• No results found

Uppföljning

In document Kv. Krönet (Page 59-62)

De boendes bedömning av kv. Krönet i den enkät som skickades ut redovisas nedan.

Tabell . Sammanställning av de boendes svar på enkäten. Svaren angavs med en siffra mellan 1 till  där 1 innebar att man inte håller med och  att man håller med helt och hållet. Det vill säga  om man varken håller med eller ej.

Nr Fråga Snitt –  1–2

1 Utförandet av byggnadsarbetena är vad jag förväntat mig

,6 9 % 0 % 11 % 2 Utförandet av byggnadsarbetena är

sammantaget av hög kvalitet

,9 6 % 27 % 8 %  Utförandet av enskilda detaljer är inte bra ,  % 2 % 22 %  Utförandet av byggnadsarbetena

påverkar min användning

2, 16 % 26 % 8 %  Utförandet av byggnadsarbetena

försvårar min användning

1,9 11 % 1 % 7 % 6 Utförandet av byggnadsarbetena är

bättre än vad jag tror/vet förekommer i andra nybyggen

,1 27 % 9 % 1 %

Detaljkommentarer i intervjusvaren tar upp följande aspekter.

• Lådor i kök. Snett monterade vilket ledde till att om-montage behöv- des.

• Inredning i kylskåp saknades. Detta ordnades snabbt genom att inred- ning hämtades från annat kylskåp i lägenhet som inte ännu var inflytt- ningsklar.

• Hål för tomrör i klädkammare var inte övertäckta. Detta åtgärdades genom att hantverkare ordnade detta.

• Sprickor i hörn, längs tak och vid fönster. Detta var små rörelse- sprickor i målning på gipsskivor som sedan de kompletteringsmålats inte visat sig igen. Om detta, det vill säga skivornas rörelser, grundar sig i användandet av ljudreglar är inte undersökt.

• Ett tak i en toalett och del av en hallvägg var inte färdigmålat. Detta åtgärdades av målare. Huruvida detta var en konsekvens av den upp- delade tidplanen genom att målaren blivit tvungen att lämna en lägen- het för annan hantverkare och därmed inte hunnit klart är inte bekräf- tat.

• Inredning i garderob saknades. Garderoberna skulle vara oinredda. Detta är en förväntning och i egentlig bemärkelse ingen brist annat än i ett renodlat kundperspektiv då detta var kundens önskemål.

• Hallvägg som skiljer av hall mot vardagsrum stod snett. Genom att se på klinker och fogskarvar kunde hyresgästen se att väggen stod snett motsvarande 1 cm. Enligt hyresgästen var bovärdens kommentar att ”här går det fort” menande att det hade gått fort när det byggdes. Detta kommer inte att åtgärdas.

• Lampa i källare slocknar efter en stund. Man borde kunna släcka manuellt eller att belysningen styrdes av rörelsedeckare. Detta är inget fel utan snarare en användarfråga som kan relateras till projekteringen och bilden av brukarnas användning av denna funktion.

• Flera säger att det är kallt och dragigt, exempelvis vid fönster, i lägenheterna. Detta problem är inte löst utan hyresvärden arbetar med frågan.

Ovanstående aspekter är i huvudsak relaterade till erfarenheter från in- flyttningen. De två sista dock till användnings­ respektive komfortfrågor. Frågan avseende ventilation, lägenhetstemperatur och drag kvarstår cirka ett år efter inflyttning. Denna fråga konstateras också av förvaltarna som en fråga som ännu inte är löst och att det är en fråga som tar tid att han- tera.

Ingen av de intervjuade hyresgästerna menar att det finns några kost- nader för dem relaterat till ovanstående eller till andra fel i byggnaderna. Att en hyresgäst ska kunna prissätta sådant som ter sig som justeringar efter inflyttning är sannolikt svårt liksom att den övergripande funktionen att bo bra, ha ett bra läge samt en modern lägenhet överskuggar, i alla fall avseende kv. Krönet, de fel eller brister som hittills identifierats.

Förvaltare

Svaren från den förvaltare som arbetar med kv. Krönet är att de fel som noterats inte i någon stor utsträckning påverkat förvaltningsarbetet. Något som också beställaren och projektets projektledare menar. På nedanstå- ende frågor om kv. Krönet ger förvaltaren följande svarsbild:

Tabell . Förvaltares svar på frågor om kv. Krönet. Svaren angavs med en siffra mellan 1 till  där 1 innebar att man inte håller med och  att man håller med helt och hållet.

Det vill säga  om man varken håller med eller ej.

Uppfattar du att kv. Krönet har färre fel än andra motsvarande byggnader.  Uppfattar du att kv. Krönet har bättre underhållsförutsättningar (i relation till kvalitet på byggnadens utförande) än andra motsvarande byggnader.  Uppfattar du att kv. Krönet har bättre driftsförutsättningar (energi, värme)

än andra motsvarande byggnader. 

Uppfattar du att kv. Krönet har bättre serviceförutsättningar (genom

byggnadernas utförande) än andra motsvarande byggnader.  Uppfattar du att kv. Krönet har bättre utförande på byggnadsarbetena än

andra motsvarande byggnader. 

Svaren i tabellen ovan ger en bild av att kv. Krönet har goda förutsätt- ningar för sitt förvaltningsarbete. Dock ger svaret på första frågan svaret att kv. Krönet varken är bättre eller sämre avseende om det finns fel eller inte. Om det i övrigt har goda förutsättningar och få fel kan detta relateras till den inflyttningsperiod som varit och det första år som gått då många mindre justeringar görs. Förvaltaren beskriver det som att det inlednings- vis varit många ”duttgrejor”, detta kan avse mindre åtgärder som att laga en tapetskarv eller en kakelfog.

Nedanstående punkter har framkommit i intervju med förvaltaren.

• Garageporten störde tidigare intilliggande lägenhet genom buller. Genom sänkt hastighet vid öppning och stängning samt upphängning med gummibussningar har detta åtgärdats. Det har dock tagit tid från många för att få fram en lösning. Kostnaden för justering och nytt montage togs av leverantören.

• Parkettgolv har fått bytas i vardagsrum i tre lägenheter på grund av dåligt underarbete. Detta har bekostats av entreprenören.

• Hissfronter i plåt som var målade tålde slitage dåligt. Efter bara några veckor såg det slitet och fult ut. Nya plåtar i rostfritt fick beställas. Kostnaden har hanterats av entreprenören och fastighetsägaren.

• Cykelförråden är för små. I projekteringsfasen har mängden förvän- tade cyklar varit för låg. Det cykelförråd som finns i källaren har också dålig tillgänglighet. Detta är en funktionsbrist som inte är åtgärdad.

• Förvaltaren pekade också på att de för att hantera gångstråk som upp- står över gräsmattor, genom de boendes spontana användning, fått lägga ut stråk av betongplattor. Så är det alltid menade förvaltaren. Vid intervjun konstaterades att om detta sker vid varje nytt bostadsbygge motsvarar detta på nationell nivå en stor kostnad.

In document Kv. Krönet (Page 59-62)

Related documents