• No results found

4. Realizace programu

4.4. Čtvrtek 16. 5. 2013

Na poslední ucelený den jsem vybrala dvě náročnější aktivity. Obě jsme plnili v místnosti, aby nám vítr nebral pomůcky. První aktivitu jsem vybrala z publikace Ovládáme umění soutěžit (Nováková, 2007) a druhá je z publikace Rozhodujeme se zodpovědně a jednáme eticky (Pekárková, 2007).

62 NA KOPÍRKU

Čas: 20 min

Cíle: procvičení koncentrace, soustředění a vizuální paměti Věk: 8 – 11 let

Pomůcky: předměty kolem nás, čtvrtka, pastelky Postup:

Dětem předložím nějaký předmět, který si budou prohlížet asi jednu minutu. Pak předmět schovám a děti budou mít za úkol co nejvěrněji předmět nakreslit. Předměty budou různě složité. Po každém kreslení předmět dětem znovu ukážu a porovnáme s realitou.

Otázky k reflexi

1/ Čeho jste si více všímali?

2/ Jakou máš paměť?

Realita

Tato aktivita se dětem velice líbila. Chtěly ještě pokračovat, proto jsem nějaké předměty ještě přidala. Po prvních třech obrázcích bylo vidět, že se začínají více soustředit na detaily. Skutečně se snažily o nejvěrnější kopii předmětu. Samotné pak hledaly, co na obrázku ještě chybí a na co zapomněly.

Použité předměty: holínka, pero, krém, obal na mobilní telefon, hřeben, láhev na pití, plyšový medvídek

Reflexe

1/ Nejdříve tvaru, pak barvy a poslední detailů.

2/ U prvních předmětů jsem si moc nevšímal a předmět si moc dobře nepamatoval.

Postupně jsem se zlepšoval.

63 NÁVRAT Z HRUBÉHO VRCHU

Čas: 60 min

Cíle: uspořádat předměty do pořadí individuálně, v několika skupinách, v jedné skupině, rozhodnost a domluva

Věk: 10 – 11 let

Pomůcky: pracovní list č. 2 (příloha č. 6), nůžky, lepidlo, čtvrtka Postup:

Motivace: Je zima. Jste horolezci, kteří se vydali na horolezecký výstup, na horu Hrubý vrch. Je to odlehlá a těžce přístupná část Vysokých Tater. Ráno jste zahájili náročný výstup na vrchol. Během dne se velmi zhoršilo počasí. Rozhodli jste se pro návrat.

Při sestupu vám dva batohy spadly dolů. Na sestup vám zbylo pouze těchto 16 předmětů:

 100g čokolády na osobu

 kniha Vysoké Tatry – horolezecký průvodce

 lékárnička

 1 pár maček na osobu

 250 g salámu na osobu

 píšťalka

 8 slaňovacích skob s karabinami a jedno kladivo

 digitální náramkové hodinky

 1 mumiový spací vak na osobu

 80 m horolezeckého lana

 400 g chleba na osobu

 1 pár náhradních rukavic na osobu

 0,5 kg cukru

 baterka

 0,5 litru vodky

 1 cepín na osobu

64

Vaším úkolem bude srovnat předměty podle důležitosti. Od čísla 1 jako nejdůležitější, až po číslo 16 jako nejméně důležité. Nejdříve si pořadí určí každý sám podle sebe. Pak vytvoříme dvě skupiny, které se již budou muset domluvit o prioritách a na závěr se

Tuto činnost považuji za vrchol celého týdne. Byla jsem velmi překvapená z reakcí dětí a zároveň i reakcí mých. První krok proběhl klidně, protože si každý určil své priority.

První skupinu tvořili: Milena, Jiří, Jonáš, Kamil a David. Druhou skupinu tvořili: Dana, Eva, Vítek a Ota. Ve skupinách byly děti schopné se domluvit bez vážnější výměny názorů. Všichni se aktivně zapojili. Třetí krok byl vrcholem, kterého byly děti schopny.

Každá bývalá skupina měla svého „mluvčího“, který se snažil obhájit názor své skupiny. Ve skupině první to byl především Jiří, ve skupině druhé Ota a Vítek. Nejtěžší boje byly svedeny o přední místa v tabulce. Docházelo k úžasným výměnám názorů, chlapci se vžili do role ohrožených horolezců a za každý předmět svedli boj.

V některých momentech jsem už chtěla poradit, ale najednou došlo k domluvě a následnému hlasování. Největší bitva byla svedena o 250g salámu. Jiří tvrdě prosazoval položku na desáté místo. Dokonce argumentoval svým mladším silnějším bratrem, který má rád salámy a v zimě mu není zima. Došlo i na zvyšování hlasu, to už jsem skutečně chtěla zasáhnout. Najednou David řekl, že se bude hlasovat, všichni poslechli a k mému zásahu nemuselo dojít. V závěru převzali aktivitu chlapci a děvčata se zúčastňovala jen hlasování.

Dětem jsem do úkolu nechtěla zasahovat. Byla jsem připravena jim pomoci. Chtěla jsem najít vhodnou chvíli, aby můj vstup nebyl násilný. Uvědomila jsem si, že pro lektora je někdy velice obtížné najít hranici, za kterou by aktivita již neměla jít.

Mohu konstatovat, že se mi tato aktivita líbila nejvíce. V dětských očích jsem viděla bojovnost, bezmoc, nadšení, zklamání, pocit vítězství a prohry. Na závěr činnosti jsem dětem ukázala, jak by to seřadili skuteční horolezci (bylo uvedeno v publikaci).

65

Z výsledku měly radost, protože si každý našel něco, co doporučil, ovlivnil nebo prosadil. Mohu říci, že byli všichni spokojeni.

Já jsem děti pochválila za dobře odvedenou práci, za skutečně zodpovědné rozhodování a výborně zvládnuté domlouvání a hlasování.

Reflexe

1/ Samotnému se mi pracovalo dobře. Ve skupině jsme se dohodli, něco jsme pozměnili. Poslední úkol byl nejtěžší. Děvčata se přiznala, že se do rozhodování chlapcům nechtěla plést. Byli ve vyjednávání dost tvrdí, jejich argumentům ustoupily. Vítek prohlásil, že mu situace připadala jako skutečná, že měl pocit, jako kdyby byl skutečným horolezcem.

2/ Dnes jsem pochopil, že má každý jiný názor (David). Je jednoduché pracovat sám, ve skupině je to těžší (Jonáš). Umíme se domluvit (Eva). Pokud lidé spolupracují, mají lepší výsledky (Milena).

Z celkového hodnocení mě zaujalo:

 děti zapomněly na čokoládu

 knihu zařadily na druhé místo, zřejmě je pro ně kniha hodně důležitá

 rukavice zařadily poměrně nízko

 na baterku úplně zapomněly, alkohol zařadily na šestou pozici, což je hodně vysoko

obr. 4 Návrat z Hrubého vrchu 1, Mukařov, 16. 5. 2013

66 PŘEDMĚTY

HODNOCENÍ

1. skupina 2. skupina celá třída horolezci

100g čokolády na osobu 15 13 14 8

kniha Vysoké Tatry – horolezecký průvodce 7 1 2 16

lékárnička 6 2 4 5

1 pár maček na osobu 4 10 7 3

250 g salámu na osobu 14 9 10 11

píšťalka 10 15 13 15

8 slaňovacích skob, karabiny a 1 kladivo 3 5 5 2

digitální náramkové hodinky 13 16 15 14

1 mumiový spací vak na osobu 5 6 8 9

80 m horolezeckého lana 1 3 1 1

400 g chleba na osobu 11 8 11 13

1 pár náhradních rukavic na osobu 12 11 9 6

0,5 kg cukru 16 14 16 10

baterka 9 12 12 7

0,5 litru vodky 8 7 6 12

1 cepín na osobu 2 4 3 4

tab. 2 Seznam předmětů

67

obr. 5 Návrat z Hrubého vrchu 2, Mukařov, 16. 5. 2013

Related documents