• No results found

Utdrag ur Uppföljningsrapport 2, 2014:

Samhällsutvecklingen är i mångt och mycket synonym med befolknings-utvecklingen. En skillnad som iakttas mellan två områden, eller samma område över tid, måste därför sättas i relation till befolkningsstrukturen och befolkningsförändringen. Beror skillnaden på en förändring hos popula-tionen eller en förändrad population?

Ju mindre områden man tittar på, och ju längre tidsspann, desto större blir befolkningsförändringarnas potentiella inverkan och desto viktigare blir det att väga in det i analysen.

Men även på kommunnivå sker relativt stora förändringar varje år. Under den krusning på ytan som är Göteborgs årliga folkmängdsförändring döljer sig stora bruttotal. Göteborg har vuxit med 6 000-7 000 invånare per år de senaste åren. Ungefär hälften av dessa beror på att det fötts fler än det dött. De övriga 3 000–4 000 beror på att det flyttat in fler än det flyttat ut, och det är här det döljer sig stora bruttosiffror: varje år flyttar det in drygt 30 000 personer till Göteborg och knappt 30 000 flyttar ut. Vilka dessa 60 000 in- och utflyttare är och vilka egenskaper de har påverkar såklart i hög grad stadens utveckling.

Göteborg har, i likhet med övriga universitets- och storstäder, en mycket stor inflyttning av unga vuxna och en relativt stor utflyttning av barn och deras föräldrar. Den stora påfyllningen av unga innebär att befolkningens åldersstruktur inte förändras så mycket från år till år, till skillnad från många andra kommuner där befolkningen i stor utsträckning åldras i takt med att den stora gruppen fyrtiotalister blir äldre. Medelåldern i Göteborg har sjunkit marginellt under 2000-talet till 39 år, medan medelåldern i GR-kol-legan Tjörn har ökat med fyra och ett halvt år till 45 år. Detta faktum kan vara viktigt att ha med sig om man jämför utvecklingen för någon indikator som är ålderskänslig. Medelinkomsten är till exempel som högst runt 45 års ålder och då kan man alltså förvänta sig att Tjörn har haft en något bättre utveckling under det senaste decenniet. Hälsan blir å andra sidan sämre med stigande ålder så där borde utvecklingen vara den motsatta. Och så vidare.

Utöver de 60 000 personer som årligen flyttar till eller från Göteborg så sker dessutom ungefär lika många flyttningar inom staden. Totalt berörs alltså Göteborg av ungefär 120 000 flyttningar per år, vilket påverkar be-folkningssammansättningen i stadens delområden på olika sätt och i olika omfattning.

Göteborg har en årlig invandring om 7 000–8 000 personer. Det finns ingen typisk invandrare, utan det är en synnerligen heterogen grupp som dessutom är föränderlig till sin sammansättning från år till år. Hur denna samman-sättning ser ut påverkar befolkningsstrukturen i Göteborg, men

naturligt-vis i ännu högre grad i de delområden i staden där invandringen får störst genomslag. Stadsdelarna i nordost har en stor inflyttning direkt från utlandet och en stor inflyttning av utlandsfödda från övriga riket. De har också en stor utflyttning till övriga Göteborg. De är alltså en inkörsport till staden för många. De präglas också av en stor omflyttning inom stadsdelarna.

De centrala stadsdelarna har en stor flyttning sinsemellan och en stor utflyttning av barnfamiljer till småhusområden både inom Göteborg och i kranskommunerna. Av de barn som föddes i SDN Centrum år 2000 var det bara en fjärdedel som bodde kvar i stadsdelen vid skolstarten år 2007. En fjärdedel hade flyttat till småhus i en annan stadsdel i Göteborg och ytterli-gare en fjärdedel till ett småhus i en kranskommun. Av den sista fjärdedelen bodde knappt hälften i småhus i övriga riket och största delen av de övriga i lägenhet i Göteborg. Någon form av riktad insats mot blivande småbarns-föräldrar i SDN Centrum år 2000 skulle alltså till tre fjärdedelar ha burit frukt utanför stadsdelen. För att ytterligare komplicera läget sker det en viss inflyttning av barn även till de centrala stadsdelarna. Inflyttningen är visser-ligen ganska låg, men av förstaklassarna boende i Centrum år 2007 var en tredjedel födda utanför stadsdelen.

De västra stadsdelarna är tudelade. I småhusområdena är flyttintensiteten relativt låg och präglas av en inflyttning av barnfamiljer och utflyttning av unga vuxna som lämnar föräldrahemmet. I områdena kring Frölunda torg och i Högsbo finns det närmast uteslutande flerbostadshus och här är det istället en stor inflyttning av unga vuxna.

Hisingsstadsdelarna har ett stort flyttutbyte med varandra och dessutom samma tudelning som de västra stadsdelarna. I Lundby har det byggts mycket, vilket lett till en stor inflyttning. Många av lägenheterna är av det mer exklusiva slaget i attraktiva lägen utmed älven, vilket inneburit en högre inflyttning av par i övre medelåldern än vad som vanligen är fallet i områden med flerbostadshus. [Detta kan väcka tankar om att Hisingsstadsdelarna är segregerade från övriga staden och att det av olika anledningar kan vara svårt att flytta över älven.]

Den befintliga bostadsstrukturen i ett område är alltså en viktig förklarings-faktor till flyttmönstren till och från områden. Vilken typ av bostäder och när bostäderna byggts säger en hel del om vilka grupper som bor i området, samt vilka grupper som söker sig dit. Flyttintensiteten i ett område beror i stor utsträckning på andelen lägenheter i flerbostadshus och på områdets geografiska läge inom Göteborg.

Stor nybyggnation ändrar ofta ett områdes karaktär, och ett sådant exempel är Skogome. År 2000 var medelinkomsten på ungefär samma nivå i de fyra primärområdena i Backa (Skogome, Skälltorp, Brunnsbo och Backa). Under 2000-talet byggdes det betydligt mer i Skogome än i de övriga tre områdena, främst småhus men även en del bostadsrätter i flerbostadshus. Under perio-d en ökaperio-de meperio-delinkomsten i Skogome meperio-d 30 procent meperio-dan ökningen i de tre övriga områdena var 5–10 procent. En skillnad som alltså sannolikt beror på att en ny, ekonomiskt mer välsituerad, befolkning tillkommit i detta område snarare än att den befintliga befolkningen höjt sina inkomster i denna omfattning.

Ett områdes bostadsstruktur kan förändras även utan byggande. Omvand-ling av lägenheter från hyresrätt till bostadsrätt leder ofta till att befolknings-strukturen förändras i ett område. Området kring Nordostpassagen och Masthuggstorget har genomgått en kraftig omvandlingsprocess under 2000-talet – i början av perioden utgjorde bostadsrätter 10 procent av lägen-heterna, tio år senare var andelen 80 procent. Under samma period ökade medelinkomsten betydligt snabbare än i Göteborg och jämförbara områden som inte omvandlades. Det berodde sannolikt på att delar av populationen byttes ut mot en ny resursstarkare grupp.

Även utan byggande och omvandling kan ett områdes och dess befolk-nings karaktär förändras, bland annat genom utglesning och förtätning.

Utglesning innebär att befolkningen minskar i området trots oförändrat antal bostäder och förtätning att befolkningen ökar. Vissa områden har en naturlig utglesning av befolkningen, till exempel småhusområden som är byggda för tjugo till trettio år sedan där föräldrar till vuxna barn bor kvar samtidigt som barnen lämnar området för eget boende. Här blir det inget ledigt boende trots en stor utflyttning av unga vuxna. I nästa skede kan ett generationsskifte uppstå, där de äldre paren lämnar husen för en ny genera-tion unga föräldrar och området får då en förtätning och föryngring. Linnar-hult i Angered är ett område som står inför ett sådant generationsskifte.

Även flera av våra kranskommuner står inför ett sådant skifte, vilket kommer att innebära ett ökat utbud av småhus och sannolikt en ökad utflyttning av barnfamiljer från Göteborg.

Även områden med många flerbostadshus som är uppförda under en kortare tidsperiod kan genomgå generationsskiften. Här innebär ofta skiftet att ensamstående äldre lämnar lägenheter som övertas av unga sambopar, ofta med direkt följd att antalet födda barn ökar snabbt. Högsbotorp är ett område som genomgått en sådan generationsväxling. Under 2000-talet har antalet pensionärer halverats och antalet unga vuxna fördubblats i området.

Utbildningsnivå är ett exempel på en indikator som sannolikt höjs ganska snabbt i ett område som genomgår en generationsväxling, vilket alltså inte beror på att den befintliga befolkningen vidareutbildat sig utan att äldre per-soner ersatts av yngre, bland vilka hög utbildning är vanligare. Andelen med eftergymnasial utbildningsnivå har ökat med 23 procentenheter i Högsbo-torp sedan år 2000. I Järnbrott, som ligger i närheten och hade exakt samma utbildningsnivå år 2000, har ökningen varit 10 procentenheter.

Inom de delar av staden där kommunens flyktingmottagning och anhörig-invandring är som störst sker ofta förtätningar utan att det byggts nya bostäder eller att området genomgått ett generationsskifte. Exempel på om-råden som förtätats på detta sätt är Bergsjön, Hjällbo och Hammarkullen.

[Författad av Fredrik Karlsson, enheten för samhällsanalys och statistik, Göteborgs Stad, 2014]

Ovan beskrivs befolkningsutvecklingen och flyttmönster i Göteborg. När det gäller förhållandet mellan befolkningsutvecklingen, flyttmönster och stadens skillnader i livsvillkor och hälsa, kan följande frågor vara intressanta att undersöka vidare:

I vilken utsträckning beror stadens skillnader i livsvillkor och hälsa