• No results found

Hur kan jag bli andligt oberoende?

Andligt oberoende är ytterst viktigt för vårt eviga välbefinnande. När vi är and-ligt oberoende vilar inte våra vittnesbörd på någon annans. Vi söker våra egna andliga upplevelser genom att be dagligen, studera skrifterna och tro på Jesus Kristus. Vi vänder oss till vår himmelske Fader och ber om hans hjälp att lösa våra svåra problem. Vi har också förmågan att stärka andra i deras andliga nöd.

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser. Vad kan hjälpa ungdomarna förstå vikten av andligt oberoende?

Matt. 25:1–13 (liknelsen om de tio jungfrurna)

Mormon 9:27 (vi ska arbeta på vår egen frälsning)

Moroni 10:3–5 (vi kan få egen kun-skap om sanningen)

L&F 58:26–28 (vi ska handla av oss själva för att åstadkomma mycket rättfärdighet)

L&F 130:18–19 (flit och lydnad hjälper oss att få kunskap och intelligens)

Dieter F. Uchtdorf, ”Det personliga vittnesbördets kraft”, Liahona, nov.

2006, s. 37–39

Robert D. Hales, ”Att komma till besinning: Sakramentet, templet och uppoffringar genom tjänande”, Liahona, maj 2012, s. 34–36

David A. Bednar, ”Omvänd till Herren”, Liahona, nov. 2012, s. 106–109 Video: ”De som är visa” (kan inte laddas ner); se också Läran och för-bunden och kyrkans historia – DVD- presentationer

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna att skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de umgås med sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evangeliet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna berätta om något de gjort nyligen för att tillämpa det de

lär sig under Söndagsskolan på sina personliga studier av evangeliet.

Vad har du gjort för att bli mer andligt oberoende?

Hur har du blivit väl-signad av att vara andligt oberoende?

Hur kan ungdomarna utveckla andligt obero-ende? Vad har ungdom-arna för nytta av att bli mer andligt oberoende?

• Be en klassdeltagare läsa stycket i början av den här lektionen och uppmuntra de andra klassdeltagarna att lyssna efter svar på frågan ”Vad

innebär andligt oberoende?” Ge klassdeltagarna några minuter till att skriva ner sina svar på frågan och låt dem sedan läsa upp sina svar.

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna att lära sig hur de kan bli mer andligt oberoende. Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Be ungdomarna läsa de första sex styckena i äldste Robert D. Hales tal

”Att komma till besinning: Sakramen-tet, templet och uppoffringar genom tjänande” och be dem skriva några korta meningar för att sammanfatta det de läste. Vad tror de att ”andlig önskan” betyder? Be dem begrunda de andliga önskningar de har. Be dem välja en av de tre frågorna i det femte stycket i äldste Hales tal och skriva ner ett svar på den. Uppmuntra dem att läsa upp sina svar för klassen.

• Be varje ungdom att läsa ett av skriftställena som listas i det här för-slaget. När ungdomarna har hunnit läsa verserna delar du dem i par och ber dem intervjua varandra genom att till exempel ställa följande frågor: Vad stod det i skriftstället du läste? Vad lärde de dig om andligt oberoende?

Vad inspireras du att göra på grund av det du läste? Låt ungdomarna intervjua varandra.

• Be ungdomarna att läsa avsnittet

”Hur får vi ett vittnesbörd” i pre-sident Dieter F. Uchtdorfs tal ”Det personliga vittnesbördets kraft”.

Varför är det viktigt att vi har ett

eget vittnesbörd? Be ungdomarna berätta hur de fick sina vittnesbörd om evangeliets sanningar. Vittna om hur du har välsignats tack vare ditt eget vittnesbörd. Under samtalet kan du läsa upp följande uttalande av president Thomas S. Monson: ”För att kunna vara starka och stå emot alla de krafter som drar åt fel håll, eller de röster som uppmuntrar oss att ta fel väg, måste vi ha ett eget vittnes-börd. Oavsett om du är 12 eller 112 år – eller någonstans däremellan – kan du få veta att Jesu Kristi evangelium är sant” (”Våga stå ensam”, Liahona, nov. 2011, s. 62). Vilka andra saker kan ungdomarna göra för att bli andligt oberoende?

• Be ungdomarna läsa Matteusevan-geliet 25:1–13 eller visa filmen ”De som är visa”. Vad kan den här lik-nelsen lära ungdomarna om andligt oberoende? Under samtalet kan du be ungdomarna läsa avsnittet ”Vitt-nesbörd, omvändelse och liknelsen om de tio jungfrurna” i äldste David A. Bednars tal ”Omvänd till Herren”.

Vad kan ungdomarna göra för att fylla på oljan i sina lampor?

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de hur de kan bli andligt obe-roende? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Studietips

Sammanfatta. Under den första aktiviteten i den här delen uppmuntrades ung-domarna att sammanfatta det de läst i ett general-konferenstal. Det hjälper dem att förstå budskapet i talet. De uppmanas också att tillämpa budskapet på sina egna liv. De kan göra detta genom att ställa frågor som ”Vad vill Her-ren att jag ska lära mig av det här talet?” Uppmuntra ungdomarna att göra det varje gång de studerar ett konferenstal.

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta vad de känner att de bör göra på grund av det de lärde sig i dag. Uppmuntra dem att följa de känslorna. Fundera över hur du kan följa upp.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren litade på sina lärjungar, förberedde dem och gav dem viktiga ansvar att undervisa, väl-signa och tjäna andra. Hur kan du förbereda ung-domarna på att undervisa andra om det de lär sig?

Utvalt material

Utdrag ur Robert D. Hales, ”Att komma till besinning:

Sakramentet, templet och uppoffringar genom tjänande”, Liahona, maj 2012, s. 34–36

Frälsaren berättade för sina lärjungar om en son som lämnade sin rike far, for långt bort till ett främ-mande land och slösade bort sitt arv. När det blev hungersnöd tog den unge mannen det oansenliga arbetet att mata svin. Han var så hungrig att han ville äta fröskidorna som var avsedda för djuren.

Borta från hemmet, långt borta från den plats där han ville vara och i hans utarmade tillstånd, hände något av evig betydelse i den här unge mannens liv. Med Frälsarens ord, kom han ”till besinning”

[Luk. 15:17]. Han kom ihåg vem han var, insåg vad han gått miste om, och började önska sig de så fritt tillgängliga välsignelserna i faderns hus.

Genom hela livet, vare sig det är i mörkrets, utman-ingens, sorgens eller syndens tider, kanske vi känner den Helige Anden påminna oss om att vi verkligen är söner och döttrar till en kärleksfull himmelsk Fader som älskar oss, och vi kanske hungrar efter de heliga välsignelser som bara han kan ge oss. I sådana

tider bör vi sträva efter att komma till besinning och vända tillbaka till ljuset i vår Frälsares kärlek.

De välsignelserna tillhör med rätta alla vår himmel-ske Faders barn. Att önska sig dessa välsignelser, jämte ett liv i glädje och välgång, är en viktig del av vår himmelske Faders lycksalighetsplan. Profeten Alma lärde: ”Även om ni inte kan göra mera än önska att tro, så låt denna önskan verka i er” [Alma 32:27.]

Allteftersom vår andliga önskan blir större blir vi andligen oberoende. Hur gör vi då för att öka andras, vår egen och våra familjers önskan att följa Frälsaren och följa hans evangelium? Hur stärker vi vår önskan att omvända oss, bli värdiga och härda ut intill änden? Hur hjälper vi ungdomar och unga vuxna att få en önskan som verkar i dem tills de blir omvända och blir sanna ”helig[a] genom Herren Kristi försoning”? [Mosiah 3:19].

Vi blir omvända och andligen oberoende när vi under bön håller våra förbund – genom att värdigt ta del av sakramentet, vara värdiga en tempel-rekommendation och göra uppoffringar när vi betjänar andra.

NOVEMBER: ANDLIGT OCH TIMLIGT OBEROENDE

Hur kan jag få svar på mina