• No results found

VATTEN- OCH AVLOPPSREDOVISNING

In document DELÅRSRAPPORT AUGUSTI 2014 (Page 29-32)

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområden:

Produktion och leverans av dricksvatten till abonnenterna.

Avledning och rening av abonnenternas avloppsvatten.

Avledning och eventuell rening av dagvatten Verksamhetens resultat

VA-verksamheten visar ett plus resultat i delårsbokslutet 2014 med 4,3 mkr som har fonderats för framtida reservvattentäkt. Drift och underhåll av va-verk har under våren och hösten varit lägre med ca 1,2 mkr än budgeterat. Överskott finns även på ledningsnätet som visar att tidigare insatser ger resultat. I delårets resultat ingår en intern debitering till gator och vägar för avvattning av allmänna ytor och skötsel av brand-poster. Total fondering efter augusti 2014 uppgår till 17,9 mkr.

Planering

Planering för framtida klimatpåverkan finns idag i alla projekt. Det kan gälla reningsverk, vattenverk och ledningar. Ökad och häftigare nederbörd, varmare klimat och högre grundvattennivåer är starka parametrar som påverkar VA-systemet. Det som ständigt står på planeringsagendan är:

Minska förekomsten av ovidkommande vatten som läcker in i avloppsnäten

Vattensäkerhet

Dagvattenfördröjning

Energieffektivisering

Ledningskondition

Förebygga översvämningar Dricksvatten

Arbetet med projektering av ny reservvattentäkt till Älmhult samt projektering av renovering av befintligt vattenverk har påbörjas under 2012. Utredning av skyddsområden för vattentäkterna pågår, sedan skall revidering av de gamla skyddsområdena påbörjas. Arbetet med att byta vattenmätare har intensifierats då eftersläpningen har varit betydande.

Måluppfyllelse vattenförsörjning

Säker leverans av rent dricksvatten till våra abonnenter.

- De flesta av vattenläckorna uppkommer under våren och höst oftast i samband med att tjälen kommer och går. Renovering av och utbyte av vattenledningar och ventilbyte görs kontinuerligt.

Avbrotten av vattenleveranser har under 2014 varit små men med några stora läckor på huvudled-ningen i Gotthards gata. Vi har även haft problem med vattenkvaliteten i Hallaryd. Många servis-ventiler har bytts i samband med vattenmätarbyten.

Framtid

Älmhults tätorts framtida vattenförsörjning kommer att kräva stora investeringar.

Älmhults vattenförsörjning är ytterst sårbar och kapaciteten på infiltrationsområdena Älmekulla och Getryg-gen är i stort sett maximalt utnyttjat. Fortsatta undersökningsarbeten för att hitta ledningsläckor sker i eGetryg-gen regi men i mycket begränsad omfattning.

Avlopp

Älmhults reningsverk fungerar bra med en god kväveavskiljning. När det gäller Hallaryds och Delarys av-loppsreningsverk så körs dessa på övertid. Verket i Delary planeras att ersättas med överförings-ledning till Älmhult när den nya råvattenledningen från Delary byggs. Reningsverket i Hallaryd kommer att ersättas med ett nytt verk.

Måluppfyllelse avloppshantering

Reducera förekomsten av ovidkommande vatten.

- I vissa områden, till exempel Eneryda, Virestad, Diö och Hallaryd, har man inte lyckats reducera fö-rekomsten av ovidkommande vatten i spillvattenledningarna. Nya insatser krävs och utredningar pågår i Eneryda och Hallaryd.

Framtid

Kommunens spillvattennät har för mycket ovidkommande vatten. Arbetet för att kartlägga områden som bidrar med ovidkommande vatten intensifieras. Prioriterade områden är där ovidkommande vatten pumpas på flera platser innan det når verket i Älmhult.

Arbetet med att uppgradera och samordna styrsystemen för drift och övervakning av vatten- och avlopps-verken samt alla pumpstationer har påbörjats. Detta är ett omfattande och kostnadskrävande arbete men det är helt nödvändigt.

Exploateringsområden

Utbyggnad av va-nätet pågår för hela Haganäsområdet. Systemet för dagvatten kommer att bestå av ner-grävda ledningar, fördröjningsmagasin, dagvattendammar samt öppna diken. Tanken är att vatten ska rinna på ytan så mycket så möjligt, samlas i dikena och fördröjningsdammar. Vattnet skall ledas vidare via Gemön och Västra Backgatan till Möckeln.

Utbyggnad av gator och VA för Kattesjön etapp I har slutförts under 2013.

Anläggning av va-nätet i bostadsområdet Hagabo är i full gång.

Under 2013 har påbörjats projekteringen av Bökhult området samt förberedande planering av VA-ledningar mot Boastad.

Framtid

Utbyggnaden av VA mot Boastad möjliggör framtida exploatering av nya och delvis strandnära lägen ut-med sydvästra Möckeln.

Ledningsnät

Översvämningarna som vissa av kommunens abonnenter drabbades av de senaste somrarna har inneburit extra kostnader. Utredningarna efter skyfallen drar med sig både utredningskostnader som kostnader för åtgärder och skadestånd. En dagvattenutredning pågår för att vidta åtgärder i Eneryda i syfte att minska översvämningar i fastigheter. En ny fördröjningsdamm vid Larmgatan har byggts.

I arbetet med ovidkommande vatten finns även med att kunna parera för framtida klimatförändringar. Målet är att mesta möjliga vatten rinner på ytan till grönområdena och ej direkt till dagvattenledningarna. Har vi fått ner vattnet i ledningar ska det kunna föras ut i fördröjningsmagasin.

För att få en bild av Älmhults tätorts påverkan på Drivån har en konsult och Jordbruksverket anlitats.

Framtid

Stora investeringar på ledningsnäten kommer att behövas de närmaste åren. Åtgärderna i Eneryda och Hallaryd förväntas bli omfattande med om- och nyanläggning av ledningsnät samt nya utjämningsmagasin.

I kommunen finns en mängd ledningar som går över privat tomtmark utan ledningsrätt. På flera platser finns även byggnader uppförda över ledningarna, detta måste byggas bort.

Det finns även kombinerade system på många ställen vilket gör att vi pumpar och renar tak- och dräne-ringsvatten. Galvaniserade vattenledningar finns på ett flertal ställen och dessa förorsakar många läckor och ger en sämre vattenkvalitet till abonnenterna.

Ett utjämningsmagasin planeras i Drivån för att minska påverkan av jordbruksmark nedströms Älmhult.

Resultaträkning, vatten- och avloppsredovisning

Bokslut Utfall

Belopp i tkr augusti

2014 2013

Verksamhetens intäkter 21 399 35 619

Verksamhetens kostnader -14 010 -24 905

Avskrivningar -4 179 -5 995

Verksamhetens nettokostnad 3 210 4 719

Finansiella intäkter 0 0

Finansiella kostnader -3 229 -4 719

Resultat före extraordinära poster -20 0

Redovisat resultat -20 0

Balansräkning, vatten- och avloppsredovisning

Bokslut Utfall

Belopp i tkr augusti

2014 2013

TILLGÅNGAR

Anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar

Mark, byggnader och tekniska anläggningar 144 720 143 773

Maskiner och inventarier 10 391 10 357

Pågående arbeten 15 697 10 030

Summa anläggningstillgångar 170 808 164 160

Kortfristiga fordringar 0 0

SUMMA TILLGÅNGAR 170 808 164 160

EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER Eget kapital

Eget kapital inkl årets resultat * -6 961 -6 941

Summa eget kapital -6 961 -6 941

Avsättningar

Avsättningar pensioner 10 15

Skulder

Långfristiga skulder 195 678 184 762

Kortfristiga skulder -17 919 -13 676

Summa skulder 177 759 171 086

SUMMA EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER 170 808 164 160

In document DELÅRSRAPPORT AUGUSTI 2014 (Page 29-32)

Related documents