• No results found

VATTEN- OCH AVLOPPSREDOVISNING Verksamhetsbeskrivning

In document DELÅRSRAPPORT AUGUSTI 2013 (Page 26-31)

Verksamhetsområden:

• Produktion och leverans av dricksvatten till abonnenterna.

• Avledning och rening av abonnenternas avloppsvatten.

• Avledning och eventuell rening av dagvatten Verksamhetens resultat

VA-verksamheten visar ett plusresultat i delårsbokslutet 2013 på 2 Mkr som har fonderats för framtida reservvattentäkt. Drift och underhåll av va-verk har på grund av en stor insats på upprustning och uppdatering av va-verk och pumpstationer under våren på cirka 2 Mkr mer än budgeterat. Underskottet tas från underhåll av va-ledningar samt kapitaltjänster på årets investeringar. I delårets resultat ingår en intern debitering till gator och vägar för avvattning av allmänna ytor och skötsel av brandposter. Total fondering efter augusti 2013 uppgår till 11,7 Mkr.

Planering

Planering för framtida klimatpåverkan finns idag i alla projekt. Det kan gälla reningsverk, vat-tenverk och ledningar. Ökad och häftigare nederbörd, varmare klimat och högre grundvat-tennivåer är starka parametrar som påverkar VA-systemet. Det som ständigt står på plane-ringsagendan är:

• Minska förekomsten av ovidkommande vatten som läcker in i avloppsnäten

• Vattensäkerhet

• Dagvattenfördröjning

• Energieffektivisering

• Ledningskondition

• Förebygga översvämningar Dricksvatten

Arbetet med projektering av ny reservvattentäkt till Älmhult samt projektering av renovering av befintligt vattenverk har påbörjas under 2012. Utredning av skyddsområden för vattentäk-terna pågår, sedan skall revidering av de gamla skyddsområdena påbörjas. Arbetet med att byta vattenmätare har intensifierats då eftersläpningen har varit betydande.

Mål: Säker leverans av rent dricksvatten till våra abonnenter.

De flesta av vattenläckorna uppkommer under våren och höst oftast i samband med att tjälen kommer och går. Renovering av och utbyte av vattenledningar och ventilbyte görs kontinuer-ligt. Avbrotten av vattenleveranser har under 2013 varit små. Men det har varit problem i Hal-laryd. Många servisventiler har bytts i samband med vattenmätarbyten.

Framtid

Älmhults tätorts framtida vattenförsörjning kommer att kräva stora investeringar.

Älmhults vattenförsörjning är ytterst sårbar och kapaciteten på infiltrationsområdena Älme-kulla och Getryggen är i stort sett maximalt utnyttjat. Ett omfattande arbete med att upptäcka och sanera vattenläckor har genomförts i samarbete med Växjö kommun. Fortsatta under-sökningsarbeten för att hitta ledningsläckor sker i egen regi men i mycket begränsad omfatt-ning. Inkoppling av ny vattenledning på Södra Ringvägen är avslutat, vilket har höjt

leverans-Mål: Reducera förekomsten av ovidkommande vatten.

I vissa områden, till exempel Eneryda, Virestad, Diö och Hallaryd, har det inte lyckats redu-cera förekomsten av ovidkommande vatten i spillvattenledningarna. Nya insatser krävs och utredningar pågår i Eneryda och Hallaryd.

Framtid

Kommunens spillvattennät har för mycket ovidkommande vatten. Arbetet för att kartlägga områden som bidrar med ovidkommande vatten intensifieras. Prioriterade områden är där ovidkommande vatten pumpas på flera platser innan det når verket i Älmhult.

Arbetet med att uppgradera och samordna styrsystemen för drift och övervakning av vatten- och avloppsverken samt alla pumpstationer har påbörjats. Detta är ett omfattande och kost-nadskrävande arbete men det är helt nödvändigt.

Exploateringsområden

Utbyggnad av va-nätet pågår för hela Haganäsområdet. Systemet för dagvatten kommer att bestå av nergrävda ledningar, fördröjningsmagasin, dagvattendammar samt öppna diken.

Tanken är att vatten ska rinna på ytan så mycket så möjligt, samlas i dikena och fördröj-ningsdammar. Vattnet skall ledas vidare via Gemön och Västra Backgatan till Möckeln.

Under året påbörjas projekteringen av Bökhultområdet samt förberedande planering av VA-ledningar mot Boastad.

Framtiden

Utbyggnaden av VA mot Boastad möjliggör framtida exploatering av nya och delvis strand-nära lägen utmed sydvästra Möckeln. Upphandling för utbyggnad av gator och VA för Katte-sjön etapp I görs under våren 2013.

Ledningsnät

Översvämningarna som vissa av kommunens abonnenter drabbades av de senaste somrar-na har inneburit extra kostsomrar-nader. Utredningarsomrar-na efter skyfallen drar med sig både utrednings-kostnader som utrednings-kostnader för åtgärder och skadestånd. En dagvattenutredning pågår för att vidta åtgärder i Eneryda i syfte att minska översvämningar i fastigheter. En ny fördröjnings-damm vid Larmgatan har byggts under våren.

I arbetet med ovidkommande vatten finns även med att kunna parera för framtida klimatför-ändringar. Målet är att mesta möjliga vatten rinner på ytan till grönområdena och ej direkt till dagvattenledningarna. Har vi fått ner vattnet i ledningar ska det kunna föras ut i fördröj-ningsmagasin. För att få en bild av Älmhults tätorts påverkan på Drivån har en konsult och Jordbruksverket anlitats.

Framtiden

Stora investeringar på ledningsnäten kommer att behövas de närmaste åren. Åtgärderna i Eneryda och Hallaryd förväntas bli omfattande med om- och nyanläggning av ledningsnät samt nya utjämningsmagasin.

I kommunen finns en mängd ledningar som går över privat tomtmark utan ledningsrätt. På flera platser finns även byggnader uppförda över ledningarna, detta måste byggas bort.

Det finns även kombinerade system på många ställen vilket gör att vi pumpar och renar tak- och dräneringsvatten.

Galvaniserade vattenledningar finns på ett flertal ställen och dessa förorsakar många läckor och ger en sämre vattenkvalitet till abonnenterna.

Ett utjämningsmagasin planeras i Drivån för att minska påverkan av jordbruksmark ned-ströms Älmhult.

Resultaträkning vatten och avloppsverksamheten

Balansräkning vatten och avloppsverksamheten

Bokslut Utfall

Belopp i tkr augusti

2012 2013

Verksamhetens intäkter 33 497 23 764

Verksamhetens kostnader -22 465 -16 432

Avskrivningar -5 979 -3 975

Verksamhetens nettokostnad 5 053 3 357

Finansiella intäkter 0 0

Finansiella kostnader -5 053 -3 161

Resultat före extraordinära poster 0 196

Redovisat resultat 0 196

Bokslut Utfall

Belopp i tkr augusti

2012 2013

TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar

Mark, byggnader och tekniska anläggningar 134 666 144 754

Maskiner och inventarier 8 528 9 683

Pågående arbeten 25 129 6 500

Summa anläggningstillgångar 168 323 160 937

Kortfristiga fordringar 0 0

SUMMA TILLGÅNGAR 168 323 160 937

EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER Eget kapital

Eget kapital inkl årets resultat * -6 941 -6 941

Summa eget kapital -6 941 -6 941

Avsättningar

Avsättningar pensioner 9 9

SKULDER

Långfristiga skulder 184 936 179 592

Kortfristiga skulder -9681 -11 723

Summa skulder 175 254 167 869

SUMMA EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER 168 323 160 937

Pensionsförpliktelser 1 580 1 580

* Eget kapital är lika ackumulerat resultat from 2006.

PERSONAL

Personalpolitik

Älmhults kommuns personalpolitiska vision ligger till grund för personalarbetet. ”Visionen är att skapa goda arbetsplatser där varje medarbetare känner sig uppskattad, har inflytande, känner arbetsglädje och stolthet, lust att lära och har möjlighet att utvecklas både i sitt arbete och som individ”. Kommunen skall vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder medarbetar-na en god arbetsmiljö med markmedarbetar-nadsmässiga villkor och goda möjligheter till utveckling.

Kommunstyrelsens personalutskott antog 2012 ”Lönepolitiskt ställningstagande” där det bland annat uttrycks: ”En förutsättning för att kunna närma oss den uppsatta visionen ”Över-raskande Älmhult, internationellt och nära”, med inriktning att skapa livskvalitet för alla med-borgare i Älmhults kommun, är att kommunen har tillgång till kompetenta medarbetare. För att detta ska vara möjligt krävs ett starkt arbetsgivarvarumärke och en god personalpolitik. I detta ligger en lönepolitik som möjliggör att behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med god kompetens”.

Ledarskapsutveckling

Chefsinformation har genomförts vid två tillfällen under våren. Vid dessa tillfällen förelästes och diskuterades det värderingar samt organisationskultur.

Personalutskottet har beslutat att samtliga chefer i Älmhults kommun ska erbjudas UGL-utbildning. Under våren har ytterligare 14 chefer genomfört UGL-utbildningen, totalt 47 % av cheferna har genomfört utbildningen. Målet är att samtliga chefer ska ha genomfört utbild-ningen inom tre år.

Utveckling av framtida ledare

Älmhults kommun har haft två medarbetare som deltagit i projektet Trainee Kronoberg, ett samarbetsprojekt mellan kommunerna i Kronobergs län och Linnéuniversitetet i Växjö. Pro-jektet startade 2011 och avslutades under våren 2013. Älmhults kommun har genomfört, tillsammans med övriga kommuner i Kronobergs län, en upphandling av ett nytt projekt för utveckling av framtida ledare.

Personaladministrativa system

2012 köptes en kompetensmodul in. Som ett första steg kartlades vilka olika lärarutbildningar och inriktningar som finns. Utifrån det skapades en kompetensinventeringsenkät som lärarna ombads svara på. Vid inventeringen skapades en bild över personalens behörigheter och legitimationer samt framtida behov inom yrkesgruppen. Under våren har lärarnas uppgifter förts in i modulen.

Jämställdhetsplan

Personalutskottet antog i januari Jämställdhetsplan 2013 – 2015. Planen behandlar det per-spektiv som rör arbetsgivaren Älmhults kommun i förhållande till sina anställda och är utarbe-tad med utgångspunkt från de krav som Diskrimineringslagen ställer. Planen innehåller mål samt åtgärder för arbetet inom områdena arbetsförhållande, arbete och föräldraskap, krän-kande särbehandling och trakasserier, rekrytering och kompetensutveckling samt lönefrå-gor.Ett arbete med att implementera och genomföra planen påbörjas under hösten.

Friskvård

Som ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare har Älmhults kommun en friskvårdspolicy. Ge-nom friskvårdspolicyn finns möjlighet för alla tillsvidareanställda att få ersättning för avgifter till egna motionsaktiviteter, så kallad ”friskvårdspeng”. Friskvårdspolicyn möjliggör dessutom friskvårdsaktiviteter på arbetsplatsen i form av till exempel pausgymnastik samt subvention-ering av massage, akupunktur, behandling hos naprapat eller fotvård.

Feriearbeten och praktikplatser

Utöver budgeterade medel för 100 feriearbetarplatser beslutades under våren om ytterligare ca 100 platser. Totalt har 198 ungdomar erbjudits feriearbete. Kommunen tar, om möjligt, emot praktikanter från grundskola, gymnasium samt studenter från högskolan och universitet som inom ramen för sin utbildning har en praktikperiod eller ska skriva ett examensarbete.

2012 gick kommunen in i projektet Studentmedarbetare Kronoberg. Dock har kommunen ännu inte tagit emot någon studentmedarbetare.

Lönerevision 2013

Revisionen gäller från 2013-04-01. Särskilda satsningar har genomförts på sjuksköterskor, förskollärare och lärare. Lönerevisionen slutfördes med Vårdförbundet och LSR i maj och utbetalades med juni lönen. Revisionen för lärarna, OFR och Saco blev klara för utbetalning i juli månad. Kommunals lönerevision beräknas vara klar för utbetalning i september månad.

BRF:s avtal är ännu inte klart.

Folkhälsoarbete

Den länsgemensamma folkhälsopolicyn antogs av kommunfullmäktige i november 2012.

Implementeringen av policyn i organisationen pågår. Under hösten 2013 ska den regionala handlingsplanen för ANDT (alkohol, narkotika, tobak, doping) frågor presenteras och en lokal handlingsplan arbetas fram. Denna ska sedan förankras i kommunens verksamheter.

Hälsobokslut

Älmhults kommun Antal Nyckeltal

Samtliga anställda 2010 2011 2012 2013 2010 2011 2012 2013 t.o.m. 08-31 t.o.m. 08-31 t.o.m. 08-31 t.o.m. 08-31 Arbetade timmar 1 715 629 1 749 659 1 683 433 1 618 329 Sjukfrånvarotimmar 70 313 74 077 83 956 90 713

Sjuktal i % 4,1 4,2 5,0 5,6

Sjukfall 1 545 1 570 1 826 1 722 9,0 9,0 10,8 10,6

Den totala sjukfrånvaron (sjukfrånvarotimmar i förhållande till ordinarie arbetstid) har ökat och är per den 31 augusti 5,2 %. Vid årets slut räknas sjukfrånvaron ökat ytterligare då pro-centtalet innehåller tre sommarmånad med låg sjukfrånvaro. För kvinnorna är den totala sjukfrånvaron 5,9 %.

Sjukfrånvarokostnad

Sjukfrånvarokostnaden tolkad som lön för sjukskrivna under sjukperioden uppgick perioden 2012-01-01 – 2012-08-31 till 4,4 Mkr. För motsvarande period innevarande år har sjukfrånva-rokostnaden ökat till 5,0 Mkr.

Teambaserad rehabilitering och samverkan med Försäkringskassan

Kommunen deltog i projektet Hållbar Rehabilitering och det gav så goda resultat att det be-slutades att kommunen skulle fortsätta arbeta med teambaserad rehabilitering. Detta innebär att medarbetaren och arbetsledaren gemensamt träffar teamet där representanter från ar-betsgivaren, försäkringskassan och företagshälsovården deltar. I förekommande fall deltar också arbetsförmedlingen och primärvården. Teamets funktion är att stötta medarbetaren och chefen att ta fram en hållbar plan för återgång i arbete.

Älmhults kommun och försäkringskassan har ett samverkansavtal som löper i sin nuvarande

NÄMNDS- OCH BOLAGSREDOVISNINGAR

In document DELÅRSRAPPORT AUGUSTI 2013 (Page 26-31)

Related documents