• No results found

5.2 Využití sociálních sítí

5.2.1 Časový harmonogram

Proto, aby mohly být tyto formy komunikace považovány za úspěšné, je důležité dodržet časový harmonogram jednotlivých činností.

Komunikace prostřednictvím sociálních sítí by měla být zajisté cílená a časově přizpůsobená aktivitě potenciálních zákazníků v prostředí internetu. Pro komunikaci ve zvolené síti Facebook se jako nejlepší řešení pro podnik jeví založení firemní stránky. Pro úspěšnou komunikaci se zákazníky prostřednictvím, nejen této firemní stránky, ale všech sociálních médií je zajisté obousměrná komunikace. Pouhá prezentace firmy PZS na těchto stránkách bez jakýchkoliv reakcí na příspěvky od potenciálních zákazníků, by jistě nevedla

61

ke zvýšenému zájmu zákazníků. Nicméně založení a hlavně správa takovéto stránky není nic lehkého, pokud má působit profesionálně a podniku pomoci, nikoliv uškodit. Spuštění takovéto formy komunikace se zákazníky představuje důkladné přípravy, určení strategií, čeho chce podnik touto kampaní dosáhnout a nakonec určení kompetentní osoby, která bude stránku spravovat. Během celého životního cyklu komunikace prostřednictvím sociálních sítí lze identifikovat tři hlavní fáze, jejichž hlavní náplň činností zachycuje následující tabulka.

Tab. 10: Náplň činností jednotlivých fází

Fáze Popis jednotlivých činností

Přípravná fáze (srpen – říjen)

Příprava kvalitního technologického zázemí pro komunikaci.

Vytvoření účtů a prezentací na sociálních sítích, aktualizace reklamních kampaní, za účelem získání nových zákazníků.

Dlouhodobě úspěšná komunikace

únor

Fáze dlouhodobé komunikace následuje bezprostředně po oslovení a získání prvotních příznivců. Mělo by dojít k nárůstu uživatelské základny a k jejímu pozdějšímu ustálení. Hlavním cílem této fáze je pak bezesporu především komunikace se zákazníky, monitorování přínosu komunikace, reakce na případné změny a podněty.

Zdroj: vlastní zpracování

Přípravná fáze spočívá v budování prezentace firmy. Cílem této prvotní fáze je příprava dobrého prostředí pro komunikaci s potenciálním zákazníkem a vytvoření aktuálních informací o podniku. Dále je v této fázi možné zapracovat na samotné propagaci podniku.

V tomto stádiu by neměla být daná stránka veřejně publikována, aby nedošlo k negativním reakcím na prázdnost a nepřipravenost stránky. Započetí komunikace prostřednictvím stránky Facebook by tedy mělo být vytvoření účtu a vhodně zvolené jméno, pod kterým chce podnik s klienty komunikovat a zároveň by tento název měl být jedinečný, aby nedocházelo k duplicitním vyhledáváním a zejména pak k přiřazování podniku k jiným stránkám na sociálních sítích. Podnik PZS zvolil za nejvhodnější řešení název celé firmy, tedy Plynová zařízení Smržovka. Původní název měl obsahovat pouze zkratku

62

PZS, nicméně po podrobnějším průzkumu sociální sítě Facebook se ukázalo, že tento název je již obsazen mnoha zahraničními firmami, v jiném odvětví působnosti. Stejné uživatelské jméno by pak v přípravné fázi komunikace na sociální síti mělo být přiřazeno účtům v ostatních médiích, z důvodu nebezpečí ztráty profilu na těchto sítích v případě budoucí marketingové komunikace skrze další vybraná média. Dále je nutné zajistit přesměrování na webové stránky podniku a zároveň na nich vytvořit sociální doplňky, ukazující aktivitu podniku na sociální síti. Stěžejní část komunikace se zákazníky bude v této fázi i tak nadále probíhat prostřednictvím webových stránek a osobních kontaktů, přičemž skrze tyto způsoby komunikace se budou zaměstnanci podniku PZS snažit o rozšíření povědomí aktivity firmy na sociální síti Facebook. Aby bylo možné splnit cíl této fáze, tedy získat nové zákazníky v oblasti stavebnictví pro nejbližší letní období, je nutné celou přípravnou fázi zvládnout zrealizovat maximálně do tří měsíců z důvodu ponechání prostoru na další dvě fáze. Vzhledem k současnému množství zakázek podniku Plynová zařízení s.r.o. zejména v oblasti plynových zařízení, neklade tento podnik takový důraz na zavedení tohoto způsobu komunikace s novými či stávajícími zákazníky.

Nicméně včasná komunikace může daleko rychleji firmě přinést nové zakázky, především v obdobích, kdy budou stávající zakázky neaktuální a nové nebudou z různých důvodů přicházet. Z hlediska finančního zhodnocení lze tuto část považovat za nejnákladnější, vzhledem k nutnosti vytvoření technologického zázemí, časové náročnosti příprav prostředí pro kvalitní komunikaci a také finančně nákladná, co do lidských zdrojů, které budou muset být pro tyto činnosti podnikem najímány.

Další krok k úspěšné komunikaci prostřednictvím sítě Facebook by měl podnik PZS zvolit formu rozšiřování vytvořené prezentace a zároveň se tímto způsobem zaměřit na získávání povědomí o podniku u potenciálních zákazníků. Tato fáze představuje pro podnik největší možnosti v přilákání nových zákazníků, zároveň je však velmi náročná na propagaci a reklamu. Z tohoto důvodu by se podnik měl zaměřit na prvotní oslovení stávajících zákazníků a pomocí nich tak docílit propagace značky, prostřednictvím zasílání pozvánek k označení stránky podniku.

Poslední fází online komunikace na sociálních sítích je dlouhodobě úspěšná komunikace s novými zákazníky. K tomu je zajisté zapotřebí motivovat je ke zpětné vazbě, čímž lze také docílit pocitu nutnosti předávání informací dalším potenciálním

63

zákazníkům. Marketing prostřednictvím sociálních sítí, konkrétně Facebooku není možné provádět jen v krátkodobém časovém horizontu. V této fázi je, jak již bylo zmíněno, nejdůležitějším aspektem dialog a včasná reakce na zveřejněné dotazy a připomínky. Podnik by rozhodně neměl ignorovat negativní připomínky, ale i v takovémto případě by se měl vždy pokusit o konstruktivní vyjádření. Pokud bude firma ignorovat některé příspěvky a nechá je bez odpovědi, může to vést k rozpoutání značných diskusí a ve finále kupříkladu k neoprávněnému poškození značky a podniku. Ze strany podniku by v této fázi měly být pravidelně přidávány příspěvky, týkající se jejich právě probíhajících činností.

Vzhledem k faktu, že sociální média jsou nepřetržitě se vyvíjejícím prostředím, během celého popsaného životného cyklu tak může docházet ke změnám komunikace. Tyto změny mohou být zapříčiněny vstupem nových konkurenčních podniků do online prostředí, změnou cílové skupiny podniku PZS nebo změnou struktury nabízených činností podniku. Z tohoto důvodu je neustále potřeba v co nejkratších časových intervalech reagovat na tyto případné změny, či dokonce hrozby pro podnik PZS.

64

6 Návrh kampaní v sociální síti Facebook

Následující kapitola se věnuje konkrétním marketingovým kampaním na sociální síti Facebook. Tato síť byla podniku PZS doporučena na základě současných trendů v oblasti sociálních médií, jejíž úspěšnost dokazují nejenom výsledky rešerší (konkrétně jsou tato fakta v práci podchycena na obrázku č. 4 a v tabulce č. 2), ale také zkušenosti konkurenčních podniků (obrázek 11, 14 a tabulka č. 8).

Facebook Power Editor

Pro vytvoření jednotlivých kampaní bude využit program společnosti Facebook, Power Editor. Tento program umožňuje uživateli vytvářet kampaně, reklamy a je dostupný na adrese https://business.facebook.com/. Nejprve je nutné v programu vytvořit účet, popřípadě mít již zavedený profil firmy na Facebooku, ke kterému se budou kampaně a reklamy vytvářet. Za správu programu odpovídá pouze jedna zvolená osoba. Po vytvoření profilu a zadání údajů týkajících se online plateb je možné začít vytvářet jednotlivé kampaně. Struktura kampaní je velmi jednoduchá a jednotlivé kroky na sebe navazují. Hlavním cílem kampaně je zvolit účel této kampaně, který pro podnik představuje stěžejní a neměnnou složku celé kampaně. Po definování účelu je možné dále kampaň specifikovat dvěma nástroji: Sadou reklam, umožňující určení cílové skupiny a rozpočtu na danou kampaň a Reklamami, který umožňuje výběr formátu konečné reklamy. Výše uvedené tři nástroje programu Power Editor a jejich případné podrobné možnosti pro tvorbu reklamy na Facebooku jsou zachyceny v následujících schématech.

1) Kampaň → Název kampaně → Účel kampaně

2) Sady reklam → Zvýšení návštěvnosti → Okruh uživatelů → Umístění reklamy

→ Rozpočet a plán

U Sady reklam lze zvolit konkrétní okruh uživatelů, které chce podnik kampaní zasáhnout. Lze vybrat celé území ČR nebo zvolit jednotlivé kraje či města. Dále lze specifikovat věk a pohlaví oslovených uživatelů. Pro přesnější specifikaci je také možné uvést podmínky, které musí uživatelé splňovat. Jedná se zejména o uživatele s definovanými zájmy. Poté je nutné definovat, kde bude daná reklama podniku umístěna – na kterých stránkách atd. V neposlední řadě je potřeba stanovit si denní nebo dlouhodobý rozpočet na kampaň a také časový harmonogram, od kdy do kdy má být kampaň spuštěna.

65 3) Reklama → Formát → Stránka a odkazy

V poslední části tvorby kampaně nazvané Reklama si podnik může zvolit formát své reklamy. Na výběr je zde celkem pět typů formátů: rotující s možností alepsoň dvou rotujících obrázků či videí, jeden obrázek, jedno video, prezentace až s deseti obrázky či základní stránka, kde může podnik harát obrázky a videa. Dále je tato část doplněna o možnost vložení obrázků a odkazů, které se budou objevovat v reklamách podniku.

Všechny tyto popsané možnosti programu Power Editor byly následně prakticky převedeny do dvou kampaní, konkrétněji popsaných níže.