• No results found

Pro úplnost dat autor uvádí, že si uvědomuje specifičnost vzorku sledovaných žáků. Experiment byl uskutečněn na ZŠ, kde je vždy jedna třída v ročníku sportovně

0

člen sportovního klubu věnuje se gymnastice sportuje rekreačně nevěnuje se sportu

0

34

zaměřena – chlapci fotbal, dívky basketbal. Žáci, kteří se nevěnují zmíněným sportům pod záštitou sportovních klubů, s nimiž škola spolupracuje, jsou rozděleni do zbývajících tříd. V Mladé Boleslavi je zmíněná škola v podvědomí obyvatel jako fotbalová akademie pod záštitou FK MB a rodiče mají tendenci sem umísťovat své děti kvůli jejímu zaměření i když nejsou v žádném ze spolupracujících klubů.

I to může být důvodem, proč z charakteristiky souboru vyplývá, že pouze 13 žáků z celého vzorku 49 žáků se nevěnuje pravidelně žádné sportovní aktivitě. Zároveň je potřeba dodat, že při posuzování kvality her můžou být takoví žáci náročnější, protož mohou mít více zkušeností než žáci, kteří se sportu nevěnují.

Třída 7. B

Třída 7. B čítá 24 žáků z toho 13 chlapců a 11 dívek. Ve školní TV dominuje průbojnost pěti chlapců, kteří se věnují fotbalu nebo florbalu. V kombinaci s dívkami tvoří pospolitou skupinu, která umí celkem dobře spolupracovat při zadání společného úkolu. Ve třídě jsou jasně dané a zažité vztahy a role, díky čemuž nedochází tak často k hádkám mezi spoluhráči při týmových hrách. Ve třídě vyučujícímu tělesné výchovy na první pohled neujde, že nejméně jedna dívka a dva chlapci vykazují vizuální známky obezity. Je potřeba konstatovat, že chlapci tímto nejsou handicapováni, oba dva se aktivně zapojují a věnují se sportu i ve volné čase. Zmíněná dívka se aktivitám v TV nevyhýbá, ale má respekt z některých obratnostních činností, třídní kolektiv jí nijak nevyčleňuje, spíše naopak.

Třída 7. C

Třída 7. C navštěvuje 25 žáků z toho 14 chlapců a 11 dívek. Při spolupráci třída naráží na více dominantních osobností, které mezi sebou bojují o vedoucí postavení.

Tento fakt není na škodu při běžných činnostech, ale v momentě, kdy se má celá skupina rychle rozhodnout pro řešení zadaného úkolu, nastávají mezi zmíněnými jedinci dohady. Z pohledu vyučujícího je lepší nedávat tyto jedince do jednoho týmu, ale v rámci přípravy na život, kterou škola má být, se tomu nelze soustavně bránit, a právě naopak tomu jít naproti a snažit se ve spolužácích vyvolat vzájemný respekt vůči názoru ostatních. Dívky jsou v této třídě všestrannější než chlapci, kterým jdou

35

především míčové hry. Dívky sice nejsou dobrými hráčkami fotbalu, ale ve většině ostatních sportů jsou pro chlapce rovnocennými spoluhráči.

3.2 Popis experimentálního činitele

Experimentální činitel neboli nezávisle proměnnou v našem výzkumu představoval program „Gymnastika hrou“. Jeho skladba byla inspirována vzorovým ŠVP pro gymnastiku na 2. stupni ZŠ od Housové (2010).

Jedním z dílčích úkolů školní tělesné výchovy je zprostředkovat žákům základní poznatky z tělesné kultury. Znění tohoto úkolu se zdá být jasné do doby, než bude vznesena otázka, jakým způsobem mají být poznatky zprostředkovány. Jeřábek (2017, s. 92) v RVP ZV uvádí, že předpokladem pro osvojování pohybových dovedností je žákův prožitek z pohybu a z komunikace při pohybu. Během vytváření programu Gymnastika hrou se tak autor řídil myšlenkou, že ke kvalitnímu zprostředkování základních poznatků z gymnastiky je důležité myslet na to, aby žák hodnotil svůj prožitek z pohybu co nejlépe.

Časová dotace pro TV na dané ZŠ jsou v 7. ročníku standardně 2 vyučovací jednotky týdně. Z důvodu legislativní potřeby postupovat ve výuce podle tematického plánu nebylo možné všechny VJ po dobu experimentu zaměřit pouze na gymnastiku.

Škola je však sportovně orientovaná a vždy jedna třída v ročníku má navíc předmět rozšířená tělesná výchova. Prakticky jde o 3. VJ v týdnu zaměřenou na tělesnou výchovu. Pro školní rok 2018/2019 byl celému 7. ročníku přidán předmět RTV. Takto bylo možné vést výuku TV v souladu s ŠVP školy a zároveň věnovat experimentu každý týden 2 VJ.

Po dohodě s vedením školy byl pak experiment implementován do výuky dvakrát během jednoho školního roku – na podzim a na jaře školního roku 2018/2019, s tím, že se experimentální a kontrolní skupiny vyměnily a obě třídy tak mohly vyzkoušet stejný program. To pomohlo získat od žáků větší množství analyzovatelných dat.

V následující tabulce je časový rozvrh výukového programu.

36

Tabulka 2: Časový rozvrh výukového programu PODZIM 2018

T É M A V J

JARO 2019

7. B 7. C 7. B 7. C

experiment bez zásahu bez zásahu experiment

18. 9. 18. 9. Akrobatická příprava 5.3. 5.3. výuku v jiné třídě, na hospitace mohl docházet během druhé z VJ. Výuka gymnastiky bez experimentálního zásahu probíhala standardně – metodické řady, které žáci prováděli buď hromadně, po skupinách nebo po jednom podle potřeby. Například při cvičení na hrazdě, kladině či kruzích se polovina skupiny věnovala jinému cvičení (např. formou kruhového tréninku, cvičení ve skupinách, hra ve volném prostoru apod.) a žáci z druhé poloviny cvičili na daném nářadí jednotlivě pod přímým dohledem vyučujícího.

Obecně lze říci, že při výuce bez experimentálního zásahu podléhala gymnastická cvičení podrobnějšímu dohledu vyučujícího, a tedy i více individualizované korekci chyb při cvičení. Avšak zbytek žáků, kteří se věnovali jiné činnosti nebo přihlíželi cvičení nebylo možné dostatečně sledovat a korigovat tak jejich činnost. Naproti tomu u experimentální skupiny bylo více apelováno na samostatnost žáků a jejich schopnost vzájemné autokorekce. Takto bylo třeba

37

postupovat, protože cviky provádělo větší množství žáků v rychlejším sledu, a ne vždy bylo možné vidět všechny nedostatky a opravovat chyby. Z toho důvodu bylo zapotřebí si nejčastější chyby ukázat hromadně a včas.

3.2.1 Struktura VJ

Vyučovací jednotky byly strukturovány klasicky na úvodní (10–12 minut), hlavní (20–25 minut) a závěrečnou část (10–12 minut). Během úvodní části proběhl nástup, stručné seznámení žáků s obsahem hodiny a protažení celého těla s důrazem na část pohybového aparátu u nějž se předpokládala nejvyšší míra zátěže. Na začátek VJ byly také řazeny krátké hry na rozehřátí – různé typy a obměny honiček. Vzhledem k využívání většího množství pomůcek než při běžné výuce, bylo zapotřebí neprotahovat úvodní část hodiny více, než je nezbytně nutné, aby byl čas pomůcky rozestavět. Úspora času tkvěla například v tom, že již během protažení dostávali žáci podrobnější instrukce ohledně toho, co bude následovat, nebo byli do přípravy pomůcek zapojeni necvičící žáci.

Hlavní část VJ byla věnována danému tématu. Často byla již příprava pomůcek na cvičení pojata formou hry – které družstvo bude rychlejší. Obvykle bylo hlavní náplni hodiny věnováno alespoň 20 minut čistého času.

Na závěr hodiny žáci uklidili pomůcky a zbývající čas byl využit podle míry únavy a nálady žáků. Buď došlo ke společnému protažení velkých svalových skupin nebo si žáci zahráli hru se zklidňujícím charakterem. Do této části hodiny byla několikrát zařazena jóga – Pozdrav slunci v různých obměnách. Než žáci opustili tělocvičnu měli možnost ohodnotit slovně proběhlou výuku a potom hodnotil každý zvlášť pomocí emotikon (viz kapitola 3.3 Zpracování výsledků).

3.2.2 Náplň jednotlivých tematických celků

3.2.2.1 Akrobatická příprava

Cílem hodin zaměřených na akrobatickou přípravu žáků bylo projít především zpevňovací, podporovou a rovnovážnou přípravou, ale také naučit žáky základní gymnastické názvosloví. Podporová příprava má za úkol připravit paže a pletenec ramenní na pohybové činnosti prováděné podporem, včetně odrazu paží. Je nutné dbát

38

na správné postavení těla a požadovanou fixaci jeho segmentů. Zpevňovací příprava je pak důležitá i z hlediska zdravotní prevence, kdy zpevnění těla eliminuje riziko zranění.

Závody zvířat

Štafety 3–4 členných družstev:

• pes – lokomoce po čtyřech,

• rak – lokomoce ve vzporu vzadu ležmo,

• slon – vzpor stojmo, lokomoce vpřed se současným pohybem paže a nohy na stejné straně těla („mimochodník“),

• slon s obraty o 360°,

• píďalka – ze vzporu stojmo ručkování vpřed do vzporu ležmo, chůzí do výchozí polohy,

• zajíci – ze vzporu dřepmo opakovaně skoky na ruce – nohy (vpřed/vzad),

• kobylka – vzpor ležmo roznožný, současným odrazem paží a rukou poskoky vpřed/vzad/stranou,

• trakař – ve dvojici: vzpor ležmo povysazeně, úchopem za stehna ručkování vpřed/vzad/stranou,

• gumík – doběhnout na vzdálený AirTrack, zde ze vzporu ležmo 5-10 odrazů souruč (Zítko, Chrudimský, Machová, s. 11–12).