• No results found

Současné způsoby marketingové komunikace podniku Plynová zařízení s.r.o

Podnik Plynová zařízení s.r.o. se v současné době prezentuje v zásadě čtyřmi hlavními způsoby. Prvním prostředkem marketingové komunikace jsou webové stránky subjektu, které jsou vcelku dobře optimalizovány, zejména pro internetový vyhledávač Google, na kterém jsou klíčové činnosti poskytované podnikem zobrazovány na předních pozicích.

Webové stránky obsahují především informace o nabízených činnostech podniku.

Další online způsob komunikace spočívá v zařazení podniku do systému elektronické databáze firem, konkrétně na server Evropská databanka. Tato databáze umožňuje vyhledání konkrétní firmy v dané oblasti a poté si může zákazník dohledat potřebné informace na webových stránkách podniku. [27]

V současné době je však největší důraz na komunikaci kladen především prostřednictvím osobních kontaktů, emailové a telefonické komunikace. Tento způsob považuje firma za nejméně finančně i organizačně náročný. Dále jsou využívány ke kontaktu s podnikem zejména osobní doporučení stávajících zákazníků, kteří tak mohou na základě vlastní zkušenosti s touto firmou poradit možnost právě jejího využití, namísto jiných konkurenčních firem.

Podnik dále využívá pro svou propagaci možnost zviditelnění se pomocí reklamních ploch v rámci sponzorství Rally sport Kovář. Plynová zařízení s.r.o. je také sponzorem fotbalového klubu Jiskra Tanvald.

Oblast sociálních médií není v současné době podnikem k propagaci využívána.

44

4 Komparativní analýza konkurentů

Pro to, aby firma uspěla v nabité konkurenci trhu, je zapotřebí její diferencovanost. Jednou z variant takovéhoto odlišení se od konkurence je poskytnutí zákazníkovi právě možnost komunikace a vyhledávání potřebných informací na sociálních sítích. Podnik plynová zařízení s.r.o. uvádí v každé své oblasti podnikání několik přímých i nepřímých konkurentů. Tato část práce se věnuje právě analýze využití sociálních médií u níže zmíněných konkurenčních podniků.

Z důvodu ochrany osobních údajů jsou konkurenční podniky v diplomové práci označovány čísly 1-13 a ze stejného důvodu nejsou uváděny zdroje u jednotlivých podniků. Konkurence podniku PZS byla nejprve rozdělena dle oblastí podnikání.

1) První skupinu tak tvoří podniky zabývající se plynovými zařízeními. Zde podnik PZS uvádí jako svou konkurenci čtyři firmy působící v Libereckém kraji.

Konkurenční podnik 1 ve svém portfoliu služeb nabízí zákazníkům topenářské, instalatérské a plynařské práce. Dále pak montáže podlahového topení.

Konkurenční podnik 2 se zabývá technologiemi pro sklářský průmysl. Stejně jako PZS poskytuje zákazníkům výstavbu a rekonstrukci plynových sklářských pecí, výrobu a opravu plynových hořáků.

Konkurenční podnik 3 nabízí instalatérské a topenářské práce, obklady dlažeb, sádrokartonové montáže a výkopové práce.

 Konkurenční podnik 4, se zabývá především servisem a poskytováním náhradních dílů pro průmyslové a laboratorní pece.

2) Druhá skupina konkurence spadá do oblasti stavební činnosti. Toto odvětví představuje největší konkurenční hrozbu pro podnik PZS, což vyplývá z důvodu uvádění převážně přímé konkurence a dále z počtu konkurenčních podniků v okolí působnosti PZS. Stavební činnost zahrnuje celkem šest konkurenčních podniků. V této oblasti podnik uvádí jako své konkurenty pouze větší nebo velké firmy, zabývající se výhradně stavební činností.

Konkurenční podnik 5 se zabývá výhradně zajištěním projektové činnosti ve výstavbě domů, až po finální předání domu na klíč. Vzhledem k faktu, že svoji

45

veškerou činnost zaměřuje právě na stavební oblast, představuje pro PZS velkou konkurenční hrozbu.

Konkurenční podnik 6 je dlouhodobě uznávanou stavební firmou v oblasti bytové výstavby v Libereckém kraji a také v Praze. V obou těchto lokalitách a v téže oblasti působí také Plynová zařízení s.r.o. Činnosti tohoto konkurenčního podniku jsou totožné s činnostmi podniku PZS. Nicméně tato konkurence se zabývá opět výhradně stavební činností a veškeré pracovní úsilí směřuje výhradně na tuto oblast.

 Konkurenční podnik 7 je řazen mezi největší stavební společnosti. Realizuje především stavby většího rázu. Mezi jeho realizované stavby lze zařadit například nový sportovní a rekreační areál v Turnově.

Konkurenční podnik 8 se zaměřuje výhradně na opravy střech.

Konkurenční podnik 9 se zaměřuje především na poskytování stavebních a montážních prací a dodávek na klíč. Realizuje pouze zakázky pro soukromé subjekty.

Konkurenční podnik 10 lze vnímat jakožto jediného nepřímého konkurenta. Svou činnost zaměřuje na stavební činnost v oblasti dopravy, tedy rekonstrukce mostů, dále pak na oblast komunikací a parkovacích ploch.

3) Poslední oblastí podnikání podniku Plynová zařízení s.r.o. je dopravní činnost. I zde firma uvádí jako své největší konkurenty tři podniky, které se zabývají výhradně dopravní činností a mají v tomto oboru dlouholeté zkušenosti.

Konkurenční podnik 11 se zabývá kamionovou dopravou, stejně jako PZS. Navíc je však schopen svým klientům zajistit i veškeré ostatní způsoby dopravy a přepravy zboží. Ve výčtu jeho služeb lze tak najít námořní, leteckou, autobusovou i železniční dopravu. Dále je možné využít strojů zajišťující zemní práce.

Konkurenční podnik 12 provozuje mezinárodní a vnitrostátní silniční přepravu zásilek. Je právem řazen k vedoucím přepravcům a poskytovatelům logistiky v Evropě. Sídlo tohoto podniku se nachází v Rakousku, nicméně pobočky má i po celé České republice. PZS vnímá jako svého konkurenta právě pobočku sídlící v Jablonci nad Nisou.

46

Konkurenční podnik 13 nabízí taktéž všechny druhy dopravy. Od pozemní, přes lodní, až po leteckou. V oblasti pozemní kamionové dopravy poskytuje služby vnitrostátní i mezinárodní.