• No results found

UtvŠrdering av trainee-programmets fšrsta fas

DISKUSSION OM INTRESSEOMR•DE

3. UtvŠrdering av trainee-programmets fšrsta fas

Trainee-programmets fšrsta fas har utvŠrderats av personer ansvariga fšr utvŠrdering vid LŠnsarbetsnŠmnden (LAN) och projektet GrŠnslšs Utbildning (GU). I detta avsnitt ges en kort sammanfattning av dessa utvŠrderingar, som i sin helhet finns som bilaga 2 till denna rapport.

3.1 LŠnsarbetsnŠmndens kvalitŽtsuppfšljning

Kursdeltagarna har fŒtt besvara 18 frŒgor i en enkŠt utformad av LŠnsarbetsnŠmnden. EnkŠten besvarades av 11 deltagare vid tvŒ olika tillfŠllen Ð en gŒng pŒ hšsten innan utbildningens start (fšrelŠge), ganska snart efter det att utbildningen startat, och en gŒng pŒ vŒren efter kursens avslutning (efterlŠge), nŠr deltagarna hunnit fŒ lite perspektiv till programmet de genomgŒtt.

Figur 1. Deltagarnas uppfattning om utbildningens innehŒll, fšre- och efterlŠge. I figuren redovisas medelvŠrden uttryckta i skalpoŠng (se bilaga 2).

Av ovanstŒende figur framgŒr att deltagarna upplever att utbildningens mŒl har fšrtydligats under programmets gŒng. Vad gŠller utbildningens innehŒll sŒ kan man utlŠsa av tabellen att vŠrdena Šr relativt likartade i fšre- och efterlŠget. Det sammanvŠgda resultatet avseende utbildningens innehŒll uppgŒr till 2,13 vilket fŒr anses vara ett relativt hšgt vŠrde.

Utbildningens innehŒll fšre- och efterlŠge

0 0,5 1 1,5 2 2,5

Utbildningens mål känner jag väl till Ut bildningens mål är jag tillräckligt

mot iverad för at t uppnå Ut bildningens innehåll är meningsfull t Ut bildningens innehåll ger mig kunskaper

Till u tbildningen har vi lämplig litt era tur Totalt utbildningens innehåll

me=medelvŠrde efterlŠget mf=medelvŠrde fšrelŠget

Figur 2. Deltagarnas uppfattning om utbildningsanordnaren, fšre- och efterlŠge. I figuren redovisas medelvŠrden uttryckta i skalpoŠng (se bilaga 2).

Det sammanvŠgda vŠrdet i figur 2 tyder pŒ att deltagarna upplever en liten fšrsŠmring vad gŠller frŠmst tillgŒngen pŒ lŠrare. Dock Šr vŠrdet pŒ ungefŠr samma nivŒ som fšr utbildningens innehŒll (2,22). Positivt Šr att deltagarna anger hšga vŠrden avseende lŠrarnas kunskaper och pedagogiska fšrmŒga.

Figur 3. Deltagarnas uppfattning om utbildningens miljš, fšre- och efterlŠge. I figuren redovisas medelvŠrden uttryckta i skalpoŠng (se bilaga 2).

Utbildningens miljš fšre- och efterlŠge

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3

Lokalerna Šr anpassade till utbildningen Utrustningen vi anvŠnder Šr

anpassad till utbildningen Undervisningen i de teoretiska

inslagen Šr bra Undervisningen i de praktiska

švningarna Šr bra Totalt utbildningens miljš

me=medelvŠrde efterlŠget mf=medelvŠrde fšrelŠget Utbildningsanordnaren fšre- och efterlŠge

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3

LŠrarna har goda kunskaper i sina Šmnen LŠrarna kan lŠra ut pŒ ett bra sŠtt LŠrarna skapar ett bra samarbetsklimat fšr oss

deltagare

LŠrarna respekterar mig och mina Œsikter LŠrarna Šr tillrŠckligt mŒnga Totalt utbildningsanordnaren

me=medelvŠrde efterlŠget mf=medelvŠrde fšrelŠget

Av figur 3 framgŒr att deltagarna upplever en del brister vad gŠller lokaler, utrustning samt de teoretiska och praktiska inslagen i utbildningen.

Av de skriftliga kommentarer som deltagarna lŠmnat kan utlŠsas att de Šr mest fokuserade pŒ utbildningens oklara mŒl, vilket tycks vara ett irritationsmoment. Kursdeltagarna tycker trots detta att de kŠnner sig vŠldigt motiverade att inhŠmta kunskap och menar att utbildningens mŒl Šr nŒgot som kontinuerligt bšr diskuteras och anpassas till verksamhetens inriktning.

Inledningen av utbildningen upplevs ostrukturerad men kursdeltagarna tror att det kommer att bli bŠttre dŒ man fŒr mšjlighet att rikta in sina studier pŒ ett visst huvudomrŒde. Eftersom studiedagarna Šr lŒnga upplever man att det finns lite tid till att hinna lŠsa in litteraturen.

Kvaliteten pŒ fšrelŠsarna anses generellt vara god och man Šr medveten om att de olika kursdeltagarna har olika tidigare kunskap och dŠrmed referensramar, vilket fšljaktligen innebŠr att man har olika krav pŒ utbildningen. …nskemŒl om bŠttre dataundervisning framkommer, att lŠra sig anvŠnda de mer traditionella verktygen sŒsom t ex excel och powerpoint. SjŠlvstudier med manual uppskattas inte.

Gruppen konstaterar att det varit mer fšrelŠsningsform Šn grupparbeten. Klimatet kŠnns šppet och tillŒtande och man har en stor mšjlighet att pŒverka utbildningens inriktning. NŒgon tycker att det varit fšr mŒnga lŠrare inblandade och att kompetensen kŠnns bristfŠllig hos vissa av dem. Av kommentarerna framgŒr ocksŒ att deltagarna upplever osŠkerhet om vad programmet ska leda till vad gŠller framtida arbete vid Arbetslivsinstitutet.

De flesta av deltagarna šnskar att man haft fler grupparbeten fšr att lŠra kŠnna varandra, det upplevs sŠrskilt viktigt i ett inledande skede. Utbildningens innehŒll upplevs som spŠnnande men man šnskar att den varit lite lŠngre. Deltagarna uppger att de tydligare vill veta vad som fšrvŠntas av dem fšr att kunna prestera sŒ bra som mšjligt. Man Šr vŠl medveten om att oklarheter uppkommer i ett uppbyggnadsskede, dŠrfšr kŠnns det sŠrskilt angelŠget att fŒ vara med och pŒverka verksamhetens framtida inriktning. MŒnga fšrvŠntningar kan skšnjas infšr framtiden.

3.2 UtvŠrdering genomfšrd av GrŠnslšs Utbildning (GU)

I det fšljande redovisas en sammanfattning av de kommentarer som deltagarna lŠmnat i de kvalitŽtsenkŠter som GU anvŠnder vid uppfšljning av genomfšrda utbildningar.

Delmoment ÓteambuildingÓ

Kursdeltagarna verkar nšjda med utbildarens insatser att fšrmedla kunskap. Det som ifrŒgasŠtts Šr kursens relevans eftersom de flesta hade kunskaper inom omrŒdet sedan tidigare.

Mer information fšre kursens start om dess syfte efterfrŒgas av nŒgra deltagare. Andra ser det som en fšrsta start, ett sŠtt att lŠra kŠnna gruppmedlemmarna och menar att kursledaren skapat ett tillŒtande klimat fšr gruppen. Positivt i det sammanhanget var ocksŒ att gruppen delades in i nya mindre grupper under švningarna och pŒ det sŠttet lŠrde man kŠnna fler i gruppen. Av kommentarerna framgŒr att en del av deltagarna inte sjŠlva bidrog sŒ mycket i diskussioner. Anledningen till detta Šr att man vill kŠnna av stŠmningen i gruppen innan man uttalar sig alltfšr mycket. Avsnittet upplevs ha en lagom ambitionsnivŒ. Ett fšrslag som kommer upp Šr att kursen kunde lagts pŒ internat fšr att gruppen skulle lŠrt kŠnna varandra Šnnu bŠttre dŒ.

Andra šnskemŒl och kommentarer som framfšrdes i utvŠrderingen var bl a: att fŒ ta del av gruppmedlemmarnas kunskaper och lŠra nya samarbetsformer, att skapa en šppen stŠmning i gruppen och lŠra sig samtala och diskutera med varandra pŒ ett konstruktivt sŠtt.

Eftersom syftet med kursen Šr otydligt vet man ej vad man kan fšrvŠnta. En fšrhoppning Šr att lŠra kŠnna gruppen och att gruppen ska svetsas samman. Att kursen ska lyfta fram olikheter Šr en annan šnskan frŒn nŒgra deltagare, eftersom gruppen verkar ha ganska lika bakgrund. NŒgra deltagare poŠngterar vikten av att fŒ samarbeta samtidigt som man lŠr sig att acceptera varandras olikheter. ÓHa kulÓ och bli trygg tillsammans med de andra i gruppen Šr en annan kommentar som framfšrs. Deltagare i gruppen vill Šven att en intresseinventering gšrs i gruppen fšr det fortsatta arbetet. Ytterligare nŒgon vill fŒ lŠra sig problemlšsning i grupp och fŒ en definition av begreppet ÓteambuildingÓ - vad det Šr fšr nŒgot. Slutligen nŠmner nŒgon av deltagarna att det Šr viktigt att fŒ en bra grund att stŒ pŒ infšr den fortsatta utbildningen.

Delmoment ÒinternetkunskapÓ

Det som framkommer i enkŠterna Šr att lokalerna inte varit ŠndamŒlsenliga. SvŒrt att hšra frŒn den ena sidan i lokalen till den andra, dŒlig luft snabbt och vŠldigt mšrkt runt om datorerna.

Det verkar som den kursansvarige varit uppskattad och haft en tydlig struktur i kursen.

Deltagarna anser att det de lŠrt sig nog kommer att vara anvŠndbart Šven om det delvis varit repetition av tidigare kunskaper. Kursen har haft ett bra upplŠgg med bra sjŠlvstudiefrŒgor.

Delmoment ÓProjektmetodikÓ

Fšr lŒng kurstid med tvŒ dagar och alldeles fšr mycket papper (kurslitteratur), bra med modeller dock. En av orsakerna till att kursen kŠndes onšdigt lŒng var att mycket av innehŒllet i kursen sedan tidigare var kŠnt bland kursdeltagarna. Bra som repetition och fšr att kunna reflektera šver redan tidigare inhŠmtade kunskaper. Kursen hade ett bra upplŠgg, struktur och gav bra diskussioner. FšrelŠsarens pedagogik omtalas i positiva ordalag.

…nskemŒl om att fŒ fšrelŠsaren i en framtida liknande kurs framfšrs. Bra, verklighetsanknutet upplŠgg. Hade varit lŠttare att dela med sig av sina kunskaper i en mindre grupp, šnskemŒl om fler diskussionstillfŠllen framfšrdes.

Delmoment ÓPresentationsteknikÓ

Kursen har varit innehŒllsrik och varierande. TvŒ av lŠrarna har uppfyllt fšrvŠntningarna medan en tredje fŒr en hel del kritik. Bl a har denne varit fšr dŒligt fšrberedd. Deltagarna menar att lŠraren som fŒr kritik kan sitt Šmne men lever inte som denne lŠr, exempelvis pratar lŠraren om vikten av kommunikation och fšrberedelse och Šr sjŠlv helt ofšrberedd. NŒgon framfšr ett šnskemŒl om att kursen skulle handlat mer om vetenskapens retorik. Materialet under kursen har enligt deltagarna varit nŠst intill obefintligt. Kursen har varit nyttig och givande tack vare att deltagarna fŒtt och gett konstruktiv kritik till varandra och dŠrav har man lŠrt mycket.

4. Diskussion, sammanfattning och planer fšr fortsatt trainee-utbildning