• No results found

3.4 Charakteristika a význam finanční analýzy

3.4.1 Základní finanční výkazy

Účetní výkazy představují základní zdroj dat pro finanční analýzu. V těchto výkazech ale nemusí být přesně ty informace, které jsou potřeba. Nejčastějším problémem je, ţe údaje se vztahují k minulosti a proto nemusí být aktuální, nebo ţe vliv inflace způsobuje odlišnost účetních hodnot od reálných skutečných hodnot. Protomusíme provádět další odhady a jednotlivé poloţky pro pouţití ve finanční analýze upravovat.

Rozvaha

Rozvaha je základním účetním výkazem. Ostatní účetní výkazy vznikly historicky oddělením z rozvahy pro účely podrobnějšího zjišťování.

Obsahem a základní funkcí rozvahy je přehledně uspořádat k určitému časovému okamţiku majetek podniku v peněţním vyjádření z hlediska jeho formy afinančních zdrojů, zjistit hospodářský výsledek a poskytnout základ pro zjištění azhodnocení finanční situace podniku.

Rozvaha je tedy statickým pohledem na stav aktiv a pasiv podniku. Zachycuje stav

Dlouhodobý nehmotný majetek Základní kapitál

Dlouhodobý hmotný majetek Kapitálové fondy

Finanční investice Fondy ze zisku

Hospodářský výsledek minulých let výsledek běţného roku“, a to z toho důvodu, aby bylo patrno, jaké výnosy a výdaje ovlivnily výši hospodářského výsledku.

Hospodářské operace dělíme na dva základní typy. Jsou to operace rozvahové avýsledkové. Zatímco rozvahové operace vliv na zisk či ztrátu běţného roku nemají,

Zisk či ztrátu za určité účetní období musíme vţdy zjišťovat zvlášť za provozní činnost, za finanční činnost a mimořádnou činnost. Takové členění nákladů umoţní vyuţít údaje k nákladové analýze tvorby hospodářského výsledku účetní jednotky.

Tab.2: Struktura výkazu zisku a ztráty

Provozní náklady Provozní výnosy

Provozní výsledek hospodaření

Finanční náklady Finanční výnosy

+ Finanční výsledek hospodaření

= Výsledek hospodaření z běžné činnosti

Mimořádné náklady Mimořádné výnosy

+ Mimořádný výsledek hospodaření

= Výsledek hospodaření běžného účetního období

Zdroj: Valach a kolektiv (2000) Cash flow

V podmínkách trţní ekonomiky není moţné řídit podnik jen z hlediska výnosů, nákladů a zisku, ale z hlediska udrţení jeho platební schopnosti, tj. z hlediska příjmů, výdajů a peněţních prostředků. Pokud podnik vykazuje zisk, ale není schopen delší dobu hradit své závazky, nemůţe jako takový dále fungovat. Finanční manaţeři, analytici a plánovači proto jednoznačně zdůrazňují, ţe vedle sledování majetkové a finanční struktury, zisku je třeba sledovat, analyzovat a plánovat také pohyb peněţních prostředků, příjmy a výdaje. (Valach a kol., 2000, s. 83)

Koncepce cash flow vychází z kategorií peněţních příjmů a výdajů podniku. Kromě toho celkové cash flow zahrnuje i peněţní příjmy a výdaje, které souvisí sezměnami

oběţného majetku, fixního majetku, finančního majetku a změnami cizího i vlastního kapitálu. Podle současně platných právních předpisů si mohou účetní jednotky samy zvolit model, koncepci a metody zpracování přehledu o cash flow. Tento výkaz se zpracovává z bilance a výsledovky, a to buď metodou přímou či nepřímou.

Přímá metoda je zaměřena na sledování příjmů a výdajů, údaje čerpá převáţně z bankovních nebo pokladních dokladů. Zde se vychází z čistého zisku, ke kterému přičteme další výdaje a odečteme další příjmy, které nevyţadují pohyb peněz.

Nepřímá metoda zjišťování toku peněz je vyuţívána stále častěji. Vychází zezisku (ztráty) z běţné činnosti před zdaněním, ne tedy z celkového disponibilního zisku. Příjmy a výdaje z mimořádné činnosti a platby daní z příjmů jsou sledovány přímou metodou a jsou vykazovány na samostatných řádcích. Přímo jsou sledovány iplacené a přijaté úroky.

V teorii i finanční praxi se setkáváme s různými kategoriemi cash flow, které seliší svým obsahem, ev. způsobem výpočtu. Obvykle se rozlišuje:

 Cash flow z provozní činnosti

 Cash flow z investiční činnosti

 Cash flow z finanční činnosti

 Cash flow ze samofinancování

Celkové cash flow je pak součtem těchto jednotlivých kategorií cash flow.

4 PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR

V této části práce jsou zpracovány základní informace o nově vznikající společnosti jako je například její název firmy, sídlo, druh ţivnosti etc.

Název firmy

Název firmy je velmi důleţitý. Z názvu by mělo být zřejmé, čím se firma zabývá, protoţe potencionální zákazník vyhledává firmu dle sluţeb a výrobků, které nabízí a ne dle nic neříkajícího názvu firmy. Dle názvu firmy zákazník většinou hledá jen v případě, ţe mu firma byla doporučena. Na základě předchozí teorie a vlastních zkušeností jsem pro svou firmu zvolil název ADRENALINOVÉ ZÁŢITKY.

Sídlo firmy

Sídlem firmy jsem zvolil město Liberec. Hlavním z důvodů je okolí města Liberce, které poskytuje velké moţnosti přírodních lokalit a i uměle vybudovaných prostor vhodných pro mé podnikání. Například nedaleké Jizerské hory, lyţařský areál Ještěd, malé letiště na kraji města, četné sportovní areály a tak dále. Dalším důvodem je, ţe jsem liberecký rodák a podle mě je město Liberec atraktivní lokalita pro sportovce aadrenalinové nadšence.

Základnu firmy, tedy administrativní prostory a vedení firmy, umístím do centra Liberce.

Logo firmy

Logo (z řeckého logos - slovo, řeč, zákon, pojem …) je označení organizace, společnosti, firmy nebo instituce ve speciálním grafickém provedení. Logo je uváděno na produktech této firmy, pomáhá tak identifikaci a tvoří povědomí o značce. ( Wikipedie, 2010)

Obr. 1: Logo firmy

Předmět podnikání

Předmětem podnikání je nabídka adrenalinových záţitků, a to se týká především sportovních záţitků jako je skok padákem, zorbing, bungee jumping a podobné. Dále také nabízíme netradiční záţitky jako je jízda v tanku, jízda ve voze značky Hummer, let balónem atd. Většina záţitků bude zprostředkovaná akreditovanými centry čiorganizacemi.

Cíle

Cílem je vytvářet zisk zpestřováním ţivota zákazníků pomocí nabízených záţitků.

Díky takto nabytým finančním prostředkům se rozšíří nabídka adrenalinových záţitků a vylepší kvalita nabízených sluţeb.

Druh živnosti

Zaměřením mé firmy s názvem Adrenalinové zážitky je zprostředkování a poskytování sluţeb tzv. „jinde nezařazených“. Dle nařízení vlády č. 140/2000 Sb., kterým se stanoví seznam oborů ţivností volných, ve znění nařízení vlády č.468/2000Sb. a nařízení vlády č. 492/2004 Sb., se jedná o živnost volnou.

Ţivnost volná spadá dle zákona č. 455/1991 Sb., o ţivnostenském podnikání v platném znění, do ţivností ohlašovacích. V hlavě druhé, dílu třetím v §25 jeustanovení cituji „Ţivnosti volné jsou ţivnosti, pro jejichţ provozování tento zákon nevyţaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti. K získání ţivnostenského oprávnění pro ţivnosti volné musí být splněny všeobecné podmínky (§6 odstavec 1).“

SWOT analýza

Účelem SWOT analýzy je zjištění interních a externích auditů. Tato analýza upozorňuje na klíčové silné a slabé stránky organizace, ale také na příleţitosti a hrozby, jimţ firma čelí. V zájmu větší působivosti se jedná o malý počet poloţek, které ukazují, kam by měl podnik upřít svou pozornost

Tab. 3: SWOT analýza nově zakládané firmy

Strenghts – silné stránky Weaknesses – slabé stránky - poměrně mladý trh s nabídkou adrenalinových

záţitků

- lokalita (viz. odstavec sídlo firmy)

- nově vznikající firma bez tradice

- poměrně speciální sluţby, které nejsou pro kaţdého - pouze omezená nabídka produktů, která se aţ časem bude rozrůstat

Opportunities - příležitosti Threats - hrozby - vysoké procento sportujících osob, které chtějí

vyzkoušet něco nového

- zvyšující se obliba obdarování blízkých osob produkty takovýchto firem

- hospodářská krize

- konkurence a nově vznikající konkurence

Prostory firmy

Vzhledem k tomu, ţe moje firma bude za začátku nabízené záţitky pouze zprostředkovávat a jen málo z nich provozovat, není nutné investovat do koupě velkých prostor a tudíţ minimálně v prvním roce fungování firmy bude stačit si pouze pronajmout nějaké prostory. Tyto prostory budou slouţit pro administrativní správu apro schůzky s klienty. V centru Liberce je mnoho nových obchodních domů a paláců snabídkou volných kanceláří k pronajmutí a i mnoho kancelářských prostor kpronajmutí. Díky tomu je velký výběr, a to i s ohledem na cenu tak i na velikost.

Náklady na firemní prostory

Pro svojí firmu jsem si vybral prostory, které se nacházejí v 1. patře historické budovy, která je po rozsáhlé rekonstrukci. Budova je vzdálena cca 50 metrů od nám. Dr.E. Beneše

a tedy přímo sousedí s nejrušnější pěší zónou v Liberci. Do těchto prostor patří 3 místnosti o rozloze 45 m2, 18 m2 a 10 m2. Dohromady se tedy jedná o 73 m2. Cena za m2 je 2.000,-/rok tj.

celkem 146 000,-/rok. Je moţnost si pronajmout iparkovací místa. Místnosti není nutné upravovat. Jsou nově vymalované, ve všech jepoloţen koberec. Prostory jsou ihned k nastěhování.

Ve všech místnostech je rozvedena internetová síť a telefonní linky. Vzhledem ktomu, ţe se kanceláře nacházejí na nám. Dr. E. Beneše, nejspíše nebude nutné platit za internet, protoţe tato lokalita je plna wifi hot spotů. Ale tato eventualita se bude muset ještě vyzkoušet.

V případě, ţe se bude muset vyuţít internet kabelový, se náklady na provoz trochu zvýší.

Výdaje na telefon: centrální ústředna – paušál 250,-Kč/aparát +telefonní náklady + DPH.

O výdajích na topení, které je zde ústřední plynové avýdajích na elektrickou energii nemám představu.

Vybavení firemních prostor

Ve větší místnosti o výměře 48 m2 bude umístěna administrativní část firmy.

Toznamená, ţe ji bude potřeba vybavit určitým počtem křesel, stolů, počítačů, skříněk apod.

Bude nutné pořídit i multifunkční kopírovací zařízení pro tisk, skenování akopírovaní dokumentů. Předpokládám, ţe náklady na zařízení této kanceláře by seměly pohybovat kolem 20.000,- aţ 30.000,-Kč.

V místnosti o výměře 18 m2 bude má kancelář. Zde se budou konat schůzky sklienty.

Mezi vybavení této kanceláře bude patřit stůl, cca 3 ţidle, osobní počítač apod. Dále by bylo vhodné tuto místnost upravit drobnými designovými prvky, aby se tam klienti cítili dobře. To jest nějaké obrazy, fotografie, květiny apod. Náklady na tuto místnost se budou pohybovat kolem jen 10.000,- aţ 15 000,-Kč, a to díky tomu, ţezmiňovaný počítač vlastním.

Místnost o výměře 10 m2 bude zatím vyuţívána jako skladovací místnost.

5 SITUAČNÍ ANALÝZA

Na začátku této kapitoly je shrnuta teorie o situační analýze. Další část je praktická a obsahuje analýzu faktorů vybraných z teoretické části.

Situační analýza je všeobecná metoda zkoumání jednotlivých sloţek a vlastností vnějšího prostředí. Toto vnější prostředí se dělí na makroprostředí a mikroprostředí, vekterém firma podniká, případně které na ní nějakým způsobem působí či ovlivňuje její činnost. A dále je to také zkoumání vnitřního prostředí firmy tj. kvalita managementu a zaměstnanců, strategie firmy, finanční situace, vybavenost, historie, umístění, organizační struktura, image etc. Situační analýza také analyzuje schopnost firmy vytvářet výrobky, vyvíjet a inovovat, produkovat je, prodávat a financovat programy. (Jakubíková, 2008)

Smyslem provádění situační analýzy je nalezení správného poměru mezi příleţitostmi, jeţ přicházejí v úvahu ve vnějším prostředí a jsou vhodné pro firmu, amezi schopnostmi a zdroji firmy.

Analýza prostředí firmy můţe být provedena metodou 4C :

 customer - zákazník

 country - národní specifika

 cost - náklady

 competitors - konkurence

Strategická situační analýza

Strategická situační analýza je komplexní přístup k zachycení podstatných faktorů ovlivňujících činnost firmy ve vzájemných souvislostech, jehoţ výsledky jsou podkladem pro tvorbu návrhů moţných strategií budoucího chování firmy.

Význam strategické situační analýzy roste se zvyšující se neurčitostí, resp.nestabilitou a sloţitostí prostředí. Musí proto poskytovat všechny podstatné arelevantní informace ovlivňující fungování podniku. Důkladně provedená strategická analýza je předpokladem

kvality celého strategického procesu. Budou-li totiţ její závěry povrchní, nepřesné či jinak zkreslené, budou přijatá strategická opatření orientována jiným směrem, neţ by bylo ţádoucí.

Marketingová situační analýza

Zkoumá prostředí firmy, segmenty trhu, konkurenci, odhad budoucí poptávky aprodejů. Marketingová situační analýza směřuje k volbě cílových trhů a k nalezení reálných a současně náročných marketingových cílů a strategií podniku pro jednotlivé trhy včetně strategií jednotlivých prvků marketingového mixu. Je prvním krokem přípravy strategického marketingového plánu.

Related documents