• No results found

Hur kan jag lära mig att verka mer effektivt i kyrkan?

När Herren kallar oss att verka så ger han oss också förmågan att tjäna trofast.

När vi lär oss om våra ansvar och sedan flitigt utför dem hjälper Herren oss.

Vi välsignas också i våra ämbeten när vi lyssnar till råden från kyrkans ledare.

På så sätt arbetar vi tillsammans med honom med att bygga upp hans rike och tjäna hans barn.

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser när du förbereder dig. Vad inspi-reras du att dela med dig av till ungdomarna?

Jer. 1:5–9; Mosiah 2:11; Moses 6:31–34 (profeter som stärktes av Herren så de kunde utföra sina uppgifter)

Joh. 15:16; Trosartiklarna 1:5 (Gud kallar oss att verka genom uppenbarelse)

Jakobs bok 1:17–19; L&F 4; 107:99;

121:34–36 (vi bör verka med all iver i våra ämbeten)

L&F 25 (Emma Smith tar emot råd om hur hon kan utföra sina ansvarsuppgifter)

Thomas S. Monson, ”Frälsarens upp-maning att tjäna”, Liahona, aug. 2012, s. 4–5

Henry B. Eyring, ”Var värdig det kall du har fått”, Liahona, nov. 2002, s. 75–78

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna skapa samband mellan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, familjen, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de träffar sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evangeliet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna berätta om en upplevelse de haft nyligen då de undervisade om evangeliet. Vad var det som de kände gick bra? Vad skulle de vilja förbättra?

• Be ungdomarna samtala om ämbeten de har haft i kyrkan. Vilka ansvarsuppgifter hade de? Vad var svårt eller en utmaning med ämbetet?

Hur hjälpte Herren dem? Berätta om en egen upplevelse och bär ditt vittnesbörd.

Hur hjälper Herren dig när du utför dina ämbeten?

Vilka upplevelser kan du berätta om för ungdom-arna?

Vilka av ungdomarna du undervisar har ett ämbete?

Varför är det viktigt att de redan nu vet hur man verkar i kyrkan på ett effektivt sätt?

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna lära sig hur de på ett effektivt sätt kan verka i kyrkan. Välj med den Helige Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Be varje klassdeltagare läsa ett av skriftställena som listas i det här förslaget och se vilka principer om att utföra sina ämbeten som Herren undervisar om. Be ungdomarna berätta vad de hittar. Vad inspireras de att göra av skriftställena?

• Be ungdomarna återge berättelser i skrifterna som handlar om en person som fick ett svårt uppdrag och som fick hjälp av Herren (se skriftställena som listas i det här förslaget om ni behöver idéer) Se om ni kan hitta en bild på berättelserna i Evangelie-bilder. Vad är det i berättelserna som inspirerar dem? Vad lär berättelserna dem om att utföra ämbeten man får?

• Be ungdomarna läsa president Thomas S. Monsons budskap ”Fräls-arens uppmaning att tjäna” och söka efter ett citat de kan återge om hur man kan verka trofast i ämbeten i kyrkan. Be klassdeltagarna läsa upp sina citat och förklara varför president Monsons råd är betydelsefullt. Hur tänker de tillämpa det de lärde sig i sina ämbeten i dag och i framtiden?

• Visa ungdomarna ett förstorings-glas och fråga dem vad man använder det till. Fråga eleverna vad ordet för-stora betyder. Hur kan ordet beskriva hur vi bör verka i våra ämbeten? Be dem läsa president Henry B. Eyrings tal ”Var värdig det kall du har fått”

(från och med ”Det finns en tredje sak

som du måste veta”) och söka efter hur Herren stärker oss när vi verkar i ett ämbete. Be dem att skriva upp det de hittar på tavlan. Berätta om när du upplevde att Herren stärkte dig och hjälpte dig utföra ditt ämbete.

• Skriv rubrikerna Råd och Löften på tavlan. Be ungdomarna gå igenom L&F 25 och identifiera råden och löf-tena som Herren gav Emma Smith om hennes ämbete. Be dem att skriva det de hittar på tavlan. Hur kan de råden och löftena tillämpas på ämbetena som ungdomarna får? Be ungdomarna som har haft ämbeten berätta om råden och löftena de fick när de avskildes. Du kan också berätta om det du minns.

Hur har dessa löften uppfyllts?

• Läs tillsammans L&F 107:99. Be ungdomarna föreställa sig att de har fått ett visst ämbete i församlingen eller staven och be dem berätta vilket ämbete de tänker på (se ”Översikt över ämbeten” på s. 161–168 i Handbok 2: Kyrkans förvaltning). Vad kan de göra för att ta reda på vilka ansvar som följer med deras ämbete? (De kan till exempel använda skrifterna, Handbok 2, eller någon som verkar i det ämbetet.) Låt ungdomarna stud-era ämbetet under klasstiden eller be dem göra det under den kommande veckan och sedan berätta om det de lär sig under nästa lektion.

Studietips

Hitta principer. Första aktiviteten i den här delen ber ungdomarna att söka i skrifterna efter principer (eller eviga sanningar) om hur man bör verka i Guds rike. Uppmuntra dem att ställa frågor som: ”Vilka principer kan jag lära mig om i det här skriftstället?

Skiljer de sig från mina tidigare funderingar eller det jag har lärt mig förut?

Inspirerar de mig att förändra något i mitt liv?”

Uppmuntra ungdomarna att använda liknande frågor under sina egna skriftstudier.

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Vilka känslor eller intryck fick de?

Förstår de hur de kan verka på ett effektivt sätt i kyrkan? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta vad de känner att de bör göra på grund av det de lärt sig i dag. Uppmuntra dem att följa de känslorna. Sök Andens vägledning när du under bön överväger vad du bör göra för att följa upp.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren litade på dem som följde honom. Han förberedde dem och gav dem viktiga ansvar att undervisa, välsigna och tjäna andra. Vilka tillfällen kan du ge ungdomarna att undervisa varandra?

Utvalt material

Utdrag ur Henry B. Eyring, ”Var värdig det kall du har fått”, Liahona, nov. 2002, s. 75–78

Det finns en tredje sak som du måste veta: Precis som Gud kallade dig och vägleder dig, gör han dig också starkare. Du behöver denna styrka. Du kom-mer förvisso att stöta på svårigheter i din kallelse.

Du tjänar Mästaren. Du är hans representant. Eviga liv är beroende av dig. Han mötte motstånd och han sade att alla som han kallade också skulle möta motstånd. De onda krafterna kommer inte bara att försöka omintetgöra ditt arbete utan också att tillintetgöra dig andligen. Aposteln Paulus beskrev det så här: ”Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret” [Ef. 6:12].

Det kommer att finnas dagar då du känner dig över-väldigad. Ett av de sätt du angrips på är att du får en känsla av att du inte räcker till. Det är sant att dina egna egenskaper inte räcker till i kallet att represen-tera Frälsaren. Men du har tillgång till mer än din egen naturliga förmåga och du arbetar inte ensam.

Herren kommer att bekräfta det du säger och gör för de människor du tjänar. Han sänder den Helige Anden att förkunna för dem att dina ord är sanna.

Det du säger och gör kommer att ge hopp och vägledning åt människor på ett sätt som överstiger din naturliga förmåga och ditt eget förstånd. Detta mirakel har varit ett kännetecken på Herrens kyrka i varje tidshushållning. Det är en så stor del av ditt kall att du kanske börjar ta det för givet. …

Herren kommer inte bara att stärka kraften i dina ansträngningar. Han kommer att arbeta vid din sida.

Hans ord till fyra missionärer som kallats genom profeten Joseph Smith att utföra en svår uppgift ger mod till alla som han kallar i sitt rike: ”Och jag skall själv gå med dem och vara mitt ibland dem, och jag är deras förespråkare hos Fadern och inget skall få överhand över dem” [L&F 32:3].

Eftersom Frälsaren är en uppstånden och förhär-ligad person är han inte fysiskt närvarande hos var och en av sina tjänare hela tiden. Men han är fullkomligt medveten om dem och deras förhåll-anden och kan ingripa med sin makt. Det är skälet till att han kan lova: ”Och den som tar emot er, hos honom skall även jag vara, ty jag skall gå framför ert ansikte.. Jag skall vara på er högra sida och på er vänstra, och min Ande skall vara i era hjärtan och mina änglar runtomkring er för att upprätthålla er”

[L&F 84:88]. …

Du kan känna dig starkt förvissad om att din kraft kommer att förstärkas många gånger om av Herren.

Allt han ber dig om är att du gör ditt bästa och ger hela ditt hjärta. Gör det med glädje och med trons bön. Fadern och hans älskade Son kommer att sända den Helige Anden som din vägledare. Dina ansträng-ningar kommer att förstärkas i de människors liv som du tjänar. Och när du ser tillbaka på det som nu verkar vara krävande tider av tjänande och uppoff-ring, kommer uppoffringarna att ha blivit till en väl-signelse och du kommer att veta att du har sett Guds arm lyfta dem du tjänade åt honom, och lyfta dig.

DECEMBER: BYGGA UPP GUDS RIKE I DE SISTA DAGARNA