• No results found

Övriga restrik oner

In document Översiktsplan för Skurups kommun (Page 61-68)

Förutom de ovannämnda restrik onerna gäller även ingen nybyggna on på Skönabäcks naturreservat, Stenbergets naturreservat, Zimmermans backe, Abbekåsstrandens naturreservat och Hästhagen. I övrigt gäller strandskyddet längs med sjöar och va endrag, samt hela kuststräckan.

Inom övriga delar kan ny bebyggelse llåtas under förutsä ningen a PBLs hänsynsregler uppfylls.

Bebyggelse utanför planlagda områden 4

62 Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

BYARNA

NULÄGESBESKRIVNING

Omkring 550 personer i Skurups kommun bor i någon av småorterna Janstorp, Slimminge, Havberg, Tånebro, Lindby, Östra eller Västra Vemmenhög, Mossby eller Västra Nöbbelöv. De här byarna räknas ll områden med samlad bebyggelse och det krävs bygglov för nybyggnad samt för om- och llbyggnader. Bingsmarken är inte inräknat här e ersom tätorten är planlagd. Trots a e erfrågan på bostäder i byarna idag är begränsad är det vik gt a det fi nns kunskap och underlagsmaterial för a hantera en fram da utveckling. Landsbygdsbyarna har vuxit fram under lång d och utgör en vik g del av kommunens kulturarv. Det innebär a trots a friheten a u orma si eget boende ll viss del är större än i tätorterna så krävs hänsyn ll byarnas individuella särdrag och speciella förutsä ningar vid nybyggna on. Precis som all bebyggelse på den skånska slä en är husgrupperna dessutom o a synliga på långt håll vilket också kan ställa vissa krav på u ormning och färgsä ning. På de följande sidorna redovisas översiktliga presenta oner av de ovan nämnda byarna och lämpliga expansionsområden.

De områden på kartorna som utgörs av raster är sådana som skulle kunna vara lämpliga för ny bebyggelse. De är översiktligt utpekade med hänsyn ll tätortsstruktur och synliga markförutsä ningar och skulle passa för småhusbebyggelse. Vid eventuell byggna on måste dock områdena studeras närmare för a det ska vara möjligt a ta ställning ll faktorer kring byggnadens placering och utseende. Det behöver inte heller vara något som hindrar byggande på någon annan plats än de utpekade. De a bedöms i varje enskilt fall i samband med bygglovsansökan.

Hassle Bösarps kyrka Gård och gravhög

Västra Vemmenhög

Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

JANSTORP

Janstorp ligger i norra delen av Skurups kommun utmed väg 102 mellan Skurup och Veberöd. Själva byn har e 60-tal invånare och omges av fl era gårdar som ligger utspridda i landskapet. Mest känd av dessa är kanske hästgården Camp Janstorp där ägaren föder upp travhästar. Söder om byn ligger idro splatsen där byns fotbollsklubb håller ll. Klubben bedriver välrenommerad ungdomsverksamhet och är mycket betydelsefull för a hålla byn levande. I Janstorp fi nns även en bygdegård där det anordnas olika typer av ak viteter.

Serviceutbudet i Janstorp är i princip obefi ntligt och invånarna vänder sig framför allt ll Skurup för närservice. Vägen som leder genom byn och dessutom är väldigt rak genererar en del problem för de boende. Framför allt är det mängden trafi k och has gheten som upplevs som störande.

En fram da utbyggnad av Janstorp bör framför allt ske en bit från vägen i västra delen av byn. Därigenom bibehålls en tät bebyggelsestruktur utan a upplevelsen av byns framväxt längs vägen påverkas. Viss förtätning med några tomter på östra sidan vägen kan också vara möjlig.

Janstorp

Bebyggelse utanför planlagda områden 4

64 Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

SLIMMINGE

Slimminge ligger, som namnet antyder, på mager mark. Byn har vuxit fram på Romeleåsens södra kant och är idag den största av kommunens byar med omkring 150 invånare.

Slimminge är e gammalt samhälle som redan på 1400-talet omnämns i skri er och på 1700-talet var det en betydande by med många större gårdar. Orten har förändrats sedan dess men en del är sig for arande likt.

Landsvägen som slingrar sig mellan husen förbi kyrkan och kyrkogården har samma sträckning som för 250 år sedan. Bebyggelsemönstret med gathus och gårdslängor tä utmed vägen har också en tydlig historisk prägel.

Annars är bebyggelsen rela vt varierad med en blandning av äldre gårdar och moderna bostäder som t ex radhus.

Historiskt se har Slimminge varit en mycket livlig by med stort serviceutbud.

Där har bland annat funnits olika typer av bu ker (den första etablerades redan 1867) mejeri, smedja, spe kaksbageri, pub och hotell. Idag fi nns inte dessa verksamheter kvar men skolan som byggdes på 1800-talet är i bruk som år 1-6 skola.

Trots nedläggningar av verksamheter så är Slimminge for arande en levande by med många kvaliteter. Där fi nns e ak vt byalag som värnar om orten och engagerar sig i olika frågor. Bymiljön är tät och omväxlande och bitvis är arkitekturen väl sammanhållen. Närheten ll Romeleåsen och det omgivande odlingslandskapet ger naturupplevelser och goda rekrea onsmöjligheter.

Om eller när Slimminge växer är det vik gt a ta fasta på dessa värden som förekommer i och kring byn. En eventuell fram da expansion av Slimminge skulle med fördel kunna ske i samhällets östra och södra y erkanter.

Slimminge

0 200

Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

HAVBERG

Havberg är e litet samhälle strax nordväst om Svaneholmssjön i nordväst-ra delen av kommunen. Byn med sin närhet ll Svaneholmssjön har många vackra rekrea onsområden, hästgårdar och vyer som lockar besökare.

Dock ligger byn även i anslutning ll infl uensområdet för fl ygtrafi k, som kan generera en del buller.

Det fi nns stor e erfrågan på nybyggna on längs uppfartsvägen mellan E65 och Havbergs by. I översiktsplanen förslås inga utbyggnadsområden, utan en fördjupning av översiktsplanen bör tas fram. En viss ersä ning av min-dre fri dshus kan vara möjlig om områdets skogskaraktär inte påverkas.

Havberg

Bebyggelse utanför planlagda områden 4

66 Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

TÅNEBRO

I östra delen av kommunen i Skivarpsåns dalsänka ligger Tånebro med sina knappt 100 invånare. Det är e före de a sta onssamhälle som etable-rades kring sekelski et 1800-1900 utmed järnvägen mellan Rydsgård och Klagstorp. Både järnvägen och Tånebros sta onshus byggdes 1896.

Under Tånebros mest expansiva period i början av 1900-talet fanns det go om verksamheter i byn. Det var bl.a. mejeri, lanthandel, skrädderi, smedja, bageri/konditori samt vagnmakeri. Denna posi va utveckling varade in på 1950-talet och under denna d byggdes orten ut med villor i norr. När järn-vägen sedan försvann under 50-talet förändrades ll viss del förutsä ning-arna för Tånebro och verksamheterna lades ner en e er en. Lanthandeln var en av de sista och fanns kvar in på 1970-talet innan den tvingades slå igen.

Skivarpsån och sjöarna som förekommer i anslutning ll byn är vik ga land-skapselement och ger upphov ll den grönska som förekommer i södra de-len av byn. Bebyggelsen är rela vt sammanhålde-len och ligger på norra sidan av vägen. En eventuell utbyggnad av Tånebro bör i första hand ske i an-slutning ll den befi ntliga bebyggelsen för a inte vägen ska bli en barriär genom samhället.

Tånebro

0 20

Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

LINDBY

Lindby ligger rakt söder om Skurups tätort och har vuxit fram längs vägen mellan Skurup och Östra Vemmenhög. Idag bor det omkring 70 personer i den lilla jordbruksbyn och bebyggelsen utgörs av småhus och några större gårdar.

Trakterna kring Lindby har varit bebodda länge vilket bekrä as av den bronsstatye som hi ats i området. Det är en viking som tros föreställa Oden, en av asarna som dyrkades på vikinga den. Lindby ligger i Svenstorps socken som omnämns redan på 1300-talet. Före ski esreformerna i början av 1800-talet låg gårdarna samlade i socknens båda byar Svenstorp och Lindby. E er ski et fl y ades en del gårdar ut men byarna bestod ändå i stor utsträckning. En av de äldsta gårdarna i hela socknen sägs vara en gård i Lindby som från början fungerade som djurvaktsstuga. Där låg både kyrkan och kvarnen. Aff ärsverksamhet har digare funnits i byn men har lagts ner.

Idag vänder Lindbyborna sig i första hand ll Skurup för samhällsservice.

På kartan över Lindby anas en smal slingrande väg en liten bit nordost om den nuvarande. Bebyggelse har etablerats på båda sidor om denna gamla väg och när den större landsvägen sedan llkommit har Lindby få en annorlunda bystruktur med dubbla rader av fas gheter på nordöstra sidan.

Vid en eventuell utbyggnad av byn är det mest lämpligt a placera nya hus på denna sida. Därigenom bevaras strukturen utan a vägens barriäreff ekt genom byn förstärks.

Hästar i Lindby

Bebyggelse utanför planlagda områden 4

68 Tillhör kommunfullmäk ges beslut §197 2009-10-26

In document Översiktsplan för Skurups kommun (Page 61-68)