• No results found

Verksamhet 2012, plan 2013-2014

personal

Den intensiva expansionen av Älmhult innebär investeringar i mångmiljonbelopp. De flesta ligger inom tekniska förvalt-ningens ansvarsområde, såsom gator och vägar, va-verksam-heten och lokalförsörjningen. Förvaltningen är tungt belastad med projektledning och kvalitetskontroll som till en del har mötts med extern hjälp.

Rekrytering av personal till tekniska förvaltningen kan bli problematiskt i framtiden. Förvaltningen måste tillsammans med personalenheten och kommunledningen diskutera och planera för att underlätta framtidens personalförsörjning. En organisationsöversyn och aktiv rekryteringsprocess påbörja-des under 2010. En fastighetschef ska rekryteras för att ytter-ligare utveckla en stark och kompetent fastighetsförvaltning.

Ytterligare organisationsanpassningar kommer att ske under året beroende på personalens kompetensområden och verk-samheternas behov.

Markreserv och skogsförvaltning

Under 2011 blev avtalet om förvärv av strategisk mark väster om väg 23 vid norra infarten klart. Planarbetet var klart till sommaren 2011 så att exploatering kunde påbörjas hösten 2011. Kommunen tog på sig att förbereda mark för IKEAs nya varuhus som beräknas vara klart hösten 2012. Exploa-tering av nya industriområden i Froafälle och kvarteret Släg-gan ligger klara att genomföras då detta har efterfrågats.

Markområdet Bökhult är under planeringsprocessen och be-räknas kunna exploateras redan 2012. Områdena Hökhult

och Kattesjön beräknas också vara byggklara 2012/2013.

Kommunens skogsförvaltare Skogsutveckling Syd AB från Åhus fick uppdrag från och med 2009-02-01 till och med 2011-12-31 med ett års förlängning. Kommunen har förlängt avtalet till och med sista december 2012. En ny upphandling av skogsförvaltare skall göras under våren 2012.

Uppdraget består av aktivt skogsbruk enligt skogsbruksplan samt skötsel av skogen närmast boendemiljöer enligt plan för kvartersnära skog. Kommunens skogar skall fortsätta att skötas enligt gällande FSC-certifiering, (FSC är förkortning för Forest Stewardship Council).

Fastighetsavdelningen

Kommunens fastighetsförvaltning har till uppgift att försörja kommunala verksamheter med ändamålsenliga lokaler. Detta görs genom en samordnad och effektiv fastighetsförvaltning.

Målet för förvaltningen är att genom energieffektivisering och genom investering i energibesparande åtgärder samt mo-dern byggteknik pressa ner kostnader och därmed kunna erbjuda lokaler för en prisvärd hyra. Vår egen kostnadsjakt motverkas av stigande kostnader för bland annat energi, ser-viceavtal och fastighetsskötsel.

Då ett generationsskifte kommer inom snar framtid har för-valtningen sett till att kompetens byggs upp hos personalen som kommer att bära verksamheten i framtiden.

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKa FÖRVaLTNINGEN

Gatu- och parkförvaltningen

En lösning av centrumtrafiken och trafiksäkerheten är frå-gor som fortfarande står i fokus. För att öka säkerheten skall hastigheten sänkas till 40 km/h i alla tätbebyggda områden.

Trafikhinder och tillgänglighetsanpassning är också bland åt- gärderna som genomförts på vissa utsatta platser för att däm-pa ner mopedtrafiken och allt mer bristande respekt för tra-fikregler. Nätanalysen med prioritering av åtgärder ska vara ett dokument förvaltningen arbetar efter också under 2012.

För åtgärder fullt ut under 2012 krävs investeringar.

Under året fortsätter ett stort arbete att läggas ner på genom-förande av Haganäs handelsområde samt på Haganäsleden.

Detta inkluderar planering för VA, gatu- och GC-nät. En ut-redning om parkeringsplatser har tillsatts under hösten 2011 och ska resultera i en plan för parkeringsplatser för hela cen-trala delen av tätorten. Planen ska ta hänsyn inte bara till näringslivets behov utan också till vanliga bilägare, för rörel-sehindrade och körande föräldrar med barn. Den ska även ta hänsyn till behovet av grönområden i centrum.

De långa och snörika vintrarna 2010/11 har visat sig ekono-miskt tungt. Vinterunderhållet under dessa år blev dubbelt så dyrt som under ett ”normalt år”. Konsekvensen blev att ingen toppbeläggning av gator kunde ske. Istället riktades in-satser på att ”lappa ihop” hål på vägarna, sönderkörda väg-markeringar, nedkörda vägmärken och kantsten.

På grund av fördyrat vinterunderhåll och utökning av gatu-grönytor och därmed ett ökat skötselunderhåll har en med-elomfördelning skett mellan gator och parker. Under 2011 har 200 tkr och i budget 2012 300 tkr flyttats från parker till gator och vägar. För att kunna återgå till 2009 år nivå på gatu och parkunderhåll krävs ramjusteringar. Gjorda och kommande investeringar kommer att bli tunga sett ur kapi-talkostnadshänsyn.

Va-avdelningen

Framtida miljöinvesteringar inom va-verksamheten för att klara lagkrav finansieras genom taxehöjning. Arbetet med att upprätta en ny saneringsplan har påbörjats. VA-sanering pla-neras därefter enligt uppgjorda saneringsplaner. Utbyggna-den genomförs i Utbyggna-den takt som investeringsmedel kan frigöras inom taxeintäkterna. För VA-avdelningen är klimatanpass-ning en realitet sedan ett par år tillbaka.

Reservvattenförsörjning och skydd av vattentillgångarna har hög prioritet. För Älmhults centralort ska både reservvatten-frågan som vattenskyddsområden få en lösning. Kostnads-mässigt kan reservvattenfrågan bli dyr att lösa. För övriga orter ska i första hand ordinarie vattentäkter säkras samt re-servvattenförsörjning planeras.

Ett par mindre orter kräver större investering på avloppssi-dan för att lösa förekomsten av ovidkommande vatten i spill-vattenledningar samt reducera riskerna för översvämningar.

Ny lag om allmänna vattentjänster innebär vissa förändringar inom bland annat redovisningen och taxesättningen. Dessut-om öppnas för ett större samarbete över kDessut-ommungränserna.

Även inom VA-sektorn ges möjlighet att fondera för framtida större nyinvesteringar.

Vattenmyndighetens tankar om kommunernas insatser inom vattendirektivet, både personellt och ekonomiskt, bör under året klarna till viss del. Detta innebär sannolikt att kommu-nernas belastning, inte minst på VA-kollektivet, kan komma att innebära ökade taxor.

Renhållningsavdelningen

Målet för Äskya anläggningen att bli en modern avfallsan-läggning håller på att uppfyllas. Det har anlagts nya ytor för mottagning av miljöfarligt- och annat industriavfall samt oljeförorenad jord. En ny renhållningsordning med avfalls-plan och föreskrifter har antagits. Lagstiftning som tillkom-mit under senare år har inneburit att kraven på en deponi har skärpts. Under deponin ska finnas en geologisk barriär och bottentätning som lever upp till vissa genomsläpplighets- och täthetskrav. Lakvatten som uppstår samlas in och tas om hand. När en yta är färdigdeponerad förses den med sluttäck-ningen enligt beslut.

Sluttäckning av gamla deponiytor som påbörjades 2009, fortsätter även under 2012. Enligt plan skulle en så kallad MTa (toppyta ovan farligt avfall) på cirka 1,5 ha sluttäckas, kostnaden beräknas till cirka 3 mkr.

När det gäller lakvatten, enligt tillstånd från Miljööver-domstolen (Svea Hovrätt), 2008-03-27 för fortsatt verksam-het på deponin Äskya och fastställande av domen 2010-03-03 fick kommunen 2 år på sig att bygga anläggningen för lak-vattenbehandling. Anläggningen står nu klar för drift och består av fem dammar. Regnvatten och annat vatten som

”Regndans” av Arne Persson på vattentornet i Älmhult

NÄMNdSREdOVISNINGaR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKa FÖRVaLTNINGEN

kommer i kontakt med avfallet blir förorenat och skall re-nas. Deponier är byggda för att samla upp sådant vatten (lak-vatten). Numera ska det under en deponi finnas både tätskikt och dräneringsskikt för att samla upp lakvattnet. Lakvatten leds till lakvattendammar där det sker viss kvävereduktion samt sedimentering av metaller och andra föroreningar. Re-nat vatten leds sedan till Drivån. Ett grönområde kommer att anläggas i anslutning till dammarna.

Sedan 2005 är det förbjudet att deponera organiskt avfall.

För närvarande körs det för upparbetning till tippen i Hyll-stofta NORAB i Klippan, för att sedan skickas till rötning.

Förhoppningen är att en lokal lösning för upparbetning av organiskt avfall kommer att hittas inom snar framtid.

Nya deponeringsförordningen och mottagningskriterier inne-bär att STENA Aluminiums avfall med nuvarande samman-sättning fortfarande inte får deponeras på Äskya från och med 2009. Detta beräknas ge ett inkomstbortfall för år 2012 på drygt 4 miljoner kronor jämfört med år 2008.

Räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Älmhults kommun står ständigt inför nya utmaningar. Kommunens och centralortens positiva ut-veckling, expansion och geografiska utbredning innebär nya utmaningar som räddningstjänsten måste förhålla sig till. Un-der år 2011/2012 kommer såväl räddningstjänstens riskana-lys som handlingsprogram att revideras för att ta höjd för dessa utmaningar.

Rekryteringsbasen för deltidsbrandmän är fortsatt tillfreds-ställande men indikationer på en mer restriktiv hållning bland huvudarbetsgivare väcker farhågor för framtida rekry-teringar vilket föranlett omorganisationer inom deltidsorga-nisationen. Den kommande riskanalysen kommer troligtvis

att peka på framtida förändringar av heltidsorganisationen.

Utbytet och samverkan inom Krissamverkan Kronoberg så-väl som mellan skadeplatsaktörerna är en framgångsfaktor för framtid. En av förutsättningarna för en gränsöverskri-dande effektiv samverkan är en fortsatt implementering och breddinförande av kommunikationssystemet RAKEL.

En annan betydande framgångsfaktor i en utökad och fördju-pad samverkan är byggnation av ny räddningscentral, Blå-ljushuset, som skall rymma både räddningstjänsten, polisen och ambulans. Samlokalisering av alla blåljus i kommunen skapar nya förutsättningar för kostnadseffektiv samutnytt-jande av ledningsstöd, kommunikation, krishantering med mera. Upphandlingen var klar under sommaren 2011 och stationen beräknas vara klar i mitten av 2012. Det viktigaste är kanske att få större lokal placering för poliser. Blåljushuset innebär högre hyreskostnader för räddningstjänsten som inte kan lösas inom befintlig budget.

avgiftsförändringar

Tekniska förvaltningen har upprättat förslag till va-taxa da-terad 2011-11-30 att gälla från och med 2012-01-01. För ett hushåll med normal mätarstorlek höjs den fasta avgiften med 108 kr/år till 2 275 kr/år. Förbrukningsavgiften höjs med 1,44 kr/m3 till 30,19 kr/m3. Anläggningsavgiften för en villa med en tomt på 800 m2 höjs med 4 832 kr till 101 394 kr inklusive moms.

Kommunfullmäktige beslöt 2011-12-19 att anta den nya taxan för Älmhults kommuns allmänna vatten- och avlopps-anläggningar daterad 2011-11-30 att gälla från och med 2012-01-01.

Nämnd/förvaltning

Belopp i tkr Bokslut

2010 Budget

2011 Budget

2012 plan

2013 plan

2014

Tekniska förvaltningen 43 737 70 000 95 000 70 000 45 000

Investeringsbudget

Kommunfullmäktige har på sitt sammanträde den 23 juni 2010 fastställt en investeringsbudget för mandatperioden 2011-2014 per nämnd/förvaltning. Enligt beslutet har tek-niska förvaltningen fått 280 mkr för hela mandatperioden varav 70 mkr 2011.

Tekniska förvaltningen har lämnat till kommunstyrelsens ar-betsutskott ett förslag till investeringsplan daterat 2011-02-18.

Planen för 2011 omfattar investeringarna i handelsområdet Haganäs, ny etapp i kvarteret Paradiset, lakvattenrening i

Äskya, ombyggnad av Haganässkolan och Liatorps skola och förskola, Blåljushuset med flera.

Under 2012 planeras fortsatt utbyggnad av gator, vatten och avlopp samt dagvattensystem i handelsområdet, nya försko-lor i Haganäs och Bökhult, bostadsområden Kattesjön i Diö, Haganäs och Bökhult samt entrén till kommunhuset. Om-byggnad av multibassäng i Haganäs dröjer tills politiskt be-slut om ägande och driftform fattat. Investeringsvolym för 2012 uppskattas uppgå till cirka 95 mkr.

NÄMNdSREdOVISNINGaR - MILJÖ- OCH BYGGNÄMNdEN

Related documents