• No results found

Zpracování získaných údajů k jednotlivým dílčím cílům

5.3 Provádění průzkumného šetření

5.3.1 Zpracování získaných údajů k jednotlivým dílčím cílům

Prvním dílčím cílem bylo zjistit, zda a jakým způsobem probíhá logopedická péče v oslovených základních a mateřských školách

V dotaznících bylo zjišťováno, jak je logopedická péče v těchto zařízeních prakticky realizována a kdo ji provádí. Zda klinický logoped, školský logoped, logopedický asistent nebo škola tuto péči vůbec nenabízí.

Tabulka č.3 Zabezpečení logopedické péče na základních školách

Graf č.3 Zabezpečení logopedické péče na základních školách

ZŠ s klinickými logopedy 13

ZŠ se školskými logopedy 1

ZŠ s logopedickými asistenty 4

ZŠ bez zajištění logopedické péče 7

0 2 4 6 8 10 12 14

Zabezpečení logopedické péče na základních školách

Klinických logopedů Školských logopedů

Logopedických asistentů Logopedickou péči nezajišťuje

Tabulka a graf č. 3 udávají počet základních škol, které se vyjádřily k realizování logopedické péče. Z uvedených čísel je zřejmé, že nejvíce je základních škol, ve kterých je dětem poskytována logopedická péče především klinickými logopedy a to ve 13 zařízeních. Kliničtí logopedi do základní školy docházejí a v jejích prostorách provádějí logopedickou intervenci.

Pouze jedna základní škola uvedla činnost školského logopeda. Logopedické asistentky pracují v základních školách pouze 4 a 7 základních škol nezajišťuje logopedickou péči žádným způsobem.

Tabulka č.4 Zabezpečení logopedické péče v mateřských školách

Graf č. 4 Zabezpečení logopedické péče v mateřských školách

MŠ s klinickými logopedy 22

MŠ se školskými logopedy 0

MŠ s logopedickými asistenty 15

MŠ bez zajištění logopedické péče 5

0 5 10 15 20 25

Zabezpečení logopedické péče v mateřských školách

Klinických logopedů Školských logopedů

Logopedických asistentů Logopedickou péči nezajišťuje

Tabulka a graf č. 4 udávají počty mateřských škol, které se vyjádřily k realizování logopedické péče.

V mateřských školách se jeví situace v zajišťování logopedické péče poněkud lépe. I zde však převážnou část logopedické intervence provádějí kliničtí logopedi, ti docházejí do 22 mateřských škol. V mateřských školách pracuje 15 logopedických asistentek. Na 5 mateřských školách nezajišťuje logopedickou péči nikdo. Školský logoped nepracuje na žádné mateřské škole, která se dotazníkového šetření zúčastnila.

Z výše uvedených tabulek a grafů je zřejmé, že jak ve školách základních, tak ve školách mateřských praktickou logopedickou péči provádějí především kliničtí logopedi, celkem v 35 zařízeních. V praxi pak školy poskytují možnost logopedické intervence dvojí formou. Dané zařízení poskytne prostory, kam klinický logoped dochází a přímo v prostorách základní či mateřské školy provádí individuální práci s dítětem. Druhou formou je klinickému logopedovi umožněná depistáž mezi dětmi. Ten po zjištění případných problémů prostřednictvím pedagogů kontaktuje rodiče. Další logopedická intervence je již plně ve spolupráci rodičů a klinického logopeda bez účasti školy.

Druhým dílčím cílem bylo zjistit, jakým způsobem pracují logopedické asistentky. Pod čí garancí pracují, zda provádějí logopedickou intervenci v rámci svého úvazku či jiným způsobem.

Tabulka č.5 Činnost logopedických asistentek

Graf č.5 Činnost logopedických asistentek

Celkem logopedických asistentů 19

Způsob garance:

Činnost pod garancí klinického logopeda 18 Činnost pod garancí krajského koordinátora 1

Forma úvazku:

Činnost v rámci svého úvazku 17

Činnost mimo svůj úvazek 2

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20

Činnost logopedických asistentek

Celkem logopedických asistentů Činnost pod garancí klinického logopeda Činnost pod garancí krajského koordinátora Činnost v rámci svého úvazku

Činnost mimo svůj úvazek

Tabulka a graf č. 5 uvádí počty logopedických asistentek a způsob jejich činnosti. Kromě jednoho logopedického asistenta, který pracuje pod garancí krajského koordinátora, jsou všichni logopedičtí asistenti pod garancí klinických logopedů. Z telefonických rozhovorů a vepsaných dodatků k dotazníkům je kvalita spolupráce v různých zařízeních odlišná.

Většina logopedických asistentů má své logopedické vzdělání získané v rámci kurzu akreditovaného ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Činnost logopedického asistenta provádějí především v rámci svého pracovního úvazku, popř.

kombinací s prací i mimo úvazek. Jedna respondentka uvedla činnost v rámci dramatického kroužku. Do jednoho subjektu ZŠ a MŠ dojíždí logopedická asistentka důchodkyně, které škola platí cestovné, logopedickou péči provádí zdarma.

Finanční ohodnocení práce logopedických asistentek je také rozdílné. Realizováno bývá buď mimořádnou odměnou, osobním ohodnocením či čerpáním přesčasových hodin. V jednom případě je logopedická asistentka uvedena jako osoba samostatně výdělečně činná.

Třetím dílčím cílem bylo zjistit názor jednotlivých škol k úrovni jimi poskytované logopedické péči. Školy měly možnost vyjádřit se škálou – plně vyhovující – dostatečná – nedostatečná – zcela nevyhovující – jiný názor.

Tabulka č.6 Úroveň logopedické péče dle názoru respondentů v ZŠ

Graf č.6 Úroveň logopedické péče dle názoru respondentů v ZŠ

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20

Úroveň logopedické péče dle názoru respondentů v ZŠ

Plně vyhovující Dostatečná Nedostatečná Zcela nevyhovující Bez vyjádření

Plně vyhovující 1

Dostatečná 19

Nedostatečná 1

Zcela nevyhovující 0

Bez vyjádření 4

Tabulka a graf č. 6 nám uvádí názor základních škol k úrovni jimi poskytované logopedické péče. Čtyři základní školy se nevyjádřily, 1 základní škola uvedla svou péči jako plně vyhovující a 1 základní škola uvedla nedostatečnou logopedickou péči. 19 základních škol se domnívá, že logopedická péče na jejích zařízeních je dostatečná.

Stejným způsobem byl zjišťován názor na kvalitu logopedické péče i v mateřských školách.

Tabulka č.7 Úroveň logopedické péče dle názoru respondentů v MŠ

Graf č.7 Úroveň logopedické péče dle názoru respondentů v MŠ

Plně vyhovující 4

Dostatečná 27

Nedostatečná 4

Zcela nevyhovující 0

Bez vyjádření 7

0 5 10 15 20 25 30

Úroveň logopedické péče dle názoru respondentů v MŠ

Plně vyhovující Dostatečná Nedostatečná Zcela nevyhovující Bez vyjádření

Tabulka a graf č. 7 uvádějí názor mateřských škol na jimi poskytovanou logopedickou péči.

Jako plně vyhovující logopedickou péči uvedly 4 mateřské školy, nedostatečnou péči ve svém zařízení vnímají také 4 mateřské školy. 7 mateřských škol se nevyjádřilo. 27 předškolních zařízení však vnímá logopedickou péči, kterou dětem poskytuje, jako dostatečnou.

Na první pohled by se mohlo zdát, vzhledem k malému počtu činných logopedických asistentek, že jsou výsledky, především v mateřských školách, zarážející. Nutno však podotknout, že nebyla zjišťována kvalita pedagogické práce, která může potřeby dětí s narušenou komunikační schopností naplňovat.