• No results found

Den tredje forskningsfrågan syftar till att ta reda på om eleverna kan uppleva att det man berättat om inför byte av skola tagits till vara av dem som har informationen och också syns och gynnar eleven i undervisningen. Eleverna har olika upplevelser när det kommer till att det de berättat att de har behov av också finns tillgängligt på den nya skolan.

6.3.1 Uppföljning och samtal på den nya skolan

Det upplevs av eleverna att de på olika sätt fått vara med och berätta om sina behov inför att de ska byta skola. Samtal där mentor eller ämneslärare följer upp elevens start på den nya skolan, behoven som finns och hur det fortlöper efter att de kommit till gymnasiet upplevs dock variera. Några har mer eller mindre kontinuerliga samtal med mentor eller med ämneslärarna till exempel.

E4: Jo, min mentor har haft kontinuerligt varje vecka, bara så att vi har satt oss ner och pratat eller om det är någonting, för det är ju kanske inte alltid som jag har sagt om det är någonting

6.3.2 Extra anpassningar

Vad gäller extra anpassningar upplever eleverna att mycket av det de är i behov av för att klara skolan har mötts upp och fungerar tillfredsställande. Någon elev upplever att inget alls fungerar och andra kan uppleva att stödet varit lite dåligt i början, men att det blivit bättre.

E1: Jag får ta mina papper, alltså jag får gå ut utan att det ska vara någon stor grej av det, eller att jag behöver lite längre tid på mig vid proven

34

E5: Jag får ju lyssna när jag läser och det är det som är det viktiga, sen är det stavning och sånt här, sånt måste ju lärarna ta hänsyn till

En elev som upplevt det riktigt svårt med byten av skola beskriver att i och med att allt fungerar och man trivs, så har den nya skolan fångat upp behoven och hjälp och stöd finns.

E3: Ja, jag vet bara att jag har det bra, jag tänker inte egentligen på vad ni gör för mig

En elev upplever över huvud taget inget stöd alls från lärarna på gymnasiet och kopplar samman det med att ingen respekterar elevens behov av stöd och hjälp. Eleven upplever att lärarna blir sura eller inte respekterar att eleven behöver mer tid för att kunna koncentrera sig till exempel.

E2: Just nu får jag ingen hjälp…det är ingen som respekterar det tycker jag…jag behöver mer tid…men de verkar inte respektera det, dom blev sur när jag inte gör någonting

Det förmedlas av eleverna att det vid överlämningarna kanske inte alltid följt med ett uttalat behov av stöd, det har i vissa fall till och med missats att överföras att eleven behöver extra anpassningar. Några av eleverna beskriver sig själva som till stor del självgående vilket de i några fall tror har påverkat lärare så att de inte ser behovet hos eleven.

Anpassade arbetssätt, särskild arbetsplats, att få sitta själv vid prov och stöd för sitt mående är exempel på de extra anpassningar som eleverna upplever att de mött sen de bytte skola. Stödet har inte alltid kommit direkt vid skolstart utan kan ha dröjt en tid, men till största delen

upplever eleverna att det fungerar bra. 6.3.3 Bemötande

Eleverna kan uppleva att det som görs för dem nu för att stötta dem i skolgången är det de behöver, även om upplevelsen varit att de behövt berätta om och om igen för sina lärare om de behov de har. Att berätta flera gånger för lärarna upplevs som jobbigt av eleverna och de har inte alltid orkat göra det själva. Eleverna har ibland fått hjälp av mentor för att påminna andra lärare också och för vissa har stödet inte kommit förrän en bit in på första terminen, men då upplevs det som att det ändå blivit bra.

35

E5: Det har varit lite fram och tillbaka, ibland känns det inte som att de vet och ibland känns det som att de vet

E6: Jag fick ju säga flera gånger att jag förstår inte det här, jag kan inte…men det är mycket bättre nu än det var förut

Elev 4 upplever att bemötandet på skolan var över förväntan och att det inte var väntat att få mer hjälp än eleven fått på tidigare skolor.

Ibland kan det ha tagit tid innan lärare gett feedback som visat eleverna att lärarna har kunskap om deras behov. Om vuxna vet om elevens behov av hjälp och stöd upplever eleverna att det är lättare att själv be om hjälp också. Det uttalas en önskan om att lärare behöver bekräfta på något sätt att man vet om vad olika elever behöver.

6.3.4 Eget ansvar

Trots att eleverna beskriver att det är jobbigt att påminna sina lärare om den hjälp de behöver, att de ibland önskar att de vuxna kunde sköta det annorlunda, så upplever några av eleverna att det ändå på något sätt är deras eget ansvar att förmedla information om sig själv till varje lärare.

E5: Varje gång jag träffade en ny lärare så fick vi alltid skriva brev om mig själv…så då fattade jag det som att alla skulle veta om det, men är ändå mitt ansvar att förmedla det…det är väl jag som har dyslexi det är mitt ansvar att säga det till lärarna

Elev 1 menar att om bara hen själv hade vetat om sin diagnos tidigare hade det varit lättare att få hjälp. Elev 3 uttrycker det som att det ligger lite eget ansvar på eleven själv i och med att den behöver tid:

Ja, det är väl bara jag, skulle jag säga som behöver ta min egen tid, de gjorde ju det de kunde

Elev 2 berättar om att den fått påminna sin mentor att stöd och hjälp behövdes

En tolkning är att när det krånglar med stöttning från de vuxna kan elever ibland börja ifrågasätta sig själva och om de kunde gjort något mer för att det skulle blivit bättre.

36