• No results found

– Člen ní forem vstupu na zahraniční trh

In document Bakalá ská práce (Page 18-24)

služeb Formy vstupu nenáročné

na kapitálové investice Kapitálov náročné vstupy

Prost ednické vztahy Licence Akvizice

Smlouvy o výhradním

prodeji Franchising Fúze

Obchodní zastoupení Smlouvy o ízení Joint venture Ěspolečné podnikáníě Komisioná ské a mandátní

vztahy Zušlech ovací operace Investice na zelené louce Piggyback Výrobní kooperace Strategická aliance P ímý vývoz

Exportní aliance – sdružení vývozc

Zdroj: vlastní zpracování podle BusinessInfo.cz, dostupné

z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/formy-vstupu-firem-na-mezinarodni-trhy-7689.html

1.2.1 Vývoz a dovoz zboží a služeb

Vývozní a dovozní operace jsou nejjednodušší formou vstupu firem na zahraniční trhy a to z toho d vodu, že nevyžadují tém žádné investice. Pokud chce však firma na daném zahraničním trhu usp t, musí investovat značné zdroje do mezinárodního marketingu, do výzkumu cílového trhu a následn p izp sobit svou marketingovou strategii.

Podniky mohou p i vývozu využít r zné obchodní metody, které jsou realizovány na základ smluvních vztah s r znými obchodními partnery. Mezi tyto obchodní partnery pat í prost edníci, výhradní prodejci, obchodní zástupci, komisioná i či mandatá i atd. ĚMachková, 2014, s. 15ě.

19 Prost ednické vztahy

Prost edník, který obchoduje vlastním jménem, na vlastní účet a vlastní riziko, nakoupí od podniku zboží na základ b žné kupní smlouvy a prodává ho dalším odb ratel m či konečným spot ebitel m. Odm nou je mu cenová marže, která je rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou. Využití prost ednických vztah je výhodné pro malé či st ední podniky, které díky prost edníkovi sníží své náklady a omezí rizika spojená se zahraničním obchodováním. Na druhou stranu však podniky ztrácí bezprost ední kontakt se zahraničním zákazníkem (BusinessInfo.cz, 2009).

Smlouva o výhradním prodeji

Smlouva o výhradním prodeji je rámcová smlouva, ve které musí být vyhrazena oblast a druh zboží a smlouva musí mít písemnou formu. V této smlouv se dodavatel zavazuje, že zboží určené ve smlouv nebude v určité oblasti dodávat jiné osob než odb rateli, tedy výhradnímu prodejci. Jednotlivé dodávky jsou pak realizovány na základ jednotlivých kupních smluv. Výhodou u výhradního prodeje je relativn rychlý vstup na daný zahraniční trh díky již vybudovaných distribučním cestám. Nevýhodou m že být op t ztráta bezprost edního kontaktu se zákazníkem.

Obchodní zastoupení

Obchodní zástupce se ve smlouv zavazuje dlouhodob pro zastoupeného vyvíjet takové aktivity, které sm ují k uzavírání určitého druhu smluv nebo ke sjednávání a uzavírání obchod jménem zastoupeného a na jeho účet. Zastoupený se zavazuje na oplátku platit obchodnímu zástupci provizi. Výhodou využití služeb obchodního zástupce m že být snadn jší a rychlejší proniknutí na zahraniční trh, na druhou stranu je zde riziko, že obchodní zástupce nemá dostatečné postavení na daném trhu anebo zárove zastupuje konkurenční firmu ĚBeneš, 2004, s. 176-177).

Komisioná ské a mandátní vztahy

Komisioná se ve smlouv zavazuje, že pro komitenta za ídí konkrétní obchodní záležitost vlastním jménem a na účet komitenta. Komitent se mu na oplátku zavazuje zaplatit úplatu.

20

Komisioná ské smlouvy jsou obdobou smluv o zprost edkování. Na rozdíl od zprost edkování, kde se zprost edkovatel zavazuje zprost edkovat p íležitost k uzav ení smlouvy, se však v komisioná ské smlouv komisioná zavazuje k uzav ení konkrétní smlouvy.

V mandátní smlouv se mandatá zavazuje za ídit pro mandanta na jeho účet a jeho jménem určitou obchodní záležitost a to bu uskutečn ním určitých právních úkon , nebo určitou praktickou činností. Mandant se mu na oplátku zavazuje zaplatit mu za to úplatu.

Mandátní smlouva je velmi podobná smlouv komisioná ské, uzavírá se však pouze mezi podnikateli.

Piggyback

Jedná se o spolupráci více firem ze stejného oboru podnikání v oblasti vývozu. Obvykle je to spolupráce jedné dominantní, velké a známé firmy se skupinou malých firem. Za úplatu mohou menší firmy využít zahraničních distribučních cest, dobrého jména a zkušeností velké firmy, což pro n p edstavuje značnou výhodu. Výhodu pro dominantní firmu m že p edstavovat komplexnost sortimentu dodávaného zákazník m a úplata, kterou získává od menších firem jakožto od svých obchodních partner . Na druhou stranu m že dojít snadno k poškození image velké firmy, v p ípad že menší firmy nejsou schopny dodávat zboží v požadovaném množství a včas. Nevýhodou pro malé firmy mohou být vysoké nároky na kvalitu dodávek či nevýhodné platební podmínky.

Bud jovický Budvar je jednou z prvních českých společností, která úsp šn vstoupila na zahraniční trhy formou piggyback . Touto formou spolupracuje s dánskou společností Carlsberg a s americkou společností Anheuser-Busch. Jedna z dce iných společností Carlsbergu zajiš uje pro bud jovický Budvar distribuci jejich piv v Dánsku, Finsku, Švédsku, Bulharsku, Chorvatsku a Srbsku (BusinessInfo.cz, 2009).

P ímý vývoz

Jedná se o p ímou obchodní metodu bez prost edníka. P ímý vývoz se využívá p edevším p i vývozu stroj , výrobních za ízení či investičních celk . U t chto produkt m že být prodej do zahraničí velmi náročný, protože je nutné poskytovat k nim i odborné služby.

21

Vývozce sice musí zajistit celou realizaci a nese tudíž veškerá rizika a náklady, výhodou však je, že na základ toho m že dosahovat vyšších zisk .

Exportní aliance

Exportní aliance neboli sdružení malých vývozc je sdružení n kolika menších firem, které mají zájem proniknout na zahraniční trh. Samostatn však nemají ani pot ebné zdroje ani zkušenosti a z tohoto d vodu se spojí a spolupracují. Často produkují dopl ující se sortiment. Spolupráce je pro n výhodná p edevším kv li úspo e náklad a eliminaci exportních rizik. Nevýhodou m že být nerovnoprávné zacházení s n kterými členy, zp sobené nevyvážeností vztah v rámci daného sdružení.

1.2.2 Formy vstupu nenáročné na kapitálové investice

Tyto formy vstupu využívají firmy obvykle v p ípadech, kdy necht jí v zahraničí investovat, ale i p esto cht jí rozvíjet své mezinárodní aktivity a uplatnit své výrobky či služby na trhu jiným zp sobem než pomocí klasických vývozních aktivit. V rámci t chto forem vstupu mohou firmy poskytnout licenci, franchising či smlouvu o ízení. V p ípad , že se chce firma podílet na výrob , m že zvolit formu zušlech ovacích operací nebo výrobní kooperace ĚMachková 2014, s. 20-21).

Licence

Licence je určité svolení či povolení k využívání omezených práv a zdroj jako jsou patenty, ochranné známky, obchodní jména firmy, technologie či know-how. Jedná se o smluvní ujednání, kde na jedné stran stojí poskytovatel licence, tedy majitel výlučného práva a na stran druhé nabyvatel (Chen a Messner, 2011).

P íkladem společnosti využívající licenční politiku m že být nizozemská firma Philips, která se zam uje na výrobu elektrospot ebič a pro oblast zdravotní péče vyrábí systémy léka ského zobrazování a monitorování pacient . Licence ud luje p edevším na své patenty, ochranné známky a pr myslové vzory. B hem svého p sobení si firma nechala patentovat již p es 130 000 vynález . Mezi ty nejziskov jší pat ily patenty na CD a DVD,

22

jejichž roční výnos na licenčních poplatcích činil tém 1,5 miliardy eur ĚMachková, 2015, s. 76-77).

Franchising

Jedná se o smluvní vztah, který je založen na spolupráci mezi právn a finančn nezávislými stranami a to franšízorem Ěposkytovatel franšízyě a franšízantem Ěp íjemce franšízyě. Franšizér poskytuje svou značku a právo užívat p edm t podnikání své společnosti a franšízant se mu za to zavazuje platit odm nu a dodržovat jeho obchodní politiku (Franchising.cz, 2008).

Společnost KFC je nejv tším fast-foodovým et zcem se zam ením na smažená ku ata, který funguje na základ franchisingu. Ve více než 20 000 restauracích ve 125 zemích po celém sv t denn obslouží zhruba 12 milion zákazník (KFC.com, 2017). Dalším známým fast-foodovým et zcem využívajícím franchising je nap íklad společnost McDonald’s.

Smlouvy o ízení

V rámci smlouvy o ízení poskytne domácí firma manažerské ídící znalosti včetn špičkových manažer firm zahraniční. Domácí firma tedy neexportuje výrobky, ale manažerské služby. Zahraniční firma pak na oplátku vyplácí poskytovateli služeb určité procento z obratu či podíl na zisku. Výhodou této formy vstupu jsou p edevším malá rizika a zaručené p íjmy (Kotler, 2007, s. 281).

Společnost Hilton, která je globálním lídrem v oboru hotelnictví, používá tento model pro ízení svých hotel po celém sv t . Hilton nabízí svým host m více než 550 hotel a letovisek v 79zemích na šesti kontinentech, což je více, než nabízí jakákoli jiná značka hotel (Hotely Hilton, 2017).

Zušlech ovací operace

Zušlech ovací operace jsou charakterizovány jako zpracování či p epracování surovin nebo polotovar do vyššího stupn zpracování p ípadn do finální podoby výrobku.

23

Výhodou jsou nižší náklady na p epracování v zahraničí a to p edevším mzdové, energetické, surovinové a další náklady.

Výrobní kooperace

P i využití výrobní kooperace se rozd lí výrobní program mezi spolupracující výrobce z r zných zemí, aniž by došlo k jejich sloučení či finančnímu propojení. Výsledný výrobek pak kompletuje jeden či více výrobc . Tato spolupráce nemusí probíhat pouze v rámci výroby, ale m že být zam ena také na výzkum a vývoj, distribuci či odbyt. P i výrobní kooperaci mohou výrobci využívat nižších náklad na výrobu a tudíž tak vstoupit na zahraniční trhy s konkurenceschopnými cenami. Mimo jiné mohou díky této spolupráci také zvýšit kvalitu a užitnou hodnotu finálního výrobku ĚMachková, 2014, s. 29-30).

1.2.3 Kapitálov náročné vstupy

Kapitálové vstupy pat í k investičn nejnáročn jším, a proto jsou využívány p edevším velkými a finančn silnými firmami. Tyto vstupy mají nejčast ji formu p ímých či portfoliových investic. P ímé zahraniční investice mají podobu akvizice či fúze, joint venture, investice na zelené louce a strategické aliance. Portfoliové investice pak spočívají v nákupu akcií či jiných cenných papír .

Akvizice

Akvizice, jak už vyplývá z p ekladu anglického slova takeover, je p evzetí fungujícího podniku nebo jeho části. V rámci akvizice se pak v praxi lze setkat s takzvanou p átelskou či nep átelskou akvizicí. Cílem p átelského p evzetí je posílení postavení firmy a cílem nep átelského zlikvidovat konkurenci.

Fúze

Fúze neboli merger m že mít formu sloučení či splynutí. V rámci sloučení dojde ke spojení dvou či více obchodních společností, kde slučovaná společnost zaniká a její aktiva a pasiva p echázejí na společnost, se kterou se zanikající společnost slučuje. Splynutí je pak spojení dvou či více obchodních společností, p i kterém splývající společnosti zanikají, a vzniká nový právní subjekt (BusinessInfo.cz, 2009).

24

V současné dob je trendem stále nar stající počet uskutečn ných akvizicí a fúzí.

V tabulce 2 jsou zobrazeny p íklady n kterých z nich.

In document Bakalá ská práce (Page 18-24)