• No results found

Stråk 1 Göteborg – Karlstad/Oslo- Mora- Östersund – Dorotea – Gällivare - Finland

8. BETYDANDE BRISTER I VÄSTRA SVERIGE

8.2. Stråk 1 Göteborg – Karlstad/Oslo- Mora- Östersund – Dorotea – Gällivare - Finland

Följande infrastruktur ingår

• Väg: E45, Bohusmotet – länsgräns Dalarna, E16 riksgräns Norge – länsgräns Da-larna

• Järnväg: Norge-/Vänerbanan, Fryksdalsbanan, Bergslagsbanan, Dal- Västra Värm-lands järnväg (DVVJ), Lilla Edet-banan,

• Farled : Farled 955 Göta älv/Trollhätte kanal/Vänern

• Flygplats: Upphandlad trafik till Arlanda från flygplatserna i Torsby och Hagfors. Kommunal flygplats i Trollhättan.

Stråkets funktion och trafikslagsövergripande förhållanden

Stråket från Göteborg och väster om Vänern upp till Bergslagen har sina tydligaste funkt-ioner i näringslivets transporter, nationell och internationell tillgänglighet och arbetspend-ling. E45 och Norge-/Vänerbanan utgör sammantaget en huvudlänk till och från Göteborgs hamn, Nordens största. För godstransporter mellan Göteborg och Bergslagen/Norrland ut-gör Norge-/Vänerbanan tillsamman med Bergslagsbanan ett nödvändigt komplement till Västra stambanan, och stora satsningar har gjorts i såväl södra som norra delen de senaste åren för att öka kapaciteten på banorna. Godstransporterna på både väg och järnväg omfat-tar bland annat virke samt produkter som har koppling till pappersindustri, vilken återfinns på flera platser i stråket. (Lilla Edet, Grums, Skoghall, Kvarnsveden (Dalarna) m fl).

Norge/Vänerbanan utgör en viktig dellänk för godstrafik Nordnorge-Osloområdet. Trafikverkets BAS-prognos visar på en kraftig tillväxt av godstrafiken på Bergslagsbanan. Anledningarna till detta är flera. Dels spås tillväxt för skogsindustrin i stråket, dels kommer godståg från Bergslagen och Norra Sverige att flyttas över från Västra Stambanan till ”Väster om Vänern”. Utöver de interregionala resorna används stråket för regional pendling till ar-betsplatser samt universitet och högskolor i Göteborg, Trollhättan, Vänersborg och Karlstad. För kollektivtrafikresor är det framför allt tågtrafiken på Norge-/Vänerbanan som domine-rar i stråket. Stråket, framförallt E45, fyller även en funktion för långväga turistresor mot norra Värmland och Dalarna.

157

Väg E45 ingår i TEN-T övergripande nät och löper från södra Italien till Alta i Norge. An-slutningen från Danmark sker genom färjeförbindelsen Fredrikshavn – Göteborg. Vägen föl-jer östra sidan genom Göta Älv-dalen upp till Trollhättan/Vänersborg och sedan vidare mot Mellerud, Åmål, Säffle, Grums samt Sunne och Torsby i norra Värmland. De totala fordons-flödena i stråket varierar kraftigt mellan 2 000 – 30 000 ÅDT med högre flöden kring de större städerna i stråket och de lägsta flödena i norra Värmland. Andelen godstranspor-ter/tunga fordon ligger mellan 15-20 % och bedöms öka. Vägen är utpekat strategiskt vägnät för tyngre transporter.

Sträckan Göteborg– Trollhättan har motorvägsstandard, men delen genom samhället Göta samt delen vid Torpabron i Lilla Edet är inte ombyggda. Delen Vänersborg – Mellerud ut-görs av landsväg, medan delen mellan Mellerud och Vålberg (Värmland) till stora delar är mötesseparerad med undantag för sträckan Säffle – Valnäs.

I Värmland har E45 och E18 gemensam vägsträckning från trafikplats Segmon söder om Grums till trafikplats Nyängen norr om Grums. Genom Grums bildar vägen och järnvägen en barriär mellan samhället på västra sidan och ett av Nordens största pappersbruk samt sågverk på östra sidan. Sträckan Valnäs – länsgräns Dalarna är till största delen landsväg med några kortare 2+1-sträckor. På sträckan Torsby - länsgräns Dalarna - Malung har E16 och E45 gemensam vägsträckning.

E16, riksgräns Norge – Torsby - länsgräns Dalarna. Stråket genom Värmland har främst be-tydelse för godstransporter samt för turistresor, sommartid genom den s k Finnskogen och vintertid till skidorter i Värmland och Dalarna. Järnväg saknas i stråket. På sträckan Kongs-vinger –riksgränsen – Torsby är E16 en smal landsväg med låg standard och vägbredd. Tra-fikflödet uppgår till ca 500 – 1000 ÅDT fram till Torsby. P g a de låga trafikflödena kommer hastigheten fortsatt att vara 90 km/tim mellan riksgränsen och Torsby. Det saknas en tull-station på E16 vid riksgränsen vilket delvis påverkar att gods som ska till/från Norge/Kongs-vinger till Eda, Arvika och Karlstad-området istället använder regional väg 61. Väg 61 ankny-ter till norska rv 2 som i Kongsvinger korsar E16. Mellan riksgränsen och Torsby har E16 låga trafikflöden och bedöms i dag inte ha några betydande brister sett till dess funktion. Norge-/Vänerbanan utgör en del av stråket ”Väster om Vänern” från Västsverige till Bergsla-gen och Norra Sverige. Delsträckan Göteborg-Öxnered är sedan 2012 dubbelspårig. Den har hög linjeföringsstandard som med dagens regelverk medger bashastighet på 200 km/h men klarar m h t bangeometri hastigheter upp mot 250 km/h. Norr om Öxnered upp till Kil är banan enkelspårig. Denna del har inte samtidighet för mötande tåg. Banan trafikeras idag av godståg med axellast STAX 25 och lastprofil C inom det s.k. Baseportupplägget. Bandelen Göteborg – Skälebol (– Kornsjö) ingår tillsammans med (se beskrivning i avsnitt 8.5) norska banor i TEN-T stomnät för gods och persontrafik samt i stomnätskorridoren Skandinavien-Medelhavet. Dessutom ingår sträckan i järnvägsgodskorridoren ScanMed.

Banan är Värmlands huvudsakliga järnvägsförbindelse till Göteborg och är även en viktig länk för nationell godstrafik. Godstrafiken har såväl regional som nationell betydelse, men det förekommer även omfattande internationella transportflöden från främst pappersindu-strin för utskeppning via Göteborgs hamn men även från Norge till Sverige och Europa. Per-sontrafiken har regional och internationell betydelse. På sträckan Trollhättan-Öx-nered/Vänersborg utgörs trafiken av halvtimmestrafik medan det på sträckan Göteborg-Karlstad körs varannantimmestrafik.

Fryksdalsbanan Kil–Sunne–Torsby har lokal och regional betydelse för både person- och godstrafik. Persontrafiken omfattar ett tåg varannan timme utökad med något insatståg i pendlingslägen. I Torsby finns en virkesterminal för omlastning mellan lastbil och godståg. Banan har betydelse för pendlings/studie-resor mellan grannkommunerna Torsby och Sunne men framför allt till och från Karlstad. Banan är enkelspårig, oelektrifierad och med

158

manuell tågklarering. Spårbyte är planerat för hela banan. Banan är högt prioriterad region-alt och det finns ett mål om maximregion-alt 60 minuters restid mellan Torsby och Karlstad. Bergslagsbanan är en förlängning av Norge-Vänerbanan mot norra Sverige. Den är enkel-spårig och används i huvudsak för godstrafik, men regelbunden persontrafik förekommer på delsträckan (Kristinehamn) Nykroppa-Ställdalen och vidare upp mot Borlänge. Banan är elektrifierad. Den har under senare år upprustats med fler mötesstationer, fjärrstyrning (fjärrblockering) och förbättrad kraftförsörjning. Banan medger trafik med axellast STAX 25 ton och Lastprofil C med dispens.

DVVJ används framför allt för godstrafik, men under sommaren även för turisttrafik. Sträckan mellan Mellerud och Billingsfors är fortfarande i drift för godstrafik, med Trafik-verket som banansvarig.

Göta älv utgör ett sjöfartstråk för gods och för fritidsbåtar samt annan turisttrafik. Sjöfarten på Göta älv är främst inriktad på godstransporter mellan hamnarna i Vänern och europeiska hamnar, bland annat i Baltikum. Ingen omlastning sker i Göteborgs hamn. Delar av närings-livet i Vänerregionen är beroende av tillgängligheten till sjötransporter för effektiva gods-transporter. Enligt Trafikverkets prognoser kommer godsmängden inom Vänersjöfarten att uppgå till 2,8 miljoner ton till 2040. Det är en ökning med 50 procent jämfört med 2014 års nivå. Representanter från bland annat Trafikverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och samarbetspartners inom kommuner, regioner och rederier arbetar med en gemensam över-enskommelse med mål och prioriteringar för Vänersjöfarten.

I stråket ingår Torsby och Hagfors flygplatser med nationellt upphandlad trafik till Arlanda. I stråket finns även den kommunalägda Trollhättan-Vänersborgs flygplats som har linjetra-fik till Bromma. Flygplatsen är godkänd instrumentflygplats samt av riksintresse. Man sam-arbetar med Skaraborgs flygflottilj, F7, Såtenäs.

8.2.1. Betydande brister vid ny planperiods början

E45 Göteborg till länsgräns Dalarna

För delen Fiskhamnsmotet Göteborg – Bohusmotet Göteborg, se text Noden Göteborg. Från Bohusmotet upp till Trollhättan finns en betydande brist i användbarhet godstransporter då Torpabron i Lilla Edet inte klarar BK4. Genom Trollhättan finns en betydande brist i miljö eftersom gränsvärdena för N02 och PM10/dygn överskrids i vägkorridoren p g a höga trafik-flöden.

På E45 norr om Vänersborg upp till Mellerud påverkas användbarheten för godstransporter av smal väg och hög andel långsamma transporter. E45 passerar också igenom tätorterna Frändefors, Brålanda, Eriksberg samt Mellerud. I dessa orter finns betydande brister i an-vändbarhet och trafiksäkerhet, både för genomfartstrafik samt för oskyddade trafikanter som rör sig i tätorten och tvärs över vägen. Vägen utgör även en barriär i samhällena. Delen Vänersborg–Mellerud samt delen Tösse–Åmål, totalt ca 5 mil, är inte mötesseparerade. På dessa sträckor har hastigheten anpassats till vägens utformningsstandard (80 km/h) vilket ger en ökad trafiksäkerhet men också medför en betydande brist i restid för långväga per-sonresor mellan Göteborg – Karlstad. Trots anpassningen av hastigheten har vägen kvarstå-ende betydande trafiksäkerhetsbrister i form av sidoområden, korsningar och ett stor antal utfarter. På delen Vänersborg – Mellerud finns även en betydande brist avseende avsaknad av viltpassager för större däggdjur. Sträckan Tösse – Åmål kommer att byggas om till mötes-fri landsväg under planperioden

159

Delen E45 länsgräns Värmland – Vålberg har en betydande brist i användbarhet för gods-transporter p g a bro och ramper som inte klarar BK4. Bristen planeras dock att åtgärdas under planperioden. Användbarheten för personresor har betydande brist i restid p g a sä-kerhetsanpassning av vägens hastighet, liksom i möjligheten att pendla med cykel mellan Åmål – Säffle samt Säffle – Värmlandsbro. Vidare finns en betydande brist i trafiksäkerhet på sträckan Säffle–Valnäs tillsammans med en betydande brist avseende avsaknad av vilt-passager för större däggdjur . I väntan på ombyggnad kommer hastigheten att anpassas till vägens utformningsstandard (80 km/h) . Samtliga betydande brister på delen Säffle-Valnäs åtgärdas under planperioden genom ombyggnad.

E45 Vålberg – Sunne – Torsby – länsgräns Dalarna. Delen mellan Vålberg och Torsby, ca 10 mil, har en betydande brist när det gäller restid för långväga och dagliga personresor mot Karlstad. Det finns också betydande brister i stråket avseende möjligheten att pendla med cykel in till Sunne och till Torsby. Säkerhet - hastigheten kommer att anpassas till vägens standard ( 80 km/tim år 2023) på ej mötesseparerade sträckor mellan Säffle och Torsby samt Torsby - Fensbol. Även efter anpassningen av hastigheten har vägen betydande trafik-säkerhetsbrister i sidoområden och korsningar.

Delen mellan Torsby och länsgränsen, ca 4,5 mil, har lägre trafikflöden och bedöms inte ha några betydande brister.

Norge/Vänerbanan, delen Göteborg–Skälebol–Kil

Det finns inga betydande kapacitetsbrister över dygnet Sträckan Skälebol-Grums har bety-dande kapacitetsbrister under max 2-timmar .

Delsträckorna Göteborgs-Öxnered och Öxnered – Skälebol har betydande brister vad det gäller Kapacitet – Linjekategori (axellast), då trafik med STAX 25 erfordrar dispens. Sådan trafik är endast möjlig med restriktioner som sänkt hastighet på de delar av banan som har äldre spår, sämre geotekniska förutsättningar eller broar som dimensionerats utifrån andra krav en de som tillämpas idag. Sträckorna har även betydande brister avseende

• Användbarhet Gods – Begränsad lastprofil, till följd av att trafik med lastprofil C erfordrar dispens då trafik är möjlig endast med restriktioner som sänkt hastighet då fria rummet är begränsat i vissa punkter på vissa spår utmed banan

• Långa godståg, (ScanMed –korridoren) genom att det saknas tillräckligt antal med långa förbigångsstationer respektive mötesstationer

Delsträckan Skälebol-Kil har på samma sätt betydande brist avseende kapacitet – Linjekate-gori (axellast), till följd av att trafik med STAX 25 erfordrar dispens. Delsträckan har även betydande brist avseende Användbarhet gods – Begränsad lastprofil, till följd av att trafik med lastprofil C erfordrar dispens.

Säkerhet järnväg är en betydande brist då en plankorsning endast är reglerad med enkel ljussignal på mötesstation och plankorsningar kvarstår på stationerna Mellerud, Säffle och Grums. De två sista har även smala plattformar vilket innebär ett särskilt problem vid trafik med Lastprofil C.

Det finns också en betydande brist avseende risk för negativ påverkan på vattenförekomst på grund av sugtransformatorer vid Vassviken och söder om Segmon.

160

Fryksdalsbanan, delen Kil–Torsby

Gods- och regionaltågstrafiken på Fryksdalsbanan sker med dieseldrivna fordon och relativt låga hastigheter, vilket medför långa restider. Detta är också den enda sträckan där Värm-landstrafik använder dieseldrivna fordon. Det har negativ inverkan på miljö och kostnadsef-fektivitet, samt ökar sårbarheten. Banan har därför betydande brist avseende användbarhet person - restid över 10 mil, på sträckan Torsby-(Kil)-Karlstad. Vidare finns brist i tillgänglig-het plattformar på 2 stationer, Rottneros och Lysvik, som idag har provtrafik. Resandevoly-men på banan i sin helhet är dock begränsad.

Bergslagsbanan, delen Kil–Hällefors(-Ställdalen)

Delen Kil-Hällefors har betydande brist vad gäller Kapacitet - Linjekategori (axellast) då tra-fik med STAX 25 behöver ske med restriktioner och erfordrar dispens. Det samma gäller An-vändbarhet gods – begränsad lastprofil då trafik med LpC behöver ske med restriktioner er-fordrar dispens (se även Norge/Vänerbanan ovan).

DVVJ (Dal-västra Värmlands järnväg), delen Mellerud–Billingsfors–(Bengts-fors)

Banan bedöms utifrån trafikeringsbehoven inte ha några betydande brister. Göta älv - Trollhätte kanal och slussar

Slussarna i Trollhätte kanal har betydande brister i användbarhet eftersom den tekniska livslängden snart är passerad. Trafikverket och Sjöfartsverket bedömer att byggnation av ny slussled före 2030 är den enda möjligheten att bibehålla och utveckla Vänersjöfarten. Bygg-start för projektet är planerad i slutet av planperioden, färdigställandet ligger dock efter 2030.

Göta älv-utredningen visar på att det finns en betydande brist i robusthet och säkerhet i Göta älv-dalen på grund av risk för skred. En slussbyggnation kan skapa samordningsvinster med skredsäkring av Göta älv.

8.2.2. Kvarstående betydande brister vid gällande plans slut

E45

Göteborg – Trollhättan: Betydande brist i Användbarhet för godstransporter p g a att Tor-pabron inte uppfyller BK4. Miljö – den betydande bristen med överskridande av gränsvär-den för NO2 och PM10/dygn kvarstår genom Trollhättan p g a höga trafikflöden.

Trollhättan – länsgräns Värmland: På delsträckan Vänersborg – Mellerud kvarstår de dande bristerna i användbarhet restid för långväga och dagliga personresor liksom den bety-dande bristen i trafiksäkerhet samt avsaknaden av passager för större däggdjur.

Värmland – länsgräns Dalarna: Den betydande bristen i långa restider mot Karlstad kvar-står från Sunne och Torsby tillsammans med den betydande bristen i trafiksäkerhet i sido-områden och korsningar.

Norge/Vänerbanan

Delsträckan Göteborg-Öxnered har betydande brist avseende Kapacitet - Linjekategori (ax-ellast) genom att trafik med STAX 25 erfordrar transporttillstånd. Även användbarhet gods -

161

Begränsad lastprofil utgör betydande brist genom att trafik med lastprofil C erfordrar dis-pens.

Hela sträckan Öxnered-Kil kommer att ha betydande kapacitetsbrister med anledning av ökad trafik på befintligt enkelspår. Orsaken är att trafiken på delsträckan ökar dels till följd av ökande transporter till/från regionen dels till följd av överflyttning av viss godstrafik från Västra stambanan till stråket ”Väster om Vänern”. Kapacitet - Linjekategori (axellast), utgör fortsatt betydande brist genom att trafik med STAX 25 fortsatt erfordrar dispens. Detta gäl-ler även Användbarhet gods - Begränsad lastprofil, genom att trafik med lastprofil C erford-rar dispens. Beträffande användbarhet person så är det fortsatt brist avseende Tillgänglig-hetsanpassning, då vissa brister finns kvar. Säkerhet på framförallt stationer med smala mellanplattformar samt plattformsförbindelser i plan men även plankorsningar på linjen kommer att bestå. Risk för negativ påverkan på vattenförekomst utgör betydande brist på grund av förekomst av sugtransformatorer.

Fryksdalsbanan

De betydande bristerna i restid bedöms kvarstå. Beroende på utfall av provtrafik av station-erna Rottneros och Lysvik kommer även bristen avseende tillgänglighetsanpassning av plattformar att bestå.

Bergslagsbanan

Banan har betydande brist avseende kapacitet – linjekategori (axellast) då det erfordras dis-pens för att trafikera med STAX25. Motsvarande gäller för användbarhet gods – Begränsad lastprofil, då det erfordras dispens för att trafikera med lastprofil C.

Göta älv/Trollhätte kanal och slussar

Ombyggnaden av slussarna ingår i nuvarande plan 2018-2029 med byggstart sent i planpe-rioden. Projektet avslutas efter 2030.

8.3. Stråk 10 Oslo – Karlstad – Kristinehamn – Karlskoga – Örebro –

Väs-terås – Noden Stockholm

Följande infrastruktur ingår

• Väg: E18 riksgränsen Norge – Årjäng – Karlstad - Kristinehamn - länsgräns Örebro samt regional väg 61 Norge/Kongsvinger (rv 2) - Charlottenberg - Arvika - Karlstad • Järnväg: Värmlandsbanan (delen Degerfors-Charlottenberg), Skoghallsbanan • Farled: farled 831 till Karlstad hamn och farled 835till Kristinehamn, funktionell

koppling Vänern/Trollhätte kanal

• Flygplats: Karlstad Airport (kommunägd)

Stråkets funktion och trafikslagsövergripande förhållanden

Stråket domineras av internationella godstransporter mellan Norge och Sverige, bland annat i form av transittrafik, där trafik mellan Stockholm/Mälardalen–Norge utgör en betydande andel. Transporterna utförs både på E18 och på regional väg 61 som ansluter till rv 2 i Norge, samt på Värmlandsbanan som löper parallellt med väg 61 från Karlstad mot Norge. Trafikflödena på E18 och väg 61 mellan riksgränsen och Karlstad är i stort jämförbara. Både E18 och Värmlandsbanan passerar Vänerhamnarna i Karlstad och Kristinehamn.

162

Stråket har också funktion för internationella och mellanregionala personresor med bil, tåg och flyg. Karlstad, med stor arbetsmarknad och universitet, är en viktig målpunkt. För lång-väga arbetspendling/affärsresor Oslo – Stockholm och Karlstad – Stockholm ger resor med flyg den kortaste restiden jämfört med tåg och bil. I stråket finns också Karlstads flygplats, flygplatsen har daglig linjetrafik till Stockholm/Arlanda samt chartertrafik till turistmål i Europa. 2019 hade man drygt 50 000 passagerare, varav 16 000 inrikes. Flygplatsen är av riksintresse.

Väg E18, som ingår i TEN-T Core, sträcker sig från Craigavon i Nordirland genom Norge och Sverige till Sankt Petersburg i Ryssland. I Sverige går vägen mellan riksgräns Norge/Årjäng och färjeläget Kapellskär norr om Stockholm. E18 används både för pendlingsresor och för godstransporter, andelen tunga fordon varierar mellan 15-25 %. Vägen ingår i strategiskt vägnät för tyngre transporter. Bilresorna dominerar när det gäller arbetspendling eftersom kollektivtrafiken har låg turtäthet.I Norge byggs E18 om till 2+1-väg. Från norska gränsen fram till Töcksfors (ca 5 km) är E18 mötesseparerad och har god standard, men från Töcks-fors till Valnäs (ca 8 mil) är vägen inte mötesseparerad. I övrigt har E18 varierande vägstan-dard men är till stora delar mötesseparerad. I Segmon går E18 samman med E45 förbi Grums för att sedan fortsätta mot Karlstad och Kristinehamn. Vägen genom Grums bildar tillsammans med Norge-Vänerbanan en barriär mellan samhället på västra sidan och det stora pappersbruket och sågverket på östra sidan. Inom Karlstad har E18 en viktig funktion för lokala resor, vilket ger trafikflöden som närmar sig 40 000 fordon. Från Karlstad till Kristinehamn löper Värmlandsbanan parallellt med E18 och är av stor betydelse för person-resor med kollektivtrafik.

Värmlandsbanan, som ingår TEN-T Core, är det dominerande järnvägsstråket i Värmland. Banan är enkelspårig, elektrifierad och fjärrstyrd. För att vara en enkelspårig järnväg är den högt trafikerad, från delsträckor på runt 50 tåg per vardagsmedel dygn (vmd) upp till den allra mest belastade sträckan mellan Kil-Karlstad som under 2018 trafikerades av ca 102 tåg/vmd följt av Karlstad- Kristinehamn med ca 72 tåg/vmd. Banan trafikeras av regiontåg, fjärrtåg och godståg. Den är också en viktig länk mellan Karlstad och Stockholm samt mel-lan Oslo och Stockholm. Melmel-lan Karlstad och Laxå finns flera delsträckor där tåg tillåts köra upp till 200 km/h, på de flesta av dessa sträckor krävs dock tåg med lutande vagnskorg. Mellan Karlstad och Charlottenberg är största tillåtna hastighet som mest 160 km/h. Banan, delen Kil-Laxå, används som omledningsbana för Basportupplägget (STAX25 och LpC) i samband med störningar på Västra Stambanan eller Norge/Vänerbanan. Banan medger tra-fik med axellast STAX25 och lastprofil C med dispens.

Skoghallsbanan från Karlstad till Skoghall används bara för godstrafik till och från Skog-hallsverken. Banan är enkelspårig och elektrifierad, och trafikeringen sker som s.k. spärr-färd. Trafiken ligger på ca 6 tåg per dygn och största tillåtna hastighet på banan är 40 km/h. I stråket ingår också farlederna till Karlstad och Kristinehamn. Enligt Trafikverkets progno-ser kommer godsmängden inom Vänersjöfarten att uppgå till 2,8 miljoner ton till 2040. Det är en ökning med 50 procent jämfört med 2014 års nivå.Representanter från bland annat Trafikverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och samarbetspartners inom kommuner, regioner och rederier arbetar med en gemensam överenskommelse med mål och priorite-ringar för Vänersjöfarten.

I regeringens beslut för nuvarande plan 2018-2029 är stråket Stockholm – Oslo en s k utpe-kad brist och ett antal fördjupade utredningar tas nu fram som underlag till nästkommande plan.

163

8.3.1. Betydande brister vid ny planperiods början

Väg E18 riksgränsen Norge – Årjäng - Valnäs – Grums – Vålberg - Karlstad – Kristinehamn – länsgräns Örebro

På delen Töcksfors - Årjäng - Valnäs påverkas användbarheten för godstransporter av en be-tydande brist på utrymme för uppställning av tunga fordon i anslutning till norska gränsen. Sträckan Töcksfors – Valnäs har en betydande brist i restid för långväga och dagliga