• No results found

Charakteristika jednotlivých žáků

3. Příprava programu

3.2. Charakteristika jednotlivých žáků

Do školy v přírodě se mnou jelo devět dětí. Těm bych se chtěla věnovat trochu podrobněji, tak jak jsem je viděla v březnu 2013. V pozorování mi hodně pomohla výuka tělesné výchovy. Chování a jednání při sportovních a soutěživých hrách je velice zajímavé. I volné hry ve školní družině napoví pozorovateli o vlastnostech jednotlivců.

Vzhledem k ochraně osobnosti jsem jména dětí pozměnila. Ostatní žáky budu charakterizovat jen stručně.

Účastníci školy v přírodě:

Dana – inteligentní, spolehlivá, aktivní, praktická, vážná, netrpělivá, náladová, zbrklá Školní výsledky: patří mezi nejlepší žáky ve třídě, zatím se nepotřebuje příliš učit, dokáže své znalosti propojovat do běžného života.

Zájmy: tanec, cvičení, sport, četba

Povahové rysy: je ráda středem pozornosti, což se projevuje i přílišnou ochotou pomoci učitelce nebo spolužákům. Je schopná zařídit, vyřídit a zorganizovat, ale nelíbí se jí, pokud učitelka pověří někoho jiného. Svým chováním a jednáním dokáže rozhádat celou skupinu děvčat a postavit je proti sobě. Před vyučováním se často ptala spolužačky (každý den jiné), jestli mluví s ostatními. O této vlastnosti věděla i její matka, která spolupracovala s třídní učitelkou. Stačilo Danu důrazněji upozornit, že není na světě nebo ve třídě sama. Na druhou stranu dokázala vyprovokovat některé spolužáky k výkonům, kterých by jinak nebyli schopni.

David – inteligentní, veselý, rozumný, cílevědomý, obětavý, upovídaný,

39

Školní výsledky: jeho výsledky jsou výborné, čte encyklopedie a z nich čerpá ve vyučování, žije v podnětném prostředí (rozhovory s rodiči, výlety, sport a kultura) Zájmy: četba, modelářství, navštěvuje kroužek mladých hasičů

Povahové rysy: je velice milý. Má rád humor, dokáže si legraci udělat i sám ze sebe, ale není to násilné. Zadané úkoly plní svědomitě a velmi vážně. Mluví rozvážně, až vědecky. Děti mu začaly říkat „profesor“, protože dokáže vše vysvětlit. Ve třídě má přirozenou autoritu, do případných sporů spolužáků umí vstoupit a navrhnout řešení.

Sám konflikty nevyvolává.

Eva – inteligentní, zodpovědná, spolehlivá, aktivní, křehká, ochotná, nekompromisní, záludná

Školní výsledky: známky má výborné, ale musí se učit, na vyučování se skutečně poctivě připravuje

Zájmy: výtvarné a ruční práce, móda, cvičení, tanec, sport

Povahové rysy: velice dbá na svůj vzhled. Ráda se podílí na akcích mimo vyučování.

Je ochotná sehnat a přinést, co je potřeba. Pozornost se snaží upoutat častými zdravotními potížemi, které během chvíle přejdou. Svoje názory se snaží prosazovat poměrně tvrdě. Není ochotná přijmout názory ostatních a nesouhlas se svými názory bere příliš osobně. Dokáže rozložit, až poštvat, proti sobě dívčí skupinu.

Jiří – příjemný, ochotný, vtipný, spravedlivý, zbrklý, chlubivý, nesoustředěný

Školní výsledky: dyslektik, dysortografik, dyskalkulik, na návrh pedagogicko-psychologické poradny má vypracovaný individuální plán, výsledky jsou lehce nadprůměrné

Zájmy: mushing – závody psích spřežení, počítače

Povahové rysy: své názory prosazuje velmi tvrdě a neústupně. Je ochotný se dohadovat do té doby, než oponent nerezignuje. Neuznává obyčejné věci, chlubí se svými drahými a značkovými. V kolektivu je přesto oblíben pro svoji veselou povahu a ochotu pomoci.

Jonáš – inteligentní, provokující, škodolibý, nekolektivní, vznětlivý, vzteklý

40

Školní výsledky: patří k výborně hodnoceným žákům. Často zapomíná domácí úkoly a pomůcky.

Zájmy: počítače, televize

Povahové rysy: ve třídě není příliš oblíbený, přesto ho třídní společnost nevyřadila úplně. Dalo by se říci, že žije ve svém světě, možná ve světě počítačových hrdinů. Stále se čeká, až se oblékne, až si připraví, až přijde. Dětem to vadí a zlobí se na něj. On si zase stěžuje, že jsou na něj děti zlí. Snaží se tím na sebe upoutat pozornost všech, včetně učitelky. Uznání u spolužáků si vynucuje vydáváním různých zvuků, trhavými pohyby a zesměšňováním se. Nepřiměřeně reaguje na slovní narážky spolužáků, použije fyzickou sílu. Naopak děti vědí, že se lehce rozzlobí a někdy ho naschvál vyprovokují. Nerad pracuje ve skupině, pokud je to nutné, skupinu naruší a výsledky skupiny jsou nekvalitní. Nejraději pracuje sám, svým tempem a podle vlastních pravidel. V hodinách tělesné výchovy je svými nepředloženými a nepředvídatelnými nápady až nebezpečný.

Při závodivých hrách ho děti nechtějí do svého družstva, protože se někam zakouká a vystartuje pozdě, nebo zapomene pravidla. Šetření v pedagogicko-psychologické poradně neprokázalo žádné abnormality.

Kamil – samotářský, nevýrazný, odevzdaný,

Školní výsledky: průměrné. Snaží se nevynikat, často zapomíná domácí úkoly a pomůcky. V hodinách neaktivní a nesoustředěný.

Zájmy: hry s mladším bratrem a malou sestrou na zahradě u domu.

Povahové rysy: Chtěl by být středem pozornosti, ale neví, jak na to. Proto se raději uzavře do sebe a nechá se ovládat ostatními. V rozčilení dokáže říci i svůj názor, ale neprosazuje ho. Názory jiných přijímá s nelibostí, ale smíří se s nimi. Silnějším raději ustoupí.

Milena – praktická, pořádná, ochotná, spolehlivá, průbojná, užalovaná, citlivá, uplakaná, zoufalá

Školní výsledky: velmi podprůměrné. Učit se začala až pod hrozbou opakování ročníku.

S doučováním jí pomáhala sestřenice.

Zájmy: ruční práce, tanec, móda

41

Povahové rysy: dokáže si poradit s řešením nejrůznějších technických a praktických problémů. Je schopná sehnat, zařídit a přinést, co je potřeba např. na akademii, divadelní představení. Spolužáci i učitelka na ni spoléhají. Co neumí, je čelit některým tlakům ze stran ostatních dívek. Z toho pramení i její žalování, protože si neví rady.

Svěří se většinou matce, která se snaží vyřešit neshody za ni. Její nižší inteligence může být příčinou jejího utlačování ze strany ostatních dívek, kterému se neumí adekvátně bránit, proto se často rozpláče. Při sestavování tanečního čísla má ve skupině poměrně silné slovo. Navštěvuje taneční kroužek a dobře vnímá rytmus.

Ota – inteligentní, veselý, mírný, neprůbojný, skromný, sebekritický, nekomplikovaný Školní výsledky: patří k velmi dobře prospívajícím žákům. Své výsledky umí adekvátně zhodnotit.

Zájmy: sportovní střelba

Povahové rysy: mírumilovná povaha. Nevyhledává ani nevyvolává žádné konflikty.

Situaci dokáže velmi dobře zhodnotit, vyvodit závěry a navrhnout rozumné řešení. Své názory neprosazuje důrazně, ale většinou se nad nimi kolektiv zamyslí a následně i přijme.

Vítek – inteligentní, komunikativní, humorný, zákeřný, provokativní Školní výsledky: prospívá s vyznamenáním a s učením nemá problém.

Zájmy: počítače, hasičský kroužek, fotbal, četba

Povahové rysy: velmi rád provokuje spolužáky i dospělé, převážně slovně. Hlavně u dospělých čeká, jak se zachovají, jestli se nechají vyprovokovat k nepřiměřeným reakcím. Vyniká inteligentním humorem, který někteří spolužáci nechápou. Má rád lidi kolem sebe a rád vypráví svoje příběhy a zážitky.

Děti, které se školy v přírodě neúčastnily:

Dívky:

B. H. – inteligentní, s nejlepšími školními výsledky ve třídě, usměvavá, někdy má sklony k předvádění se. Má vrozenou vadu kůže. Na větší části těla má velké tmavé pigmentové skvrny. V žádném případě nestojí kvůli svému handicapu na okraji třídy.

42

Naopak je velice oblíbenou pro svoji veselou a nezáludnou povahu. Děti ji respektují a chrání.

D. P. – bezstarostná, usměvavá, zvědavá, nezáludná. Méně inteligentní, čímž někdy nevědomě způsobí nepříjemnosti, bez vlastních názorů. Názory přebírá od ostatních, ale jen ty, kterým rozumí.

V. Š. – klidná, usměvavá, bez vlastního názoru, přidá se k silnější skupině, někdy předstírá nevědomost, aby se nemusela vyjadřovat a rozhodovat

Chlapci:

A. Č. – inteligentní, rozumný, nebojácný, spravedlivý, kamarádský, komunikativní, má vlastní názory, které umí obhájit a prosadit, fotbalista

D. K. – podprůměrně inteligentní, neaktivní, jediným zájmem je fotbal, do výměny názorů se nepouští, neprosazuje se, nepraktický

J. Š. – inteligentní, namyšlený, ve skupině ne moc oblíbený, urážlivý, názory se snaží prosazovat poměrně tvrdě, jestliže mu není vyhověno, urazí se, fotbalista

M. K. – klidný, usměvavý, nekonfliktní, vlastní názory neprosazuje, přijímá názory druhých

R. CH. – školní výsledky průměrné, zájem hlavně o fotbal, nezáludný, ve třídě oblíbený, umí říci svůj názor, ale netrvá na něm

Related documents