• No results found

Porovnání pomocí moderních ukazatelů

6.2 Porovnání finančních ukazatelů

6.2.3 Porovnání pomocí moderních ukazatelů

Poslední část komparace, finanční analýzy byla provedena pomocí ukazatele EVA.

K tomuto ukazateli byly použity údaje z účetních výkazů obou firem, ale také údaje z portálu mpo.cz, kde bylo nutné zjistit náklady na vlastní kapitál. Pro výpočet hodnot byl použit vzorec (28) z kapitoly 3.1.

Tabulka 23: Komparace ukazatele EVA za sledované období 2017–2019 v tis. Kč

Zdroj: Vlastní zpracování dle dostupných údajů interních materiálů společností

2017 2018 2019

79

Obrázek 22: Vývoj ukazatele EVA společností Euro SITEX a PERFO LINEA Zdroj: Vlastní zpracování dle dostupných údajů interních materiálů společností

Na první pohled je patrné, že v prvních dvou letech jasně dominovala společnost Euro SITEX, jejíž hodnoty byly 7303 tis. Kč a 3760 tis. Kč, kdežto společnost PERFO LINEA dosáhla na hodnoty 5039 tis. Kč a dokonce -923 tis. Kč v tomto období. Rok 2019 přinesl vyrovnané výsledky, kdy mírně převládla společnost PERFO LINEA s 2221 tis. Kč a Euro SITEX vykazoval 2151 tis. Kč.

Společnost Euro SITEX přinášela průměrně v období 2017-2019 vyšší hodnotu pro vlastníky. Tento fakt byl způsoben především nižšími hodnotami nákladů na vlastní kapitál, ale také vyšším objemem vlastního kapitálu.

-2000

80

7 Návrhy pro zlepšení

Pro formulaci návrhu pro zlepšení finanční situace společnosti Euro SITEX byla použita finanční analýza společnosti, kterou se v praktické části práce zabývá kapitola 5 a následně i kapitola 6, kde dochází ke komparaci podniku Euro SITEX se společností PERFO LINEA z hlediska finančních ukazatelů, vycházejících právě z předchozí kapitoly.

Z finanční analýzy, konkrétně z horizontální analýzy je patrný kolísavý nárůst celkových aktiv, který byl zapříčiněn výkyvy v růstu oběžného majetku. Vertikální analýza odhalila poměrně vysoké hodnoty firmy v peněžních prostředcích, což dokazují i rozdílové ukazatele a ukazatele likvidit, které nabývají nestandardně vysokých hodnot. Pasiva byla dlouhodobě tvořena především vlastním kapitálem. Tento trend byl způsoben nízkými hodnotami dlouhodobých závazků, což nám ukázaly ukazatele zadluženosti, především pak zadluženost vlastního kapitálu, která nabývala velice nízkých hodnot. Společnost Euro SITEX nedisponovala žádnými závazky vůči úvěrovým institucím. Vertikální analýza výkazu zisku a ztráty jasně ukázala, že náklady společnosti byly zastoupeny především materiálovými náklady a výnosy tržeb za prodej zboží. Důležitější informací z analýzy absolutních ukazatelů výsledovky a výpočtu rentabilit byl poznatek klesajících zisků ve všech letech, které způsobilo snížení tržeb zahraničního obchodu, v posledním roce umocněné koronavirovou krizí. Ukazatele aktivity, především pak doba obratu závazků a pohledávek, nevyznívaly ve prospěch společnosti. Důležité ovšem je, že velká část obchodních aktivit Euro SITEXu byla uskutečněna v rámci holdingu. Euro SITEX tedy svým kladným obchodním deficitem pomáhal k zlepšení finanční situace holdingových partnerů. Moderní ukazatel EVA, i přes svou klesající tendenci, byl ve všech letech kladný, podnik tedy přinášel přidanou hodnotu pro vlastníky společnosti ve všech sledovaných letech.

V této nelehké době, v jaké se společnost Euro SITEX nachází, koronavirová krize a zhoršující se vztahy se zeměmi východní Evropy v čele s Ruskem a Běloruskem, je situace podniku složitější, proto je dobré disponovat vyššími finančními prostředky, kvůli narůstajícímu riziku podnikání. I přes tyto komplikace lze firmě Euro SITEX doporučit cash pooling ve prospěch svých holdingových společností, a tím tak snížit svou likviditu a zároveň účelně vynaložit prostředky k pomoci financování holdingu. Tento krok by Euro SITEXu přinesl lepší rentabilitu vlastního kapitálu a holdingovým společnostem levnější

81

finanční prostředky a zároveň by to přispělo k akceleraci jejich rozvoje, což by v případě dceřiných firem Euro SITEXu následně přinášelo i vyšší dividendy z těchto podniků.

Obchodní aktivity zahraničního oddělení, vzhledem k současné mezinárodní politické situaci, by bylo lepší situovat více na západ a předejít tak klesajícím tržbám tohoto oddělení.

Neméně důležitou otázkou je, zda by společnost Euro SITEX v současné pandemické době neměla své obchodní aktivity více zaměřit také na tuzemský trh. Vzhledem k potížím s dlouhými výrobními řetězci a logistickými komplikacemi, zejména z asijských zemí, mohou mít tuzemské firmy problém se zajištěním dodávek materiálů a komponentů. Jedna z variant je navýšení skladových zásob, druhou je odebírat potřebné zásoby od regionálních dodavatelů. Tím pádem se pro společnost Euro SITEX objevují noví potenciální zákazníci v tuzemsku. Tato problematika vznáší další otázku, zda nepřesunout výrobu do zemí svých dceřiných firem, právě kvůli výše zmíněným důvodům.

82

Závěr

Práce si kladla za svůj hlavní cíl zanalyzovat finanční situaci v podniku Euro SITEX, která je obchodní společností zabývající se prodejem a poradenstvím ohledně průmyslových sít.

Analýza tohoto podniku byla sestavena pro roky 2017-2020 a jejími hlavními zdroji byly účetní výkazy společnosti. Dílčími cíli byly komparace s konkurenční společností PERFO LINEA, která je zaměřena na stejný trh a zároveň návrh pro zlepšení finanční situace společnosti Euro SITEX. K tomuto závěru sloužili především Horizontální a vertikální analýza, rozdílové a poměrové ukazatele.

První část bakalářské práce, vycházející z literární rešerše, se zaměřila na vymezení finanční výkonnosti podniku. Tato kapitola se zabývala pojmy výkonnost, finanční výkonnost, ukazatele zisku, uživatele informací finanční výkonnosti apod. Druhá kapitola tradiční měření finanční výkonnosti se zabývala nejprve vstupními informacemi finanční analýzy a poté i finanční analýzou samotnou, když popisovala analýzy absolutních, rozdílových, poměrových a analýzy soustav ukazatelů. Třetí kapitola nahlédla na finanční analýzu z pohledu moderních metod.

Vstupní branou do druhé části práce, tentokrát praktické, byla čtvrtá kapitola, která charakterizovala vybraný podnik Euro SITEX. Pátá kapitola poskytla finanční analýzu společnosti Euro SITEX, vycházející z poznatků z předešlých kapitol. Šestá kapitola tuto analýzu použila ke komparaci s konkurenční firmou PERFO LINEA. V sedmé kapitole došlo k závěrům pro návrh ke zlepšení finanční situace v podniku Euro SITEX.

Finanční analýza zjistila, že společnost Euro SITEX vykazovala klesající zisky, které byly ovšem zapříčiněny především vnějšími faktory. Společnost je dlouhodobě finančně velmi stabilní, s dominantním postavením na trhu, dobře hospodařící se svými vlastními prostředky, bez pomoci cizích zdrojů a má dostatek finančních prostředků i pro budoucí rozvoj společnosti. Na základě finanční analýzy lze konstatovat, že společnost bez větších problémů překonává a bude překonávat tuto ekonomicky složitou dobu.

83

Seznam použité literatury

ANON. BDC: Earnings after tax (EAT). 2020. [online]. [cit. 2020-12-4]. Dostupné z:

https://www.bdc.ca/en/articles-tools/entrepreneur-toolkit/templates-business-guides/glossary/earnings-after-tax

ANON. Business Info.cz: Techniky a metody finanční analýzy. 2009. [online]. [cit. 2021-1-29]. Dostupné z: https://www.businessinfo.cz/navody/techniky-a-metody-financni-analyzy/

ANON. Euro SITEX .2021. [online]. [cit. 2021-4-2]. Dostupné z: https://www.eurositex.cz ANON. Finance v praxi: Du Pontův rozklad rentability a finanční páka. 2020. [online]. [cit.

2021-2-24]. Dostupné z: https://www.financevpraxi.cz/podnikove-finance-du-pont-rozklad-rentability-a-financni-paka

ANON. iÚčto: Výkaz zisků a ztrát neboli výsledovka. 2020. [online]. [cit. 2021-2-10].

Dostupné z: https://www.iucto.cz/vykaz-zisku-a-ztraty-neboli-vysledovka/

ANON. JUSTICE.CZ,. Sbírka listin PERFO LINEA a.s. 2021. [online]. Praha:

Ministerstvo spravedlnosti České republiky [cit. 2021-03-14]. Dostupné z:

https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-firma?subjektId=708510

ANON. Management Mania: Du Pontova analýza (DuPont analysis). 2015. [online]. [cit.

2021-2-26]. Dostupné z: https://managementmania.com/cs/dupontova-analyza

ANON. Management Mania: Efektivnost, produktivita (Efficiency). 2016. [online]. [cit.

2020-12-13]. Dostupné z: https://managementmania.com/cs/efektivnost

ANON. Management Mania: Ekonomická přidaná hodnota (EVA - Economic Value Added). 2016. [online]. [cit. 2021-2-24]. Dostupné z:

https://managementmania.com/cs/ekonomicka-pridana-hodnota

ANON. Management Mania: Hospodárnost (Economy). 2018. [online]. [cit. 2020-12-13].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/hospodarnost

ANON. Management Mania: Rentabilita vlastního kapitálu (ROE – Return on Equity).

2015 [online]. [cit. 2021-1-5]. Dostupné z: https://managementmania.com/cs/rentabilita-vlastniho-kapitalu

ANON. Management Mania: Rentabilita, návratnost (Return). 2019. [online]. [cit. 2021-2-17]. Dostupné z: https://managementmania.com/cs/rentabilita

84

ANON. Management Mania: Účelnost (Effectiveness). 2016. [online]. [cit. 2020-12-13].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/ucelnost

ANON. Ministerstvo průmyslu a obchodu: Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA [klasifikace CZ-NACE]. 2020. [online]. [cit. 2021-3-18].

Dostupné z: https://www.mpo.cz/benchmarking/infa.html

ANON. PERFO LINEA. 2021 [online]. [cit. 2021-4-26]. Dostupné z:

https://www.perfolinea.cz

ANON. Průvodce MáDáti: Cash-Flow (výkaz o peněžních tocích). 2021. [online]. [cit.

2021-2-24]. Dostupné z:

ARNOLD, Glen. 2008. Corporate financial management. 4th ed. Harlow: Financial Times/Prentice Hall. ISBN 978-0-273-71041-7.

BLÁHA. Pavel. Vzory směrnic.cz: Kritéria efektivnosti, účelnosti a hospodárnosti (3E)v rámci organizace pro oblasti příjmu a výdeje veřejných prostředků. 2017. [online]. [cit.

2020-12-11]. Dostupné z: https://www.vzory-smernic.cz/onb/33/kriteria-efektivnosti- ucelnosti-a-hospodarnosti-3e-v-ramci-organizace-pro-oblasti-prijmu-a-vydeje-verejnych-

prostredku-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4ElZd5N8zc2vYQwHiy8aoMnlwXpmyTCL4OA/?uri_view_type=5

HOLEČKOVÁ, Jaroslava. 2008. Finanční analýza firmy. Praha: ASPI. Praxe manažera (Computer Press). ISBN 978-80-7357-392-8.

KNÁPKOVÁ, Adriana, Drahomíra PAVELKOVÁ a Karel ŠTEKER. 2013. Finanční analýza: komplexní průvodce s příklady. 2., rozš. vyd. Praha: Grada. Prosperita firmy. ISBN 978-80-247-4456-8.

MANSA. Julius. Investopedia: Return on Investment (ROI). 2021. [online]. [cit. 2021-3-25].

Dostupné z: https://www.investopedia.com/terms/r/returnoninvestment.asp

85

MASLÁKOVÁ. Petra. Průvodce účetními výkazy a finanční analýza: Odpovědi na otázky ze 6. lekce. 2014. [online]. [cit. 2021-1-29]. Dostupné z:

https://www.infoportal.cz/oncnfa/onb/33/odpovedi-na-otazky-ze-6-lekce-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4ElG6RjRE6-yaV105ov6VP3QwzT85AO9elQ/

Maverick. J. B. Investopedia: ROCE vs. ROI: What's the difference? 2020. [online]. [cit.

2021-2-16]. Dostupné z: https://www.investopedia.com/ask/answers/011215/what-difference-between-roce-and-roi.asp

PAVELKOVÁ, Drahomíra, Adriana KNÁPKOVÁ a Karel ŠTEKER. 2009. Výkonnost podniku z pohledu finančního manažera: metody, ukazatele, využití v praxi. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Linde. Finanční řízení. ISBN 80-861-3163-7.

PROQUEST. 2019 Databáze článků ProQuest [online]. Ann Arbor, MI, USA: ProQuest.

[cit. 2019-09-26]. Dostupné z: http://knihovna.tul.cz

RŮČKOVÁ, Petra, Drahomíra PAVELKOVÁ a Karel ŠTEKER. 2019. Finanční analýza:

metody, ukazatele, využití v praxi. 6. aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing.

Finanční řízení. ISBN 978-80-271-2028-4.

SEDLÁČEK, Jaroslav. 2007. Finanční analýza podniku. Brno: Computer Press. Praxe manažera (Computer Press). ISBN 978-80-251-1830-6.

VEBER, Jaromír. 2009. Management. Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. 2. vyd. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7261-274-1.

VODÁKOVÁ, Jana. 2016. Výkonnost a její měření ve veřejném sektoru. Praha: Wolters Kluwer. ISBN 978-80-7552-013-5

VOCHOZKOVÁ. Lenka. Uctovani.net: Účetnictví krok za krokem, 6. díl - Rozvaha - aktiva,

pasiva. 2017. [online]. [cit. 2021-1-3]. Dostupné z:

https://www.uctovani.net/clanek.php?t=Ucetnictvi-krok-za-krokem-6-dil-Rozvaha-aktiva-pasiva&idc=311

WAGNER, Jaroslav. 2009. Měření výkonnosti: Jak měřit, vyhodnocovat a využívat

informace o podnikové výkonnosti. Praha: GRADA Publishing. ISBN 978-80-247-6739-0.

86

Seznam příloh

Příloha A: Rozvaha společnosti Euro SITEX s.r.o. 2017-2020 ... 87 Příloha B: Výkaz zisku a ztráty společnosti Euro SITEX s.r.o. 2017-2020 ... 103 Příloha C: Rozvaha společnosti PERFO LINEA a.s. 2017-2019 ... 111 Příloha D: Výkaz zisku a ztráty PERFO LINEA a.s. 2017-2019 ... 117

87

Příloha A: Rozvaha společnosti Euro SITEX s.r.o. 2017-2020

řád Minulé úč.

Zpracováno v souladu s vyhláškou č.

500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA Obchodní firma nebo jiný

název účetní jednotky

(BILANCE)

Eurositex s.r.o.

31.12.2017

(v celých tisících Kč) Sídlo, bydliště nebo místo podnikání účetní jednotky

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek a nedokončený dlouhodobý hmotný majetek (ř. 25 + 26) Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek AKTIVA CELKEM (ř. 02 + 03 + 37 + 74) Pohledávky za upsaný základní kapitál Dlouhodobý majetek (ř. 04 + 14 + 27)

Oceňovací rozdíl k nabytému majetku

Ostatní dlouhodobý hmotný majetek (ř. 21 + 22 + 23) Pěstitelské celky trvalých porostů

Dlouhodobý nehmotný majetek (ř. 05 + 06 + 09 až 11) Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Ocenitelná práva (ř. 07 + 08) Software

Ostatní ocenitelná práva Goodwill

Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek a nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek (ř. 12 + 13) Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek

Dlouhodobý finanční majetek (ř. 28 až 34) Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek (ř. 15 + 18 až 20 +24) Pozemky a stavby (ř. 16 + 17)

Pozemky

Podíly - ovládaná nebo ovládající osoba Zápůjčky a úvěry - ovládaná nebo ovládající osoba Podíly - podstatný vliv

Zápůjčky a úvěry - podstatný vliv Ostatní dlouhodobé cenné papíry a podíly Zápůjčky a úvěry - ostatní

Ostatní dlouhodobý finanční majetek (ř. 35 + 36) Jiný dlouhodobý finanční majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý finanční majetek Stavby

Hmotné movité věci a jejich soubory

88

Mladá a ostatní zvířata a jejich skupiny Poskytnuté zálohy na zásoby

Peněžní prostředky na účtech

Krátkodobý finanční majetek (ř. 69 +70) Pohledávky (ř. 47 + 57)

Dlouhodobé pohledávky (ř. 48 až 52) Pohledávky z obchodních vztahů

Pohledávky - ovládaná nebo ovládající osoba Pohledávky - podstatný vliv

Pohledávky - ovládaná nebo ovládající osoba Pohledávky - podstatný vliv

Krátkodobé pohledávky (ř. 58 až 61)

Časové rozlišení aktiv (ř. 75 až 77) Náklady příštích období

Komplexní náklady příštích období Příjmy příštích období

Podíly - ovládaná nebo ovládající osoba Ostatní krátkodobý finanční majetek Peněžní prostředky (ř. 72 +73) Peněžní prostředky v pokladně

89

PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní

období období

5 6

PASIVA CELKEM (ř. 79 + 101 + 141) 078 181 022 165 449

A. Vlastní kapitál (ř. 80 + 84 + 92 + 95 + 99 - 100) 079 143 487 130 211

A. I. Základní kapitál (ř. 81 až 83) 080 200 200

1 Základní kapitál 081 200 200

2 Vlastní podíly (-) 082 0 0

3 Změny základního kapitálu 083 0 0

A. II. Ážio a kapitálové fondy (ř. 85 + 86) 084 0 0

A. II. 1 Ážio 085 0 0

2 Kapitálové fondy (ř. 87 až 91) 086 0 0

2.1 Ostatní kapitálové fondy 087 0 0

2.2 Oceňovací rozdíly z přecenění majetku a závazků 088 0 0

2.3 Oceňovací rozdíly z přecenění při přeměnách obchodních korporací 089 0 0

2.4 Rozdíly z přeměn obchodních korporací (+/-) 090 0 0

2.5 Rozdíly z ocenění při přeměnách obchodních korporací (+/-) 091 0 0

A. III. Fondy ze zisku (ř. 93 + 94) 092 1 830 1 801

A. III. 1 Ostatní rezervní fondy 093 970 970

2 Statutární a ostatní fondy 094 860 831

A. IV. Výsledek hospodáření minulých let (+/-) (ř. 96 až 98) 095 122 111 108 895

A. IV. 1 Nerozdělený zisk minulých let 096 122 111 108 895

2 Neuhrazená ztráta minulých let (-) 097 0 0

3 Jiný výsledek hospodaření minulých let (+/-) 098 0 0

A. V. 1 Výsledek hospodaření běžného účetního období (+/-) 099 19 346 19 316

2 Rozhodnuto o zálohách na výplatě podílu na zisku (-) 100 0 0

Cizí zdroje (ř. 102 + 107) 101 37 535 35 237

B. I. Rezervy (ř. 103 až 106) 102 4 590 4 845

B. I. 1 Rezerva na důchody a podobné závazky 103 0 0

2 Rezerva na daň z příjmů 104 0 0

3 Rezervy podle zvláštních právních předpisů 105 4 115 4 350

4 Ostatní rezervy 106 475 495

C. Závazky (ř. 108 + 123) 107 32 946 30 392

C. I. Dlouhodobé závazky (ř. 109 + 112 až 119) 108 1 141 934

C. I. 1 Vydané dluhopisy (ř.110 + 111) 109 0 0

1.1 Vyměnitelné dluhopisy 110 0 0

1.2 Ostatní dluhopisy 111 0 0

2 Závazky k úvěrovým institucím 112 0 0

3 Dlouhodobé přijaté zálohy 113 0 0

4 Závazky z obchodních vztahů 114 0 0

5 Dlouhodobé směnky k úhradě 115 0 0

6 Závazky - ovládaná nebo ovládající osoba 116 0 0

7 Závazky - podstatný vliv 117 0 0

8 Odložený daňový závazek 118 1 141 934

9 Závazky - ostatní (ř. 120 - 122) 119 0 0

9.1 Závazky ke společníkům 120 0 0

9.2 Dohadné účty pasívní 121 0 0

9.3 Jiné závazky 122 0 0

B. + C.

označ

a b c

90

PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní

b období období

5 6

C. II. Krátkodobé závazky (ř. 124 + 127 až 133) 123 31 805 29 458

C. II. 1 Vydané dluhopisy (ř. 125 + 126) 124 0 0

1.1 Vyměnitelné dluhopisy 125 0 0

1.2 Ostatní dluhopisy 126 0 0

2 Závazky k úvěrovým institucím 127 0 0

3 Krátkodobé přijaté zálohy 128 871 1 538

4 Závazky z obchodních vztahů 129 26 756 24 586

5 Krátkodobé směnky k úhradě 130 0 0

6 Závazky - ovládaná nebo ovládající osoba 131 0 0

7 Závazky - podstatný vliv 132 0 0

8 Závazky - ostatní (ř. 134 až 140) 133 4 178 3 334

8.1 Závazky ke společníkům 134 0 0

8.2 Krátkodobé finanční výpomoci 135 0 0

8.3 Závazky k zaměstnancům 136 1 317 1 002

8.4 Závazky ze sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění 137 688 603

8.5 Stát - daňové závazky a dotace 138 1 532 1 281

8.6 Dohadné účty pasivní 139 644 449

8.7 Jiné závazky 140 -3 0

D. Časové rozlišení pasiv (ř. 142 + 143) 141 0 0

D. I. Výdaje příštích období 142 0 0

D. II. Výnosy příštích období 143 0 0

Datum Podpisový záznam osoby odpovědné za sestavení účetní závěrky Podpisový záznam statutárního orgánu nebo fyzické osoby, která je účetní jednotkou označ

a c

91

Zpracováno v souladu s vyhláškou č.

500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA Obchodní firma nebo jiný název

účetní jednotky

(BILANCE)

Eurositex s.r.o.

31.12.2018

(v celých tisících Kč) Sídlo, bydliště nebo místo podnikání účetní jednotky

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek a nedokončený dlouhodobý hmotný majetek (ř. 25 + 26) Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek AKTIVA CELKEM (ř. 02 + 03 + 37 + 74) Pohledávky za upsaný základní kapitál Dlouhodobý majetek (ř. 04 + 14 + 27)

Oceňovací rozdíl k nabytému majetku

Ostatní dlouhodobý hmotný majetek (ř. 21 + 22 + 23) Pěstitelské celky trvalých porostů

Dlouhodobý nehmotný majetek (ř. 05 + 06 + 09 až 11) Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Ocenitelná práva (ř. 07 + 08) Software

Ostatní ocenitelná práva Goodwill

Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek a nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek (ř. 12 + 13) Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek

Dlouhodobý finanční majetek (ř. 28 až 34) Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek (ř. 15 + 18 až 20 +24) Pozemky a stavby (ř. 16 + 17)

Pozemky

Podíly - ovládaná nebo ovládající osoba Zápůjčky a úvěry - ovládaná nebo ovládající osoba Podíly - podstatný vliv

Zápůjčky a úvěry - podstatný vliv Ostatní dlouhodobé cenné papíry a podíly Zápůjčky a úvěry - ostatní

Ostatní dlouhodobý finanční majetek (ř. 35 + 36) Jiný dlouhodobý finanční majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý finanční majetek Stavby

Hmotné movité věci a jejich soubory

92

Mladá a ostatní zvířata a jejich skupiny Poskytnuté zálohy na zásoby

Peněžní prostředky na účtech

Krátkodobý finanční majetek (ř. 69 +70) Pohledávky (ř. 47 + 57)

Dlouhodobé pohledávky (ř. 48 až 52) Pohledávky z obchodních vztahů

Pohledávky - ovládaná nebo ovládající osoba Pohledávky - podstatný vliv

Pohledávky - ovládaná nebo ovládající osoba Pohledávky - podstatný vliv

Krátkodobé pohledávky (ř. 58 až 61)

Časové rozlišení aktiv (ř. 75 až 77) Náklady příštích období

Komplexní náklady příštích období Příjmy příštích období

Podíly - ovládaná nebo ovládající osoba Ostatní krátkodobý finanční majetek Peněžní prostředky (ř. 72 +73) Peněžní prostředky v pokladně

93

PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní

období období

5 6

PASIVA CELKEM (ř. 79 + 101 + 141) 078 190 148 181 022

A. Vlastní kapitál (ř. 80 + 84 + 92 + 95 + 99 - 100) 079 146 359 143 487

A. I. Základní kapitál (ř. 81 až 83) 080 200 200

1 Základní kapitál 081 200 200

2 Vlastní podíly (-) 082 0 0

3 Změny základního kapitálu 083 0 0

A. II. Ážio a kapitálové fondy (ř. 85 + 86) 084 0 0

A. II. 1 Ážio 085 0 0

2 Kapitálové fondy (ř. 87 až 91) 086 0 0

2.1 Ostatní kapitálové fondy 087 0 0

2.2 Oceňovací rozdíly z přecenění majetku a závazků 088 0 0

2.3 Oceňovací rozdíly z přecenění při přeměnách obchodních korporací 089 0 0

2.4 Rozdíly z přeměn obchodních korporací (+/-) 090 0 0

2.5 Rozdíly z ocenění při přeměnách obchodních korporací (+/-) 091 0 0

A. III. Fondy ze zisku (ř. 93 + 94) 092 1 751 1 830

A. III. 1 Ostatní rezervní fondy 093 970 970

2 Statutární a ostatní fondy 094 781 860

A. IV. Výsledek hospodáření minulých let (+/-) (ř. 96 až 98) 095 126 407 122 111

A. IV. 1 Nerozdělený zisk minulých let 096 126 407 122 111

2 Neuhrazená ztráta minulých let (-) 097 0 0

3 Jiný výsledek hospodaření minulých let (+/-) 098 0 0

A. V. 1 Výsledek hospodaření běžného účetního období (+/-) 099 18 001 19 346

2 Rozhodnuto o zálohách na výplatě podílu na zisku (-) 100 0 0

Cizí zdroje (ř. 102 + 107) 101 43 788 37 535

B. I. Rezervy (ř. 103 až 106) 102 5 236 4 590

B. I. 1 Rezerva na důchody a podobné závazky 103 0 0

2 Rezerva na daň z příjmů 104 0 0

3 Rezervy podle zvláštních právních předpisů 105 4 470 4 115

4 Ostatní rezervy 106 767 475

C. Závazky (ř. 108 + 123) 107 38 552 32 946

C. I. Dlouhodobé závazky (ř. 109 + 112 až 119) 108 1 194 1 141

C. I. 1 Vydané dluhopisy (ř.110 + 111) 109 0 0

1.1 Vyměnitelné dluhopisy 110 0 0

1.2 Ostatní dluhopisy 111 0 0

2 Závazky k úvěrovým institucím 112 0 0

3 Dlouhodobé přijaté zálohy 113 0 0

4 Závazky z obchodních vztahů 114 0 0

5 Dlouhodobé směnky k úhradě 115 0 0

6 Závazky - ovládaná nebo ovládající osoba 116 0 0

7 Závazky - podstatný vliv 117 0 0

8 Odložený daňový závazek 118 1 194 1 141

9 Závazky - ostatní (ř. 120 - 122) 119 0 0

9.1 Závazky ke společníkům 120 0 0

9.2 Dohadné účty pasívní 121 0 0

9.3 Jiné závazky 122 0 0

B. + C.

označ

a b c

94

PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní

b období období

5 6

C. II. Krátkodobé závazky (ř. 124 + 127 až 133) 123 37 358 31 805

C. II. 1 Vydané dluhopisy (ř. 125 + 126) 124 0 0

1.1 Vyměnitelné dluhopisy 125 0 0

1.2 Ostatní dluhopisy 126 0 0

2 Závazky k úvěrovým institucím 127 0 0

3 Krátkodobé přijaté zálohy 128 473 871

4 Závazky z obchodních vztahů 129 24 336 26 756

5 Krátkodobé směnky k úhradě 130 0 0

6 Závazky - ovládaná nebo ovládající osoba 131 0 0

7 Závazky - podstatný vliv 132 0 0

8 Závazky - ostatní (ř. 134 až 140) 133 12 549 4 178

8.1 Závazky ke společníkům 134 8 775 0

8.2 Krátkodobé finanční výpomoci 135 0 0

8.3 Závazky k zaměstnancům 136 1 130 1 317

8.4 Závazky ze sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění 137 735 688

8.5 Stát - daňové závazky a dotace 138 1 501 1 532

8.6 Dohadné účty pasivní 139 514 644

8.7 Jiné závazky 140 -106 -3

D. Časové rozlišení pasiv (ř. 142 + 143) 141 0 0

D. I. Výdaje příštích období 142 0 0

D. II. Výnosy příštích období 143 0 0

Datum Podpisový záznam osoby odpovědné za sestavení účetní závěrky Podpisový záznam statutárního orgánu nebo fyzické osoby, která je účetní jednotkou označ

a c

95

Dlouhodobý finanční majetek (ř. 28 až 34) Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek (ř. 15 + 18 až 20 +24) Pozemky a stavby (ř. 16 + 17)

Pozemky

Podíly - ovládaná nebo ovládající osoba Zápůjčky a úvěry - ovládaná nebo ovládající osoba Podíly - podstatný vliv

Zápůjčky a úvěry - podstatný vliv Ostatní dlouhodobé cenné papíry a podíly Zápůjčky a úvěry - ostatní

Ostatní dlouhodobý finanční majetek (ř. 35 + 36) Jiný dlouhodobý finanční majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý finanční majetek Stavby

Hmotné movité věci a jejich soubory

Dospělá zvířata a jejich skupiny Jiný dlouhodobý hmotný majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek a nedokončený dlouhodobý hmotný majetek (ř. 25 + 26) Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek AKTIVA CELKEM (ř. 02 + 03 + 37 + 74) Pohledávky za upsaný základní kapitál Dlouhodobý majetek (ř. 04 + 14 + 27)

Oceňovací rozdíl k nabytému majetku

Ostatní dlouhodobý hmotný majetek (ř. 21 + 22 + 23) Pěstitelské celky trvalých porostů

Dlouhodobý nehmotný majetek (ř. 05 + 06 + 09 až 11) Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Ocenitelná práva (ř. 07 + 08) Software

Ostatní ocenitelná práva Goodwill

Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek

Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek a nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek (ř. 12 + 13) Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek

označ AKTIVA Běžné účetní období

a b c

47 54 44 90 Příbram

Zpracováno v souladu s vyhláškou č.

500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA Obchodní firma nebo jiný název

500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA Obchodní firma nebo jiný název