• No results found

ukázka z knihy Elce pelce kotrmelce

28

Motivace: Víte co děti? Pojedeme na výlet. Ale jak? Autobus nemáme a pěšky bychom se daleko nedostali. Maličkost. Uděláme si vláček.

Tato úvodní písnička má význam zahřátí organismu. Děti jsou v zástupu a znázorňují pohyb vláčku. První má levou ruku v bok, ostatní mají levé ruce na ramenou předchozích cvičenců. Pravé paže opisují v rytmu cvičení podél pravého boku bočné kroužky a znázorňují pohyb kol (vždy jeden kroužek a dva kroky). Zástup se pohybuje vpřed krátkými klusovými skoky. Děti střídavě zvedají a prolamují kolena a pružně pérují v kotnících. Na první a druhý verš každé sloky vždy po čtyřech krocích, na třetí a šestý každé sloky vždy po třech krocích. Vláček zatáčí a může si na povel i zahoukat. Cvičení může provádět i jednotlivec na místě.

Obrázek 2: ukázka z knihy Elce pelce kotrmelce

Motivace je provázena celou knížkou, jednotlivé říkanky navazují tematicky na sebe, jsou propojené jedním příběhem, takže všechny říkanky působí jako celek.

Jednotlivá cvičení by se mohla zařadit i jako zpestření do tělesné výchovy.

Lidové písničky a hry s nimi

Tento zpěvník ilustrovaný Kateřinou Korbařovou je určen pro děti od tří let. Knížka obsahuje známé lidové písničky, které jsou doplněné stručnými návody k různým hrám a také náměty, jak bychom mohli s dětmi témata písní dále rozvíjet.

V úvodní části nalezneme stručnou charakteristiku dětí předškolního věku.

Dozvíme se, jak s dětmi zpívat, jak děti naučit čistě zpívat a proč některé děti zpívat nechtějí. Jsou zde popsány doprovody lidových písní durových a doprovody písní

29 k další činnosti, ke každé jsou uvedeny nápady a možnosti, jak s písní pracovat. Učitel by měl být pomocníkem a rádcem, který podá dětem srozumitelné vysvětlení a nabádá tak děti k jednotlivým činnostem. Pod písničkami jsou ikony, které znamenají určité možnosti té dané písničky. Pomocí průpravných her se mohou děti naučit některým potřebným dovednostem, např.: jak správně dýchat, jak zpívat čistě a jak dodržovat rytmus a v neposlední řadě i pomocí těchto her si osvojí správné držení těla.

Zpěvník je velmi pěkný a hlavně využitelný nejen pro učitele, ale i pro rodiče, kteří mají zájem své děti naučit něco navíc.

Písničky a říkadla s tancem pracovat. Obsahuje náměty pro pohybovou výchovu dětí od 3 do 10 let.

Knížka je rozdělena do čtyř částí, podle ročních období. Najdeme zde tedy jarní, letní, podzimní a zimní taneční hry, říkadla a písně spojené s pohybem. Písně jsou přizpůsobené rozsahu dětského hlasu předškolního a mladšího školního věku. Najdeme zde přes 130 písniček.

30

období vyskytují. Největší výhodou tohoto zpěvníku je právě ono uspořádání písní podle jednotlivých ročních období, což lze využít při tvoření tematických plánů.

Veselé písničky věku děti učí prvním slovům v cizím jazyce. Zpěvník totiž obsahuje česky psané písničky, z nichž větší část je volně přeložená z angličtiny, němčiny, či francouzštiny. Ve zpěvníku najdeme celkem 91 písní, které jsou rozděleny na čtyři části. V první části je abecedně seřazeno 43 písní, které autor nazývá vícejazyčné. Jelikož pan Zdeněk Petržela žil několik let v zahraničí, podařilo se mu nasbírat řadu dětských písniček, ke kterým ve většině případů vytvořil i český text. Překlad není doslovný, protože doslovně přeložené písně se podle něj zpívat nedají. Výběr písniček se opírá o jejich další možné využití, lze je tak výborně využít v běžném vyučování.

Druhou podkapitolou jsou takzvané kreativní písně, které nutí děti k tvořivému myšlení a vůbec k tvořivosti jako takové. S kreativitou u dětí je vhodné začít opatrně, postupně, aby účinek nebyl opačný, než jsme si naplánovali. 18 kreativních písniček děti pobaví a zároveň je v mnoha směrech obohatí.

Nekonečné písně jsou uvedeny ve třetí části tohoto zpěvníku. Písničky jsou zde čtyři, není to mnoho, ale myslím si, že nelze tento druh písní používat příliš často. Přesto možnost kolovrátkového opakování jedné a té samé písničky fascinuje děti po celém světě.

Pro učitele je tento druh písně využitelný při zapamatování si určitého gramatického jevu, žáci se naučí soustředit na daný text.

Poslední část, která obsahuje celkem 16 českých lidových písní, autor nazval písně souznělé. Proč tento název? Je zde kladen důraz na melodické souznění písní, na texty, které spolu logicky souvisí. Jsou to známé lidové písničky, které se nachází v mnoha zpěvnících anebo v učebnicích hudební výchovy.

31

Všechny písně jsou v jednotlivých kapitolách uspořádány abecedně, všechny sloky jsou doprovázeny kytarovými značkami – akordy. Za každou písní následují náměty pro práci s dětmi a dalšího využití písničky, například v jakých předmětech lze píseň využít ve škole a jakou metodou či formou. Zpěvník je jakýmsi návodem a zdrojem nápadů k práci pedagoga anebo rodiče, jak si s dětmi zpívat a zároveň hrát.

32

4. PRAKTICKÁ ČÁST II. – METODICKÉ LISTY

Dobře připravená vyučovací hodina je závislá na dostatku času, který musí učitel strávit přípravou na jakýkoli vyučovací předmět. Je potřeba mít určitou představu, jak bude učitel v hodině s žáky pracovat, jakou časovou dotaci bude přibližně potřebovat a jaký si klade cíl. Ve většině případů je důležité žáky motivovat. Samozřejmě, že ne vždy se vyučovací hodina povede tak, jak bychom si přáli. Nabízím proto pro inspiraci deset metodických listů, které mohou být nejen pomocníkem při hodinách hudební výchovy, ale i jakýmsi návodem, jak si může pedagog sám vytvořit své metodické listy.

Každý metodický list obsahuje ofocenou píseň včetně notového zápisu, popřípadě dalších slok. Dále je zde krátká informace o písničce a v jednotlivých krocích popsána práce s písní: motivace, rozezpívání, dýchání a správné držení těla, možný doprovod k písni a podobně.

33

4.1 METODICKÝ LIST Č. 1 – Byla jedna babka

Related documents