• No results found

Závěrečné hodnocení projektu „Výtvarné projevy dětí různých kultur a

Na projektu pracovaly děti několika národností. Je zřejmé, že velmi výrazným prvkem pro dětské vyjádření je jejich kultura a náboženství. Pro všechny děti účastnící se her, tvoření a výtvarných činností byly vytvořeny podobné podmínky, aby bylo možné porovnat rozdíl vyjadřování dětí z různého kulturního prostředí.

Práce probíhala s celými skupinami a jednotlivci. Při realizaci projektu se pozornost obracela na schopnost dětí komunikace, zapojení se do kolektivu při skupinových hrách. Bylo možno pozorně sledovat dětské výtvarné vyjádření z pocitů, které u nich navodila hra či vyprávění. U dětí z pobytového střediska Kostelce nad Orlicí bylo viditelné, že práce ve skupinách je pro ně obtížnější než pro děti české. Důvodem je zapojení dětí z více kultur v jedné skupině.

Předškolní děti z pobytového střediska pracovaly raději samostatně než ve skupinách, i když skupinové hry je také zaujaly. Byl zde problém v komunikaci mezi sebou. Problém byl v jazykových dispozicích dětí a hlavně porozumění si mezi sebou. Hra ve skupině fungovala pouze tehdy, když je autorka projektu upoutala na sebe a děti měly pocit, že se zabývá každým z nich. České děti v tomto věku byly bezprostřednější a nadšenější k hrám. Ve výtvarném vyjádření u obou skupin z pobytového střediska, s kterými se pracovalo, převládaly větší emoce z her, tvoření a vyprávění než u dětí českých.

Porovnání skupin školních dětí je velmi zajímavé. Všechny děti účastnící se projektu jak z pobytového střediska, tak z volnočasových středisek, byly nadšeni k hrám. Práce ve skupinách je bavila. Zejména u dětí z pobytového střediska bylo zřejmé zaujetí hrou a komunikací jak mezi sebou, tak zájmem dětí o jakýkoliv podnět ke hře od dospělé osoby.

Důležitým poznatkem jistě je, že děti pracovaly s nadšením, pokud byla dána pravidla ohledně respektování všech kultur ve skupině. Vyjadřování výtvarnými činnostmi pro ně bylo obtížnější než pro skupinu českých dětí. Při realizaci projektu byl dětem dán prostor a volnost k jejich individuálnímu projevu, jak ve výtvarném vyjádření, tak i v komunikaci.

Dokladem toho, že děti ovlivňuje prostředí, které na ně působí, je rozdílné emoční vyjadřování dětí, které se promítalo do veškerých činností a výtvarného vyjadřování dětí.

Závěr

48

IV Závěr

Ve své bakalářské práci se autorka snažila poukázat na důležité aspekty ve vývoji dítěte, které ho již od narození ovlivňují. Jak velmi úzce souvisí působení výchovy, vzdělávání, kultury, sociokulturní prostředí, socializace, komunikace a i multikulturní prostředí na dítě. A díky působení všech těchto složek, jak z pedagogických nebo psychologických oborů, se projevuje dětské výtvarné vyjadřování.

Ve druhé teoretické části bakalářské práce věnovala autorka pozornost historickému vývoji dětských vyjadřovacích výtvarných projevů. Reformě ve školství z pohledu společnosti a zájmu o dítě a jeho výtvarnému projevu až do současnosti. V současné době je na rozvoj dítěte kladen velký důraz. V oborech psychologie, pedagogiky a celkového osobnostního rozvoje je znát veliký pokrok a neustálý vývoj.

Projektem chtěla autorka poukázat na výtvarné vyjádření dětí z různého prostředí.

Zároveň mě velmi zajímalo, jak dítě ovlivňuje jeho kultura. Je nepřehlédnutelné, že nejdůležitější složkou působící na dítě je jeho rodina a prostředí, v kterém vyrůstá.

Ovlivňuje to veškeré jeho myšlení, vyjadřování a i procesy v jeho vývoji.

Touto bakalářskou prací chtěla autorka ukázat na důležitost výtvarných činností dětí v jejich životě. Pokud se dítě nachází v cizím prostředím, má zábranu v komunikaci nebo problém se socializací, výtvarným vyjádřením může říci mnohé i bez slov. Barvou, linkou, symbolem s námi dítě může hovořit a díky výtvarnému vyjádření se otevřít a prolomit bariéry, které ho často uzavírají.

Důkazem toho byly rozzářené a smějící se oči dětí při práci a celkového projeveného zájmu o ně. Co více si může člověk, lektor, učitel přát než vidět, že jeho práce má nějaký smysl. Že jeho citlivé vnímání a předávání informací dokáže děti otevřít a zároveň motivovat k vyjádření jich samotných. A i přes problémy, které nastaly, si děti i pedagog odnáší vzácné zážitky a prožitky.

Při vymýšlení her a výtvarných činností byly inspirací autorky některé výtvarné publikace. Samotná realizace se odvíjela od reálných skutečností. Můžeme si připravit cokoliv dopředu, ale vždy musíme být připraveni na improvizaci a hru, či činnosti upravit přímo k potřebě skupiny nebo jedince.

Závěr

49

Téma bakalářské práce byla pro autorku velkým přínosem a projekt emočním obohacením. Jejím přáním je touto prací ukázat, jak důležité je vnímat potřebu dětského vyjádření a zabývat se i tím, jak skutečnosti života a zejména i kultura dítě ovlivňuje. Autorka by byla ráda, aby její práce byla přínosem i pro pedagogy, kteří výtvarnému vzdělávání nedávají takovou váhu, protože si myslí, že výtvarné činnosti jsou prostředky k sebevyjádření člověka a patří do všech stupňů vzdělávání i do „volnočasových“ oborů.

Obrázek 6: Vosková technika

Seznam použité literatury

50

V Seznam použité literatury

Knihy

1. BABYRÁDOVÁ, H. Výtvarná dílna. 1. vyd. Praha: Triton, s. r. o., Praha, 2005.

ISBN 80-7254-705-4.

2. BABYRÁDOVÁ, H. Symbol v dětském výtvarném projevu. 2. vyd. Brno: Vydavatelství MU, 2004. ISBN 80-210-3360-6.

3. ČÁP, J. - MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. 1. vyd. Praha: Portál, s. r. o., 2001.

ISBN 80-7178-463-X.

4. DAVID, J. Výtvarná výchova jako duchovní fenomén. 1. vyd. Polička: Frantisk, 1993.

ISBN 80-901438-5-7.

5. HAZUKOVÁ, H. - ŠAMŠULA, P. Didaktika výtvarné výchovy I. 2. vyd.

Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2005. ISBN 80-7290-237-7.

6. HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007. ISBN 978-80-247-1168-3.

7. NELEŠOVSKÁ, A. Pedagogika komunikace v teorii a praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007. ISBN 80-247-0738-1.

8. PÁVKOVÁ, J. a kol. Pedagogika volného času: Teorie, praxe a perspektivy mimoškolní výchovy a zařízení volného času. 1. vyd. Praha: Portál, s. r. o., 1999.

ISBN 80-7178-295-5

9. PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. 2. vyd. Praha: Portál, 2006. ISBN 978-80-7367-567-7.

10. SLAVÍKOVÁ, V. - SLAVÍK, J. – ELIÁŠOVÁ, S. Dívej se, tvoř a povídej!. 1. vyd.

Praha: Portál, s. r. o., 2007. ISBN 978-80-7367-322-2.

11. ŠIŠKOVÁ, T. Výchova k toleranci a proti rasismu. 2. vyd. Praha: Portál, 2008 ISBN 80-7178-285-8.

12. ŠPAČKOVÁ, R. 111 námětů pro tvořivou hru dětí: sborník her a činností pro mateřské školy. 1. vyd. Praha: Portál, s. r. o. 1998, ISBN 80-7178-222-X.

13. UŽDIL, J. Čáry, klikyháky a auta: výtvarný projev a psychický život dítěte. 5. vyd. Praha:

Portál, s. r. o., 2002. ISBN 80-7178-599-7.

14. VÁGNEROVÁ, M. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. 1. vyd. Praha:

Karolinum, 2005. ISBN 80–246-1074-4.

Seznam použité literatury

51

Internetové zdroje

www.suz.cz – Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky http://rvp.cz/informace/wp-content

http://www.kostelecno.cz/zivot/napsali-o-nas http://www.kostelecno.cz/mesto/vyhlasky

http://www.zuszb.cz/WEB%20VO/stranky/vv.html

Seznam příloh

52

VI Seznam příloh

Příloha č. 1: Dotazník pro děti Příloha č. 2: Fotogalerie

Příloha č. 1 Dotazník pro děti

1

Dotazník pro děti

Otázky Odpovědi

1. Kdybys byl/a na pustém ostrově a mohla si vzít sebou 5 věcí, které by to byly?

2. Čím bys chtěl/a být až vyrosteš?

3. Co by jsi udělal/a kdybys teď byl dospělý?Čím by jsi byla, kdybys mohla být teď dospělá a proč?

4. Jaké je Tvé největší přání?

5. Na co se nejvíce těšíš?

6. Kdo je Tvůj nejlepší přítel a kde je nyní?

Příloha č. 2 Fotogalerie

2

České děti a jejich vesnička.

Zahraniční děti a jejich vesnička.

Příloha č. 2 Fotogalerie

3

České děti a jejich pocity

Dívka 6 let Dívka 9 let

Dívka 11 let Dívka 9 let

Zahraniční děti a jejich pocity

Dívka 9 let Chlapec 8 let

Dívka 11 let Dívka 8 let

Příloha č. 2 Fotogalerie

4

Porovnání výtvarného vyjadřování pohádek (Domeček, Popelka).

ČR-dívka 9 let Sýrie-dívka 8 let

ČR-dívka 9 let Sýrie-dívka 7 let

ČR-dívka 6 let Turecko-chlapec 11 let

ČR-dívka 10 let Kazachstán-chlapec 5let