• No results found

3   NÄMNDERNAS REDOVISNINGAR

3.1   Kommunstyrelsen

Ordförande: Ulf Hansson Förvaltningschef: Annika Strand Verksamhetsbeskrivning

Kommunstyrelseförvaltningen har ett övergripande ansvar för kommunens ledning och stöd inom flera områden.

Ekonomiavdelningen som under året arbetat med förenkling och förbättring i mål-, system- och budgetfrågor.

Personalavdelningen som ger ledning och stöd i PA-frågor ut till förvaltningarna. Flera nyanställda på vakanta tjänster under året. Arbete med PA-processer och chefsstöd har varit huvudsaklig syssla 2015. AME är organiserad inom Personalavdelningen.

Lokal- och markavdelningen har i huvudsak arbetat med drift och skötselfrågorna för lokal och mark, gata park, skog och sjöar. Avdelningen har även ansvaret för de stora investeringarna som gäller för ovan nämnda områden.

Skydd- och säkerhetsfrågorna har fått ökat fokus med anledning av det stora flyktingmottagandet.

IT-avdelningen ger IT-stöd till förvaltningarna. Nya receptionen har organiserats till IT-avdelningen. Växeln har flyttat upp till nya receptionen för att på sikt kunna ingå i det kundcenter som håller på att utvecklas. E-tjänstprojektet har startats upp och hålls samman av IT- avdelningen.

Utveckling och kommunikation är den nya avdelningen som startades i februari 2015. I den ingår turismen, information och kommunikation. Syftet är att förstärka dessa delar i kommunikationen och att kvalitetsfrågorna är belysta.

Kansliet sköter i huvudsak den dokumenthantering som berör politik och ledning. Centralarkiv finns i Tjädernhuset och i Långshyttans kommunhus. Arkiv-materialet ökar och lokalfrågan är under diskussion p.g.a. trångboddhet och klimat.

Året som gått

Strategier för långsiktig ekonomi i balans har beslutats och genonförts. En partiell inlösen av vissa pensioner har genomförts vilket innebär lägre kostnader kommande år. Bilar och datorer har börjat köpas istället

för leasas. E-tjänstprojekt har startats och fler e-tjänster finns nu. Fortsatt arbete med rätt till heltid och en projektorganisation kommer att startas även om fler anställda nu har heltidsanställning. Sjuktalet är stigande och en strategisk långsiktig plan har under 2015 bearbetats. En ny avdelning har startats 2015 och den kallas för utveckling och kommunikation. Syftet med avdelningen är att förstärka och förbättra Hedemoras varumärke-marknadsföring och kommunikation. Avdel-ningen har ett sammanhållande ansvar för att kvalitets-undersökningar presenteras. Biofärområdet Hovran är en utvecklingssatsning som varit pågående under 2015.

Under året har kontakter med markägare, länsstyrelse och övriga intressenter varit den huvudsakliga uppgiften för projektledaren.

Kommunstyrelsen har gett stöd till projektet tidiga insatser, sociala investeringar samt är projektägare tillsammans med sparbanken i Ung livsstil med syfte att förebygga ohälsa utanförskap och missbruk hos ung-domar. För stadssjöarna Hönsan, Munken och Brunn-sjön har arbete startats upp för en skötsel/bevarande-plan. Hönsans hopptorn har undersökts och sjön har fått gröna öar för att förbättra vattenkvaliten.

En stor kommunövergripande händelse som påverkat i många avseenden är det stora flyktingmottagandet i kommunen. Mångfaldsstrateg och hållbarhetsstrateg har anställts. Investeringar har påbörjats avseende lek-parker, stödmur Gussarvsgatan-Åsgatan norr. Gröna öar i Hönsan är påbörjat. IT investeringarna har genomförts förutom e-tjänstprojektet som pågår. Ventilations-anläggning Vasahallen har inte påbörjats. Investering Hovran har inte genomförts ännu.

Driftmässigt har det tillkommit en stor post för reparation av slussen Silfhytteå. Färdigställs 2016.

AME har flyttat tillbaka till nyrustade lokaler. Ny personalchef har tillträtt. Fyra strategtjänster har blivit två. Arbete har pågått med att ingå i ett nytt bolag avseende turismen, Visit Dalarna AB. Turistbyrån har flyttat till nya receptionen. Polisen har sagt upp samtjänstavtalet för omförhandling men har lämnat lokalen i nya receptionen.

Landstinget meddelade att 2015 är sista året som medfinansiering i kommunens folkhälsoarbete sker.

Nya stora välkomstskyltar finns nu vid riksväg 70.

Måluppfyllelse

Delmål Målnivå Måluppfyllelse

Genom att skapa möjligheter för god kvalitet och god omsorg få människor att välja Hedemora kommun som bostadsort

Möjliggöra införande av e-tjänster Projektorganisationen startas 2015 Målet uppnått.

Fortsatt stöd till fiberutbyggnad Nationella målet Målet delvis uppnått.

Ny tjänsteskrivelsemall där landsbygds-säkring finns med som en parameter

Landsbygdssäkring finns beskrivet i tjänsteskrivelser fr.o.m. 2016

Tjänsteskrivelsemallen är under bearbetning utifrån uppdrag att se över samtliga policys gällande fokusområdena. Målet ej uppnått Verksamheten genomsyras av effektivitet, jämställdhet, integration och hållbar utveckling

Verksamhetsplaner ska tas fram för budgetåren där målområdena beskrivs för den aktuella verksamheten samt där det finns mål satta för verksamheten.

Målen i verksamhetsplanerna ska vara mätbara och relaterade till det strategiska målet i mål och budget så måluppfyllelse kan mätas. Kommun-styrelseförvaltningen ska ha en verk-samhetsplan för samtliga

verksamheter med start 2015

Målet uppnått

Hedemora kommun är en attraktiv arbetsgivare.

Sjuktalet för män och kvinnor ska inte överstiga 4 %

Mäts varje kvartal Målet uppnått Både män och kvinnor ska erbjudas

heltidsanställning på tillsvidaretjänster

Mäts vid delårsrapport och bokslut Målet delvis uppnått En ekonomi som ger utrymme för utveckling och investeringar

Förbättra kommunstyrelsens uppsiktsplikt genom att månadsuppföljning inklusive prognos och förslag till handlingsplan på förvaltningsnivå redovisas till ks

Alla förvaltningschefer ges uppdraget enligt beslutad plan lämna

uppgifterna till egen nämnd och kommunstyrelsen

Målet uppnått. Uppföljning finns redovisat i mål och budget-anvisningarna.

Ekonomi

Investeringar

Inom verksamheten Politik ligger under 2015 flera större utvecklingsprojekt, vilket förklarar den stora kostnadsökningen.

Övergripande

Intäkter 34,9 52,1 42,4

Personalkostnader -30,5 -33,0 -31,8

Övriga kostnader -89,8 -102,0 -98,0

Ne ttokostnad -85,5 -82,9 -87,4

Tilldelad ram 76,5 84,2 92,9

Avvikelse -9,0 1,3 5,5

Utfall driftskostnader, mkr

Renovering lokaler -5,7 -0,9

Summa -16,4 -7,1

Politik -5,3 -4,9 -7,4

Ksf ledning -3,2 -4,0 -5,3

Administrativ avdelning -4,0 -6,0 -5,0

Ekonomiavdelning -9,5 -11,1 -8,1

IT-avdelning -4,0 -2,6 -10,0

Näringsliv -3,8 -3,9 -3,7

Personalavdelning -12,8 -12,0 -10,9

Lokal och mark -30,3 -26,0 -23,6

Räddningstjänst -12,6 -12,5 -13,4

Summa ne ttokostnader -85,5 -82,9 -87,4

Tillde lad ram 76,5 84,2 92,9

Avvikelse -9,0 1,3 5,5

Utfall driftskostnader, mkr

Kommentarer till utfall och avvikelse

Totalt understeg kostnaderna budget med 5,5 mkr 2015.

Intäkterna blev i det närmaste 10 mkr lägre än 2014 vilket beror dels på förändring av intern debitering för IT (IT-avdelningen har fått en högre ram och därmed lägre intäkter). Dessutom skedde en försäljning av en andel i en vindsnurra år 2014.

De i vissa fall stora skillnaderna av utfall mellan åren för förvaltningens verksamheter beror i några fall på interna förflyttningar, t.ex. mellan Kommunstyrelse-förvaltningens ledning och Administrativ avdelning, eller som ovan nämnts att IT-avdelningen fick minskade intäkter. Den stora ökningen mellan åren för verksamheten Politik hänger samman med att flera större projekt bedrevs under året och belastade denna verksamhet. Lägre utfall 2015 än 2014 för Ekonomi-och Personalavdelningarna avser personalkostnader, främst i form av vakanser.

Det stora överskottet på 5,5 mkr jämfört med budget förklaras till viss del (ca 1,2 mkr) av uteblivna kapitalkostnader p.g.a. planerade investeringsprojekt som av olika skäl inte kom igång. Personalkostnaderna blev 0,8 mkr lägre än budget. Inom Lokal- och mark-avdelningen uppstod överskott jämfört med budget för beläggningsunderhåll, vinterväghållning och stöd till enskild väghållning om totalt 2 mkr. Budget för utvecklingsinsatser gav ett överskott på 1 mkr. IT-avdelningens budget överskreds med 1,5 mkr, främst beroende på konsultkostnader. Kvalificerad IT-kompetens har behövt köpas in. Personalkostnaderna har också varit högre än budget, bland annat beroende på överanställning inför pensionsavgång

Av den totala investeringsbudgeten på 16,2 mkr upp-arbetades ca 8 mkr. 8,3 mkr överförs till 2016 för att slutföra påbörjade investeringar som t.ex. stödmuren vid Gussarvsgatan och ventilationsanläggningen i Vasa-hallen.

Personalnyckeltal

Kommunstyrelseförvaltningen

2013-12-31 2014-12-31 2015-12-31

Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män

Antal tillsvidareanställda 48,0 34,0 14,0 46,0 32,0 14,0 47,0 29,0 18,0

-omräknat till årsarbetare 47,1 33,1 14,0 44,3 30,8 13,5 45,5 28,5 17,0

Andel sjukskrivna, % 1,7 2,0 1,2 3,0 3,2 2,4 6,1 6,1 6,0

Andel deltidsanställda 31/12, % 7,7 8,1 6,7 10,2 11,6 0,1 7,9 4,8 14,3

Bokslut Bokslut Bokslut

3 deltidsanställda önskar utökad sysselsättningsgrad.

Framtid

Några händelser inom kommunstyrelsens verksamhet är att 2016 förs kollektivtrafiken över till Lokal- och markavdelningen. Lokal- och markavdelningen får ny chef, ny tekniker samt ny projektledare. Ny översiktsplan inklusive LIS plan ska beslutas och är ett viktigt stöd för arbetet med detaljplaner och områdes-bestämmelser så att näringsliv och bostadsbyggare har mark att tillgå för etableringar och bostäder. Stöd till fiberutbyggnaden i kommunen och ERUF-projektet fortsätter med Hedemora Energi som leverantör. För-studie sker av e-arkiv. Nya arkivlokaler eftersöks för material som idag finns i Långshyttan gamla kommun-hus.

Säkerhetsskyddsarbetet förstärks under 2016. Bland annat anställs en säkerhetsskyddschef på heltid.

Marknadsföringen av Hedemora förbättras under 2016.

Området utmed riksväg 70 kommer att ses över gällande skyltningen. För att locka fler invånare till kommunen ska Hedemora marknadsföras som ett hållbart samhälle. För att mäta medborgarnas nöjdindex

kommer SCB medborgarundersökning att genomföras.

Besöksnäringen strävar mot en gemensam organisation för länet och det kan innebära vissa förändringar i Hedemora. Digitaliseringen fortsätter och kommun-styrelseförvaltningen har ett samordnande ansvar för en gemensam plattform. E-arkiv och synpunktshantering är några digitala tjänster som ska studeras.

Ekonomiavdelningen fortsätter arbetet med e-fakturor.

Ekonomichef kommer att sluta och ersättas.

Personalavdelningen håller samman arbetet med att införa heltid samt minska sjukfrånvaron.

Lokal- och markavdelningen får ansvar för trafikfrågor, beställningstrafik och bilsamordning samt övertar vissa anläggningar från Bildningsförvaltingen. Utveckling- och kommunikationsavdelningen övertar en tjänst som antikvarie. Avdelningen arbetar tillsammans med IT-avdelningen för att utveckla ett kundcenter i den nya receptionen dit även Utveckling- och kommunikations-avdelningen flyttas. Ett arbete sker för att återuppta ett samtjänstavtal med polisen som bland annat ska innebära möjligheter till passutlämning.

Related documents