• No results found

berätta för andra om evangeliet?

Det är alla medlemmars ansvar att berätta om evangeliet. Vi bör be och söka efter tillfällen att berätta för andra om det återställda evangeliet. Vi kan ”alltid [vara] beredda att svara var och en som begär att [vi] förklarar det hopp [vi]

äger” (1 Petr. 3:15).

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser. Vad kan hjälpa ungdomarna förstå hur de kan berätta för andra om evangeliet?

Matt. 28:19–20 (Frälsaren befallde sina lärjungar att gå ut och göra alla folk till lärjungar)

Rom. 1:16 (Paulus skäms inte för Kristi evangelium)

1 Tim. 4:12 (var ett föredöme för de troende)

1 Petr. 3:15 (var redo att svara på frågor om evangeliet)

L&F 1:23 (evangeliet förkunnas av de svaga och ringa)

L&F 11:21 (vi ska förbereda oss för att predika evangeliet genom att söka efter att få Guds ord)

L&F 33:8–10 (vi ska öppna våra munnar)

L&F 88:81 (vi har befallts att varna vår nästa)

L&F 100:5–8 (den Helige Anden ska ge oss vad vi ska säga och bära vittne om evangeliets sanningar)

Neil L. Andersen, ”Det är ett under-verk”, Liahona, maj 2013, s. 77–80 M. Russell Ballard, ”Tro, familj, fakta och frukter”, Liahona, nov. 2007, s.

25–27

Russell M. Nelson, ”Var ett föredöme för de troende”, Liahona, nov. 2010, s. 47–49

Video: ”Berätta vad du tror på”

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de träffar sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evange-liet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

Vilka tillfällen har du haft att berätta om evangeliet för andra? Vad har du gjort för att berätta om evangeliet för andra?

När har ungdomarna berättat om evangeliet?

Vilka tillfällen får ung-domarna att berätta om evangeliet?

• Be ungdomarna berätta om när de lärde sig en princip i evangeliet av en väns ord eller handlingar.

• Be ungdomarna beskriva hur det gick till när de berättade om

evan-geliet nyligen eller återge en egen upplevelse. Vad kan de lära sig av upplevelserna som kan hjälpa dem berätta om evangeliet på ett effek-tivare sätt?

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna lära sig hur de kan berätta om evan-geliet på ett bättre sätt. Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Skriv följande frågor på tavlan:

”Varför bör vi berätta om evangeliet?”

och ”Hur bör vi berätta om evange-liet?” Dela upp ungdomarna i två grupper och be dem hitta skriftställen som svarar på frågorna (se skriftställ-ena som listas i det här förslaget om det behövs, uppmuntra ungdomarna att läsa varje skriftställe mer än en gång så att de verkligen förstår vad de läser). Be dem att berätta vad de hittar och skriva upp sina svar på tavlan under respektive fråga. Be ung-domarna välja ett av svaren de skrivit på tavlan, som de vill tillämpa när de berättar om evangeliet.

• Läs tillsammans de fem första styckena i äldste M. Russell Ballards tal ”Tro, familj, fakta och frukter”.

Vilka råd ger äldste Ballard om att hjälpa andra förstå vår tro? Be ungdomarna studera en av de fyra listorna med enkla uttalanden som äldste Ballard föreslår att vi använder när vi samtalar om kyrkan (tro, familj, fakta eller frukter). Be dem öva parvis på att svara på uppmaningen ”berätta lite om din kyrka” utifrån informa-tionen som fanns där.

• Be ungdomarna gå igenom avs-nittet ”Medlemsmissionärer” i äldste

Russell M. Nelsons tal ”Var ett före-döme för de troende” eller delar av ett annat tal av en generalauktoritet som handlar om att utföra missionsarbete..

Be dem vara uppmärksamma på råd som kan hjälpa dem att berätta om evangeliet på ett effektivare sätt. Be dem berätta vad de hittar och samtala om konkreta sätt att tillämpa det. Om möjligt ger du dem tid till att öva på att göra något de samtalat om.

• Visa videon ”Berätta vad du tror på” och be ungdomarna berätta om hur de har sett andra berätta om evangeliet med hjälp av teknisk utrustning. Vilka andra sätt finns det?

Ge dem tid till att planera hur de kan använda teknisk utrustning till att berätta om evangeliet för sina vänner och släktingar.

• Dela klassen i två grupper och ge båda grupperna ett exemplar av äld-ste Neil L. Andersens tal ”Det är ett underverk”. Be ungdomarna läsa talet tillsammans från och med uttrycket

”Om du inte är heltidsmissionär” och be den ena gruppen leta efter råd som äldste Andersen ger för att hjälpa oss berätta om evangeliet på ett effektivt sätt och den andra gruppen efter vad han lovar dem som gör det. Be Undervisningstips

”Ibland har människor en tendens att tänka på vad de ska säga i stället för att lyssna på vad andra säger. Se till att du verk-ligen koncentrerar dig på den som talar, i stället för att tänka på vad du ska svara” (Undervisning: Den högsta kallelsen, s. 67).

dem berätta vad de hittar. Vad tror ungdomarna att de kan göra för att

tillämpa det som äldste Andersen undervisar om?

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de hur de kan berätta om evangeliet? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Inbjud till handling

Uppmana ungdomarna att be om tillfällen att berätta för andra om evangeliet utifrån det som de har lärt sig under klasstiden. Låt ungdomarna berätta hur det gick under en kommande klass.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren var ett exempel och en mentor för dem han undervisade. Hur kan du inspirera ungdomarna att berätta om evangeliet för sina vänner och familje-medlemmar?

Utvalt material

Utdrag ur Russell M. Nelson, ”Var ett föredöme för de troende”, Liahona, nov. 2010, s. 47–49

Varje medlem kan vara ett föredöme för de troende.

Bröder, som Kristi efterföljare kan var och en av er leva efter hans lära. Ni kan ha ”ett oskyldigt hjärta och rena händer”, ni kan ha ”Guds bild inpräntad i ert ansikte” [Alma 5:19]. Andra ser då era goda gärningar [se Matt. 5:16; Alma 7:24]. Era ögon kan stråla med Herrens ljus [se L&F 88:11]. Med den strålglansen är det bäst att ni är beredda att svara på frågor. Aposteln Petrus gav oss rådet: ”Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni för-klarar det hopp ni äger” [1 Petr. 3:15].

Svara på ett vänligt och glatt sätt. Och se till att era svar är relevanta för personen som ställer frågan.

Kom ihåg att han eller hon också är ett Guds barn, och att denne Gud innerligt vill att den personen ska göra sig värdig evigt liv och få återvända till honom en dag. Du kanske är den som öppnar dörren till hans eller hennes frälsning och insikt i Kristi lära [se 2 Nephi 31:2, 21].

Efter ditt första svar ska du vara beredd att ta nästa steg. Du kan inbjuda din vän att komma med dig till kyrkan. Många av våra vänner vet inte att de är välkomna att besöka vår kyrka. ”Kom och se” sade Frälsaren till dem som ville lära sig mer om honom [Joh. 1:39]. När du bjuder in någon att komma till söndagens möten tillsammans med dig, eller till att delta i en av kyrkans sociala eller tjänande aktivi-teter, kan det bidra till att skingra myter och göra så att besökare känner sig bättre till mods hos oss. …

Du kan be en vän läsa Mormons bok. Förklara att den inte är en skönlitterär bok eller en historiebok.

Den är ännu ett Jesu Kristi testamente. Själva syftet med den är ”att övertyga jude och icke-jude om att Jesus är Kristus, den evige Guden, som uppenbarar sig för alla nationer” [Mormons boks titelblad]. Det finns en kraft i boken som kan beröra hjärtan och lyfta dem som uppriktigt söker sanningen. Be din vän att läsa boken under bön. …

Ett annat sätt att dela med dig av evangeliet är att fråga vänner om de vill träffa heltidsmissionärerna hemma hos dig. Missionärerna har kallats och förberett sig för att undervisa om evangeliet. Dina vänner kan inom ditt hems trygga väggar och med din oavbrutna uppmuntran ta första steget på vägen mot frälsning och upphöjelse. Herren sade: ”Ni är kallade att genomföra insamlingen av mina utvalda, ty mina utvalda hör min röst och förhärdar inte sina hjärtan” [L&F 29:7]. …

I denna internet-tidsålder finns det nya och härliga sätt som du kan göra missionsarbete på. Du kan hänvisa vänner och grannar till den nya webbsidan mormon.org. Om du bloggar eller deltar i sociala nätverk kan du länka dina sidor till mormon.org. … Varje föredömlig efterföljare till Jesus Kristus kan bli en effektiv medlemsmissionär. Medlemmar och hel-tidsmissionärer kan gemensamt föra ut evangeliets välsignelser till nära vänner och grannar. Många av dem tillhör Israel, vars utlovade insamling nu pågår.

Allt detta är en del av förberedelserna för Herrens andra ankomst. Han vill att vi var och en verkligen är ett föredöme för de troende.

DECEMBER: BYGGA UPP GUDS RIKE I DE SISTA DAGARNA

Hur kan jag förstå symbolerna