• No results found

2.2 Pět odpoledních dílen

2.2.2 Trpaslík

Trpaslík, skřet, pidimužík… Pohádková postava, která se objevuje ve spoustě pohádek, ale jak vlastně vypadá? Každý si ho představuje jinak, a proto má dnešní dílna název Trpaslík.

2.2.2.1 Metodický list

Název: Trpaslík

Cíl: - Dát trpaslíkovi k jeho jménu konkrétní představu - Zapojit tvořivé myšlení

- Vytvořit trpaslíka svého, nebo z příběhu

Motivace: - Četba příběhu Mami, já chci trpaslíka!, viz příloha č. 3

- Společným povídáním, používáním fantazie a ukázkami vyvo-lat představu jakéhokoliv trpaslíka

- Hádání jmen trpaslíků

Příprava: - V herně jsou připravené polštářky na sezení - Otázky, na které budou děti odpovídat

- Ve třídě je připraveno vše na pracovní činnost

Otázky: - Kdo nebo co je trpaslík?

- Je mezi trpaslíkem a pidimužíkem nějaký rozdíl?

- Jak může být velký?

- Napadá vás, kde by mohl bydlet?

- Pamatujete si jména trpaslíků z příběhu?

- Jak si přestavujete Ospalíčka?

- Ukážete mi, jak takový Ospalíček může vypadat?

Postupně se ptát na většinu jmen z příběhu.

Postup: - Zahájení činnosti v herně

- Představování svého trpaslíka bez jména, jméno hádají ostatní

40 přečtu zajímavý příběh, o kterém si budeme následně povídat.

Po přečtení příběhu vyzvu děti, aby mi vyprávěly, o čem příběh byl. Také se zeptám, jestli pochopily, co chtěl autor tímto příběhem čtenářům říct.

Připravenými otázkami chci docílit, aby děti používaly svou fantazii a přemýšlely, jak může trpaslík podle jména vypadat. A hlavně, aby ta představa byla jejich a neztotožňovaly na přemýšlení, kterého trpaslíka si chtějí vytvořit. Ten kdo bude vědět, může si jít vybrat pomůcky a pustit se do práce.

Alenka – čtvrtka, obyčejná tužka, pevné lepidlo, vata, látka, nůžky, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, voda

Rozhodla se, že vytvoří svého trpaslíka - pana Dlouhého. Namalovala mu veliké kulaté břicho, a když si to uvědomila, začala rychle gumovat. Moc jí to nešlo, protože předtím na tužku tlačila,

41

a tak zatlačila ještě více a namalovala dlouhé tělo s dlouhýma nohama. Čepičku pečlivě vylepila kousky látky, hezky si s ní vyhrála, ale pak jí práce přestala bavit a odbyla tělo trpaslíka vybarvením jednou barvou.

Daniel – čtvrtka, obyčejná tužka, barevné fixy, pevné lepidlo, vata, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, voda

Po svém klidném uvážení předkreslil tělo tužkou, tak velké, že se mu na čtvrtku nevešla dlaň s prsty. Na hlavu mu nalepil chomáček vaty a vybarvil ho tmavší hnědou, prý má piškot i na hlavě.

Zbytek obrázku vybarvil pečlivě bez přetahování.

David – čtvrtka, obyčejná tužka, barevné pastelky

Snažil se, ale bylo zřejmé, že je z výtvarné činnosti nešťastný. Přesto namaloval usměvavého skřítka a při vybarvování si dal záležet.

Ema – obyčejný papír, obyčejná tužka, pastelky

Začala malovat pastelkami. Tělo namalovala jako kmen stromu, nohy jako kmeny a ruce jako větve. Jak si ale vyhrála s tělem, tak hlava jí nešla a několikrát musela gumovat. Její práce jevila známky originality.

Karel – čtvrtka, obyčejná tužka, barevné fixy

Nedokázal se rozhodnout, kterého skřítka chce ztvárnit, proto se rozhodl pro oba dva - Ospalíka a Mračouna.

Kristýna – čtvrtka, obyčejná tužka, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, tekuté lepidlo, vata Při této činnosti, byla zaujatá a pilně pracovala. Na její práci je to znát, zkombinovala dvě techniky, lepení a vodové barvy. Dokonce vystřídala několik velikostí štětců, aby byla práce co nejdokonalejší. Z mého pohledu nejpovedenější výtvor.

Lukáš – barevný papír, obyčejná tužka, razítka

Začal kreslit tužkou a vůbec se mu nedařilo. Když už to vypadalo, že to vzdá, zahodil papír do koše a vzal si nový. Na druhý pokus se mu podařilo namalovat trpaslíka, se kterým byl spokojený.

Mariana – čtvrtka, obyčejná tužka, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu, tekuté lepidlo, vata Seděla vedle Kristýny a některé prvky na trpaslíkovi obkreslila. Největší pozornost věnovala vybarvování trička a ani jednou nepřetáhla.

Natálie – čtvrtka, obyčejná tužka, barevné fixy, tekuté lepidlo, vata, vodové barvy, štětec, kelímek na vodu

Chtěla tvořit skřítka Bručouna. Do kresby se tak vcítila, že tomu odpovídala i její mimika obličeje. Pro větší důvěryhodnost vybarvila část oblečení černou fixou.

Vítek – čtvrtka a barevné fixy

Podle jeho zamračeného výrazu ve tváři jsem poznala, že tvorbu Mračouna prožívá.

42 Vladimír – čtvrtka, obyčejná tužka a barevné fixy

Nakreslil základní postavu trpaslíka, ale špatně si rozvrhl proporce, takže se mu již na formát nevešla chodidla. Chvíli přemýšlel co s tím, ale pak nad tím mávl rukou a pokračoval dál. Pomalu se pustil do vybarvování a musím uznat, že byl obrázek vybarven bez přetahování.

Vojtěch – obyčejný papír, obyčejná tužka, barevné pastelky

Nejprve namaloval hromadu piškotů. K nim namaloval skřítka Piškotu s jednou rukou tak dlouhou, aby si dosáhl kamkoliv pro piškoty. Zajímavý nápad. Škoda jen, že při vybarvování neměl tolik trpělivosti

2.2.2.3 Reflexe dětí

Alena – můj trpaslík je dlouhý. Dlouhého trpaslíka jsem ještě nikdy neviděla, ani v pohádce, tak proto jsem se rozhodla ho namalovat. Je celý červený, aby byl vidět a nikdo o něj nezakopl.

Čepičku má nalepenou z kousku chlupaté látky, aby mu v té výšce mezi mraky nebyla zima. Tento obrázek jsem mohla lépe vybarvit, ale jinak si myslím, že se mi povedl.

Daniel – vzal jsem si fixy, aby byl obrázek výrazný. Na vlasy jsem zvolil vatu, aby byly vlásky opravdové a nabarvil jsem je vodovými barvami nahnědo. Se svým výtvorem jsem spokojený, protože skřítek je opravdu podobný velkému piškotu.

David – odpoledne s trpaslíkem se mi moc líbilo. Rozhodl jsem se namalovat veselého skřítka, protože jsem taky veselý a rád se směji. Tričko jsem mu vybarvil zelenou pastelkou, protože se mi zelená líbí. Dále jsem mu namaloval kraťasy, aby mu nebylo teplo a na hlavu čapku, aby nedostal úpal. Obrázek se mi líbí, akorát jsem namaloval krátké tlusté ruce, ty jsem mohl namalovat lépe.

Ema – skřítek ze dřeva mě napadl, protože nám rodiče před spaním čtou knížku Příběhy skřítka Medovníčka a v jednom příběhu byl skřítek ze dřeva. Namalovala jsem ho, jak si ho představuji, ze dřeva a listů. Na hlavě má peříčka, protože je dostal od kamaráda datla na parádu.

Na obrázku se mi nepovedly ty vlasy, jinak zbytek skřítka je přesně podle mé představy.

Karel – skřítky jsem začal malovat fixami, protože tam byla i barva kůže, kterou jsem potřeboval. Vybarvil jsem s ní obličej, ruce i nohy. Spícího trpaslíka jsem si vybral, protože rád spím a odpočívám. Mračícího, protože se umím i mračit a můj skřítek také. Obrázek hodnotím jako moc dobrý, oba skřítci se mi povedl a jsou krásně barevní.

Kristýna – moc se mi líbil příběh o trpaslících. Mezi nimi byla i liliputka. Tu si představuji jako hodně malinkou. A proto jsem se rozhodla vytvořit jednu takovou liliputku a pojmenovala jsem jí Víla Amálka. Dala jsem si s ní velikou práci. Vzala jsem si čtvrtku a obyčejnou tužkou.

Namaloval jsem s ní celou liliputku a pak jsem jí začala pomalu vybarvovat vodovými barvami.

Místo vlásků jsem jí nalepila vatu a obarvila žlutou vodovou barvou. Nakreslila jsem jí zelenou čepičku s modrou bambulkou. Podobné bambulky jsem jí vytvořila i na konci rukávů. Práce na mojí

43

liliputce byla tou nejlepší, co jsem kdy tvořila a jsem moc ráda, že jsem Amálku mohla vytvořit.

Moje kamarádky mi vílu hodně chválily.

Lukáš – skřítka Razítko jsem si vybral, protože je hezký a já rád s razítky pracuji. Namaloval jsem ho obyčejnou tužkou a pak ho celého orazítkoval oblíbenými razítky. Ta mi půjčila paní učitelka. Obrázek je hezký a měl jsem ho rychle hotový.

Mariana – vybrala jsem si malého skřítka, protože skřítek má být malý a jméno Mrňous mi líbil. Malovala jsem ho obyčejnou tužkou, protože si vždycky obrázky předkresluji tužkou a pak jsem mu tričko vybarvila zelenou, aby se v lese mohl schovat v korunách stromů. Na konci rukávů má takovou kožešinu, aby mu nebyla zima. Červená čapka je na ozdobu. Na okraji má bílou kožešinu, aby mu nebyla zima na čelo, na konci je bambule pro ozdobu.

Natálie – v příběhu mě nejvíce zaujalo jméno skřítka Bručoun. Proto jsem se rozhodla vytvořit skřítka, který by mu mohl být podobný. Je to takový malý zlý skřítek, který nemá nic a nikoho rád. Z vaty jsem mu vytvořila dlouhé vousy, za které se schovává a přemýšlí. Trošku vaty jsem mu nalepila i na hlavu a obarvila jí vodovými barvami jako ty fousy. Oblečení má skoro celé černé, protože bydlí v podzemí jako krtek. Práce na skřítkovi se mi líbila.

Vítek – skřítka Mračouna jsem chtěl malovat, protože se na mě maminka mračí, když zlobím.

Vzal jsem si fixy, protože s nimi rád pracuji. Skřítek je bez bot, protože skřítkové žádné nemají.

Na hlavu jsem mu namaloval klobouk, aby mu nesvítilo sluníčko do očí. Skřítek se mi moc nepovedl, vybarvil jsem mu jinou barvou obličej a ruce.

Vladimír – šedivého skřítka jsem si zvolil proto, aby byl jiný než ostatní. Tričko jsem mu vybarvil červenou barvou, protože sám mám dnes červené tričko, tak abychom měli stejné.

Na hlavu jsem mu namaloval zelený klobouk, ale moc se mi nepovedl. Na obrázku se mi nejvíce líbí ten šedivý obličej.

Vojtěch – jako skřítka jsem se rozhodl namalovat Piškota. Je to skřítek, který jí jen samé piškoty, proto jsem mu jich namaloval velikou hromadu. Má dlouhé ruce, aby dosáhl na piškoty co má na zemi. Vybarvil jsem mu oblečení zelenou pastelkou, aby se v lese mohl lépe schovat před nepřáteli.

2.2.2.4 Závěr

Každý tvořil podle své fantazie. Byla jsem ráda, že práce děti zaujala. Oceňuji různorodý výběr trpaslíků. Při závěrečném společném hodnocení měly děti možnost, představit nám svého trpaslíka, aniž by řekly jeho pravé jméno, to totiž ostatní hádaly a dařilo se jim to.

Cílem mé dnešní práce bylo, aby si každý vytvořil svou představu trpaslíka a to děti splnily.

Děti při diskuzi spolupracovaly, jejich nápady a fantazie předčila mé očekávání. I když si dva chlapci vybraly stejného skřítka, byla jejich finální práce odlišná. Také nápad Lukáše, který není při

44

pracovní činnosti moc nápaditý, vymyslet skřítka z razítek. To nenapadlo ani mě. Karel se tak dlouho rozmýšlel, kterého ze dvou trpaslíků si vybrat, až namaloval oba dva. A Kristýna, která chvilku neposedí a jen tak něco ji nezaujme, přišla k pomůckám a vzala si nejvíce věcí. Poté se posadila na své místo a po celou dobu pracovala na své trpaslici s takovým zaujetím, se kterým jsem se u ní ještě nesetkala.

Obrázky z dílny Trpaslík viz příloha č. 4

45

Related documents