• No results found

Jak jsem se zmiňovala výše, poslední otázka měla jiné odpovědi, ale smajlíci s tím mohou také souviset. Většina odpověděla, že otázky jsou přiměřené jejich vědomostem, s tím souvisí neutrální smajlík. Menšině se zdály otázky jednoduché, s tím souvisí usměvavý smajlík a pár dětem otázky těžké a s tím souvisí smutný smajlík. Potěšilo mě, že usměvavý smajlík ve většině odpovědí převyšoval ostatní smajlíky. O prvních dvou otázkách se to říci nedá. Již při přímém pozorování jsem si všimla nesouladu v některých skupinách. Více než polovině zúčastněných se ve skupině pracovalo dobře, ale více než polovině zúčastněných se zdálo, že ne všichni svoji roli dodržovali a u druhé otázky tedy převažuje více neutrálních smajlíků.

Žákovské hodnocení je dobré brát jako dobrý podklad k získání informací o tom, jak žáci jednotlivé úkoly, skupinu či pracovní list vnímali. Hodnocení žáků lze využít i k sestavení dobré a motivující didaktické pomůcky.

0

90

9 Má doporučení pro další práci s PL

Zaměřovala jsem se především na vyhodnocení obsahu a na estetickou hodnotu pracovního listu, dále jsem se zaměřila na přínos pro žáky vzhledem k naplnění vzdělávacích a výchovných cílů. Všem, kteří budou vytvářet pracovní list pro určitou věkovou kategorii, bych doporučila, aby si předem zjistili, co již žáci umí, co se již naučili a s čím se již setkali. Já tyto dvě třídy znala z proběhlé praxe a hovořila jsem i s jejich učitelkami o nabytých zkušenostech dětí. Na základě výsledků z vyhodnocení pracovního listu doporučuji některé úpravy.

Doporučené úpravy

Na základě vyhodnocení pracovního listu doporučuji tyto úpravy:

1) Obrázky v pracovním listě pod textem odebrat nebo je zesvětlit tak, aby byl text čitelný ve všech koutech DinoParku, i v těch tmavších. Obrázky bych doporučovala dát vedle, pod nebo nad text.

2) Upravit otázku č. 3 – u tabule bylo pro více skupin málo místa, proto doporučuji dát do obálky ten samý text, umístit obálku pod tuto tabuli a každá skupina bude mít možnost vzít si text a přečíst si ho na klidném místě a na místě, kde má větší prostor.

3) I na základě většinových odpovědí „částečně a špatně“ nechat otázku č. 12.

Myslím si, že slovní úlohy jsou pro děti sice těžké, ale jsou důležité, protože se naučí hledat informace v textu, naučí se vybrat z textu to důležité a naučí se odpovídat na otázky. Naučí se i analyzovat neboli rozebírat celek na více částí.

4) Upravit znění otázky č. 14b – změnit otázku Dospělí mají ... zubů. Jsou to... Na otázku Kolik zubů obsahuje chrup dospělého člověka?

Dokážeš některé druhy zubů vyjmenovat? Stačilo by, aby si děti vzpomněly na dva druhy.

91

Návrhy pro další tvorbu práce

Navrhovala bych vytvořit pracovní list i pro nižší ročníky prvního stupně ZŠ. Již jsem se o tom zmiňovala v kapitole Rozhovor s učiteli a jeho vyhodnocení, konkrétně u otázky č. 10, která se zabývá tím, o čem jsme v rozhovoru nezmínili.

Navrhovala bych i pro děti nějaké „odpočinkové“ otázky. Sice jsem v pracovním listě měla otázky, které děti vedly a nemusely na ně odpovídat, ale zařadila bych tam atrakce, kterých jsem se bála kvůli bezpečnosti.

Například atrakce DinoTrek: Ani zde nemáš jistotu, jestli na tebe schované zvíře nevyskočí! Nastraž uši a hlavně oči. Napiš, kolik obrázků triceratopsů si cestou objevil?

Na DinoTreku bych umístila asi 5 obrázků Triceratopse, se kterým se již děti setkaly a děti by mi musely napsat, kolik jich spatřily během cesty po DinoTreku.

Další odpočinková atrakce 4D kino: Správný dobrodruh musí během svých cest odpočívat. Běž do 4D kina. Ve 4 větách popiš, co jsi zde viděl. Toto by bylo z hlediska času asi nejnáročnější, protože skupiny byly pouštěny do DinoParku v jiný čas a všechny skupiny by se mi v jeden konkrétní čas nesešly. Kino trvá osm minut a některé skupiny by musely čekat.

Děti o tyto atrakce nebyly ochuzeny, protože v rámci splnění pracovního listu si mohly projít znovu DinoPark a všechny atrakce si zkusit a znovu si prohlédnout všechny expozice.

Zařadit i typy úkolů, které vyžadují názor žáka. Například: Najdi dinosaura, který Vás ve skupině zaujal a napiš proč?

Doporučovala bych zanechat mapu DinoParku. Práce s mapou byla pro děti zajímavá. Děti si do mapy vyznačovaly plán cesty, kde všude byly a která místa navštívily.

Sice mapu měl pouze jeden člen skupiny, ale orientovaly se v ní skoro všechny děti.

92

Shrnutí získaných zkušeností

Nyní Vám představím své získané zkušenosti během testování pracovního listu a z vyhodnocení pracovního listu pro žáky prvního stupně ZŠ:

 Pro žáky je velice důležitá prvotní motivace, ale i motivace, která je provází pracovním listem.

 Skupiny musí být vyrovnané a musí v nich být rozdělené role. Každé dítě potřebuje být užitečné společnosti, v tomhle případě skupině. Rozdělení dětí do skupin by mělo být dětem příjemné a mělo by s rozdělením dítě souhlasit.

 Pro děti je velice oblíbená činnost s mapou či plánkem.

 Děti úkoly nevyplňovaly na jednou místě, protože jsem jim zadávala konkrétní úkoly na místa, která musely navštívit.

 Děti si dokázaly poradit i v problémových situacích. Děti měly jasně situované úkoly a popsanou cestu tak, aby jim nebyla odebrána činnost myšlení. Děti musely být i samostatné.

93

Závěr

Cílem mé diplomové práce bylo vytvořit didaktickou pomůcku – pracovní list pro DinoPark Liberec a metodický list pro učitele a ověřit funkčnost pracovního listu. Tento cíl se mi podařilo naplnit. Podařilo se mi splnit i grafické a estetické zpracování pracovního listu.

Žáci při práci s pracovním listem zkoumají možnosti DinoParku Liberec. Žáci ale i učitelé mají možnost poznat potenciál DinoParku Liberec. Mají především možnost zjistit, zda je DinoPark vhodný pro vzdělávání, relaxaci, zábavu, na pozorování různých druhů dinosaurů, ale i doby dávno minulé.

Děti se pomocí pracovního listu aktivně zapojují do vyhledávání informací, využívají své školou nabyté znalosti, rozvíjí si schopnost pozorovat, pracují s informacemi, využívají své předchozí znalosti a zkušenosti.

Z hlediska výchovného jsou žáci vedeni ke vzájemné spolupráci ve skupině, ale i mezi skupinami. Prohlubuje se u nich vztah i respekt k době, která existovala již dávno.

Pomocí úkolů jsou děti vedeny k samostatnosti.

Na základě zkušebního ověřování funkčnosti a správnosti pracovního listu – přímým pozorováním dětí při práci, na podkladu vyhodnocení jejich odpovědí, pomocí zpětné vazby od žáků a z rozhovoru s učiteli, se mi podařilo vytvořit přehled doporučených úprav, návrhy pro další práci a shrnutí získaných zkušeností.

Období tvoření a vymýšlení úkolů bylo pro mě velikým potěšením. V DinoParku jsem strávila více času než obvykle. Ale tento využitý čas byl jiný. Byl plný překvapení, co po tolika letech zde ještě mohu objevit, když se na DinoPark koukám očima pedagoga.

Zajímavá pro mne byla spolupráce s učiteli a hlavně s dětmi, které se zúčastnily zkušebního testování. Při tvorbě diplomové práce jsem se naučila o věcech více přemýšlet, naučila jsem se lépe formulovat své myšlenky a trpělivě trávit mnoho hodin psaním a prací na počítači. Zpětně mohu za sebe říci, že výběr tématu je nejen pro diplomanta velice důležitý. Když nás téma naplňuje a baví, je mnohem snadnější pracovat a nelitovat žádného času stráveného psaním.

94

Seznam použité literatury a jiných zdrojů

Literatura

1. CIKÁNKOVÁ, V., 2007. Didaktické využití botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická.

2. COUFALOVÁ, J., 2006. Projektové vyučování pro první stupeň základní školy:

Náměty pro učitele. 1. vyd. Praha: Fortuna. ISBN 80-7168-958-0

3. DOLEČEK, J., 1975. Teorie tvorby a hodnocení učebnic pro odborné školství. 1.

vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury.

4. DÖMISCHOVÁ, I., 2011. Projektová výuka: moderní strategie vzdělávání v České republice a německy mluvících zemích. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 978-80-244-2915-1

5. CHRÁSKA, M., 1999. Didaktické testy: příručka pro učitele a studenty učitelství.

Brno: Paido. ISBN 80-85931-68-0.

6. KALHOUS, Z., OBST, O., 2002. Školní didaktika. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-7178-253-x.

7. KASÍKOVÁ, H., 1997. Kooperativní učení, kooperativní škola. 1. vyd. Praha:

Portál. ISBN 80-7178-167-3.

8. KASÍKOVÁ, H., 2005. Učíme (se) spolupráci spoluprací. 1. vyd. Kladno: AISIS.

ISBN 80-239-4668-4.

12. LOKŠOVÁ, I., LOKŠA, J., 1999. Pozornost, motivace, relaxace a tvořivost dětí ve škole: [teoretická východiska a praktické postupy, hry a cvičení]. 1. vyd. Praha:

Portál. ISBN 80-7178-205-x.

95

13. MAŇÁK, J., 1994. Kapitoly z metodologie didaktiky. Brno: Masarykova univerzita v Brně. ISBN 80-21010-312.

14. MAŇÁK, J., ŠVEC, V., 2003. Výukové metody. Brno: Paido. ISBN 80-7315-039-5.

15. PETTY, G., 1996. Moderní vyučování. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-7178-070-7 16. PETTY, G., 2013. Moderní vyučování. 6., rozš. a přeprac. vyd. Praha: Portál. ISBN

978-80-262-0367-4

17. PODROUŽEK, L., 1998. Prvouka a přírodověda s didaktikou. 1. vyd. Praha:

Vydavatelství Západočeské univerzity v Plzni. ISBN 50-058-98.

18. PODROUŽEK, L., 2002. Integrovaná výuka na základní škole. 1. vyd. Plzeň:

Fraus. ISBN 80-7238-157-1

19. PODROUŽEK, L., 2003. Didaktika prvouky a přírodovědy pro primární školu. 1.

vyd. Dobrá Voda: Aleš Čeněk. ISBN 80-86473-37-6.

20. PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J., 2001. Pedagogický slovník. 3., rozš.

a aktualiz. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-7178-579-2

21. RAKOUŠOVÁ, A., 2008. Integrace obsahu vyučování: integrované slovní úlohy napříč předměty. 1. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2529-1

22. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. [online]. Praha: MŠMT, 2013. 142 s. [cit. 2016-01-27]. Dostupné z WWW:< http://www.nuv.cz/file/318/>

23. ŘEHÁK, B., 1956. Úvod do didaktiky biologie. 1. vyd. Praha: SPN.

24. SITNÁ, D., 2009. Metody aktivního vyučování: spolupráce žáků ve skupinách. 1.

Vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-246-1

25. SKALKOVÁ, J., 1995. Za novou kvalitou vyučování. Brno: Paido. ISBN 80-85931-11-7.

26. SKALKOVÁ, J., 1999. Obecná didaktika. 1. vyd. Praha: ISV nakladatelství. ISBN 80-85866-33-1

27. ŠPINAR, Z., 1988. Kniha o pravěku. 2. přeprac. vyd., 1. vyd. v Albatrosu. Praha:

Albatros.

28. ŠVAŘÍČEK, R., ŠĚĎOVÁ, K. a kol., 2007. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0644-6.

29. ŠVECOVÁ, M., 2000. Cvičení z didaktiky biologie I. 1. vyd. Praha: Karolinum.

ISBN 80-246-0000-5.

30. TYMRÁKOVÁ, I., JEDLIČKOVÁ, H., HRADILOVÁ, L., 2005. Pracovní list a tvorba pracovního listu pro přírodovědná vzdělávání. In Metodologické aspekty

96

a výskum v oblasti didaktík prírodovedných, polńohospodárských a príbuzných oborov. 1. vyd. Nitra: [s.n]. s. 104–110. ISBN 80-8050-848-8

31. TOMKOVÁ, A., KAŠOVÁ, J., DVOŘÁKOVÁ, M., 2009. Učíme v projektech. 1.

vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-527-1

32. UČITELÉ 4. A a 4. B, 2015. Exkurze do Dinoparku. Školník: Zpravodaj základní školy v Chrastavě. In Chrastavské listy: Měsíční zpravodaj Městského úřadu v Chrastavě, č. 12, s. 3.

33. VALENTA, J., 1993. Pohledy: Projektová metoda ve škole a za školou. 1. vyd.

Praha: Ipos-Artama. ISBN 80-7068-066-0.

34. VÁGNEROVÁ, M., 2000. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. 1. vyd.

Praha: Portál. ISBN 80-7178-308-0

35. VÁGNEROVÁ, M., 2001. Kognitivní a sociální psychologie žáka základní školy.

1. vyd. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0181-8.

36. VOSIČKOVÁ, J., FRANZOVÁ, M., 1998. Didaktika přírodovědné části prvouky a přírodovědy pro učitelství prvního stupně. Praha: Pedagogická fakulta UK. ISBN 80-86039-53-6

Internetové zdroje

West Media s.r.o., 2013. DinoPark [online]. [vid 2016-02-03]. Dostupné z:

dinopark.cz

Obrázky

WEST MEDIA S.R.O. DinoPark.cz [online]. [cit. 3. 2. 2016]. Dostupný na WWW:

http://dinopark.cz/

Mapy.cz [online]. [cit. 3. 2. 2016]. Dostupný na WWW:

http://mapy.cz/zakladni?x=15.0588635&y=50.7699685&z=16&source=base&id=1921148

97

Seznam příloh

Příloha č. 1: Pracovní list pro DinoPark Liberec Příloha č. 2: Metodický pracovní list pro učitele Příloha č. 3: Rozhovor s učiteli

Příloha č. 4: Článek z Chrastavských listů o návštěvě školy v DinoParku Liberec

Příloha č. 1: Pracovní list pro DinoPark Liberec

Příloha č. 2: Metodický pracovní list pro učitele

Metodický list slouží k představení aktivity a k popisu následné práci. Na pracovní list se stahují autorská práva. Doufám, že se Vám a především Vašim žákům pracovní list bude líbit.

S pozdravem Simona Weisová

Metodický list

Název aktivity: Cesta do minulosti Země aneb po stopách dinosaurů

Cílová skupina:

RVP vzdělávací oblasti, průřezová témata: Člověk a jeho svět (přírodověda, vlastivěda), Jazyk a jazyková komunikace (český jazyk a literatura), Matematika a její aplikace (matematika)

Cíle aktivity: Žáci si zopakují učivo formou hry. Žáci pracují s pomůckami. Žáci pracují s informacemi. Prakticky zde využijí školní ale i individuální znalosti i zkušenosti. Rozvíjí se jim schopnost pozorovat. Žáci spolupracují ve skupině a rozvíjejí si komunikační schopnosti. Dodržují vytyčená pravidla. Každému žákovi se rozvíjí jeho sebepojetí (role ve skupině, role člověka ve světě, sebevyjádření a sebeutváření aj.). Rozvíjí se mu estetické cítění.

Cíle pracovního listu: Žák se orientuje v psaném textu a dokáže v něm nalézt důležité informace. Žák se orientuje na časové ose. Žák dokáže doplnit tabulku. Žák porovnává čísla do 1000. Žák umí pracovat se slovní úlohou. Žák umí násobky všech čísel. Žák využívá poznatků o lidském těle.

Pomůcky: motivační text, mapa DinoParku, pracovní list, fixy, obálky, Morseova abeceda, lepicí páska, otázky se zpětnou vazbou postupovat podle úkolů, které se mají plnit v pracovním listě).

3. Rozdělení do skupin a určení rolí ve skupině: organizátor, orienťák, čtenář, pisatel.

4. Rozdat 1. motivační list: skupiny si přečtou potichu a list obrátí a dají ho orienťákovi, který se snaží zorientovat v přiložené mapě DinoParku.

5. Rozdat fixy, pro které si přijde pisatel. (Každá skupina má jinou barvu.)

6. Rozdat pracovní list, pro který přijde čtenář. Skupina pracovní list neotáčí, pouze si vymýšlí svůj název, který napíše na úvodní stranu pracovního listu na předem určené místo.

7. Pouštění skupin do DinoParku v intervalu dvou minut.

8. Po skončení práce skupiny předat dětem zpětnou vazbu, kterou vyplní.

9. Ukončení aktivity a vyhodnocení bodů, práce skupin aj.

Doporučuji až ve škole, až děti vstřebají zážitek.

Správné odpovědi u pracovního listu

Uvádím jednu možnost správné odpovědi. U některých otázek mohou být i jiné odpovědi, které jsou správné, záleží zde na učitelovi, co od dětí očekává.

2

před 542–251 mil. let; Edaphosaurus; plavuně, kapradiny, nahosemenné rostliny; ano

3

sopka chrlí popel, popel padá na vše živé a vše živé umírá, vznik zkamenělin

4

Druhohory: před 251–65,5 mil. let

5

protože měl na obličeji 3 rohy

6

pojídání jedinců vlastního druhu

7

Deinotherium; Evropa, Asie, Afrika

8

žili v pravěku

2 mil

střední 25000 – současnost velká

9

802>601>584>561>522>328>320>306 nebo Dánsko, Rakousko, Německo, Itálie, Francie, Slovensko, Polsko, ČR

12

12 metrů

12:2=6 Allosaurus je větší 6x než člověk.

13

Stegosauři; nemusíme mít strach, jsou to býložravci

14

žvýkal tvrdým patrem; 32 zubů; stoličky, špičáky, řezáky, třenové zuby

16

4., 2., 6., 1., 3., 5.

18

nos

19

DOJDETE K DETSKEMU HRISTI

Pracovní list: viz příloha č. 1

Zpětná vazba:

Morseova abeceda:

Příloha č. 3: Rozhovor s učiteli

Rozhovor probíhal se dvěma učitelkami.

L: paní učitelka Lucie E: paní učitelka Eva

1. Jako učitelé máte spoustu zkušeností se zadáváním práce. Doplnili byste něco při zadávání práce? Zdál se Vám postup práce dostačující?

L: Instrukce byly zadány jasně a srozumitelně.

E: Souhlasím s Luckou. Doplnila bych jen, že postup práce a všechny informace směřované k dětem, byly podány velice výborně. Postup měl hlavu a patu.

2. Děti pracují ve skupině, každý má svoji skupinovou roli a musí spolupracovat s ostatními ve skupině. Upřednostňujete skupinové vyučování a spolupráci?

E: Děti byly rozděleny do skupin po čtyřech, kde každý měl svoji roli. Tato metoda je efektivní, protože jsou zapojeny všechny děti do práce. Občas tuto metodu využívám.

L: Skupinové vyučování využívám méně často, protože je náročné na učitelovu přípravu a někdy se tento čas ve výuce nenajde.

3. Myslíte si, že byla motivace na začátku pro žáky dostatečně motivující?

L: Motivace byla velice pěkným úvodem na nadcházející práci.

E: Ano, děti byly natěšené a zvědavé do práce.

4. Chtěla bych se Vás zeptat, jak na Vás působil pracovní list na první pohled.

L: Ačkoliv pracovní list je psaný ručně, je velmi hezky zpracovaný a přehledný a působí na první pohled velice pěkně. Myslím si, že ručně psaný text, je pro žáky osobitější.

E: Pracovní list se mi líbí, jednotlivé úkoly jsou doplněny Vašimi obrázky, což velice oceňuji. Je přehledný a otázky jsou podávány srozumitelně.

5. Byly pro Vás otázky a úkoly v pracovním listě zajímavé a pestré? Byly vhodné pro věkovou kategorii dětí?

L: Vzhledem k tomu, že se zde vyskytují mezipředmětové vztahy, tak je pracovní list velice zajímavý a hlavně pestrý. Věkově jsou vhodné.

E: Otázky by pro děti neměly být těžké, o všem, co se zde vyskytuje, se už učily.

Otázky jsou tedy pro ně vhodné.

6. Když jste děti pozorovali, spatřili jste neporozumění úkolům?

E: Děti si s úkoly hravě poradily, z čehož vyplývá, že děti úkolům rozuměly.

7. Témata v pracovním listě byla průřezem vzdělávacích oblastí, myslíte, že to bylo vhodné?

L: Myslím, že je to vhodné. Každé dítě může uspět v jiné vzdělávací oblasti.

E: Velice se mi líbí průřezy do oblastí. Já je také využívám při práci s dětmi. A jak řekla Lucka, každý uspěje v něčem jiném.

8. Pracovní list sice není omezen časem, ale pro svoji potřebu jsem si zvolila omezení hodinu a půl. Za jak dlouho si myslíte, že by děti pracovní list mohly stihnout?

E: Nejdříve jsem si říkala, že devadesát minut je dost, ale jak se ukázalo, lepší je počítat vždy s delším časovým úsekem a tím Vás chválím.

L: Myslím si, že děti stihnout práci za šedesát minut, ale devadesát minut je dostačujících.

9. Co se Vám líbilo/nelíbilo v pracovním listě a v práci kolem něj?

L: Velice se mi líbí originalita pracovního list, který je propracovaný. Otázky těžké a lehčí se adekvátně střídají. Ještě se mi líbí propojenost předmětů a výuka mimo školu.

E: Líbí se mi mezipředmětové vztahy. Dalo by se podle mě uvažovat i o formě projektu. Líbí se mi, že se děti dozví plno zajímavých informací o pravěku a o dinosaurech. Oceňuji skupinovou výuku a tvorbu skupinových rolí.

10. Chtěly byste ještě něco dodat, na co jsem se Vás při rozhovoru nezeptala?

L: Určitě by mě potěšilo, kdybyste vytvořila i pracovní list pro nižší ročníky na podobný způsob, protože si myslím, že toto strávené dopoledne bylo velice úžasné.

E: Souhlasím, zájem by i o tyhle pracovní listy určitě byl.

Příloha č. 4: Článek z Chrastavských listů v příloze Školník 12/2015 o návštěvě školy v DinoParku Liberec (Učitelé 4. A a 4. B 2015, s. 3)

Related documents