• No results found

Zpěvník lidových písní

2. Kdybys měla, má panenko 3. Kdybys měla, má panenko

celý lán, celý lán, sto dvorů, sto dvorů

a já jenom zahrádečku a já jenom otrhanou

jako dlaň, jako dlaň, stodolu, stodolu

[:nebudeš má, není možná, [:nebudeš má, není možná,

ani ti to, má panenko pán Bůh nedá:] ani ti to,má panenko pán Bůh nedá:]

46

O písničce: písnička je v mírném tempu a 2/4 taktu a zpívá se v ní o nevyplněném vztahu chlapce a dívky, kde je nejspíš majetkový rozdíl. Proto můžeme na toto téma s dětmi navázat a povídat si v rámci motivace.

Motivace:

Zamyšlení se nad tím, co je lepší? Být bohatý a nešťastný anebo chudý a spokojený?

Navodíme tuto situaci ve třídě, zkusíme rozvinout diskuzi, kdy se děti nejprve zamýšlí nad tím, čeho by chtěly ve svém životě dosáhnout, jestli už vědí, co by chtěly jednou dělat, jaké mít povolání, jak si představují svoje cíle. S čím jsou spokojené teď? Ve škole, doma.

Pozor na rozvrácená manželství, pro takové děti by toto téma mohlo být nepříjemné, proto nenuťme děti do rozhovoru za každou cenu.

Můžeme s dětmi navázat debatu na téma, co je pro ně v dnešním světě důležité, jestli chodí rády ven, do přírody, co dělají ve svém volném čase. kvinty, poté použijeme slabiky „ma, me, mi, mo, mu“ a „na, ne, ny, no, nu“ na procvičení mluvidel, s rozsahem do kvinty. Můžeme využít i úryvek nacvičované písně, například postupně po půl tónech na vokály „ma, me, mo“, s rytmem z části písně.

2. Postup při nácviku písně – po úvodní motivaci píseň dětem představíme, poté se s dětmi rozezpíváme. Dalším krokem je práce pouze učitelova, kdy učitel píseň zahraje bez pěveckého doprovodu, děti si jenom pobrukují, sžívají se s rytmem písně. Při druhém hraní se již děti přidávají pomocí vokálu „na“ zazpívají píseň za doprovodu klavíru. Je možné doprovázet píseň nástroji orffova instrumentáře, nejlépe dřívky, kdy se žák lépe vcítí do rytmu písně. Žáky může učitel rozdělit na 3 skupiny, z nichž každá zpívá jednu sloku, ze zbylých dvou skupin učitel vybere jednoho, který doprovází na klasická nebo prstová dřívka. Při opakování slov v písni (sto ovec, jalovec, celý lán, jako dlaň, sto dvorů, stodolu) mohou děti do rytmu zadupat nebo zatleskat.

Dbáme na správnou artikulaci a výslovnost jednotlivých slov, aby děti slova nedrmolily.

47

Píseň může učitel zahrát nejprve v pomalejším tempu a postupně zrychlovat.

S písní lze pracovat různými způsoby, záleží na nápaditosti učitele anebo i žáků, kdy mohou k písni vymyslet pohybový doprovod. Pokud jsou žáci obzvlášť kreativní, zkusí píseň zahrát jako operetu, dramatickou hru, nakreslit k písni obrázky a při písni je použít.

Dalším stupněm schopnosti žáků je kánon, který s dětmi můžeme vyzkoušet, pokud jsou šikovné a pokud učitel ví, že kánon zvládnou.

48

4.7 METODICKÝ LIST Č. 7 – Čížečku, čížečku

Obrázek 13: Hrajeme si, zpíváme

O písničce: písnička je v mírném tempu a 4/4 taktu. Je určená spíše pro žáky prvních tříd, vhodná při seznamování se s žáky, začleňování stydlivých dětí do kolektivu, protože písnička je hudebně pohybová a pokud se mají děti možnost hýbat, ztrácí tak nervozitu.

Písnička je veselá, malým dětem blízká.

49 Motivace:

S malými dětmi je nejlépe začít vyprávěním pohádky, děti se tak vcítí do příběhu a jsou pak víc uvolněné, lépe spolupracují. Pohádka o malém čížečku, který byl sice malinký, ale věděl spoustu věcí. Jednoho dne za ním přišly děti a ptaly se na všechno možné. Čížeček jim také na vše odpověděl. Nakonec se ho zeptaly: Pověz nám, čížečku, jak se seje mák?

Učitel vybídne děti, jestlipak vědí, jak se seje mák, kdo to ví, ať ostatním ukáže. Určitě se někdo šikovný najde a předvede ostatním dětem, jak se to dělá.

Pohádka pokračuje, učitel vypráví a zároveň dává dětem otázky, jestlipak vědí, jak roste, pleje se, kvete a jak se jí mák.

Učitel nakonec řekne dětem, co kdybychom si takovou písničku o čížečkovi zazpívali?

Nácvik písně:

3. postup při nácviku písně – děti udělají kruh tak, aby každý měl vedle sebe trošku místa, protože písnička je doprovázena pohybem. Děti už vědí z předchozí motivace, jaký pohyb bude každou sloku doprovázen. Děti dají ruce v bok, při zahrání první sloky písně nebudou ani předvádět, ani zpívat, budou si pouze pobrukovat melodii, při druhém opakování písně mohou doprovázet zpěvem na vokál „na“, další na „la“ a při třetím opakování učitel zpívá první čtyři takty a děti pouze zpívají refrén, který se ovšem mění (aj, tak, tak, sejou mák…, aj, tak, tak, roste mák…., atd.). Poté si děti zkusí písničku celou i s úvodními slovy, ale stále nepředvádějí, potřebují se nejprve naučit rytmus a ten si zapamatovat, aby při dalším postupu, kterým je pohybový doprovod, měly písničku již zažitou.

Učitel nejprve doprovází melodii pomaleji, postupně zrychluje, podle toho, jak se děti melodii a slova učí. Poslední fází je konečná verze písničky i s doprovodem. Děti stojí v kruhu, uprostřed je jeden žák - čížeček (učitel záměrně vybere šikovnějšího, o kterém ví, že to pravděpodobně nepoplete). Děti stojící v kruhu zpívají 1. – 4. takt. Čížeček zpívá odpověď (5. – 12. takt) a to o čem zpívá, vyjádří pohybem. Potom se žák uprostřed vymění

50

a celé se opakuje znova, až se dozpívají všechny sloky.

Můžeme obměnit pohybovou hru tím, že uprostřed kruhu stojí dva žáci, aby se dostalo na všechny. Písničku za tímto účelem můžeme hrát několikrát za sebou. Může se stát, že někteří žáci se stydí vystupovat před ostatními. V tomto případě je k tomu nenutíme, spíš je vybídneme, aby se zkusil sami přihlásit o roli „čížečka“.

4. možná následná práce s písní – při hodině výtvarné výchovy mohou děti kreslit písničku.

Mohou kreslit, jak si představují čížečka anebo, jak postupně roste mák. Učitel do hodiny přinese zralé makovice, které mohou použít jako doprovodný nástroj používaný při nácviku rytmu.

51

4.8 METODICKÝ LIST Č. 8 – Ten little indians

Related documents