• No results found

5. Resultat och analys

5.3 Vägen framåt via formella och informella kontakter

För Fouad har majoriteten av gångerna vid inträde till arbete eller praktik varit via Arbetsförmedlingen. När han flyttade till A-stad fick han en tjänst på ett företag där han arbetade i cirka ett år. Efter den avslutade tjänsten fick han en praktikplats på ett företag vilket ledde till en anställning. Där arbetade han i ett år tills företaget avvecklades. Därefter påbörjade Fouad en arbetsmarknadskurs via Arbetsförmedlingen. Anledningen till detta var att öka sina chanser till arbete genom utbildningen. Därefter vände livet för honom och blev sjukskriven.

I likhet med de andra informanterna påpekar även Fouad att det ligger på individens ansvar att arbeta med sig själv för att komma in på den svenska arbetsmarknaden och etablera sig. Han syftar främst på att utveckla de språkliga kunskaperna samt vara aktiv med att söka information och hjälp. Fouad menar följande:

Utöver de arbete som individen själv måste lägga på sig själv för att få ett arbete eller komma in i samhället så anser jag att kommunen eller staten även har ett ansvar att omhänderta dessa individer och sysselsätta dom direkt när de fått besked om att få stanna kvar i Sverige. [...] Detta kan öka chansen för individen att hitta jobb samt komma snabbare in i arbetsmarknaden och lära sig svenska.

Genom formella och informella kanaler t.ex. spontanansökan eller via annons kunde Poya få tillgång till flera arbeten. Detta grundar sig i hans aktiva jobbsökande samt användning av olika sökmetoder. Han påpekar att genom åren har hans nätverk blivit betydligt större.

29

En anledning till detta är genom hans långa arbetslivserfarenhet där han lyckats skapa många kontakter i sitt nätverk. Poya berättar även att hans positiva bemötande och attityd var en annan anledning till det bredda nätverkskapandet, vilket även majoriteten av informanterna bekräftar.

Individen tar pragmatiska rationella beslut beroende på dennes handlingshorisont. Detta innebär att beslutet tas beroende på individens ståndpunkt och handlingsutrymme i den specifika tidpunkten. Individen har i sin handlingshorisont en begränsad vy och ser endast det som är möjligt och utgår ifrån sina kunskaper och erfarenheter. När ett beslut fattas inom en vändpunkt ändras personens handlingshorisont och självuppfattning (Hodkinson och Sparkes 1997).

Negin återgick till jobbsökandet efter avslutade projektanställningen. Hon berättar om sin väg framåt:

Jag har blivit mycket bättre på svenska språket under tiden. […] Jag började söka igen i olika hemsidor och hittade några jobb som var relevanta till det som jag studerade till, och nära mig där jag bodde, […] de var ett bra jobb, genom ansökan blev jag erbjuden till intervju, då fick jag en tillsvidareanställning.

För både Rami och Hadi blev de introducerade till sina kommande jobb via kunder från deras första arbete. Rami lyckades att skapa kontakter med många kunder från restaurangen genom gott bemötande och god service. Det fanns en kund som såg arbetarpotential i Rami och valde att lyfta upp tjänsteerbjudandet till honom:

[…] då via restaurangen så träffade jag mycket folk, jag var trevlig och ambitiös och väldigt utåt som person, Jag försökte skapa relation med kunderna för att komma in i det svenska samhället bättre och lära mig språket. Via kunderna som då kom in skapade jag jobbnätverk då några av dessa kunder erbjöd mig jobb och frågade om jag ville jobba med dom, i vanliga företag.

Rami lyfter upp sina erfarenheter kring etableringsprocessen. Han beskriver att han fått arbeta väldigt hårt för att bli accepterad i det svenska samhället och även satsat mycket på att lära sig det svenska språket. Han har aldrig velat förlita sig på någon person eller myndighet, utan har alltid velat kämpa på egen hand. Rami beskriver att han lyckats etablera sig bra och under en kort tid och säger:

Jag känner själv att jag lyckats etablera mig bra, skaffat mig ett ordentligt jobb och är skattebetalare precis som alla andra svenska medborgare, och bidrar till samhället, och på detta sättet har jag etablerat mig i samhället känner jag.

30

Hadi hade via sin kund på första arbetet pratat mycket om tjänster och arbeten och blev rekommenderad att söka sig till vårdyrket. Kunden tipsade Hadi om en arbetsplats som nyligen hade anställt en person utan utbildning och uppmuntrade honom att söka sig dit. Genom att han skickade mejl till arbetsgivaren blev han inkallad på arbetsintervju. Under denna tidsperiod var han även inskriven på Arbetsförmedlingen och hade fått information från sin handläggare att han har rätt till lönestöd vid anställning vilket Hadi berättar:

Jag hade lönestöd i 6 månader. […] Men jag tror definitivt att lönestödet var anledningen till att jag fick jobbet. Sen började jag även med väldigt låg timlön, på grund av min språksvaghet samt ingen utbildning/erfarenhetsbakgrund inom vården. Så jag var en väldigt billig anställd att anställa som arbetsgivare.

Vidare förklarar Hadi att han har lyckats skapa ett brett nätverk runt om i Sverige genom hans hobby inom musikbranschen. Hadi lyckades utnyttja sitt nätverk från hemlandet och implementera och utveckla detta här i Sverige. Han menar vidare att etableringsprocessen inte varit riktig enkel, men han har ändå lyckats:

Nätverkande är min grej i grund och botten sedan min tid i hemlandet, jag har lätt att kommunicera med människor och jag tror starkt på att ett gott leende och en positiv inställning i livet gör att man kommer långt, speciellt i ett främmande land, där man måste vilja etablera sig, vilja komma in i samhället och vilja utvecklas. Det krävs ett visst engagemang […].

Nima berättar att han fick sitt andra jobb medan han studerade sista året på universitetet. Detta jobbtillfället skapades under hans praktikperiod på ett företag. Efter avslutad praktikperiod fick han ett arbetserbjudande av arbetsledaren som ett sommarvikariat vilket ledde till en fast anställning. Nima lyfter upp att det är viktigt att vara aktiv och vilja lära sig och utvecklas. Han berättar att han var nöjd med jobbet och stannade kvar under en längre tid innan han bestämde sig för att byta yrkesbana.

Vägen framåt för Sanaz gick också genom informell rekrytering. Hon tog själv kontakt med sin dåvarande arbetsplats och lämnade sitt CV, vilken så småningom ledde till en anställning. För att bredda på sina arbetserfarenheter sökte hon sig vidare. Genom formella rekryteringen, t.ex. annons fick hon sitt kommande arbete.

Sammantaget kan en del av informanternas upplevelser knytas an till överbryggande socialt nätverk för dess betydande i etablering på arbetsmarknaden. Enligt Putnam (2006, 22–23) är överbryggande socialt kapital ett inkluderande nätverk som skapas mellan individer med olika sociala bakgrund. Putnam (ibid) hävdar att det heterogena sociala nätverket med sina överbryggande länkar skapar externa tillgångar och informationsflöde

31

för medlemmarna. Detta kan leda till att individens överbryggande nätverk gör en större nytta eftersom individen får tillgång till externa resurser som kan ha betydelse i sociala kapitalet.