• No results found

Cílem této kampaně by mělo být získání fanoušků pro naši stránku a následně z nich rekrutovat nové potenciální zákazníky. Kampaň II, nazvaná „Propagace stránky“ si kladla za účel Zvýšit návštěvnost stránky. Rozpočet na tuto kampaň byl stanoven na 7 000 Kč.

Díky této částce a dále specifikovaným konkrétnějším kritériím by se podniku mohlo podařit odhadovaného dosahu 33 000 uživatelů. Celkem byly pro tuto kampaň navrženy dva formáty reklamy, ve které by měly rotovat dva konkrétní bannery. První reklama je zaměřena na stavební činnost podniku, konkrétně upozorňuje na možnost postavení domu na klíč, tedy přesně dle představ zadavatele. Druhá reklama naopak poukazuje na činnosti z oblasti plynových zařízení, poskytovaných právě domácnostem.

66

Obr. 15: Návrh banneru pro stavební činnost Zdroj: vlastní zpracování

Obr. 16: Návrh banneru pro činnost plynová zařízení Zdroj: vlastní zpracování

67

Následující tabulka č. 11 dále zachycuje údaje navrhované pro tuto kampaň.

Tab. 11: Návrh kampaně II

Název kampaně Propagace Facebookové stránky

Účel Zvýšení návštěvnosti počítačích, vybrané příspěvky v mobilních zařízeních, Pravý sloupec na stolních počítačích nebo Rychlý odkaz

Titulek Dům od návrhu až po realizaci či potřebné

rozvody vody a topení.

Popis Veškeré činnosti firmy naleznete na našich

webových stránkách.

Zdroj: vlastní zpracování

Kampaň je tedy zaměřena na hlavní cílovou skupinu podniku PZS, kterou jsou v oblasti stavebnictví i plynových zařízení tuzemské fyzické osoby. Cílení kampaně bylo specifikováno tak, aby bylo možné kampaní zasáhnout co největší počet potenciálních zákazníků podniku. Okruh uživatelů, kterým se kampaň mohla zobrazovat, byl zúžen pouze na Liberecký kraj. Důvodem tohoto cílení byla snaha zasáhnout tak co nejvíce fyzických osob, pohybujících se v blízkosti sídla podniku PZS. Kampaň byla navrhována zejména pro vybrané činnosti podniku, tedy především stavby rodinných domů na klíč, rekonstrukce domů a bytů, zateplování a dále pak dodávka a montáž plynových rozvodů, rozvody vody, kanalizace a topení, instalace a servis tepelných čerpadel. V této oblasti je cílovou skupinou podniku zejména skupina obyvatel v produktivním věku a dále pak menší část zákazníků tvoří senioři. Tento segment chce podnik kampaní zachovat, pouze rozšířit jeho počet. Proto byl v navrhované kampani okruh uživatelů dále zúžen na věkové rozmezí 18 – 65 let a v neposlední řadě cílen pouze na muže, protože lze

68

předpokládat, že tato vyhraněná skupina bude moci poptávat služby podniku PZS.

Poslední podmínkou pro finální určení cílové skupiny na Facebooku bylo cílení dle zájmů uživatelů této sítě. Důraz byl kladen na základní slova z oblasti stavebnictví a plynových zařízení podniku PZS, samozřejmě pouze na ta, která jsou podnikem poskytována fyzickým osobám. Konkrétně se tedy jednalo o pojmy: Stavebnictví, Dům, Plyn, Topení, ventilace a klimatizace. Na základě těchto tří okruhů specifikace cílové skupiny, tedy oblast působení, věk a pohlaví, zájmy byl programem Power Editor vygenerován potenciální počet uživatelů, které lze kampaní zasáhnout. Potenciální dosah byl tak stanoven na 33 000 uživatelů, přičemž odhadovaný denní dosah by mohl činit 26 000 uživatelů. Dále byla programem vygenerována možnost oslovení až 4200 uživatelů v aplikaci Instagram, proto byla dále podniku navržena ke komunikaci s potenciálními zákazníky i tato aplikace, přičemž konkrétnější popis návrhu je popsán v kapitole 7 Návrh využívání aplikace Instagram. Dále bylo nutné kampaní potenciální zákazníky zaujmout, a to pokud možno, hned na první pohled. Z tohoto důvodu byly tedy diplomantkou navrženy výše uvedené bannery, které budou v rámci reklamy na Facebooku zveřejněny potenciálním zákazníkům.

První banner, zachycený na obrázku č. 15 byl zaměřen na stavební činnost podniku, konkrétně na stěžejní činnost podniku PZS, stavby rodinných domů na klíč.

Banner si kladl za cíl zaujmout především vytvořeným sloganem: „Dodáme nejen „klíč“

k Vašemu novému domu“. Tím chce podnik zaujmout především skutečností, že je schopen dodat nový dům, dle konkrétních představ zadavatele, tedy od projektové dokumentace, hrubou stavbu domu, dokončení interiérů, sanitární rozvody teplé vody a kanalizace až po zajištění připojení teplé vody nebo podlahového vytápění.

Na obrázku č. 16 je zachycen druhý návrh banneru, tentokráte zaměřený na plynovou činnost podniku PZS, poskytovanou taktéž tuzemským fyzickým osobám. Zde byl diplomantkou zvolen výstižný nápis: „Topení, plyn, kanalizace – vše pro Váš dům či byt.“

Snahou tohoto banneru bylo opět poukázat na hlavní činnost podniku v této oblasti, tedy Rozvody vody, kanalizace a topení, konkrétně především na služby v oblasti instalace rozvodů vody a kanalizace, radiátorů a topných těles, podlahového topení a dále rozvodů a přívodů plynu. Nápis byl vytvořen do obdobného tvaru, které lze vidět v logu podniku.

69

Obrázek č. 15 a 16 zahrnují logo podniku Plynová zařízení s.r.o. a dále jsou taktéž barevně koncipovány právě do odstínů vyskytujících se v logo podniku.

K oběma rotujícím bannerům byl dále vytvořen popisek charakterizující nabízené činnosti podniku. Titulek si opět kladl za cíl říci uživatelům a potenciálním zákazníkům, čemu je reklama podniku věnována a proč by právě služby podniku PZS měly využít. Titulek byl tedy charakterizován jednou větou, avšak zahrnoval v sobě dvě části. První část měla charakterizovat stavební činnost, druhá pak oblast plynových zařízení. Konkrétně zněl tedy titulek takto: Dům od návrhu až po realizaci či potřebné rozvody vody a topení.

V závěru kampaně byl ještě doplněn popis „Veškeré činnosti firmy naleznete na našich webových stránkách“, který odkazoval uživatele na konkrétní webové stránky podniku a snažil se je tak přilákat k podrobnějšímu prohlédnutí nabízených činností podniku.

70

7 Návrh využívání aplikace Instagram

Za další vhodný nástroj k zaujetí zákazníků lze považovat aplikaci Instagram, jejíž obliba v poslední době roste, což dokazují průzkumy a výsledky zachycené v tabulce č. 3. Pro snadnější sdílení fotodokumentace vytvořené při činnostech podniku PZS lze tedy tuto aplikaci využít k oslovení potenciálních zákazníků podniku Plynová zařízení s.r.o. Lze předpokládat, že okruhu uživatelů definovaném v Kampani II a zároveň těm, kteří projeví o stránku zájem se budou příspěvky z Instagramu zveřejňovat a dostanou tak možnost prohlížet si aktuálně poskytované služby a výsledky práce podniku PZS.

Jelikož podnik bude mít zavedený firemní profil na Facebooku, je dále doporučeno založení firemního profilu i v aplikaci Instagram. Pro snadnější zveřejňování fotografií byl vybrán účet založený v počítači, tak aby mohli fotografie zveřejňovat pověření zaměstnanci podniku. Po nainstalování aplikace bylo nejprve nutné přepnout profil na firemní. Dále aplikace vyžaduje spojení instagramového profilu s profilem podniku na Facebooku. Byla také vyplněna adresa společnosti, e-mail a telefonní kontakt, to vše pro snadnější komunikaci se zákazníkem, jelikož aplikace umožňuje přímé vytočení telefonního čísla či odkáže na mapku s místem působení podniku.

Prostřednictvím aplikace Instagram je důležité zákazníka především zaujmout. Z tohoto důvodu bylo podniku navrženo sdílet s potenciálním zákazníkem originální fotky, přímo z místa výkonu práce zaměstnanců podniku, zkrátka se s nimi podělit o momenty z reality, kvůli které lidé na Instagram chodí. Dále je pro snadnější a přehlednější komunikaci s uživateli Instagramu vhodné ke sdíleným obrázkům přiřadit Hashtagy. Tyto štítky totiž mohou podniku umožnit popsat obrázek klíčovými slovy, a v případě, že budou u některé fotografie štítek opakovat, lze tím uživatele a potenciální zákazníky odkazovat na další příspěvky. Zároveň je, i na základě průzkumů, doporučeno nepoužívat více jak osm hashtagů pod obrázkem. Pro Instagram a komunikaci skrze něj platí obdobná pravidla jako pro Facebook. Podnik PZS si nemůže dovolit absenci interakce na příspěvky či komentáře. Proto by bylo vhodným řešením pověřit kompetentní osobu, která bude podniku spravovat Facebookový profil, také ke správě firemního profilu na Instagramu.

Dále je doporučeno propojit reklamu na Facebooku s Instagram Ads. Inzerci na Instagramu lze taktéž vytvořit v programu Power Editor – konkrétně v záložce Správce

71

reklam. Rozpočet na tento druh kampaně byl stanoven na 3 000 Kč.

Následující tabulka č. 12 popisuje návrh na Instagram Ads.

Tab. 12: Návrh pro Instagram Ads

Název kampaně Propagace podniku PZS

Účel Zájem o příspěvek

Typ nákupu Aukce

Lokalita Liberecký kraj

Věk 18-65

Pohlaví Muži

Zájmy Stavebnictví, Dům, Topení, ventilace

a klimatizace, Plyn

Umístění Kanál Instagramu

Zdroj: vlastní zpracování

Pro komunikaci se zákazníky pomocí aplikace Instagram byla navržena kampaň, zaměřující se na možnost zvýšení zájmu uživatelů o sdílený příspěvek. Okruh uživatelů, lokalita a podmíněné zájmy zůstali stejné jako při návrhu kampaně pro Fcebookové stránky s názvem Propagace Facebookové stránky.

72

8 Ekonomické zhodnocení navržených opatření

Pokud se má podnik rozhodnout pro realizaci výše uvedených opatření, je zajisté zapotřebí stanovit poměr předpokládaných nákladů a očekávaných výnosů na jednotlivé činnosti.

Následující tabulka zachycuje předpokládané náklady podniku PZS na realizaci navržených opatření.

Tab. 13: Předpokládané náklady na navrhovaná řešení

Fáze Činnosti Předpokládané

komunikace a představení prezentace uživatelům. 21 000 Kč Nákup a realizace reklamní kampaně v prostředí

Oslovení současných odběratelů, informování o používání sociální sítě a získání jejich přízně pro

Zisk nových zákazníků. Podněcování uživatelů ke komunikaci, získávání zpětné vazby. Realizace pravidelných aktuálních příspěvků.

10 000 Kč/ měsíc

Zdroj: vlastní zpracování

Z tabulky vyplývá, že nejvyšší očekávané náklady firma vynaloží v přípravné fázi, a to celkem 56 000 Kč. Důvodem je nutnost finančně, ale i časově nákladné přípravy prvotního zázemí pro samotnou prezentaci v síti Facebook. Samotné webové stránky již kompetentní osoby, která podniku PZS spravuje veškeré IT záležitosti. Dále je v přípravné

73

fázi třeba zajistit založení profilů na sociálních sítích Twitter, LinkedIn a v síti Facebook.

I zde je podniku doporučeno obrátit se na profesionální agentury. V případě založení profilů na sítích Twitter a LinkedIn musí podnik počítat s náklady 8 000 Kč na jeden profil, tedy 16 000Kč na založení těchto dvou profilů. V případě založení a správy profilu v síti Facebook je doporučena reklamní agentura Globalvision, jejíž základní balíček činící 5 000 Kč zahrnuje následující služby:

 Počáteční založení Facebook stránky

 Naplnění stránky informacemi o podniku

 Vložení dvou příspěvků týdně do novinek

 Pět hodin další správy profilu týdně – komunikace s uživateli, odpovídání na dotazy zákazníků a potenciálních zákazníků (vše po komunikaci se zadavatelem)

 Přidělení osobního správce profilu

 Prvotní oslovení deseti tisíce potenciálních zákazníků přímou zprávou [29]

Poslední částka 15 000 Kč je v přípravné fázi komunikace se zákazníkem pomocí sociálních sítí vyčleněna na nákup a realizaci reklamní kampaně na Facebooku.

Během fáze rozšiřujícího povědomí o prezentaci podniku v síti Facebook budou vynaloženy předpokládané náklady, činící 15 000Kč, zejména do komunikace s uživateli.

Část tohoto vyčleněného rozpočtu bude realizována na oslovení stávajících zákazníků a informování o prezentaci v síti Facebook. Náklady v této fázi prezentace zahrnují zejména časovou náročnost a práci zaměstnanců podniku, kteří se budou buď osobně setkávat s odběrateli a informovat je o této nové skutečnosti, nebo nabádat své zákazníky k šíření povědomí o prezentaci podniku v síti Facebook emailovou kampaní. Oba způsoby jsou však i finančně nákladné, jednak se musí zaměstnanec k osobní schůzce nějak dopravit, podnik tak realizuje náklad v podobě zaplacení pohonných hmot do služebních aut a v druhém případě emailového oslovování je zaměstnanec finančně ohodnocen svým zaměstnavatelem, jako kdyby vykonával svoji běžnou práci.

Fáze dlouhodobě úspěšné komunikace není nijak ohraničena horním časovým horizontem.

Komunikace v této fázi by měla postupně přejít do formy dialogu a přinášet v budoucnu oběma stranám prospěch po co nejdelší dobu. Hlavním cílem této fáze by měla být zejména úspěšná komunikace se zákazníky. Náklady na tuto komunikaci by měly činit

74

zhruba 10 000 Kč za každý měsíc a zahrnují v sobě správu profilu v podobě pravidelných příspěvků a získávání nových zákazníků.

Celkové předpokládané náklady na prezentaci v prostředí sociálních sítí tak byly vyčísleny na částku 301 000Kč, přičemž tato suma je vypočítána jakožto roční náklad podniku spojený s touto formou komunikace se zákazníkem. Zároveň byly odhadnuty očekávané roční výnosy v hodnotě 800 000Kč. Tato částka byla určena na základě běžné roční zakázky podniku v oblasti stavebnictví a bylo předpokládáno, že komunikace prostřednictvím sítě Facebook dokáže v první fázi vygenerovat alespoň deset nových zakázek podniku.

Pro zobrazení finanční analýzy a ekonomického zhodnocení navržených opatření byly diplomantkou k výpočtu zvoleny metody poměrové rentability, konkrétně ukazatele ROI, ROAS a ROS.

ROI, neboli návratnost investic ukazuje podniku, kolika procenty se investice do reklamy zhodnotila. V našem konkrétním případě se jedná o číslo 166%, což znamená, že podniku se vrátilo o 66% víc, než do reklamy investoval. Z tohoto hlediska, lze tedy usoudit, že daná investice se podniku vyplatí. Nicméně v průběhu kampaně může docházet ke změnám tohoto ukazatele, zejména v důsledku okolních vlivů, jako je například vstup konkurenčních podniků. V takovémto případě je pak na zváženou, zda v komunikaci prostřednictvím sítě Facebook i nadále pokračovat.

ROAS, cílová návratnost investic do reklamy, je ukazatelem, který podniku udává, kolik čistého zisku podniku vydělala jedna vložená koruna. V případě podniku PZS se tato hodnota rovná částce 12,81 Kč. To tedy znamená, že podnik by investicí jedné koruny do reklamy vydělal téměř 13 Kč.

Rentabilita tržeb (ROS) je dalším poměrovým ukazatelem, který poslouží podniku k vyjádření poměru mezi čistým ziskem společnosti a jejími tržbami. Indikuje tak, kolik přináší jedna koruna tržeb čistého zisku. U tohoto ukazatele se dostáváme u vybraného podniku k hodnotě 14%. Požadovaná hodnota tohoto ukazatele by se měla rovnat 10%, což v tomto případě bylo splněno.

75

Následující tabulka podrobně shrnuje vybrané tři ukazatele a porovnává je s jejich doporučovanými hodnotami.

Tab. 14: Hodnoty poměrových ukazatelů

Ukazatel Vypočítaná hodnota Doporučená minimální hodnota

ROI

(rentabilita investic) 166% 100%

ROS

(rentabilita tržeb) 14% 10%

ROAS

(cílová návratnost investic do reklamy)

13 Kč > 0 Kč

Zdroj: vlastní zpracování

Celkově lze, na základě výsledků poměrových ukazatelů konstatovat, že v současné situaci se podniku PZS vyplatí investovat do komunikace se zákazníky prostřednictvím sociálních sítí, jelikož zejména ukazatel návratnosti investic by, dle předpokladů podniku, neměl vycházet po prvním roce působení v prostředí této sítě Facebook negativně.

76

Závěr

V současné době musí podniky pro udržení konkurenceschopnosti neustále komunikovat se zákazníkem a poskytovat své služby dříve, než konkurence. Provedený výzkum však dokazuje chápání využitelnosti sociálních médií jakožto kvalitního způsobu získávání zpětné vazby od zákazníků a taktéž nutnost využití social marketingu pro získání konkurenční výhody.

Diplomová práce se zabývala analýzou sociálních médií, jako způsobem získání nových zákazníků ve vybraném podniku. Současný způsob komunikace se zákazníky podniku PZS není, v široké konkurenci, dostačující. Hlavním cílem práce, tak bylo definovat způsoby komunikace prostřednictvím sociálních sítí u konkurenčních podniků a na základě této analýzy doporučit vytvoření konkrétních sociálních médií pro propagaci a získání nových zákazníků v podniku PZS.

V práci byla nejprve provedena analýza stávajícího způsobu komunikace podniku PZS se zákazníky, poté byly analyzovány vybrané konkurenční podniky a na základě výsledků v oblasti jejich způsobů komunikace pomocí sociálních médií byly pro vybraný podnik stanoveny konkrétní návrhy pro zlepšení této činnosti.

Konkrétně tak v závěru práce byla uvedena dvě řešení pro zlepšení této situace. V prvé řadě se jednalo o nutnost vytvoření nových, přehlednějších a do dnešní doby lépe designově zapadajících stránek. Zároveň bylo navrhováno připravit tento web pro online prostředí, konkrétně vytvořit zde odkazy na konkrétní sociální média. Vzhledem k využitelnosti, oblíbenosti mezi uživateli a zejména pak z důvodu úspěšného používání konkurencí, bylo pro komunikaci skrze tato média zvoleno za nejvhodnější řešení zavedení sítě Facebook. V rámci této komunikace byly navrženy dvě konkrétní kampaně. Na základě rešerší a výzkumů využitelnosti ostatních sociálních sítí v oblasti B2C bylo dále doporučeno alespoň založení profilů v sítích Twitter a LinkedIn, pro možnost pozdější případné komunikace se zákazníkem skrze tato média.

V současnosti je marketingová komunikace prostřednictvím tohoto média téměř na konci přípravné fáze a podnik čeká na úpravu webových stránek, umožňující propojení s komunikací na sociální síť.

77

Seznam použitých zdrojů

[1] JANOUCH, Viktor. Internetový marketing: prosaďte se na webu a sociálních sítích.

Brno: Computer Press, 2010. ISBN 978-80-251-2795-7.

[2] Zvláštnosti B2B marketingové komunikace a hlavní rozdíly vůči B2C.

In: B2B monitor [online]. [cit. 2016-02-17]. Dostupné z: http://www.b2bmonitor.cz/b2b-marketing/b2b-marketingova-komunikace/

[3] PŘIKRYLOVÁ, Jana a Hana JAHODOVÁ. Moderní marketingová komunikace.

Praha: Grada, 2010. ISBN 9788024736228.

[4] Web semináře - webináře. In: Web semináře-webináře [online]. [cit. 2016-02-17].

Dostupné z: http://web-seminar-webinar.blogspot.cz/

[5] Web 2.0: Harnessing Collective Intelligence. In: Sukshan Sakdsrinarang [online].

[cit. 2016-02-18]. Dostupné z: https://sukshan.wordpress.com/2013/03/13/web-2-0-harnessing-collective-intelligence/

[6] SEDLÁČEK, Jiří. E-komerce, internetový a mobil marketing od A do Z.

Praha: BEN - technická literatura, 2006. ISBN 80-7300-195-0.

[7] ŠINDELÁŘ, Jan. Blog: vytváříme a vedeme internetový deník. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0927-5.

[8] PAVLÍČEK, Antonín. Nová média a sociální sítě. Praha: Oeconomica, 2010.

ISBN 978-80-245-1742-1.

[9] KOPECKÝ, Kamil. Moderní trendy v e-komunikaci. Olomouc: Hanex, 2007.

ISBN 978-80-85783-78-0.

[10] Sociální médium není jen Facebook. In: MMPortal.cz [online]. [cit. 2016-02-29].

Dostupné z: http://www.mmportal.cz/socialni-medium-neni-jen-facebook.html

[11] SAFKO, Lon and David K. BRAKE. The social media bible: tactics, tools and strategies for business success. New Jersey: JOHN WILEY, 2009.

ISBN 978-0-470-41155-1.

[12] Business Networking. In: Management Mania [online]. [cit. 2016-03-04].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/business-networking

[13] ČERNÝ, M. Záložkovací služby přežily svou smrt, mají co nabídnout v době Facebooku? [online]. Publikováno 1. 2. 2013 [cit. 2016-03-04]. Dostupné z:

http://www.lupa.cz/clanky/zalozkovaci-sluzby-prezily-svou-smrt-maji-co-nabidnout-v-dobe-facebooku/

78

[14] BEDNÁŘ, Vojtěch. Marketing na sociálních sítích: prosaďte se na Facebooku a Twitteru. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3320-0.

[15] PILNÝ, Ivan a Tereza KUČEROVÁ. Manéž informačního věku: kdo uvízl v síti internetu. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0169-5.

[16] PLŠEK, Vítězslav. Internetový marketing v sociálních médiích. Brno, 2012. 46 s.

Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Podnikatelská fakulta. Vedoucí práce Ing. Vít Chlebovský, Ph.D.

[17] KULHÁNKOVÁ, Hana a Jakub ČAMEK. Fenomén facebook. Kladno: BigOak, 2010. ISBN 978-80-904764-0-0.

[18] JERKOVIC, John. SEO Warrior. USA: O’Reilly Media, 2010.

ISBN: 978-0-596-15707-4.

[19] Affilate marketing. In: Optimal Marketing [online]. [cit. 2016-06-03].

Dostupné z: http://www.optimal-marketing.cz/slovnicek/affiliate-marketing

[20] Přehled sociálních sítí, médií a služeb včetně počtu uživatelů celosvětově i v Česku.

In: WordPress [online]. [cit. 2016-06-16].

Dostupné z: https://365tipu.wordpress.com/2015/01/17/tip-017-prehled-socialni-siti-medii-a-sluzeb-vcetne-poctu-uzivatelu-celosvetove/

[21] Facebook statistics directory. In: Socialbakers [online]. [cit. 2016-06-16].

Dostupné z: http://www.socialbakers.com/statistics/facebook/

[22] KOPECKÝ, Ladislav. Prezentace v marketingových komunikacích.

Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3123-0.

[23] Social media for B2C. In: Your business hub. [online]. [cit. 2016-06-16].

Dostupné z: http://businesshubs.org/blog/2015/05/14/social-media-for-b2c/

[24] PZS Plynová zařízení. [online]. [cit. 2016-06-26]. Dostupné z: http://www.pzs.cz/cz [25] Obchodní rejstřík. [online]. [cit. 2016-06-26].

Dostupné z: http://www.obchodnirejstrik.cz/

[26] Typy organizačních struktur a jejich členění. Businessinfo. [online]. [cit. 2016-07-10].

Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/typy-organizacnich-struktur-cleneni-2840.html#!&chapter=2

[27] Evropská databanka [online]. [cit. 2016-07-15]. Dostupné z: http://www.edb.cz/

[28] Social media marketing industry report. [online]. [cit. 2016-06-16].

Dostupné z: https://www.socialmediaexaminer.com/SocialMediaMarketingIndustryReport2015.pdf

79

[29] Reklamní a digitální agentura Globalvision. [online]. [cit. 2016-12-06].

Dostupné z: http://www.reklamni-agentura-globalvision.cz/marketing/marketing-na-internetu/vytvoreni-a-sprava-firemnich-facebook-profilu/

[30] Instagram: sociální síť pro sdílení fotografií. [online]. [cit. 2017-01-02].

Dostupné z: https://mobilenet.cz/clanky/instagram-socialni-sit-pro-sdileni-fotografii-android-a-ios-8976

80

Seznam příloh

Příloha A – Dotazník zasílaný respondentům Část (A): Obecné informace o Vašem podniku

1. Kde se nachází hlavní sídlo Vaší společnosti? (prosím zaškrtněte jednu odpověď a doplňte konkrétní město, případně stát)

 Liberecký kraj Město:_________________________________

 Ústecký kraj Město:_________________________________

 Karlovarský kraj Město:_________________________________

 Plzeňský kraj Město:_________________________________

 Královéhradecký kraj Město:_________________________________

 Pardubický kraj Město:_________________________________

 Středočeský kraj Město:_________________________________

 Středočeský kraj Město:_________________________________