• No results found

Swedbank Markets

In document Årsredovisning 2002 (Page 36-40)

Swedbank Markets är koncernens investmentbank. Denna består av värdepappershandel, corporate finance, ränte-och valutahandel, projekt-, export- ränte-och företagsfinansie-ringar. Swedbank Markets ansvarar också för koncernens utlands- och storföretagsverksamhet.

INTERVJU MED JAN LIDÉN CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE SWEDBANK MARKETS

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 2 • • • • S W E D B A N K M A R K E T S 37

SWEDBANK MARKETS

Swedbank Markets bedriver verksamhet inom invest-ment banking och merchant banking och erbjuder tjän-ster och produkter anpassade för att möta olika behov på kapitalmarknaden. I huvudsak omfattas verksamheten av värdepappershandel, corporate finance, ränte- och valutahandel samt projekt-, export- och företagsfinansie-ringar. Dessutom ansvarar Swedbank Markets för kon-cernens utlands- och storföretagsverksamhet.

Swedbank Markets arbetar efter en långsiktig till-växtstrategi där målet är att vara en av de ledande aktör-erna i Norden. Samarbetet med koncernens egna bank-kontor och fristående sparbanker och delägda banker skapar förutsättningar för att dessutom vara en lokal investmentbank. Filialerna i London och New York samt representationskontoret i Shanghai ger närvaro på viktiga kapitalmarknader och service till i första hand svenska kunder på plats. Filialen i Oslo är en viktig del av den nordiska plattform som successivt byggs.

Marknadsförutsättningar

En stor del av verksamheten inom Swedbank Markets är beroende av affärsaktiviteter som i någon mening är aktierelaterade, exempelvis företagsaffärer (uppköp, sam-gåenden), börsintroduktioner, kapitalanskaffning och värdepappershandel. Ytterst är dessa affärsaktiviteter beroende av graden av risktagande hos investerare och företag. När förtroendet eller intresset för aktier minskar ökar samtidigt risken – i investerarnas perspektiv – att göra affärer som är börsrelaterade. Även om Swedbank Markets verkar på en relativt sett lokal marknad, Sverige och övriga Norden, påverkas affärsverksamheten av globala trender. Framför allt är det kapitalmarknaderna i USA och Storbritannien som påverkar och även avgör konjunk-turen för investmentbanking i övriga världen.

Branschen har haft det besvärligt under närmare tre år och samtliga aktörer har tvingats till effektiviseringar och rationaliseringar. I USA har cirka 75 000 arbeten för-svunnit inom investment banking sedan nedgången började 2000. I Sverige valde flera internationella investment-banker att stänga sina kontor under 2002.

Stockholmsbörsen föll med 37 procent 2002, det sämsta börsåret sedan 1931. I USA sjönk Dow Jones index med 17 procent och det teknikpräglade Nasdaq-indexet sjönk med 32 procent.

Rationalisering och satsningar

Organisationen har under året anpassats till det rådande marknadsläget. Swedbank Markets genomförde ett åtgärds-paket för att minska kostnaderna. Bland annat minskades personalstyrkan med cirka 50 personer under året. Dock har, i kompetenshöjande syfte, en aktiv rekryteringsfilosofi vidmakthållits, så att i nettominskningen inryms cirka 50 stycken nyrekryteringar.

Samtidigt genomfördes också en rad offensiva åtgärder och satsningar. Ett fördjupat samarbete inleddes under året med det ledande lokala mäklarhuset First Securities i Oslo, i vilket också koncernen gick in som delägare genom att förvärva 33 procent av aktierna. Ett avtal slöts också om produktsamarbete mellan Swedbank Markets och Den Norske Bank beträffande tjänster inom custody, som består av likvid- och leveranshantering samt clea-ring av svenska och utländska värdepapper. Swedbank Markets Custody utvecklades fortsatt bra under 2002, med god lönsamhet.

En andra satsning som gjordes under 2002 var om-struktureringen av arbetet med företagskunder. Bear-betning av dessa sker nu mer systematiskt utifrån en tydlig indelning av kunderna i olika segment och genom samverkan med de lokala bankkontoren, fristående spar-banker och delägda spar-banker.

En tredje satsning som genomfördes under förra året var att aktiehandeln delvis decentraliserades med syftet att komma närmare de lokala kunderna. Så kallade aktie-bord upprättades på ett antal lokala bankkontor och vid årsskiftet fanns det 67 handlare placerade på 23 platser i landet.

Verksamheter

Verksamheten inom handel med produkter relaterade till räntor gick fortsatt bra under 2002. Fallande börskurser och ett minskat förtroende för aktiemarknaderna fick under året investerare och sparare att i ökande utsträck-ning välja valuta- och ränterelaterade produkter.

Swedbank Markets har historiskt varit en av de le-dande aktörerna på Stockholmsbörsen avseende antalet genomförda affärer (avslut). Denna position har på senare år försvagats något, bland annat genom att internetbase-rade fondkommissionärer tagit delar av privatmark-naden. Under 2002 minskade handeln ytterligare något för Swedbank Markets räkning, även om

investment-2

Aktieoptioner, Market maker 3:a

Aktieterminer, kundhandel 2:a

Indexoptioner, kundhandel 3:a

38 S W E D B A N K M A R K E T S • • • • F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 2

banken alltjämt tillhör en av de ledande aktörerna räknat i antalet gjorda affärer. För kunder som väljer att göra sina aktieaffärer via internet finns NetTrade och aktie-handel genom Internetbanken. Den internetbaserade aktiehandeln minskade under 2002 i samma utsträck-ning som den övriga aktiehandeln.

Corporate finance, den enhet i Swedbank Markets som arbetar med anskaffning av kapital till företag, fusioner, uppköp och ägarfrågor, upplevde ytterligare ett besvärligt år. Ett tydligare samarbete inleddes under året med de lokala bankkontoren, med syfte att den lokala banken ska kunna erbjuda sina kunder, små och medel-stora företag, corporate financetjänster.

Structured finance, som är inriktat på bland annat projekt och exportrelaterade finansieringar, utvecklades väl under året.

Utsikter 2003

Flera faktorer bidrar till fortsatt osäkerhet under inne-varande år. Dels är konjunkturutsikterna osäkra i Europa och USA, dels kvarstår risken för konflikter länder emellan.

Även om det finns vissa indikatorer på att 2003 kan bli bättre än 2002 är Swedbank Markets försiktigt i sin bedömning om utfallet av året.

Ett nytt besparingsprogram antogs i slutet av förra året, syftande till att på årsbasis minska kostnaderna med 100 mkr. Åtgärderna kommer att sättas in under första halvåret och få viss påverkan på resultat under senare delen av 2003. Först under 2004 kommer emeller-tid besparingarna att märkas fullt ut.

Under 2003 förväntas åtgärderna inom aktiehandeln, avseende satsningen på aktiebord på bankkontoren, ge resultat. Avgörande för aktiehandeln är dock privatper-soners förtroende för aktiemarknaden som placerings-alternativ. Den offensiva satsning som under förra året initierades avseende bearbetning av företag fortsätter med ökad styrka under 2003, i form av fler attraktiva produkter som är anpassade till företag som befinner sig i olika faser i sin utveckling. Inom området Placeringar har Swedbank Markets, tillsammans med andra enheter inom koncernen, paketerat olika sparprodukter under namnet Placeringar. Dessa produkter innehåller såväl aktierelaterade, som ränte-och valutarelaterade värde-papper.

SEB 22 % SHB

37 % Nordea

10 %

FöreningsSparbanken 22 % Svensk Export

Kredit 3 % Övriga

6 %

Aktieindexobligationer

Marknadsandel baserad på volym i nominellt värde enligt SOX 31 december 2002

40 I N T E R N A T I O N E L L B A N K R Ö R E L S E • • • • F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 2

Ännu ett framgångsrikt år i Baltikum – kommer Hansabank att kunna upprätthålla den starka tillväxten?

Ekonomierna i de baltiska länderna visar en fortsatt god till-växt, samtidigt som allmänhetens utnyttjande av banktjänster fortfarande är väsentligt lägre än inom EU. Därför tror jag att tillväxten i Hansabank blir hög även på flera års sikt. Hansa-banks framgångar under året i Estland och Lettland i samband med pensionsreformerna lägger, som ett exempel, grunden för en tillväxt i det långsiktiga sparandet.

Vilka är de största riskerna med verksamheten i Baltikum framöver?

Ett scenario är att den goda ekonomiska utvecklingen skulle komma att störas av makroekonomiska faktorer, exempelvis stora bytesbalansunderskott eller stora regionala obalanser, men de baltiska ländernas anslutning till EU kommer successivt att minska dessa risker. En annan möjlig risk är att den snabba utvecklingen inom näringslivet i sig kan leda till strukturförändringar, där företag eller till och med hela branscher slås ut. Detta skulle naturligtvis drabba bank-systemet i form av kreditförluster. Vår uppfattning är emellertid att Hansabank har en god riskspridning i sin kreditportfölj.

Finns det utrymme för Hansabank att göra fler förvärv i Baltikum?

Det är min uppfattning att den större delen av konsolideringen på den baltiska bankmarknaden nu skett. I Lettland finns det eventuellt ett visst utrymme för ytterligare konsolidering av den finansiella sektorn, men det finns inga nya förvärvsobjekt av LTBs storlek.

Vilka lärdomar kan FöreningsSparbanken dra för egen del av Hansabanks framgångar?

Hansabank är verksam på marknader under stark utveckling och tillväxt och där förutsättningarna snabbt förändras. Det kräver en ledningsstruktur och ett arbetssätt som gör att man snabbt kan fånga upp nya signaler från marknaden och vidta åtgärder. Hansabank har lyckats mycket väl med det, och här har den svenska delen av FöreningsSparbanken säkert mycket att lära.

Vad händer med samarbetet med allianspartnern Aktia i Finland?

Aktia har valt en delvis annan strategi än de övriga bankerna, vilket kan komma att påverka det finska

spar-bankssamarbetet. Vi fortsätter samarbetet med Aktia på nuvarande sätt tills vidare och följer utvecklingen.

I Norge har ett nytt samarbetsavtal med SpareBank 1 Gruppen tecknats. Vad är våra ambitioner där och vad kan vi förvänta oss under 2003?

Det nya samarbetsavtalet med SpareBank 1-bankerna utgör en bra grund för ett lönsamt affärssamarbete. Det tydligaste exemplet är naturligtvis kortområdet genom FöreningsSpar-bankens förvärv av EnterCard, men även andra affärsområden är av intresse. First Securities och Oslo-filialens samarbete med SpareBank 1-bankerna har goda förutsättningar att vidareutvecklas.

Vilka är de intressantaste affärsmöjligheterna för FIH under 2003?

FIH har en särskild position som alternativ till de danska storbankerna för sin målgrupp bland företagskunderna. Att fortsätta som tidigare, med en organisk tillväxt baserad på gott affärsmannaskap och balanserad risk, är FIH:s bästa affärsmöjlighet.

Finns det förutsättningar för bankförvärv på den danska marknaden?

Till skillnad från den svenska bankmarknaden är den danska något mer fragmenterad med framför allt många mindre banker. Det finns, från tid till annan, verksamheter som är möjliga att köpa. Vi har undersökt en del förvärvsobjekt men de som har funnits hittills har dock inte, enligt vår bedömning, kunnat erbjuda tillräcklig lönsamhet på rimlig sikt och därför har vi valt att avstå från de affärerna.

Hur ska FöreningsSparbanken öka samarbetet med FIH och Hansabank?

Vi har påbörjat ett samarbete med FIH för att tillsammans bredda koncernens erbjudande till och affärer med nordiska företag. Med Hansabank drivs ett antal samarbetsprojekt, de intressantaste finns kanske inom IT- och betalningsområdena.

Vilka är de viktigaste målen för affärsområdet 2003?

Att den starka utvecklingen i Baltikum fortsätter utan några större makroekonomiska störningar, att verksamheten i FIH fortsätter sin stabila utveckling samt att den negativa trenden och resultatutvecklingen vi sett i SpareBank 1 Gruppen i Norge de senaste åren bryts.

Internationell

In document Årsredovisning 2002 (Page 36-40)

Related documents