• No results found

4. ANALYS

4.2. Användares uppfattningar om PD-element på sociala medieplattformar

4.2.1. Analys 3

Om respondenterna tror att Persuasive Design på Instagram och Snapchat har en inverkan i deras liv.

Samtliga respondenter (ABCDE) säger att Persuasive Design på Instagram och Snapchat har en inverkan i deras liv på något sätt. Respondent C säger att de inte är något som hen reflekterat över, men utifrån beskrivningen av begreppet (studiens definition) säger hen att: ”…förstår

verkligen att det har en inverkan exempelvis med Instagramstories, annars hade man förmodligen inte fortsätt kolla.”.

Hur Persuasive Design på Instagram och Snapchat påverkar deltagarna.

Respondent A svarar att det leder till att hen spenderar mer tid på telefonen eller appen än vad hen initialt hade planerat. Respondent B svarar att det påverkar hen mer negativt än positivt. Respondent C svarar att det får hen att stanna kvar på appen längre och att de tar tid från saker hen skulle gjort istället. Hen påpekar också att hen använder Instagram mycket mer idag än vad hen gjorde för några år sedan när Instagramstories och Instagram-livestreams inte fanns. Respondent D svarar att det tar onödigt mycket tid där hen kunde gjort något annat. ”Men ändå

så blir de så när man börjar titta så tittar man lite till och lite till”. Respondent D svarar också

att smygreklamen på sociala medier har en påverkan, samt vad andra gör eftersom hen då vill göra likadant. Respondent E svarar att de gör att hen sitter alldeles för länge med telefonen och tittar på vad andra gör istället för vad man själv gör.

Vad respondenterna tycker om att Persuasive Design finns i våra sociala medieliv.

Respondent A svarar att hen tycker att ansvaret ligger hos användaren, i och med att det inte är tvångsmässigt att öppna eller använda en applikation. Respondent A menar att de är försåtligt att designers använder sig av denna teknik/design eftersom de är deras sätt att tjäna pengar.

”… man kan göra ett val att inte gå in på appen och titta på en stories, de går ju att trycka ner nästa storie som automatiskt kommer upp, det går ju att hoppa över en streak på Snapchat. Det är ju ditt eget val det är ju ingen som tvingar dig.”

Respondent B svarar att hen förstår att de använder denna typ av design för att få användare att använda deras plattform mer, men att hen inte vet vad hen tycker om att Snapchat använder sig av streaks för att de vill att man ska använda de mer.

44

Respondent C svarar: ”Såklart när man ser de på svart och vitt kanske de inte är

så bra eftersom det skapar ett beroende till appen eller hemsidan som man kanske inte hade haft i lika stor utsträckning om de inte hade ansträngt sig för att få en att stannat kvar. Jag tycker väl inte de är jätte bra men det är inget jag har reflekterat över innan. För att de kan ju också egentligen nu när jag tänker på de ibland tycka det är positivt när Netflix visar andra serier som passar mig eller när Instagram påminner mig att någon startat en livestream för att man kan se de som att de bara vill hjälpa en att hänga med typ.”.

Respondent D svarar att innan sociala medier använde sig av dessa typer av tekniker gick de också bra och att hen tycker det är mer negativt än positivt. Respondent D menar att hen kunde gjort andra aktiviteter istället för att fasta på Instagram.

Respondent E svarar att designtypen är positiv för användaren, ”… skapar ett bra flyt för den

som använder applikationen men de hela beror på hur skaparen använder de. Det tar tid från mig, jag har svårt att distansera mig från de och de äter upp en liksom.”

Övergripande - del 2

Vad respondenterna tycker om det bakomliggande syftet an Persuasive Design-element på Sociala medier.

Respondent A markerar att definitionen i intervjuguiden sa att det inte är tvingande eller tvångsmässigt och svarar då att de ligger i användaren ansvar. Respondent A menar att det beror på om användaren låter sig bli påverkad och att det inte behöver vara negativt eller positivt.

Respondent A: ”Man kanske inte ens märker av de, folk i sin omgivning kanske

inte ens märker av de, i slutändan är de så att de blir ett problem om du tillbringar alldeles för mycket tid på plattformen som gör att man inte hinner med saker som man ska hinna med då är de fortfarande hos användaren de ligger hos i och med att det är ingen som tvingar en.”.

Respondent A anser att det är moraliskt rätt att förända någons attityd och beteende med hjälp av Persuasive Design, så länge det inte är tvångsmässigt.

”…bara för att man gör de med hjälp av teknologi alltså en app i de här fallet, att man gör det digitalt i nån mån är precis likadant som att du är skicklig på att designa en plattform som gör att det förändrar beteende eller till och med värderingar och attityder hos användarna av plattformen, precis samma sak som att vara en skicklig talare som politiker att kunna förändra en väljares åsikter eller värderingar, så jag tycker att så länge de inte är tvångsmässigt är det okej. Ingen som tvingar någon att använda plattformen från början.”

Respondent B svarar att syftet är klart, att de gör de för att man ska använda appen mer och inte glömma av den men detta kan även vara negativt för användaren inte bara positivt. Respondent C svarade att det är lätt att säga att det är dumt eller fult men att de måste använda sig av denna design för att konkurrera på marknaden samt för att användare ska tycka om deras applikation och vilja vara där. Respondent D svarade att: ”Dom ändrar ju oss att tänka som dom vill så att

man kanske inte tänker själv utan man bara hänger med i det hela.”. Respondent D

45

”Det som gör att man håller ut är ju att de är så kort tid varje stories visas så de gör ju att man hänger med i de hade de varit flera minuter hade man ju förmodligen inte tittat, de är liksom enkelt att göra. Eftersom de är så korta snuttar så händer de något hela tiden och man fångas i det.”

Respondent E svarade att notiser är det som gör att hen använder Instagram.

”Jag hade Instagram och Twitter på min första sida på telefonen och jag var tvungen att ta bort de för att jag blev så himla distraherad, så fort jag såg dom så öppnade jag apparna liksom. … så nu öppnar jag dom bara när jag får notiser jag vet inte ens vart dom har hamnat i telefonen liksom. Det tog för mycket tid från att plugga.”.

Om respondenterna tänker på Persuasive Design när de befinner sig på sociala medier.

Respondenterna A, B, C, D svarade att de inte tänker på Persuasive design när de befinner sig på sociala medier. Respondent E svarade att hen lagt märke till det men inte visste vad det var förens hen fick det förklarat för sig vid introduktionen av intervjuguiden och nämner att Facebook har använt sig av detta länge genom att automatisk skrolla ner till nästa video. Respondent C svarade att Facebook genererar många notiser för aktiviteter hen inte är intresserad av att få: ”de kan ju vara ett minne som visar att du blev vän med någon för ett år

sen å så är det någon helt random person typ. Det har jag reflekterat över att de använder sig av notiser för att man ska gå in på appen mer än vad man skulle gjort annars.”.

Samtliga respondenter svarade att de kommer tänka på Persuasive Design på sociala medier mer i framtiden än de gjorde innan intervjun genomfördes.

Positiva aspekter

Vad respondenterna anser att det finns för positiva aspekter med Persuasive Design på sociala medier.

Respondent A anser att det är positivt att man får syn på något som man inte från början fick syn på.

”… att man slutar med att kolla på 20-25 Instastories när man tänkte kolla på två stories och kanske man får syn på nånting på den 15onde storien eller i reklambreaket mellan storien som gör att man kommer in på något annat som påverkar en, man kanske blir intresserad för stunden eller på lång sikt av något som man inte hade snubblat på annars.”

Respondent B anser inte att det finns några positiva aspekter med Persuasive Design på Instagram och Snapchat utan ser att det mer är som ett stressmoment: “Juste ja, jag har streaks

så då kommer jag på att jag vill använda Snapchat mer. De är ju inte positivt på de sättet tycker jag”.

Respondent C anser att Persuasive Design på Instagram och Snapchat är positivt med anseende på påminnelse om saker man vill hänga med på inom applikationerna och ge förslag på saker som kan vara intressanta för användaren. Respondent C anser att likes och kommentarer är roligt på Instagram och anser att det är ett sätt att kommunicera med folk vilket respondent C anser är positivt med Persuasive Design. Respondent D anser att Persuasive Design på Instagram och Snapchat är positivt genom få notifieringar om vänner för att hålla sig uppdaterad, ett sätt att hålla kontakten. Respondent E anser att Snapchat-streaks skapar ett band

46

mellan användare och gör att profilen blir mer personifierad till användaren (symboler av streaks). Respondent E anser att det överlag är positivt med Persuasive Design eftersom det skapar en bättre tid för användaren än att ”hålla på att klicka på skärmen”.

Negativa aspekter

Vad respondenterna anser att det finns för negativa aspekter med Persuasive Design på sociala medier.

Respondent A anser att det negativa aspekterna med Persuasive Design på Instagram och Snapchat framför allt handlar om att det är tidskrävande,

”Jag upplever att jag kan spendera mer tid är vad jag initialt hade planerat när jag öppnade appen, och det kan naturligtvis bli negativt och leda till att man inte hinner med saker som man tänkt att göra, tappa fokus från saker som egentligare är viktigare”.

Respondent B anser att de negativa aspekterna med Persuasive Design på Instagram och Snapchat handlar om stress för användarna, (respondenten syftar på Snapchat-streaks),

”Exempelvis vid streaksen att man är så här ”åh gud!! Nu har jag glömt streaks idag och går in och är livrädd att man har missat fast egentligen så är de så här ”vad är det jag har missat?”. De är ju inget farligt som händer mer än att siffror som försvinner och att man blir så här nej vad tråkigt. Det känns som att de blir mer ett stressmoment för någonting som egentligen inte har någon betydelse över huvud taget.”.

Respondent B anser också att Instastories är ett negativt designelement, hen jämför med hur det var tidigare då inte stories var det primära interaktionselementet, innan ansåg respondenten (B) att det var mindre tidskrävande att skrolla igenom flödet och inte både flödet och stories. Detta anser respondenten bidrar med att spendera mer tid på att använda appen. Respondent C anser att det negativa aspekterna med Persuasive Design på Instagram och Snapchat handlar om att det skapar ett större beroende till plattformarna samt att vissa designelement såsom likes och kommentarer kan bidra till prestationsångest. Respondent D anser att det negativa aspekterna med Persuasive Design på Instagram och Snapchat handlar om en känsla av att vara lite jagad, att skicka Snapchat-streaks är det första hen gör på morgonen så hen vet att det är gjort. Respondent D: ”Egentligen är det inte så positivt (PD) för man fångas ju i de här att streaks

ska hållas vid liv, men det känns bra när man gjort de, lite som man är beroende av de.”.

Respondent E anser att det negativa aspekterna med Persuasive Design på Instagram och Snapchat handlar om självbehärskning, ”man tittar ju inte färdigt, man kan ju inte bli färdig.”. Respondent E anser att det inte finns så mycket negativt med Persuasive Design på Instagram och Snapchat eftersom hen inte tycker att det påverkar hen, ”Och att i och med att de spelas

upp automatiskt och från sina egna intressen är de ju svårt att se något som är ointressant.”.

Instagram

Hur intervjudeltagarna beskriver att de interagerar med Instastories.

Respondent A beskriver sin interaktion med Instastories: börjar alltid med att öppna alla stories som inte ännu är öppnade, vilket ibland sker utan att ens titta på stories utan trycker sig igenom dem eftersom respondenten anser att det känns som oöppnade meddelande som hen stör sig på.

47

Dess efter kan hen skrolla igenom flödet. Respondent B beskriver sin interaktion med Instastories: Målet är att kolla/öppna samtliga aktiva stories. Respondenten klickar alltid på den första stories och kollar hur många det är som lagt ut stories. Är användarens stories inte intressant sveper hen förbi och är den intressant kollar hen. Tittar aldrig på ”hela” stories, utan tittar en kort stund sedan klickar hen vidare och det gör hen tills alla stories är kollade på. Respondenten (B) menar att hen fastnar i att kolla på alla stories och anser att det skulle kännas konstigt att inte kolla tills alla är öppnade eftersom det då skulle kännas som att hen avbryter en pågående aktivitet. Respondent C beskriver sin interaktion med Instastories som att hen strökollar och har inget speciellt beteende eftersom jag följer så många så kollar jag många gånger istället per dag. Hen hinner aldrig kolla på alla stories per dag. Respondent D beskriver sin interaktion med Instastories som att hen inte kollar alla stories varje dag, trots att hen anser att hen inte följer så pass många användare. Hen menar att hen inte vill lägga för mycket tid på att öppna stories. Respondent E beskriver sin interaktion med Instastories som att det brukar börja med att hen får en notis om att någon lagt upp en story, sen kollar hen på den och brukar fortsätta kolla på fler stories efter det tills att det kommer för mycket reklamer eller något ointressant dyker upp, ”t.ex. sjutton videos på en skrikig konsert eller liknande”. När hen anser att det är färdigt tittat på stories kollar hen möjligtvis på vanliga flödet eller stänger ned appen.

Hur respondenterna känner kring Instagrams funktion Instastories.

Respondent A anser att det är ett rutinbeteende för hen, hen navigerar/interagerar automatiskt utan att hen behöver tänka och anser att det är en smidig interaktion, ”alltså att det är

användarvänligt helt enkelt”. Respondent B anser att Instastories lägger stories som hen inte är

intresserad av längst fram och leder till att hen kan bli irriterad eftersom det inte visar det som hen faktiskt vill se av sina följare. Respondent C anser att det är en positiv design i sin helhet eftersom användaren inte behöver klicka upp varje storie en åt gången men att det också gör att användaren blir exponerad av stories som hen egentligen inte bryr sig om. Respondenten (C) anser att det gör att det skapar ett beteende av att inte kolla klart en enda storie eftersom hen vet att det finns så mycket mer att titta på. Respondent C menar att hen har haft ett beteende om att kolla klart alla stories per dag men inte längre eftersom hen följer fler personer nu än tidigare och att det känns hopplöst att öppna alla i dagens läge. Respondent D anser att funktionen gör så att det flyter på ”bra” och om det inte fanns en automatisk uppspelning hade hen inte sett lika många stories.

Respondent D säger: ”Man kan ju se de från två sätt de: är smidigare att de flyter

på och fångas i det men hade de inte varit så hade jag nog inte fångats i de och sett lika många. Jag tittar på mer tack vare den funktionen. Jag hade inte lagt lika mycket tid på det om det inte var för den funktionen.”

Respondent E anser att det är en bra funktion/design eftersom telefonen eller applikationen gör jobbet åt användaren, och eftersom det bara är att stänga ner om man inte vill kolla mer så är det upp till användaren att stänga av.

Hur respondenterna anser att Instagram stories påverkar dem.

Respondent A anser att designen inte påverkar hen speciellt mycket eftersom hen är tillräckligt van användare för att hantera det. Respondent A säger också att det handlar om att det ser ut som oöppnade meddelanden och att hen då känner att de måste öppnas. Respondent A beskriver

48

det som ett rutinbeteende att öppna samtliga stories varje dag. Respondent B menar att när hen tänker efter är det inte en positiv påverkan. Respondent C anser att det påverkar hen till att kolla mer stories än vad hen initialt tänkt och därmed spenderar mer tid på mobilen. Respondent D anser att designen påverkar att hen inte trycker på avsluta och tittar på allt som finns tills det är slut på stories. Respondent E anser att hen sitter med telefonen längre, upplever en känsla av stress och lurad till att fortsätta använda applikationen lite till.

Snapchat

Respondenterna B och D använder sig av Snapchat funktionen Streaks medans respondenterna A, C och E inte använder sig av Streaks.

Hur respondenterna upplever Snapchatfunktionen streaks.

Respondent A menar att hen förstår varför det tilltalar användare att upprätthålla streaks eftersom de i nån mån känns som en belöning.

Respondent A säger: ”Men de blir ju att designen att Snapchat sporrar

användaren att göra något på ett tydligare sätt tycker jag är vad Instagram gör. Jag upplever att de här är ett tydligt exempel på hur man designar eller väljer att designa en plattform för att användare ska interagera på daglig basis. Men som sagt jag tycker inte de är för mig så är det inget som jag bryr mig om, om det skulle försvinna en symbol. De kunde jag ha sagt samma sak om Instagram stories vilket jag inte gör utan där spelar de nån roll för mig i nån mån i bakhuvudet av någon anledning. Men de kanske är för att jag gjort de så länge att de har blivit rutinmässigt liksom.”

Respondent B anser att det var kul i början men är mer som ett tvång nu, hen anser att det är en stress som måste fortsätta men att det samtidigt är kul att veta vad den andra gör.

Respondent B säger: ”Men själva funktionen är stressande. För att nu när man

är uppe i så många streaks så tänker man ju att de här vill jag ju inte avbryta. Man är rädd över att missa något som egentligen inte har någon betydelse, det händer inget dåligt mer än att siffror försvinner men då hade man ju blivit så här ”NEEEJ jäkla skit”.”.

Respondent C upplever funktionen som rolig och lite som en slags utmaning att hålla det vid liv. Respondenten har slutat använda funktionen pga inte orkat lägga ner energin, ”men när

man väl har en streak då vill man ju verkligen av någon jätte konstig anledning, hålla den vid liv. Speciellt när man har samlat många dagar då vill man verkligen det.”

Respondenten fortsätter: ”Nu när jag var och reste på Fraser Island (en ö i

Australien) där man inte har någon täckning så reste jag med en tjej som hade en streak med någon på över 1000 dagar, då gav hon sitt Snapchat-konto (inlogg) till en annan person så att den personen kunde logga in och hålla den här streaken vid liv. Då är man dedikerad.”

Respondent D upplever ingen stress kring streaks även fast hen använder de. Respondent D säger att funktionen gör så att man öppnar Snapchat direkt på morgonen det första hen gör eftersom hen inte vill bryta streaks.

Respondent D säger: ”De blir ett välbehag att man har gjort de. Skulle jag inte

49

är tråkigt att man inte hängt i och följt upp de. De blir ju lite att man gör de för att hålla någonting vid liv.”

Respondent E upplever att streaks börjar efter 10 dagar eftersom de är då man borde ”ta hand

om det”. Respondent E säger att hen inte använder Snapchat som kommunikationsmedel utan

endast när något kul händer. Respondenten (E) anser att de är en bra funktion och att de skapar ett band mellan användare som blir mer personlig.

Respondent E säger: ”Jag ser inget negativt kring funktionen. Men jag har många

yngre kompisar som tar typ kort på en svart bakgrund bara för att ha något att skicka, de är

Related documents