• No results found

3.1 Career Construction

Den teori som kommer att användas för genomförandet av studien är teorin Career Construction av Mark L. Savickas (2005) som utgår från att man ser på en karriär som någonting som är individuellt och socialt konstruerat. Genom att man skapar en egen bild av verkligheten utifrån tidigare erfarenheter och framtida mål blir teorins grundtanke subjektiv och utgår mycket från individen, att individen själv reflekterar över vad man vill med sitt liv och sin blivande karriär utifrån sina egna erfarenheter snarare än att påverkas av yttre faktorer och påverkningar.

Savickas teori om Career Construction baseras på tre olika komponenter, nämligen vocational personality (yrkespersonlighet), life theme (livstema), och career adaptability

(karriärsanpassning). De olika komponenterna har olika betydelser i Savickas teori, där karriäranpassningen handlar om att man som individ konstruerar sin karriär,

yrkespersonligheten beskriver mer vilken typ av karriär som en individ konstruerar, och livstema är en del som handlar om varför en individ konstruerar just den karriären.

Teorin Career Construction återkommer i andra studier som har gjorts som berör

frågeställningarna om avhopp från lärarutbildningen. Alosachi & Ekblad (2016) använder teorin i sin studie som stöd i att försöka förklara varför avhoppen vid Malmö Högskola sker.

Teorin förekommer också i uppsatser som gjorts för att förklara varför man söker sig till vissa typer av utbildningar och att känna behov av tillhörighet, som Persson & Sandberg (2013) skriver.

3.2 Yrkespersonlighet

Savickas menar att en individs yrkespersonlighet styrs av olika förmågor. Det kan till exempel vara intressen, behov och värderingar. Yrkespersonligheten kan beskrivas som en individs föreställningar av hur den personen är i yrkeslivet. Den hjälper till att förstå och förklara de beteenden en individ gör när den är i arbetslivet och varför en individ intar en viss

yrkespersonlighet. I och med att den enskilde individen själv definierar sin yrkespersonlighet, finns det inget rätt eller fel och synen på yrkespersonligheten är subjektiv.

12

Den formas och växer fram av att testa på nya olika saker, som till exempel att praktisera, studera eller att försöka lära sig nya saker om sig själv. (Savickas, 2005: 47).

En individs yrkespersonlighet styrs mycket av vad individen har för förväntningar och uppfattningar om ett specifikt yrke. Savickas (2005) beskriver att yrkespersonligheten är något som skapas av en individs självinsikter gällande delar om en själv, ens arbete men också livet i helhet. (Savickas, 2005, s.43)

3.3 Livsteman

Savickas menar att en individs livstema handlar om förståelsen kring varför en individs karriär och val utspelar sig på ett specifikt sätt. Livsteman är ett resultat av de beslut en individ har fattat utifrån varje individs unika erfarenheter. De olika livsteman som beskrivs behöver inte per automatik vara yrkesrelaterade, utan kan också handla om erfarenheter från studier eller i andra typer av roller som man varit med om i livet. Livsteman spelar en stor roll när man ska göra ett nytt karriärval i livet, eftersom den är anpassad efter individens syn på sig själv och att välja en karriär som passar ens egen bild av sig själv bäst. (Savickas, 2005:

44, 57).

En individs livstema kan också handla om att man försöker hitta sin roll i samhället. För att göra det kan det ibland vara så att man väljer att påbörja en utbildning, eller ta ett jobb, bara för att det är det enda alternativet som finns, även om man kanske hellre hade valt något mer attraktivt alternativ om möjligheten fanns. Detta just för att man försöker hitta ett sätt att uttrycka sig på och att hitta sin plats och tillhörighet i samhället. Trots att man känner att det man påbörjat inte är helt rätt, så kan individen ändå anpassa sig och känna en meningsfullhet med det de har valt trots att det upplevdes som svårt eller tråkigt på förhand. (Savickas, 2005:

44).

3.4 Karriärsanpassning

Savickas menar att en individs förmåga att anpassa sig till sin karriär är beroende av individens kompetens och beteende. En individ är under ständig förändring, vilket gör att förmågan att hitta rätt karriär är en process som inte alltid är helt lätt att lyckas med. Vidare menar Savickas att en individs karriäranpassning påverkas av individens sökande av

13

bekräftelse av sin egen självbild, vilket gör att karriärsvalet och processen för att hitta rätt är något som styrs av individens sökande efter en karriär som ska passa in i individens liv, snarare än att individen hittar en karriär som denne känner att den passar perfekt inför.

(Savickas, 2005: 45, 48).

Karriärsanpassningen kan vara svår för individen eftersom Savickas (2005) menar att karriären ofta styrs av hur samhället i stort ser ut. I och med att samhället är under

kontinuerlig förändring, påverkas också individen av det och en känsla av att aldrig riktigt passa in i sitt yrke är något som individen kan uppleva. Målet för individen är att hitta ett yrke som stärker och bekräftar individens självuppfattning. (Savickas, 2005: 45).

3.5 Sammanfattning av teori

Savickas teori om Career Construction och de tre olika komponenterna är applicerbar på hur studenter kan resonera när de väljer en utbildning. Som Savickas (2005) beskriver om t.ex.

yrkespersonlighet, så formas den av att prova på olika saker och att en individs personlighet formas av erfarenheter under sin karriär. Det kan som nämnts tidigare vara allt ifrån studier, arbetsliv eller under en praktik. De tidigare erfarenheter man har av någonting spelar också in i en individs Career Construction, de flesta har ju gått i skolan själv och således också skapat sig en erfarenhet av skolans värld. Teorin bygger mycket på en individs sökande efter rätt plats och tillhörighet i sin karriär och individens sökande efter självförverkligande.

En individs självbild är föränderlig, liksom samhället i stort, vilket gör att det kan vara svårt att hitta rätt yrkesval och yrkeskarriär och att man är i en sökandefas för att försöka bekräfta sin självbild och hitta rätt väl är något som är tydliga delar i Savickas (2005) teori Career Construction.

14

Related documents