• No results found

3   NÄMNDERNAS REDOVISNINGAR

3.3   Överförmyndare – V‐Dala

Överförmyndare:

Kurt Hjertton, Hedemora kommun Rune Olsson, Avesta kommun

Per-Gunnar Rudolfsson, Norbergs kommun Förvaltningschef: Annika Strand

Verksamhetsbeskrivning

V-Dala överförmyndarsamverkan trädde i kraft den 1 januari 2015 och är en samverkansorganisation i enlig-het med modellen Överförmyndare i samverkan. Sam-verkande kommuner är Avesta-, Hedemora- och Norbergs kommuner. Varje kommun har en egen för-ordnad överförmyndare och man samverkar kring ett gemensamt kansli – V-Dala överförmyndarkansli.

Hedemora kommun är värdkommun med arbetsgivar-ansvar.

V-Dala överförmyndarsamverkan ska bedriva en effek-tiv verksamhet inom överförmyndarområdet i enlighet med vad som åvilar var och en av kommunerna enligt gällande lagstiftning, författningar och frivilliga åtagan-den samt samnyttja och säkra kompetens och rätts-säkerheten inom överförmyndarens verksamhets-område.

Överförmyndaren ägnar sig åt myndighetsutövning och har i första hand rollen att vara en tillsyns-myndighet med uppdraget att genom sin granskning se till att de personer som har en ställföreträdare (förmyndare, god man eller förvaltare) inte lider några rättsförluster p.g.a. ställföreträdarskapet. Man har också en rådgivande roll, ansöker till tingsrätten om olika ställföreträdarskap och olika tillstånd samt utfärdar förvaltarfrihetsbevis. Överförmyndaren ger en långt-gående delegation till V-Dala överförmyndarkansli för att hantera myndighetens olika ärenden.

Året som gått

V-Dala överförmyndarkansli

År 2015 har varit ett exceptionellt år. Den stora flyktingkrisen i världen har högst påtagligt påverkat överförmyndarkansliets verksamhet. Arbetssituationen för personalen har varit mycket ansträngd och det har varit en extrem arbetsbelastning. Ett stort problem har varit att hinna med och administrera och fatta beslut om att förordna gode män för ensamkommande barn i den omfattning och inom den tidsram som erfordras. Det har även varit brist på gode män, men kansliet har lyckats med att få gode män till alla ensamkommande barn, även om väntetiden varit längre än normalt. För att möta behovet av gode män har kansliet annonseratoch även anordnat utbildningar i högre grad än normalt.

Arbetet med ärenden för ensamkommande barn har även haft en undanträngningseffekt på övrig verksam-het, genom att bland annat handläggningstiden på andra ärenden har blivit längre. Den nya lagstiftningen, som

trädde i kraft den 1 januari 2015, har också den inne-burit en ökad arbetsbelastning. Främst då tingsrättens nya möjlighet att förelägga överförmyndaren att in-komma med olika uppgifter till tingsrättens utredning i godmanskaps- och förvaltarskapsärenden.

För att kunna hantera situationen har extra personal-resurser satts in under hösten 2015 motsvarande cirka 30 procent av en heltidstjänst samt en heltids hand-läggartjänst på under december månad. Båda är viss-tidsanställningar.

Huvudmän och omyndiga

Totalt har antalet aktiva ärenden inom V-Dala överförmyndarsamverkan ökat med 45 procent under år 2015. Från totalt 715 till 1 034 ärenden.

Antalet aktiva ärenden i Avesta kommun ökade totalt under året med 37 procent från 331 ärenden år 2014 till 455 ärenden år 2015. I Hedemora kommun var ökningen 45 procent, från 310 ärenden till 450 ärenden.

Ökningen har varit högst i Norbergs kommun med 74 procent, från 74 till 129 ärenden.

Den största ökningen av antalet ärenden är för ensamkommande barn. I Hedemora kommun har dessa ökat från 35 under 2014 till 168 (varav 8 % flickor) år 2015, d.v.s. en ökning med 480 %. I Avesta ökade antalet ärenden med 359 %, från 34 till 122 (varav 11 % flickor). Norbergs kommun hade vid årsskiftet 58 ensamkommandebarnärenden (varav 7 % flickor).

Uppgifter för år 2014 saknas för Norbergs kommun. Att notera är att en bidragande orsak till den stora ökningen är att andra anvisningskommuner placerat sina ensam-kommande barn i Avesta-, Hedemora- eller Norbergs kommuner. För hela V-Dala överförmyndarsamverkan har andelen barn som placerats av andra anvisnings-kommuner uppgått till 50 % av totalt antal nyinskrivna barn. För Hedemora kommun 58 % (31 olika place-rande kommuner), Avesta kommun 50 % (26 olika kommuner) och Norbergs kommun 31 % (14 olika kommuner).

Även övriga ärenden har ökat. I Avesta kommun har dessa ökat med 12 % och i Hedemora kommun med 2,5

%. Uppgift saknas för Norbergs kommun. Den största ökningen står särskilt förordnade vårdnadshavare för (44 % i Hedemora- och Avesta kommuner). ”Vanliga”

godmanskapsärenden (11:4 FB och tillfälliga godmanskap) har ökat med 13 % i Avesta kommun och med 3 % i Hedemora kommun. Däremot har antalet förvaltarskapsärenden minskat i både Avesta- och Hedemora kommuner (2 % respektive 5 %). Antalet förmyndarskapsärenden har ökat med 7 % i Hedemora kommun och med 11 % i Avesta kommun. Uppgift saknas för Norbergs kommun.

Antal övriga ärenden 2015-12-31:

Avesta

Förmyndarskap 74 st Medförmyndare 0 st

Särskilt förordnade vårdnadshavare 12 st Godmanskap 11:4 191 st

Tillfälliga godmanskap 12 st Förvaltarskap 44 st

Hedemora

Förmyndarskap 29 st Medförmyndare 1 st

Särskilt förordnade vårdnadshavare 13 st Godmanskap 11:4 174 st

Tillfälliga godmanskap 5 st Förvaltarskap 60 st Norberg

Förmyndarskap 17 st Medförmyndare 3 st

Särskilt förordnade vårdnadshavare 6 st Godmanskap 11:4 38 st

Tillfälliga godmanskap 0 st Förvaltarskap 7 st

Ställföreträdare

Totalt antal ställföreträdare (gode män, förvaltare och förmyndare) i Avesta kommun uppgick vid årsskiftet till 265 personer (140 kvinnor och 119 män), varav 28 gode män för ensamkommande barn (12 kvinnor och 16 män). I Hedemora kommun uppgick antalet ställ-företrädare till totalt 239 personer (131 kvinnor och 108 män), varav 40 gode män för ensamkommande barn (21 kvinnor och 19 män). I Norbergs kommun uppgick antalet ställföreträdare till totalt 79 personer (41 kvinnor och 38 män), varav 18 gode män för ensamkommande barn (8 kvinnor och 10 män).

Överförmyndarna

Styrgruppen för V-Dala överförmyndarsamverkan, bestående av de tre överförmyndarna, har sammanträtt fyra gånger under året. Några har även genomgått SKL:s grundutbildning för överförmyndare och tjänste-män, deltagit vid Föreningen Sveriges Överförmyndares (FSÖ´s) studiedagar med årsmöte i Uppsala samt deltagit i länsträffar för överförmyndare och tjänstemän i Dalarna. Ersättarna till överförmyndarna har genom-gått SKL:s grundutbildning för överförmyndare och tjänstemän.

Måluppfyllelse

Vid uppföljning av V-Dala överförmyndarsamverkans beslut om verksamhetsmål har framkommit att man uppfyller dessa till nästan 100 %. Några avvikelser har skett vad gäller målet att ha ansökt till tingsrätt om godmanskap/förvaltarskap med förslag på ställföre-trädare inom tre månader från det att anmälan inkommit, då det i vissa fall varit mycket svårt att få tag

på en ställföreträdare, samt målet att senast sex veckor efter komplett sluträkning efter att registrerad bo-uppteckning och komplett sluträkning inkommit till kansliet ha skickat räkenskapshandlingarna i akten till behörig mottagare för dödsboet. På grund av den arbetsbelastning som varit har kansliet inte haft möjlighet att uppfylla målet att erbjuda socialtjänst och vård- och omsorgspersonal en 1,5 timmes utbildning om godmanskap och förvaltarskap. Målet om utbild-ningar för gode män och förvaltare samt gode män för ensamkommande barn har överträffats. Kansliet har genomfört två utbildningar för gode män och förvaltare om uppdraget som god man och förvaltare; en i Hedemora och en i Avesta. Utbildningen i Norberg blev inställd p.g.a. för få anmälningar. Man har även an-ordnat en temautbildning om vad en god man/förvaltare behöver känna till om demenssjukdomar. Kansliet har också genomfört två utbildningar för personer som vill bli god man för ensamkommande barn. Med undantag av delmålet normal arbetsbelastning under rubriken Attraktiv arbetsgivare och kompetent personal har verk-samhetsplanens mål i övrigt uppfyllts. Verksamhets-planen som utgår från Hedemora kommuns vision har under året reviderats.

Ekonomi – Hedemora kommun

Öve rgripande

Intäkter 1,8 2,3 2,7

Personalkostnader -3,4 -3,5 -4,0

Övriga kostnader -0,6 -0,5 -0,5

Nettokostnad -2,1 -1,7 -1,9

Tilldelad ram 1,4 2,0 2,3

Avvikelse -0,7 0,3 0,4

Utfall driftskostnader, mkr

Kommentarer till utfall och avvikelse

OBS! I den ekonomiska redovisningen för V-Dala överförmyndarkansli är de förutbetalda intäkterna från Avesta- och Norbergs kommuner medtagna avseende deras del i kansliets kostnader. Utfallet för arvoden och ersättningar till ställföreträdare blev netto drygt 200 tkr lägre än budgeterat för Hedemora kommun. Det är många osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till när man budgeterar arvoden och ersättningar till ställföreträdare,

Ve rksamhe t

Överförmyndaren 0,0 0,0 -0,1

Överförmyndarkansli -0,6 -0,6 -0,6

Gode män -1,4 -1,1 -1,2

Summa ne ttokostnader -2,1 -1,7 -1,9

Tillde lad ram 1,4 2,0 2,3

Avvikelse -0,7 0,3 0,4

Utfall driftskostnader, mkr

varför utfallet kan variera mellan åren. Utfallet beror på vem som ska betala arvodet (kommunen eller huvudmannen självt), antalet uppdrag som är aktiva vid årets slut och antalet uppdrag som avslutas under året.

Arvoden till gode män för ensamkommande barn återsöks från Migrationsverket och socialtjänsten i Hedemora kommun samt socialtjänster i andra kommuner med ensamkommande barn placerade i kommunen som fått permanent uppehållstillstånd, men ännu inte någon särskild förordnad vårdnadshavare.

Överförmyndarens egna kostnader har överskridit budget med drygt 18 tkr främst beroende på att kommunfullmäktige beslutat om högre arvode än budgeterat samt att utbildningskostnader och arvode för

överförmyndarens ersättare inte var budgeterade. Några ytterligare utbildningskostnader för överförmyndarens ersättare är inte att påräkna under mandatperioden.

Överförmyndarkansliets ekonomiska utfall med ett överskott om drygt 218 tkr gentemot budget beror främst på att V-Dala överförmyndarkansli har erhållit extraordinära intäkter från andra anvisningskommuner avseende administrationskostnader för hanteringen av ensamkommandebarnärenden samt att man i bokslutet inte tagit hänsyn till den återbetalning av förutbetald ersättning för kansliet som skall göras om totalt drygt 80 tkr till Avesta- och Norberg kommuner. Kansliets kostnadsutfall blev lägre än budgeterat med drygt 42 tkr.

Personalnyckeltal

Överförmyndarförvaltningen

2013-12-31 2014-12-31 2015-12-31

Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män

Antal tillsvidareanställda 3,0 3,0 0,0 3,0 3,0 0,0 4,0 4,0 0,0

-omräknat till årsarbetare 2,5 2,5 0,0 2,5 2,5 0,0 3,0 3,0 0,0

Andel sjukskrivna, % 0,0 0,0 0,0 0,3 0,3 0,0 3,6 3,6 0,0

Andel deltidsanställda 31/12, % 0,0 0,0 0,0 33,0 33,0 0,0 50,0 40,0 100,0

Bokslut Bokslut Bokslut

Framtid

Antalet ärenden tenderar att öka både vad gäller så kallade ”vanliga ärenden” som för ensamkommande barn, vilket kan innebära ett behov av utökade permanenta personella resurser till kansliet i en överblickbar framtid. Antalet godemansärenden för ensamkommande barn kommer sannolikt att vara kvar på minst nuvarande nivå under ett antal år framöver.

Detta med hänsyn bland annat till Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande ensamkommande barn och även Migrationsverkets numera långa hand-läggningstider för asylärenden.

V-Dala överförmyndarsamverkan kommer under år 2016, eller alternativt 2017, att behöva göra nödvändiga uppgraderingar i kommunernas administrationssystem Wärna till en ny teknisk plattform. En uppskattad kostnad för detta finns anslagen i 2016-års budget.

Under år 2016 planeras även att påbörja införandet av e-tjänster för att underlätta både för ”kunderna” och personalen. Under de närmaste åren kan behov finnas att även köpa in vissa tilläggsfunktioner till administrationssystemet Wärna. Som exempel kan nämnas E-Wärna, som kan komma att bli ett viktigt verktyg för att underlätta redovisningen för gode män och förvaltare samt att även underlätta tillsynen för överförmyndaren.

Related documents