• No results found

2.2 Pět odpoledních dílen

2.2.3 Let čmeláka

Tuto aktivitu jsem převzala z knihy „Dívej se, tvoř a povídej!“, a upravila jsem si ji podle svého. Mým cílem bylo vyzkoušet spojení hudby a vizuálních obrázků jako prostředek k prohloubení prožívání. (Slavíková V., Slavík J., Eliášová S., 2007, str. 120-124)

2.2.3.1 Metodický list

Název: Let čmeláka

Cíl: - Na papír vel. A3 vytvořit květiny a čmeláka, při poslechu symfonie vytvořit leteckou trasu čmeláka

Motivace: - Volné povídání o čmelákovi a květinách - Pohybová aktivita, simulace letu čmeláka

- Možnost kreslit trasu čmeláka podle tempa melodie Příprava: - V herně jsou připravené polštářky na sezení

- Otázky, na které budou děti odpovídat - Odborná literatura o hmyzu

- Polštářky, budou sloužit i jako květiny, na které budou čmelá-ci-děti létat

Postup: - Zahájení činnosti v herně, představení dnešní dílny - Společná diskuze o čmelákovi a květinách

- Četba z odborné literatury o čmelákovi viz příloha č. 5

46

- Spojení hudby a vizuálních obrázků

- Společná výstava, představení svého výtvoru Pomůcky: Vybavení výtvarné třídy v MŠ viz str. 26

Reflexe: - Společná výstava

- Jak se ti při hudbě kreslilo?

- Co se ti přitom líbilo/nelíbilo?

- Zhodnocení celého dne vyučujícím

Poznámky: Spojením hudby a vizuálních obrázku se ukázalo, že děti jsou při této činnosti mnohem uvolněnější.

2.2.3.2 Popis realizace

Posadili jsme se společně do kruhu na koberec, abychom na sebe všichni viděli. Nejdříve jsem dětem vysvětlila, co by mohly dnes tvořit a jak.

Začala jsem pokládat předem připravené otázky a děti se začaly hlásit a odpovídat. Každý povídal, co ho napadlo, a protože mi přišlo, že v tomto směru se děti dohadují, poprosila jsem je o klid a začala jim číst odbornosti o čmelácích od Vladimíra Ptáčka a Vladimíra Veselého viz příloha č. 5.

Vyzvala jsem děti, aby mi ukázaly, jak to vypadá, když čmelák létá a sbírá pyl. Děti se začaly volně pohybovat po herně a upaženýma rukama předváděly let. Pohyb doprovázely i zvukem-bzučením. Jako květiny sloužily barevné polštáře, které jsem rozprostřela po herně.

I čmelák si musí odpočinout, proto jsem vyzvala děti, aby se položily na koberec nebo na polštářky a zavřely oči. Pustila jsem symfonii Let čmeláka od N. R. Korsakova.

Tichým hlasem jsem děti poprosila, aby oči nechaly stále zavřené, že jim skladbu pustím ještě jednou. Předpaženou rukou mohou naznačit trasu jeho letu.

Po poslechu jsem pobídla děti k otevření očí, ale stále jsem je nechala ležet na koberci.

Procházela jsem mezi nimi a zeptala se jich, jestli si chtějí květiny a čmeláka vytvořit a pokud ano, aby si odnesly polštářky na lavičku a šly do třídy. Děti se nadšeně začaly zvedat, jen Ema, Lukáš

47

a Vítek namítali, že se jim nechce, ale když viděli, že ostatní se přesouvají do třídy, řekli, že to také půjdou vyzkoušet.

Určitě jste si všimli, že dnes máte připravenou jen jednu velikost papíru, to abyste měli dostatek místa jak pro květiny, tak pro čmeláka a jeho leteckou trasu, kterou namalujeme společně za poslechu symfonie.

Alena – barevné a krepové papíry, pevné lepidlo, nůžky, tři voskové pastelky, tenká černá fixa, barevná třpytivá lepidla

Nejdříve vytvořila květiny z nastříhaných barevných papírů. Chvíli si obrázek prohlížela a pak začala muchlat krepový papír na barevné hrudky, které lepidlem připevnila k papíru. Všechny květiny ozdobila třpytivými lepidly. Leteckou trasu začala tvořit až po nějaké době.

Daniel – nůžky, pevné lepidlo, krepové papíry, barevná třpytivá lepidla, bílá, žlutá, černá vosková pastelka, obyčejná tužka

První květy skládal z rozstřižených kousků krepového papíru, po sestavení čtvrté květiny se otočil k pracím ostatních spolužáků a zjistil, že má nejméně květin. Muchláním krepového papíru tvořil další květiny. Trasa čmeláka je přerušovaná, protože byl při poslechu neklidný.

David – vodové barvy, štětec, kalíšek na vodu, obyčejná tužka, základní sada voskových pastelek

Práce na velikém papíře Davida bavila. Namaloval veliké květiny, které začal barevně vybarvovat, ale postupně různorodá barevná kvítka přešla do jednobarevných. Letecká trasa čmeláka je jednoduchá.

Ema – obyčejná tužka, černá a oranžová vosková pastelka, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, červené a modré třpytivé lepidlo

S chutí se pustila do malby mnoha květin. Přecenila ale svou vytrvalost a vybarvila jen ty veliké. Malé se jí vodovými barvami vybarvovat nechtěly. V poměru ke květinám je čmelák menší. Jako jediná použila na čmeláka oranžovou barvu.

Karel – nůžky, pevné lepidlo, krepové papíry, voskové pastelky tří barev, barevná třpytivá lepidla, modrý papír

Vytvořil čtyři druhy květin, které ozdobil třpytivými lepidly. „Když se květiny třpytí, lépe si jich čmelák všimne“, oznámil mi. Při začátku symfonie nejprve koukal a přemýšlel, poté vzal do ruky černou voskovou pastelku a poletoval z květu na květ.

Kristýna – obyčejná tužka, žlutá a černá pastelka, temperové barvy, štětec, kelímek na vodu Nejdříve namalovala čmeláka a kolem něj spousty květin, nejvíce ze všech. První květy ji bavily, ale to jí dlouho nevydrželo a začala rušit kamarády u stolu. Upozornila jsem ji, aby ostatní nechala pracovat. Vybarvování ji už nebavilo, proto vybarvila zbytek květin jednou barvou.

48

Lukáš – obyčejná tužka, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, barevná třpytivá lepidla, voskové pastelky, červená tenká fixa

Obrysy květin si předkreslil tužkou. Jedno kolečko jako střed květiny a kolem něj druhé jako květy. Stejným způsobem je i vybarvil. Čmelák má veliké tělo a malá křídla. Protože zahlédl u Aleny třpytivá lepidla, půjčil si je a dozdobil jimi barevné květenství.

Mariana – krepové a barevné papíry, pevné lepidlo, nůžky, třpytivá lepidla, voskové pastelky Nastříhala krepový papír na větší kousky, různými způsoby papír muchlala a skládala.

Na střed květin si nastříhala a zmuchlala menší kousky papíru a ozdobila je kapkou třpytivých lepidel. Na okvětní lístky zvolila i zelenou barvu. Čmelákova trasa byla klikatá, podle melodie.

Natálie – žlutá, černá a bílá vosková pastelka, barevné papíry, pevné lepidlo, nůžky, třpytivá lepidla různých barev, tenkou červenou fixu

Začala tvořit jako první. Nadšeně stříhala, skládala a lepila barevné okvětní lístky. Největší pozornost věnovala skládání květiny z krepového papíru. Práci jemně ozdobila barevnými třpytivými lepidly. Po celou dobu symfonie znázorňovala let čmeláka.

Vítek – obyčejná tužka, barevné fixy, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, barevná třpytivá lepidla

Předkreslil si veliké květy, které bez zájmu vybarvil vodovými barvami. Větší pozornost věnoval zdobení třpytivými lepidly. Kreslení trasy při symfonii ho bavilo více než příprava květin.

Vladimír – obyčejná tužka, barevné křídy, voskové pastelky, tenká černá fixa

Jako jediný použil na vybarvení květin barevné křídy, které prstem po papíře rozetřel. Větší pozornost věnoval čmelákovi. Proužky několikrát gumoval, nakonec čmeláka vybarvil voskovými pastelkami. Na trasu si vzal tenkou černou fixu a poletoval z květu na květ i několikrát.

Vojtěch – obyčejná tužka, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, pastelky

Namaloval malé květy, při jejich vybarvování vodovými barvami byl velice pečlivý. Snažil se moc nepřetahovat, ale ne vždycky se mu to povedlo. Čmeláka vybarvil podle sebe barvami, které se mu líbí. Trasu namaloval jednoduše.

2.2.3.3 Reflexe dětí

Alena – nastříhala jsem si barevné papíry na trojúhelníky a nalepila je na papír. Pak jsem se rozhodla použít i krepový papír. Trošku jsem květy ozdobila třpytícími se lepidly. Čmelák je černo-žlutý a má bílá křídla, to jsem malovala voskovkou. Trasu čmeláka, jsem malovala černou fixou, aby byla vidět. Kytky jsou krásně barevné, práce se mi určitě povedla.

Daniel – vzal jsem si barevné krepové papíry, protože květiny mají být barevné. Třpytivá lepidla jim dají lesk a pěkně se blýskají. Spokojený jsem hlavně s tím, že jsem použil třpytivá

49

lepidla, ty se tam hodí, květiny se třpytí a lákají čmeláka. Čmelák má přerušovanou trasu letu, protože jsem to tak chtěl. Obrázek je hodně barevný, ale nejvíce se mi líbí, jak jsem namaloval čmeláka, je takový tlusťoučký.

David – namaloval jsem veliké květy a vybarvil jsem je vodovými barvami, protože s temperami nerad pracuji. Použil jsem více barev, aby byl obrázek barevný. Čmelák se mi povedl a krásně létá z květu na květ. Barvu trasy jsem zvolil červenou, protože se mi červená líbí. Tahle práce mě moc bavila.

Ema – na veliký papír jsem namalovala hodně malých a pár velkých květů, které jsem vybarvila vodovými barvami. Dala jsem tam hodně vody, a tak se mi barvy do sebe rozpily.

Čmeláka jsem namalovala černo-oranžového, protože jsem už takového viděla, pak jsem stejnou voskovkou namalovala jeho let. Obrázek se mi nelíbí, ostatní je mají mnohem krásnější.

Karel – na květiny jsem si vzal krepové a barevné papíry, protože mám rád barevné květiny.

Některé květy jsem nastříhal, a když do nich foukne vítr, tak vypadají jako opravdové. Let čmeláka jsem kreslil černou barvou, kterou jsem používal na nohy a proužky čmeláka. Tahle práce se mi líbila, protože jsem mohl zmuchlat papír a lepidlem ho připevnit. Rád stříhám a muchlám papíry a tak jsem si tuhle práci užil.

Kristýna – květin pro čmeláka jsem namalovala tolik, že mi dlouho trvalo, než jsem je temperami vybarvila. Čmeláka jsem vybarvila pastelkami. Aby toho moc nenalétal, byl na každé květině jen jednou. Tento obrázek se mi moc nepovedl, příště bych si květin namalovala míň.

Lukáš – pro čmeláka jsem namaloval veliké kulaté květy, a to nejdříve obyčejnou tužkou a pak jsem je vybarvil vodovými barvami. Květy jsou různobarevné, aby měl čmelák lepší výběr.

Aby byly květiny hezčí, natřel jsem je barevnými třpytivými lepidly. Na čmeláka jsem si vzal černou a žlutou barvu, aby vypadal jako Vilík. Na jeho leteckou cestu jsem si vzal červenou fixu, aby ta cesta na obrázku byla vidět. Tato práce se mi moc líbila, hlavně ta skladba, podle které jsme trasu tvořily.

Mariana – tato práce mě hodně zaujala. Byla taková pestrá a barevná. Vzala jsem si krepový papír, protože je hodně barevný a dají se z něj vytvářet různé tvary. Pak jsem si ještě vzala barevný papír. Třpytivá lepidla jsem si vzala, protože se hodně třpytí a mohu s nimi dělat různé malé tečky a obrázek to hezky ozdobilo. Čmelákovu cestu jsem nakreslila modrou barvu, protože je to moje oblíbená barva.

Natálie – pro čmeláka jsem vytvořila hodně kytek. Každá je jiná barevně, i tvarem. Vystřihala jsem okvětní lístky z barevného papíru a lepila je vedle sebe. Jednu kytku jsem lepila z kousků barevných krepových papírů. Čmelák je malý a tlusťoučký, tak jsem ho viděla v televizi. Můj čmelák létal splašeně podle hudby, co nám paní učitelka pouštěla. Proto je kolem kytek tolik leteckých tras. Tahle práce mě hodně bavila, slepování kytiček byla zábava.

50

Vítek – květiny jsem namaloval obyčejnou tužkou a pak jsem je vybarvil vodovými barvami a temperami. Barvy jsem vybíral podle toho, jakou barvu mají jarní květiny. Ozdobil jsem je třpytivými lepidly, aby byly květiny více vidět a čmelákovi se líbily. Čmeláka jsem namaloval fixami, aby byl mezi květinami pořádně vidět. Na jeho let jsem si vzal oranžovou fixu, protože se mi ta barva líbí. Obrázek je hezký, nejhezčí je, jak se třpytí.

Vladimír – myslím si, že se mi tento obrázek hodně povedl. Maloval jsem květiny nejdříve obyčejnou tužkou a pak jsem je vybarvil suchými křídami. Kytky jsou takové světlé, ale krásně barevné. Čmeláka jsem vybarvil černou a žlutou pastelkou a na jeho leteckou trasu jsem si vzal černou fixu, aby to bylo mezi květinami víc vidět. S obrázkem jsem hodně spokojený, moc se mi líbí.

Vojta – pro čmeláka jsem namaloval spousty malých kytiček. Namaloval jsem zvonečky a barevné kopretiny. Začal jsem malovat obyčejnou tužkou a pak je vybarvil temperami, temperami proto, že jsou takové tmavší než „vodovky“. Čmelák má červenou hlavu, protože je mu veliké teplo a tak mu zčervenala. Jeho leteckou trasu jsem nakreslil obyčejnou tužkou, protože je mezi barevnými květinami hezky vidět. Obrázek se mi povedl.

2.2.3.4 Závěr

Pozoruji jejich pracovní nasazení, nadšení i vzájemnou komunikaci a jsem šťastná, že se jim práce líbí. Kdo je s výtvorem hotový dřív, sleduje práci ostatních.

K dokončení dnešní práce chybí dokreslení trasy. Počkám, až si děti vyberou, s čím trasu namalují a pustím jim symfonii. S intenzitou a razancí se pustí do kreslení.

Po společném úklidu se i s výtvory přesuneme do herny ke dveřím, kde společnými silami připevníme výtvory pomocí kolíčků na dekorační síť.

Usadili jsme se kousek od sítě, abychom na ni lépe viděli. Mariana se hlásila jako první, že nám chce svůj výtvor představit. Když domluví, společně jí zatleskáme. Po ní následují i ostatní.

Poslouchám je, prohlížím si výtvory a mám pocit, že začíná být znatelný pokrok v jejich tvorbě.

Poděkuji jim za dnešní příjemně strávené odpoledne a rozpustím je do šatny se převléknout.

Obrázky z dílny Let čmeláka viz příloha č. 6

51

Related documents