• No results found

Vyhodnocení dotazníkového šetření

V následující části naší bakalářské práce představujeme poznatky, které se nám podařilo získat prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku, zaměřeného na rodiče

dětí, které ve sledovaném období pobývaly na dobrovolných pobytech v rámci DDÚ Liberec. Dotazníky byly rozdány nebo rozeslány poštou 50 respondentům, jednalo se o zákonné zástupce nebo osoby odpovědné za výchovu vybraných dětí, které absolvovaly dobrovolný v letech 2012 až 2015. Z 50 rozeslaných dotazníků se podařilo získat 46 vyplněných, což představuje 92% úspěšnost.

Pohlaví dětí umístěných na dobrovolných pobytech v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 5: Pohlaví dětí umístěných na dobrovolný pobyt

Dívka Chlapec Celkem

18 (39%) 28 (61%) 46 (100%)

39%

61%

dívky chlapci

Graf č. 5: Pohlaví dětí umístěných na dobrovolný pobyt

Uvedený vzorek respondentů dotazníkové šetření odpovídá celkovému počtu umístění dětí dle pohlaví. I zde je patrné, že chlapci tvořili většinu z umístěných z dětí, tedy 61 % a děvčata pouze 39 % z umístěných. Dobrovolný pobyt absolvovalo v uvedených letech více chlapců než dívek.

Věk dětí umístěných na dobrovolných pobytech v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 6: Věk dětí v době umístění Věk dítěte v době umístění Počet dětí

3 roky 0

4 roky 0

5 let 1 (2%)

6 let 0

7 let 1(2%)

8 let 5 (11%)

9 let 3 (7%)

10 let 2 (4%)

11 let 6 (14%)

12 let 2 (4%)

13 let 5 (11%)

14 let 17 (37%)

15 let 2 (4%)

16 let a více 2 (4%)

Celkem 46 (100%)

Graf č. 6: Věk dětí v době umístění

Dle zjištěného věkového složení dětí je zřejmé, že největší skupinu umístění na dobrovolný pobyt tvoří děti, které dosáhly 14 let věku. Jedná se o skupinku, která tvoří 37 % z celkového počtu dotazovaných rodin. Z uvedeného grafu je vidět, že v 70 % bývají na dobrovolný pobyt umísťovány děti v období puberty. Jedná se o jednu z nejsložitějších etap lidského vývoje. Děti hledají osobní i společenskou

identitu, což přináší nemalé problémy v rodinném soužití. Pokud rodina nedokáže dostatečně jedince pochopit a podpořit ho dostatečně při jeho hledání, dochází často ke konfliktům. V případě, že stabilita rodiny není příliš pevná, není schopna samostatně některé situace zvládnout a je nucena obrátit se na odbornou pomoc.

Vztah rodičů k dětem umístěných na dobrovolný pobyt

Tabulka č. 7: Vztah rodičů k dětem

Otec Matka Jiný (pěstoun, příbuzný Celkem

8 (17%) 35 (76%) 3 (7%) 46 (100%)

Graf č. 7: Vztah rodičů k dětem

Uvedená tabulka a graf znázorňují, že většina dotazníků byla vyplněna matkou (76 %), otec se podílel na vyplnění v menší míře (17 %). Dle předchozích údajů je zjevné, že nejméně bylo vyplněno někým jiným než rodičem (7 %).

Typ rodin dětí na dobrovolných pobytech v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 8 Typ rodiny, ze které dítěte na dobrovolný pobyt přichází.

Úplná Neúplná Doplněná Náhradní Celkem

9 (20%) 19 (41%) 12 (26%) 6 (13%) 46 (100%)

Graf č. 8 Typ rodin v procentech

Z průzkumu vyplývá, že většina dětí, u kterých se začíná objevovat problémové chování vyžadující pomoc odborníků, pochází většinou z neúplných (41 %), případně doplněných (26 %) rodin. V průběhu dětství a dospívání řeší rodiče s dětmi mnoho konfliktních situací, ale jejich překonání bývá snadnější, pokud dítě pochází z úplné rodiny a na výchově se podílejí společně otec i matka. Nejnižší počet dětí (6 %) tvoří děti, které přicházejí na dobrovolný pobyt z adopce nebo pěstounské péče.

Hypotéza č. 2 potvrzena.

Důvody, pro které byly děti umístěné na dobrovolných pobytech v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 9: Důvody umístění

Důvody umístění Počty dětí

Nerespektování autorit 24 (52%)

Vztahové problémy 11 (23%)

Krádeže 2 (4%)

Záškoláctví 4 (11%)

Experimentování s návykovými látkami 2 (4%)

Toulání 2 (4%)

Bydlení 0

Jiné 1 (2%)

Celkem 46 (100%)

Graf č. 9: Struktura důvodů umístění dětí

Většina konfliktů vzniklých v rodině vzniká většinou z nedostatečného respektování výchovné autority (23 %) a vztahových problémů (13 %), které bývají mnohdy přehlíženy. Někdy je přístup příliš direktivní. Velmi častou příčinou neshod bývá i soužití s novým partnerem rodiče, kterého dítě není schopno akceptovat a přijmout jako součást rodiny. Řada neřešených vztahových problémů mezi rodiči a dětmi se následně stupňuje a problémové chování dítěte může postupně přerůst v poruchy chování. Nejčastěji se tak jedná o záškoláctví (11 %), krádeže (2 %), toulání (2 %) a v neposlední řadě i experimentování s návykovými látkami (2 %).

Hypotéza č. 1 se potvrdila.

Doba trvání dobrovolných pobytů dětí v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 10: Doba trvání pobytu dítěte na dobrovolném pobytu

Délka pobytu Méně než dva měsíce Dva měsíce Více než dva měsíce Celkem

Počet dětí 10 (22%) 34 (74%) 2 (4%) 46(100%)

Graf č. 10a) : Délka trvání pobytu dítěte na dobrovolném pobytu

Graf č. 10b): Důvody pro předčasné ukončení dobrovolného pobytu

Ze zjištěných údajů je patrné, že většina dětí absolvovala celý dvouměsíční diagnostický pobyt. Délka trvání je jednou z podmínek tohoto umístění a je i součástí smlouvy o dobrovolném pobytu v den nástupu.

Dobrovolný pobyt byl dětem prodloužen pouze ve dvou případech, kdy v prvním případě se jednalo o hospitalizaci dítěte s doléčením, ve druhém případě došlo na žádost rodiny ke změně psychologa.

V deseti případech došlo k předčasnému ukončení pobytu. Pouze ve dvou případech byl pobyt ukončen pro porušení dohodnutých pravidel (útěk, agresivní chování k jiným dětem) a jednou pro nepřekonatelný stesk po domově krátce po nástupu k pobytu Ve zbývajících sedmi případech dítě ukončilo předčasně pobyt a vrátilo se zpět domů, protože rodiče neměli na zaplacení druhé části pobytu. Jedná se o rodiny, kterým se nepodařilo zajistit si finanční hotovost na druhou splátku.

Dobrovolný pobyt si rodina hradí bez ohledu na jejich finanční situaci. Většina úhrady náleží za stravné a minimální částka je úhradou za poskytované služby.

Hypotéza č. 3 se potvrdila.

Hodnocení dobrovolných pobytů v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 11: Hodnocení efektivity (úspěšnosti) dobrovolného pobytu

Efektivita ANO NE Celkem

Počet dětí 28 (61%) 18 (39 %) 46 (100%)

Graf č. 11: Efektivita (úspěšnost) dobrovolného pobytu v procentech

Větší část dotazovaných odpověděla, že pobyt dítěte v diagnostickém ústavu měl pozitivní vliv na zlepšení komunikace v rodině i na chování dítěte. Rodiny velmi dobře hodnotí možnosti ambulantních návštěv, které jsou vždy při ukončení pobytu nabídnuty.

Zpočátku dochází rodiče a děti do ambulance ve 14 ti denních intervalech, později chodí ještě po dobu půl rok dítě samostatně na konzultace s psychologem, případně speciálním pedagogem zařízení. Rodiče, kteří tuto možnost využili, hodnotí dlouhodobější zlepšení rodinné atmosféry a rovněž i fungování samotného dítěte. Tam, kde nabídka ambulance nebyla využita, se často stává, že efektivita dobrovolného pobytu je pouze krátkodobá.

Hodnocení spolupráce s DDÚ Liberec při realizaci dobrovolných pobytů v DDÚ Liberec od roku 2012 do 2015

Tabulka č. 12 : Posouzení spolupráce s diagnostickým ústavem Spolupráce Dobrá Přijatelná, ale Špatná Neumím

posoudit

Celkem Počet rodin 35 (76%) 7 (15%) 3 (7%) 1 (2%) 46 (100%)

Graf č. 12 : Spolupráce s diagnostickým ústavem

Ze 46 dotazovaných respondentů hodnotilo 76 % spolupráci s diagnostickým ústavem jako dobrou. V 15 % ji posuzovalo jako přijatelnou s drobnými výhrami, které byly ve většině případů technického charakteru a vždy byly s pracovníky zařízení řešeny. Pouze 7 % respondentů se spolupráce s diagnostickým ústavem zdála špatná.

Jednalo se většinou o rodiny, které chtěly posunovat nastavená pravidla a kladly si požadavky, které nebylo možné akceptovat. Pouze v jednom případě nedovedla

rodina objektivně posoudit spolupráci s diagnostickým ústavem, protože dítě nedokázalo překonat stesk po domově, rodina pobyt po třech dnech ukončila.

Využití opakovaných dobrovolných pobytů v DDÚ Liberec

Tabulka č. 13: Využití možnosti opakovaného dobrovolného pobytu

ANO NE NEVÍM Celkem

Počet dětí 32 (70%) 6 (13%) 8 (17 %) 46 (100%)

Graf č. 13: Využití možnosti opakovaného dobrovolného pobytu

Většina dotazovaných (70 %) by v případě potřeby znovu při problémech s dítětem volila možnost dobrovolného pobytu. Pouze 13 % respondentů by situaci řešilo jiným způsobem. Poslední skupinu tvoří rodiny, které nebyly zcela rozhodnuty zda, by znovu využily možnost dobrovolného pobytu. Jedná se o děti, které po ukončení pobytu, nedocházely ambulantně na konzultace s odborníky zařízení a jejich zlepšení bylo pouze krátkodobé.

Hodnocení situace v rodině po ukončení dobrovolného pobytu

Tabulka č. 14: Hodnocení současné situace v rodině

Situace Dobrá Špatná Celkem

Počet rodin 29 (37%) 17 (63%) 46 (100%)

63%

37%

dobrá špatná

Graf č. 14: Hodnocení současné situace v rodině

V poslední otázce dotazníku nás zajímalo, jak se rodinám a jejich dětem, které absolvovaly dobrovolný pobyt v DDÚ Liberec, v současnosti daří. Většina dotazovaných uvedla, že se situace v rodině zklidnila, děti lépe respektují rodičovskou autoritu, dochází řádně o školy, funguje i lepší rodinná komunikace. V mnoha případech se dětem podařilo zajistit vhodnou mimoškolní aktivitu (fotbal, taneční kroužek, turistický kroužek, hasiče, skauta aj.), aby měly možnost vhodným způsobem trávit volný čas. Děti, které již nyní ukončily povinnou školní docházku, dochází na střední školy, někteří již pracují. Mnohé rodiny uvedly, že se jim podařili zlepšit i sociálně ekonomickou situaci (nové bydlení, lepší práci, nového partnera).

Je zde samozřejmě i druhá část rodin, kterým se v současnosti zcela nedaří.

Situace v rodině se zhoršila natolik, že došlo k umístění dítěte do dětského domova se školou. V některých případech se rodina neutěšenou situaci snaží stále řešit prostřednictvím ambulantních návštěv různých odborníků, většinou se jedná o školní problematiku.