost sportu, tedy vědět, že existuje určitá sportovní disciplína, chápat její podstatu a znát principy pravidel sportu. Pokud člověk zvládá na slušné úrovni i potřebné dovednosti, narůstá pravděpodobnost, že si sport vybere.

 Postoj ke sportu - v převážné míře se přisuzují sportu pozitivní hodnoty. Postoje lidí, a to hlavně lidí s handicapem, je nutné v tomto smyslu ovlivňovat. Je nutné jim prezentovat sport jako hodnotu, jíž si společnost váží.

 Motivace - vychází ze základních potřeb jedince a to hlavně v mladším věku.

Potřeba pohybu je typická pro zdravé dítě. Děti a mladí lidé mají výraznou potřebu sociálního kontaktu. Handicapovaným lidem musíme k této motivaci pomoci.

Dosažení dobrého výkonu ve sportovní činnosti a zlepšení výkonnosti může kompenzovat případné pocity neúspěchu z osobního či pracovního života, případně kompenzovat zdravotní stupeň postižení. Z vnějších podmínek je důležitý vzor, kdy nápodobou nemusí být jen slavná osobnost, ale i respektovaný kamarád či vrstevník. Důležitý základ sportu je položen v rodině. Je známým faktem, že rodiče s pozitivním vztahem ke sportu a se sportovní minulostí či přítomností podporují v této činnosti také své děti či blízkou handicapovanou osobu.

 Kontakt se sportem - pro kontakt se sportem je důležité prostředí sportu, jeho organizace a řízení na všech úrovních. Je zapotřebí mít odborníky, kteří vědí, jak s lidmi pracovat a co jim nabídnout. Program musí být zajímavý. Musí dojít k situaci, kdy kontakt se sportem přinese jedinci příjemné pocity.

 Příležitost - pro příležitost musí existovat možnost či nabídka, o níž má jedinec zájem. Sportovní kluby s dostatkem volných míst nabízejí formou propagace příjem nových členů klubu. Vydávají se různé propagační materiály, sportovní

16

kluby vypisují nabídku v tělovýchovných zařízeních, informace publikují i sdělovací prostředky. Využít lze i sportovně zábavných akcí pro veřejnost.

 Sociální image sportu - zájem o sport závisí do značné míry na jeho atraktivnosti nebo módnosti. Vysoká prestiž sportu ve společnosti je podmíněna dobrou podporou a propagací. Tam, kde je sport prezentován jako důležitá hodnota, jako norma životního stylu, nalézáme mnohem vyšší účast než tam, kde podpora a propagace nefunguje.

 Přístup k zařízením – je důležitou podmínkou, neexistence vhodného zařízení je velmi často uváděným důvodem pro absenci sportovní aktivity jedince.

 Volný čas - společnost vymezuje obecný podíl volného času na životě lidí tím, že zákonem určuje délku pracovní doby. Jestliže sport má vysokou prestiž a je považován za nedílnou součást správného vývoje společnosti, pak se dá očekávat vysoké zapojení občanů do aktivního sportování.

 Náklady na sport - vyjadřují, co sport stojí, jak je finančně dostupný. Cena sportu by měla být taková, aby si ho mohlo dovolit co nejvíce lidí.

Vnitřní podmínky

Mezi tyto řadíme věk, pohlaví, rodinu, zájem, volný čas a finanční situaci. Jedná s o osobní, individuální podmínky jednotlivce. Dále je třeba do této kategorie zařadit zdravotní stav. 6

6 SLEPIČKOVÁ, I. Sport a volný čas. Vybrané kapitoly. 2. Vyd. Praha, 2005, s. 71 – 75.

17

In document SPORTOVCI S DOWNOVÝM SYNDROMEM (Page 13-17)

Related documents