• No results found

3   NÄMNDERNAS REDOVISNINGAR

3.5  Omsorgsnämnden ‐ Vård‐ och

Ordförande: Ove Ahlinder Förvaltningschef: Mona Forsberg Verksamhetsbeskrivning

Vård och omsorgsförvaltningen ansvarar för särskilt boende för äldre (SÄBO), (145 platser), hemtjänst i ordinärt boende (506 brukare), daglig verksamhet LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade), gruppbostäder och servicebostäder (51 platser i de båda boendeformerna), samt boendestöd. I förvaltningen ingår även demensdagverksamhet och korttidsboende LSS och SOL.

Hälso- och sjukvård samt rehabilitering (HSR) till dem som bor i särskilt boende och även hälso-och sjukvård till dem som är bedömda att tillhöra hemsjukvården samt handläggning SOL (socialtjänstlagen), LSS och bostadsanpassning.

Året som gått

Årets uppdrag har haft stort fokus på LSS-verksam-heten. Avveckling enligt plan 2020 har verkställts på Verkstadsgatans gruppbostad och på korttids-verksamheten LSS Hedbygatan. Det har stundtals varit ett ansträngt arbete då bemanningen på enhetschefs-sidan inom LSS varit halverad under året. Halveringen beror på svårigheter att rekrytera kvalificerad personal.

En specialpedagog anställdes efter sommaren men personen på denna tjänst övergick till att bli enhetschef under december månad och därmed uppstod en vakans på specialpedagogstjänsten.

Boendestödsverksamheten har under året expanderat och utökat antal brukare. För närvarande finns det 27 personer som har stödinsatser.

Bemanningsenheten flyttade under hösten från Vintergatan till Annexet bakom Rådhuset. Detta med anledning av en förestående ombyggnad på Vintergatan.

HSR enheten har under året arbetat med införandet av ICF som är en internationell klassificering att på ett systematiskt arbetssätt arbeta med strukturerad dokumentation. Efter kommunaliseringen av hem-sjukvården har mycket tid handlat om att organisera verksamheten gällande hemsjukvård och hembesök.

Antalet hembesökspatienter och hemsjukvårdspatienter har ökat jämfört med tidigare år medan antalet vård-begäran från sjukvården ligger ungefär lika som 2014.

På Munkbohemmet har förvaltningen arbetat med att införa SOL-dokumentation för baspersonal och från december månad har arbetet kommit igång.

Munkbohemmet fick ta del av investeringspengar som har använts till att iordningställa en liten kiosk samt till inköp av möbler till gemensamma utrymmen.

Granens äldreboende i Långshyttan har under året haft svårigheter att belägga platser. Fast det tidvis funnits många lediga lägenheter så har intresset bland de som ansökt om särskilt boende varit mycket lågt och man har valt att tacka nej.

På Vinstragården har det under 2015 gjorts en renovering av ytskiktet inomhus och lokalerna har blivit ljusa och fina. Fastighetsägaren har gjort en tak-omläggning för att få bort vattenläckage.

Det har varit en stor efterfrågan på korttidsplatser på Vinstragården. Under 196 dygn har överbeläggningar konstaterats och trycket har ökat under hösten.

Demensteamet har under december månad flyttat från Tyllingstrand i Långshyttan till Korttids LSS gamla lokaler på Hedbygatan i Hedemora. Under året har det varit hög beläggning på dagverksamheten och brukarna har stundtals fått vänta i kö på att få plats.

Arbetet med e-tjänster fortlöper. Under året som gått har förvaltningen haft tillgång till 5 kameror som används till fjärrtillsyn i enskilda boenden.

En bemanningsanalys inom ordinärt boende har genom-förts. Målet med analysen är att tiden hos kund ska öka, personalens arbetsmiljö ska förbättras och sjuk-frånvaron ska minskas.

Under året som har gått har det inköpts arbetskläder till hemtjänsten.

Kompetensutvecklingen har fortsatt under året och ytterligare 5 undersköterskor har utbildats. 30 personer har påbörjat undersköterskeutbildning och fortsätter 2016. En HLR-utbildning (hjärt-lungräddning) har påbörjats för all personal.

Måluppfyllelse

Delmål Målnivå Måluppfyllelse

Genom att skapa möjligheter för god kvalitet och god omsorg få människor att välja Hedemora kommun som bostadsort

Medborgare, kvinnor och män upplever att de får individuellt anpassad och professionell hälso- och sjukvård inom den kommunala verksamhetens ansvar.

Öppna jämförelser, Senior Alert Svar kommer i öppna jämförelser i april 2016

Individuell utformad omsorg för kvinnor och män

Alla har en aktuell genomförande-plan utifrån lagrummet. Uppdateras 1 ggr/år inom LSS, var 6:e månad inom SOL

Uppfyllt, alla har en aktuell genomförandeplan utifrån lagrummet

Verksamheten genomsyras av effektivitet, jämställdhet, integration och hållbar utveckling Att öka effektiviteten i ordinärt

boende.

Att verkningsgraden ökar (medarbetarnas tid direkt hos brukarna)

Verksamhetsrapport

Ej uppfyllt, förändringsarbete pågår

Utbilda personal i sparsamt körsätt Andelen körutbildad personal ökar jmf med tidigare år

Uppfyllt, andelen körutbildad personal har ökat

Hedemora kommun är en attraktiv arbetsgivare.

Medarbetarna har rätt kompetens för uppdraget

Andelen utbildade undersköterskor ska öka

Uppfyllt Möjlighet att påverka sin

tjänstgöringsgrad

Andelen personal som får välja

tjänstgöringsgrad ökar (egen uppföljning 1 ggr/år)

Uppfyllt, andelen personal som får välja tjänstgöringsgrad har ökat

En ekonomi som ger utrymme för utveckling och investeringar

Personalresurser nyttjas optimalt. Kontinuerlig ekonomisk uppföljning per enhet/månad

Ej uppfyllt, förändringsarbete pågår

Intäkter 40,8 43,2 39,0

Personalkostnader -249,9 -259,9 -258,1

Övriga kostnader -69,2 -75,7 -74,1

Ne ttokostnad -278,3 -292,4 -293,2

Tilldelad ram 277,9 285,2 290,5

Avvikelse -0,4 -7,2 -2,7

Utfall driftskostnader, mkr

Inventarier SÄBO -0,4 -0,4

Inventarier gruppbostad LSS 0,0 0,0

Elcyklar hemtjänst -0,1 -0,04

Summa -0,4 -0,5

Kommentarer till utfall och avvikelse

Total avvikelse gentemot budget för 2015 blev -2,7 mkr. Minskningen av intäkter mellan åren 2014 och 2015 förklaras till största delen av personlig assistans inom LSS där antalet brukare minskat. Även personal-kostnaderna har minskat, bland annat beroende av verk-samhetsnedläggningar. Möjligheten att höja syssel-sättningsgrad till heltid gör dock att personalstyrkan inte kan utnyttjas optimalt. Det är svårt att schematekniskt planera arbetstiden för ett färre antal medarbetare då brukarnas behov är ojämnt fördelat över dygnet.

Stimulansbidrag från staten på 1,9 mkr för andra halvåret, för ökad bemanning inom äldreomsorgen nyttjades till drygt 8 årsarbetare.

Ökningen av kostnaden mellan åren för Gemensamt beror på att alla chefstjänster samlats där. Den positiva budgetavvikelsen för gemensamt, som blev i det

Ve rksamhe t

Gemensamt -16,2 -15,1 -22,3

Bemanningen -4,3 -5,3 -6,0

HSR/hemsjukvård -22,0 -23,9 -24,1

SÄBO -73,1 -77,8 -77,1

Ordinärt boende -63,6 -73,0 -70,7

LSS -99,2 -97,4 -92,9

Summa ne ttokostnader -278,3 -292,4 -293,2

Tillde lad ram 277,9 285,2 290,5

Avvikelse -0,4 -7,2 -2,7

Utfall driftskostnader, mkr

närmaste 7 mkr, avser chefstjänster och MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) som är/varit vakanta under delar av året, ca 1 mkr. Vidare finns en ofördelad post där inget utfall uppstått. Dessutom harmonerar inte budget och utfall för vissa chefstjänster; budget finns under gemensamt och utfallet under SÄBO eller ordinärt boende vilket ger ett överskott under gemensamt. Fortbildningsbudgeten för hela förvaltningen finns också under gemensamt men stor del av kostnaderna uppstår under de olika verk-samheterna vilket skapar överskott under gemensamt. I stort sett genomofördes all planerad utbildning.

Bemanningsenhetens budget överskreds med 0,9 mkr vilket beror på att fler personer placerats i poolen vid verksamhetsomläggningar. Antalet personer som in-konverterats till tillsvidareanställda tjänster med stöd av LAS, totalt 18 personer, placerades också i poolen under vissa tider innan fasta placeringar kunde erbjudas.

HSR-enhetens kostnader har stabiliserats och uppvisar ett överskott på 0,1 mkr som främst beror på att det inte varit möjligt att rekrytera medarbetare till två vakanta tjänster. Kostnaderna för hjälpmedel är dock fortsatt höga.

Nettokostnaden för SÄBO blev 0,7 mkr lägre än 2014 till största delen beroende av att chefslöner fr.o.m. 2015 bokförs under gemensamt men gentemot budget blev underskottet 2,4 mkr inkl. stimulansbidraget på 0,8 mkr.

Den negativa budgetavvikelsen gäller till viss del korttidsverksamheten där överbeläggning under perioder ökat personalbehovet. Inom hela SÄBO-verksamheten medför vård i livets slutskede och extrainsatser för brukare med utåtagerande beteende också stora personalkostnader. Bland annat har extra personal satts in nattetid för oroliga brukare vid två särskilda boendeenheter som kostat uppemot 1,0 mkr.

Utvecklingsinsatser vid ett SÄBO har genomförts med extern konsult samt medfört stora vikariekostnader.

Ordinärt boendes nettokostnad sjönk med 2,3 mkr mellan åren 2014 och 2015. En del av förklaringen är att chefslönekostnader flyttats till gemensamt. Vid jämförelse av lönekostnaderna mellan åren konstateras en ökning på 0,6 %, att jämföras med utfallet av årets löneökningar på ca 2,5 %. Avvikelsen mot budget för ordinärt boende blev - 3,5 mkr inkl. stimulansbidrag på 1,1 mkr. En större underskottspost är den budgeterade intäkten på 1,8 mkr som landstinget Dalarna inte betalat. Resterande underskott jämfört med budget, avser personalkostnader inom hemtjänsten p.g.a. fortsatt ökande vårdtyngd och den från hemsjukvården delegerade sjukvården som uppskattningsvis kostar omkring 1,5 mkr. En positiv trend syns när det gäller kostnaderna för utskrivningsklara vilka har minskat sedan förvaltningen förändrade arbetssättet till att brukaren efter en sjukhusvistelse direkt återvänder till sitt hem och får hemtjänst istället för att vara kvar på sjukhus och invänta korttidsplats. 2014 var kostnaden för utskrivningsklara 1,1 mkr och 2015 0,3 mkr.

Bostadsanpassningsbidragen blev 0,2 mkr högre än budget, ett större antal mellandyra åtgärder beviljades.

Utfallet för LSS-verksamheten har minskat över de tre redovisade åren trots att boendestödet överfördes från socialförvaltningen 2014. En förklaring är att kostnader för enhetschefer och handläggare flyttats till gemensamt för förvaltningen. Antalet brukare inom personlig assistans har minskat kraftigt sedan 2013 men en viss ökning märktes i slutet av 2015. Kostnaderna för grupp-bostäder har minskat successivt då flera enheter har avvecklats. Inom daglig verksamhet har personal-minskningar gjorts på ett par enheter.

Jämförelse mot budget för LSS: Överskottet om 0,4 mkr på administration beror på att budget finns här medan utfallet hamnar på gemensamt. Boendestödet har ett stort underskott, 0,6 mkr, för personal främst beroende på fler brukare. Inom personlig assistans har det varit svårighet att få vikarier vilket medfört både övertidskostnader och lägre intäkter från Försäkrings-kassan, sammanlagt underskott 1,3 mkr. Mindre omfattning än budgeterat vad gäller korttidsvistelse utanför hemmet, ledsagning och kontaktpersoner har medfört ett överskott på 0,7 mkr trots en dyr extern skolplacering. Underskottet för gruppbostäderna på 2,8 mkr förklaras i sin helhet av den försenade nedläggningen av Verkstadsgatan. Därutöver finns både över- och underskott för de övriga enheterna. Överskott 0,6 mkr för daglig verksamhet LSS främst beroende på vakanshållen tjänst.

Personalnyckeltal

Vård- och omsorgsförvaltningen

2013-12-31 2014-12-31 2015-12-31

Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Antal tillsvidareanställda 498,0 452,0 46,0 483,0 436,0 47,0 486,0 440,0 46,0 -omräknat till årsarbetare 460,1 414,6 45,5 448,9 403,4 45,5 451,6 406,9 44,8

Andel sjukskrivna, % 7,6 8,1 3,9 9,3 10,0 3,9 10,8 11,7 5,3

Andel deltidsanställda 31/12 % 34,2 36,6 14,8 33,7 35,7 15,8 33,6 35,1 22,0

Bokslut Bokslut Bokslut

Av 137 deltidsanställda önskar 37 heltidsanställning.

Framtid

Socialstyrelsens krav på arbetskläder i ordinärt boende gör att förvaltningen måste påskynda inköp av arbets-kläder såväl till hemtjänsten som till LSS-verksamheten. Tvättmöjligheterna måste ses över och en tvättstuga på Vintergatan kommer att behöva inredas.

Arbetet med ”Hemtagning av utskrivningsklara”

fortsätter. Intervjuer med brukare har genomförts och visar på både trygghet och nöjdhet. Under 2015

halverades kostnaden till Landstinget jämfört med 2014 med detta arbetssätt.

HSR enheten är i stort behov av rymligare lokaler. Idag finns enheten inrymd på Vinstragården och i vissa rum har arbetsplatser för fyra personer.

Under 2016 kommer förvaltningen att utarbeta ett nytt kvalitetsledningssystem (rutiner/processer kvalitets-säkras). Det kommer att ta hela året i anspråk och väntas vara klart först till sommaren 2017. Samtliga chefer i förvaltningen ingår. Processen inkluderar även politiken.

Fortsatt arbete med att arbeta aktivt med förändringar och ta hand om resultatet av bemanningsanalysen.

Det finns anledning att se över framtidens boende för äldre. Idag saknas någon form av ”mellanboende” i Hedemora. Många äldre bor kvar i sina villor samtidigt som man önskar flytta till något mindre och mer centralt. Att flytta in på ett äldreboende är inget alternativ utan man önskar något annat. Att få till ett

”mellanboende” skulle frigöra bostäder som kan tas i anspråk av yngre medborgare.

Related documents