• No results found

Utbildningsinspektion i Söderskolan

Förskoleklass

Grundskola årskurserna 1–6

Innehåll

Inledning ... 1

Underlag ... 1

Beskrivning av skolan... 2

Bedömningar ... 2 Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Söderskolan och besökt skolan den 25 september 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka inspektörer som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. De krav på åtgärder som inspektörerna anger i denna rapport framgår även av Skolverkets beslut med anledning av inspektionen. Bedömningarna av kvaliteten och om verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Övergripande information om inspektionen finns publicerad på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se).

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de brister inspektörerna lyfter fram i bedömningen åtgärdas av skolan. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och skolan, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolan som finns i Skolverkets nationella upp-följningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolan intervjuades rektorn, elever, lärare och övrig personal samt föräldrar med barn i olika årskurser. Inspektörerna besökte lektioner i samtliga årskurser och verksamheten i förskoleklassen. Även andra iakttagelser i skolmiljön och

studier av dokument som finns i skolan utgör underlag för kvalitetsbedömning-en.

Rektor har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av skolan

Söderskolan Antal barn/lever

Förskoleklass 20

Grundskola 112

Källa: Rektorn i Söderskolan.

Söderskolan är en liten centralt belägen skola och tillhör Öster-Söder skolom-råde i Uddevalla kommun. Skolans huvudbyggnad är från 1950-talet och har kapacitet för betydligt fler elever än vad som inryms. Elevantalet minskar för varje år och det finns enligt skolans bedömning tillräckligt av såväl grupprum som klassrum. Det centrala läget ger eleverna möjligheter till olika inomhus- och utomhusaktiviteter inom idrott, kultur och natur. Skolgården inbjuder ele-verna till fysiska aktiviteter på raster.

Den pedagogiska personalen arbetar i ett arbetslag och eleverna är organiserade i åldershomogena grupper med genomsnitt 16 elever per grupp. Fritidshemmet är uppdelat på tre avdelningar som alla inryms inom skolans lokaler. Fritidsper-sonalen följer eleverna under skoldagen. Denna verksamhet bedöms i en sär-skild verksamhetsrapport. De flesta eleverna bor i skolans närhet och 33 pro-cent av eleverna har invandrarbakgrund.

Skolan är mångkulturell och lägger stor vikt vid språklig medvetenhet. Varje år arbetar eleverna från förskoleklassen och uppåt med ett gemensamt tema. De flesta eleverna fortsätter sin skolgång i Sommarhemsskolan som är områdets skola för årskurserna 7–9.

Bedömningar

Samlad bedömning

Inspektionen visar att eleverna i skolan ges förutsättningar att nå de nationella målen. I skolans lokala arbetsplan finns mål, uppföljning och utvärderingstillfäl-len tydligt definierade. Elevernas kunskapsresultat följs upp i engelska, matema-tik och svenska, bland annat genom de nationella ämnesproven för årskurs 5. I skolan saknas ett system för att följa upp elevernas kunskapsresultat i skolans övriga ämnena i relation till de kunskapsmål som anges i läroplanen och i kurs-planerna.

Det finns i skolan inarbetade rutiner för att identifiera elever i behov av särskilt stöd och det bedrivs ett systematiskt arbete för att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Skolans ledning fungerar väl och skolans rektor är väl förtrogen med det dagliga arbetet i skolan. En stor del av skolans eget kvalitetsarbete får en undangömd plats i den kvalitetsredovisning som skolan redovisar då den enbart visar verk-samheternas förutsättningar och arbete för att nå uppsatta mål inom de priori-terade områden som kommunen angett.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolan gör inte någon systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskapsresultat i förhållande till de nationella målen i årskurs 5 i samtliga ämnen (4 kap. 1 § skollagen, 2 kap. 6 § grundskoleförordningen samt avsnitt 2.8 i läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fri-tidshemmet, Lpo 94).

- Skolans kvalitetsredovisning uppfyller inte förordningens krav (3 och 3a § § förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Skolan bör analysera 2006/07 års försämrade resultat och utifrån resultaten av analysen vidta relevanta åtgärder för ökad måluppfyllelse.

- Skolan bör arbeta för att öka elevernas kännedom om målen för utbildning-en.

- Skolan bör arbeta för att öka elevernas möjligheter till ansvar och inflytande över sin utbildning i samtliga årskurser och ämnen.

- Skolan bör utveckla elevernas individuella utvecklingsplaner vad gäller in-nehåll och ansvarsfördelning.

- Skolans kvalitetsarbete bör förbättras.

Kunskaper

Resultat och utvärdering av lärandet

Inspektionen visar att eleverna i förskoleklassen får goda förutsättningar att utvecklas i den riktning som målen för skolformen anger. Inspektörerna fick ta del av väl planerad och genomförd undervisning som stimulerar till elevernas utveckling och lärande. Lärarna berättar att de betonar förskolepedagogiken och att barnen får möjlighet att lära genom lek. I förskolklassen arbetar lärarna strukturerat med att utveckla barnens språkliga medvetenhet. Genom samver-kan med årskurs 1 får barnen inskolning inför skolstarten.

Inspektörerna bedömer att det i Söderskolan finns ett väl utvecklat system för att diagnostisera och dokumentera elevernas kunskapsresultat i ämnena engels-ka, matematik och svenska. Det redovisas dock inte någon samlad bild av upp-följning och analys av kunskapsresultat i skolans övriga ämnen i relation till de kunskapsmål som anges i läroplanen och i kursplanerna.

Inspektörerna bedömer att skolan inte gör en systematisk uppföljning och ut-värdering av elevernas kunskapsresultat i förhållande till de nationella målen i samtliga ämnen i årskurs 5.

Tabell 1: Andelen elever vid Söderskolan samt andelen i kommunen (i procent) som har uppnått kravnivån vid nationella ämnesprov för årskurs 5 i engelska, matematik och svens-ka läsåren 2005/06 och 2006/07.

Engelska Matematik Svenska

2005/06 2006/07 2005/06 2006/07 2005/06 2006/07 Söderskolan 84 56 78 68 81 85

Kommunen 89 83 81 71 84 69

Källa: Kommunens sammanställning av resultat från alla Uddevalla kommuns skolor vid de nationella ämnesproven för årskurs 5 för läsåren 2005/06 och för läsåret 2006/07.

Av tabellen kan utläsas att flertalet av eleverna når kravnivån på de nationella ämnesproven i årskurs 5 läsåret 2005/2006 och för de elever som inte når dem utarbetar skolan åtgärdsprogram. Läsåret 2006/2007 är resultatet klart lägre än föregående år. Inspektörerna bedömer att skolan bör analysera 2006/07 års försämrade resultat och utifrån resultaten av analysen vidta relevanta åtgärder för ökad måluppfyllelse.

Som tidigare beskrivits lägger skolan stor vikt vid språklig medvetenhet och utveckling. Resultaten på de nationella ämnesproven ska ses mot bakgrund av att det i skolans finns många elever i behov av särskilt stöd. Enligt rektorn ökar antalet elever med modersmålsundervisning i skolan och skolan har nära sam-arbetet med elevvårdspersonal, socialtjänst och BUP.

Läroplanen föreskriver vikten av att den enskilda skolan är tydlig i fråga om mål, innehåll och arbetsformer som en förutsättning för elever och vårdnadsha-vares rätt till inflytande och påverkan. Detta innebär att skolan måste informera eleverna och deras vårdnadshavare om målen för utbildningen. Vid verksam-hetsbesöken ser inspektörerna att det ofta förekommer att uppnåendemål i de olika ämnena är uppsatta på väggen, företrädesvis i engelska, matematik och svenska. Det framkommer däremot i intervjuer med såväl elever som lärare att elevernas medvetande om målen bör förbättras och tydligare synliggöras i un-dervisningen. Det finns också en skillnad i elevernas kunskap om kursplanernas mål beroende på ämne och lärare.

Inspektörerna bedömer att elevernas kännedom om målen för utbildningen bör förbättras.

Skolan ska enligt läroplanen eftersträva att varje elev successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning. De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elevernas kun-skapsmässiga och sociala utveckling förutsätter att de tar ett större ansvar för det egna arbetet och för skolmiljön samt att de får ett reellt inflytande på ut-bildningens utformning.

I Söderskolan talar en del elever om att de är med och påverkar veckoschema och innehåll i undervisningen medan andra elever berättar att de är helt styrda av lärarens planering. Deras inflytande består i huvudsak i att de ges möjlighet att välja i vilken ordning de vill läsa givna ämnen eller genom att de får möjlig-het att rösta fram redovisningsform. Detta sätt att ge inflytande på är inte till-räckligt för att läroplanens intentioner ska uppnås. Verksamhetsbesöken bekräf-tar att ovan nämnda skillnader på elevinflytande beror mer på respektive lärare än elevernas ålder och mognad.

Det finns demokratiska samverkansformer för elever i form av klass-, mat- och elevråd. Dock är det påtagliga variationer i elevernas upplevelser om sina möj-ligheter att påverka övergripande skolfrågor. Dessutom berättar eleverna att det varierar i vilken utsträckning de vuxna lyssnar till deras åsikter.

Inspektörerna bedömer att skolan bör arbeta för att öka elevernas möjligheter till ansvar och inflytande över sin utbildning i samtliga årskurser och ämnen.

Individanpassning och särskilt stöd

I Uddevalla kommun har Barn och utbildningsnämnden beslutat att alla barn och elever från förskolan och upp till gymnasiet ska ha en elevmapp. Denna ska innehålla elevens individuella utvecklingsplan (IUP) och annan dokumentation samt i förekommande fall exempelvis åtgärdsprogram. Det finns också i kom-munen en gemensam mall framtagen som underlag för den individuella utveck-lingsplanen.

Den individuella utvecklingsplanen ska, enligt grundskoleförordningen, ge in-formation om och göra elevens utveckling och lärande synlig i relation till såväl läroplanens övergripande mål som mål att uppnå och mål att sträva mot i de olika ämnenas kursplaner. Eleven och vårdnadshavaren ska ha fått sådan in-formation och möjlighet att förbereda sig så att de aktivt kan ta del i utveck-lingssamtalet. Vid utvecklingssamtalet ska läraren i en framåtsyftande individuell utvecklingsplan skriftligt sammanfatta vilka insatser som behövs för att eleven ska målen och i övrigt utvecklas så långt som möjligt inom ramen för läropla-nen och kursplanerna.

I Söderskolan genomförs utvecklingssamtal en gång per termin och då skrivs en IUP tillsammans med eleven. Eleverna är i olika grad medvetna om vilka mål de skrivit i sin plan. I en del klasser har eleverna sina mål på bänklocken i andra klasser finns utvecklingsplanerna samlade i pärmar som förvaras av lärarna.

Inspektörerna vill påpeka vikten av att målen hålls aktuella för eleverna.

De IUP som inspektörerna får ta del av behöver utvecklas främst vad gäller framåtsyftande målbeskrivningar, samt att planerna på ett mer utförligt sätt ska omfatta kursplanernas kunskapsmål och tydligare ange skolans ansvar. Exem-pelvis läggs ett stort ansvar på eleven och föräldern att arbeta mot målen i den individuella utvecklingsplanen.

Inspektörerna bedömer att skolan bör utveckla elevernas individuella utveck-lingsplaner vad gäller innehåll och ansvarsfördelning.

Undervisningen i skolan anpassas efter elevernas förutsättningar och behov.

Skolan har också tydliga rutiner för att identifiera elever i behov av särskilt stöd och skolan upprättar åtgärdsprogram för dessa elever liksom, som tidigare nämnts, för de elever som riskerar att inte nå kursplanemålen i årskurs 5. Det finns också rutiner för samarbete med skolans elevvårdsgrupp. Gruppen har regelbundna träffar då behovet av insatser aktualiseras.

Bedömning och betygssättning

Elevernas kunskapsresultat måste, som tidigare beskrivits i denna rapport, för-bättras så att samtliga ämnen följs upp. I intervjuer framkommer att personalen diskuterar och utvärderar arbetsplanen och till viss del gör gemensamma be-dömningar av elevvårdsärenden, prov med mera för att nå samsyn. Detta ser inspektörerna positivt på och förutsätter att skolan fortsätter att utveckla detta arbete, i enlighet med läroplanens riktlinjer.

Normer och värden

Enligt lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever råder det numera ett uttryckligt förbud mot dis-kriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens ända-mål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörig-het, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Huvudmannen ska enligt lagen bedriva ett målinriktat arbete för att främja des-sa ändamål och bland annat se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verksamhet. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande behandling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i fö-rekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar.

I likabehandlingsplanen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Likabehandlingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över un-der medverkan av barnen eller eleverna och den ska utgå från en kartläggning av den egna verksamheten.

I Söderskolan finns det ett systematiskt arbete för att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Eleverna uppger i intervjuer att det är ovanligt med kränkningar. Detta bekräftas också av personal och föräld-rar. Eleverna vet också vart de ska vända sig när något händer och de ser posi-tivt på att det också finns kamratstödjare i skolan. Kamratstödjare är elever som utses att vara extra ögon och öron och utbildas enligt ”Friends” koncept. En del i arbetet med förebyggande och förhindrande åtgärder är skolans likabe-handlingsplan. Planen kan dock inte anses motsvara en sådan likabehandlings-plan som den nya lagen kräver. Bland annat utgår den inte från aktuell kartlägg-ning av den egna verksamhetens behov för planerade åtgärder under det kom-mande året kopplat till de olika diskrimineringsgrunderna inte heller eleverna har medverkat vid framtagningen.

Inspektörerna bedömer att likabehandlingsplanen inte uppfyller författningens krav. Se vidare i Skolverkets Allmänna råd för arbetet med att främja likabe-handling. Se också vidare i den för kommunen övergripande rapporten.

Ledning och kvalitetsarbete

Styrning och ledning

I Uddevalla kommun finns vid inspektionstillfället tre geografiska områden med förskola och grundskola. För varje område finns det en områdeschef som är chef för samtliga rektorer i såväl förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen som skolan i området. Områdeschefen och skolledarna inom området utgör en ledningsgrupp och träffas regelbundet för att diskutera och planera exempelvis ekonomin, kompetensutveckling och gemensamma utvecklingsfrågor. Genom områdeschefen får rektorerna information från förvaltningschefen.

Staten har tilldelat rektorn en nyckelfunktion för utbildningens planering, ge-nomförande och resultat. Rektorn ska enligt läroplanen vara pedagogisk ledare för skolan och chef för lärarna och övrig personal och ha det övergripande an-svaret för att verksamheten som helhet inriktas på att nå de riksgiltiga målen.

Det är också rektorn som ansvarar för att skolans resultat följs upp och utvär-deras i förhållande till de nationella målen.

Rektorn i Söderskolan ansvarar för skolverksamheten, skolbarnsomsorg samt en förskola. Hon har verkat inom skolan i flera år och har bland annat genom-gått statlig rektorsutbildning. Rektorn har det övergripande ledningsansvaret för skolans verksamhet och ekonomi Personalen upplever det positivt att rektorn regelbundet initierar utvärdering av arbetsplanen. Rektorn uppger att hon ”har valt en platt organisation”, vilket innebär att inga arbetslagsledare eller liknande utsetts. Istället träffas all personal i olika gruppkonstellationer för att diskutera olika pedagogiska frågor.

Inspektörerna bedömer att rektorn är väl förtrogen med det dagliga arbetet i skolan och tar ett pedagogiskt ansvar för utvecklingen i skolan.

Kvalitetsarbete

Enligt läroplanen måste skolan utvecklas så att den svarar mot uppställda mål.

Detta kräver att undervisningsmålen ständigt prövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas.

Skolans kvalitetsredovisning ska innehålla en bedömning av i vilken utsträck-ning de nationella målen har förverkligats och en redogörelse för vilka åtgärder skolan avser vidta för en ökad måluppfyllelse. Arbete med kvalitetsredovisning-en ska främja skolans kvalitetsarbete.

Som ett led i uppföljningen och utvärderingen upprättar skolan årligen i enlig-het med bestämmelserna en skriftlig kvalitetsredovisning, också kallad verk-samhetsberättelse. Inspektörerna konstaterar dock att kunskapsresultat i andra ämnen än engelska, matematik och svenska inte redovisas, följs upp och utvär-deras i Söderskolan. Det finns i skolans kvalitetsredovisning inte en samlad bild av elevernas kunskapsresultat. Inspektörerna vill också framhålla att skolan överlag måste förbättra analyser och resonemang om åtgärder för förbättringar för uppsatta mål i verksamheten. Dessutom måste skolan i sin kvalitetsredovis-ning följa upp och utvärdera sin likabehandlingsplan.

Inspektörerna bedömer att skolans kvalitetsredovisning inte uppfyller förord-ningens krav. Se vidare i Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2006:18) om kvali-tetsredovisning.

Söderskolan bedriver i flera avseenden ett kvalitetsarbete. Som grund för arbe-tet finns en arbetsplan framtagen som utgår från de nationella styrdokumenten.

Personalen följer upp och utvärderar den vid fyra tillfällen per läsår. Enligt sam-tal med lärare är utvärderingar av arbetsplanen en viktig del i skolans förbätt-ringsarbete. Med hänvisning till de brister som finns i skolans kvalitetsredovis-ning bedömer dock inspektörerna att det finns utrymme att förbättra skolans kvalitetsarbete. En förutsättning i arbetet för att eleverna ska nå kunskapsmålen är att skolan har kunskap om de kunskapsresultat som uppnåtts. Det saknas därför underlag till att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Det finns också anledning för skolan att diskutera hur kvalitetsredovisningen ska utveck-las för att vara ett stöd i det lokala kvalitetsarbetet.

Inspektörerna bedömer att skolans kvalitetsarbete bör förbättras.

Tillgång till likvärdig utbildning

Skolan erbjuder undervisning i svenska som andraspråk för de elever som be-höver det. Det är 22 elever av 52 berättigade som har modersmålsundervisning och den sker på sex olika språk. Vid inspektionstillfället är det ingen elev som har studiehandledning på modersmålet. Rektorn uppger dock att om elever bedöms behöva studiehandledning kan de få det.

Resurser

Inspektionen visar att eleverna i skolan överlag har god tillgång till utbildning samt att lärarna har utbildning för den undervisning de i huvudsak bedriver.

Skolans läromedel och utrustning är tidsenliga och anpassade till läroplanen och kursplanerna.

Inspektörerna bedömer att eleverna ges goda förutsättningar att nå de nationel-la målen för utbildningen.

Datum Ort

2008-05-08 Göteborg

Marie Karlsson Thomas Nilsson

Dnr 53-2006:3406