• No results found

Zdroj: (TENEO 3 000 s. r. o., 1960-2020)

3.1 Základní informace o společnosti

Obchodní společnost jménem TENEO 3000 s. r. o. se sídlem na adrese Hlavní 986, 468 41 Smržovka je zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 19017 pod identifikačním číslem firmy 26444496.

Předmětem podnikání, kterým se tato firma zabývá dle obchodního rejstříku, je výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 a 3 živnostenského zákona, dále montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení a také kovoobráběčství. Základní kapitál je ve výši 200 000 Kč. Daňovou a účetní agendu vede této společnosti externí účetní firma. Podle kritérií, která uvádí § 20 ZÚ, má tato společnost povinnost auditu a účetní závěrky, která je sestavována v plném rozsahu. Tato povinnost vzniká na základě posouzení hodnoty aktiv, výše obratu a počtu zaměstnanců.

Firma TENEO pro své zákazníky vyvíjí a vyrábí elektrické kruhové konektory, kabelové svazky, armádní spínače a kontaktní systémy s vysokou mechanickou odolností a spolehlivostí pro užití ve velmi náročných provozních i klimatických podmínkách, s uplatněním především v těžební, dopravní a armádní technice a v letectví. TENEO pro svoje zákazníky zajišťuje výrobu a dodávky kontaktních systémů, speciálních dílů pro elektrotechnické aplikace a dalších přesně obráběných dílů zajišťuje výrobu i dodávky kontaktních systémů podle individuálních technických požadavků, a to od vývoje, přes výrobu v malých sériích až po velkosériovou výrobu v řádech milionů kusů. Navrhuje a

40 vyrábí prototypy, provádí testování a optimalizaci dodávaných součástí. TENEO spolupracuje se zákazníky na celém světě. Dlouhodobé obchodní vztahy s precizní tehdejším Československu následoval strmý pád produkce až téměř k úplnému zastavení, nicméně o čtyři roky později, v roce 1993, kupuje Elektro-Pragu švédsko - švýcarský koncern ABB – konektory se vyrábí pouze v zanedbatelném množství. V rámci restrukturalizace a následného outsourcingu probíhajícího roku 1996, prodává ABB již téměř zaniklou výrobu konektorů firmě EMS. V novém tisíciletí na přelomu roků 2001 - 2003 se firma EMS mění ve společnost TENEO 3000 s.r.o. s důrazným zaměřením na výrobu konektorů a komponentů. Roku 2004 TENEO investuje zásadním způsobem do nových CNC a PNC technologií a zařízení pro výrobu kabelových svazků. O rok později společnost provedla zásadní změnu řídících a kontrolních procesů zavedením moderních informačních systémů (plánování a řízení výroby, workflow). V roce 2007 TENEO produkuje 160 tisíc kruhových konektorů ročně ve skupinách ŠR, VŠ, RM, BN, a PK TENEO získává certifikáty ISO 9001 a ISO 14001. Nadcházející rok byla provedena další významná modernizace technologického parku v oblasti výroby kontaktů a hliníkových pouzder konektorů. Následující roky firma zahájila a zároveň dokončila rekonstrukci areálu společnosti. Další významná modernizace technologického parku byla provedena roku 2013, a zároveň byla rozšířena výroba konektorů a komponentů. V roce 2014 byl dokončen vývoj nové řady konektorů pro těžební průmysl, realizovány dodávky a montáže konektorů a kabelových svazků pro vrtná zařízení v ČR a Ruské federaci. (TENEO 3 000 s. r. o., 1960-2020)

Politika společnosti TENEO

Společnost Teneo 3000 s.r.o. se zavázala ke stálému zlepšování a zdokonalování systému managementu jakosti a systému environmentálního managementu firmy a realizaci preventivních a nápravných opatření k eliminaci nebo omezení dopadů

41 environmentálních aspektů provozu společnosti a stálému zlepšování integrovaného systému řízení jakosti a enviromentu. Dále se zavazuje k dodržování všech požadavků, které pro ni plynou z platné legislativy nejen České republiky, ale i Evropské unie a dalších zemí, na jejichž území společnost podniká nebo s nimiž obchoduje. Z tohoto důvodu společnost využívá systém řízení v souladu s požadavky mezinárodních norem ČSN EN ISO 9001:2009 a ČSN EN ISO 14001:2005. Společnost si uvědomuje význam všech svých zaměstnanců pro úspěšnou činnost společnosti a také z tohoto důvodu zabezpečujeme rekvalifikaci a další odborný růst zaměstnanců. Co se týče dlouhodobých záměrů společnosti, tak pro následující období přijalo vedení společnosti závazek na zlepšování služeb pro stávající převažující zákazníky. V oblasti ochrany životního prostředí je záměrem společnosti snižovat jeho zátěž nežádoucími vedlejšími produkty vznikajícími provozem společnosti. Pro splnění této strategické politiky si společnost vytýčila následující záměry. První z nich se zaměřuje na zvýšení spolehlivosti při dodávání produktů, další je orientovaný na snižování zátěže životního prostředí a v neposlední řadě zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců. (TENEO 3 000 s. r. o., 1960-2020)

Sociální angažovanost

Vedení společnosti cítí sounáležitost s okolní komunitou v překrásném prostředí Jizerských hor. Sponzorsky podporuje místní sportovce, zejména dětské oddíly. Není jí lhostejný svět, ve kterém žijeme, proto finančně podporuje aktivity pro místní zdravotně-sociální ústavy a domácí lékařskou péči pro imobilní občany. Velmi úzce spolupracuje se vzdělávacími organizacemi. Praxi ve firmě Teneo každoročně absolvuje několik studentů střední průmyslové školy v Jablonci nad Nisou. Velmi blízký vztah má společnost také k Technické Univerzitě v Liberci. (TENEO 3 000 s. r. o., 1960-2020)

3.2 Export a import společnosti TENEO 3000, s. r. o. a s tím související kurzové rozdíly

Své obchodní aktivity rozvíjí firma nejen v rámci ČR jako dodavatel armádních konektorů, letecké techniky a komponentů pro strojírenství, automatizaci a elektrotechniku, ale také pro široké spektrum dalších oborů ale také v zahraničí. Mezi výrobky, které se nejčastěji vyváží, patří konektory různých druhů a vlastností, dále komponenty konektorů a kabelové svazky. Celkový objem vývozu činil v roce 2017

42

40

25 20

15

Podíl na celkovém vývozu za rok 2017

Amerika Evropa Asie Ostatní země

téměř 6,7 mil. Kč. Nejvyšší podíl vývozu směřuje do Ameriky (přesně 40 %), do Evropy (přesně 25 %), dále do Asie (přesně 20 %). Část vývozu pak míří do ostatních zemí.

Následující obrázek znázorňuje skladbu zemí dle podílu na celkovém vývozu za rok 2017.