• No results found

Hur kan jag lära mig fatta egna beslut?

En viktig del av att vara oberoende är att lära sig fatta egna beslut. Vår himmel-ske Fader är villig att vägleda oss, men han säger inte alltid till oss exakt vad vi bör göra. Han har gett oss handlingsfrihet och förväntar sig att vi ska låta vår kunskap, erfarenhet och tro vägleda våra egna beslut. Vi kan sedan be honom om bekräftelse på att vi har fattat rätt beslut.

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser. Vad kan hjälpa ungdomarna lära sig principer i evangeliet som handlar om att fatta beslut?

Alma 37:37 (rådgör med Herren) L&F 9:7–9 (vår himmelske Fader väg-leder våra beslut efter att vi först har utforskat dem i våra egna sinnen) L&F 58:26–29 (vi behöver inte befallas i allt utan ska verka med iver för en god sak)

Dallin H. Oaks, ”Bra, bättre, bäst”, Liahona, nov. 2007, s. 104–108 Robert D. Hales, ”Till aronska präst-adömet: Förbered dig för beslutens decennium”, Liahona, maj 2007, s. 48–51 Richard G. Scott, ”Använd dig av bönens himmelska kraft”, Liahona, maj 2007, s. 8–11

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna att skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de umgås med sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evangeliet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna tänka på nyliga händelser i världen som belyser vikten av andligt eller timligt oberoende.

• Läs L&F 58:26–29 tillsammans.

Varför vill Herren inte ”befalla [oss]

i allt”? Be ungdomarna lista viktiga beslut de kan behöva fatta under de kommande tio åren. Be dem tänka på hur det de lär sig under lektionen kan hjälpa dem fatta de här besluten.

Vilka viktiga beslut har du fattat? Hur fattade du de här besluten? Hur hjälpte Herren dig?

Vilka viktiga beslut står ungdomarna inför? Vilka principer i evangeliet kan hjälpa dem fatta de här besluten?

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna förstå hur de kan fatta egna beslut.

Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Be ungdomarna läsa L&F 9:7–9 och Alma 37:37 och be dem begrunda hur de kan tillämpa Herrens råd i de vers-erna på de viktiga beslut de kommer att fatta under de närmaste åren. Vad betyder det att ”rådgöra med Herren”

om de här besluten? Vad betyder det att ”utforska det i [vårt] eget sinne”?

Be ungdomarna beskriva sina tankar och berätta om när de har rådgjort med Herren för att fatta beslut.

Berätta också om egna upplevelser och bär vittnesbörd.

• Be klassen vara uppmärksamma på vad äldste Robert D. Hales lär ut om beslutsfattande genom att berätta om piloten som valde att inte delta i simulatorträningen (i hans tal ”Till aronska prästadömet: Förbered dig för beslutens decennium”). Be dem berätta vad de hittar. Be varje ung-dom läsa ett av styckena som börjar med ”Nu är rätta tiden” i äldste Hales tal och sedan berätta för klassen om vad äldste Hales råder dem att göra och hur valen de gör nu påverkar valen de kan göra senare i livet.

• Be ungdomarna läsa del 1 i äldste Dallin H. Oaks tal ”Bra, bättre, bäst”

och berätta vad de lär dem om att

fatta beslut. Vilken måttstock kan ungdomarna använda för att avgöra vad som är bra, bättre och bäst? (Du kan läsa upp följande ord av äldste Oaks: ”Vi måste avstå från en del bra saker för att välja det som är bättre eller bäst eftersom detta utvecklar tro på Herren Jesus Kristus och stärker vår familj.”) Skriv rubrikerna Bra, Bättre och Bäst på tavlan och be ung-domarna skriva upp val som passar under de rubrikerna (om de behöver exempel ber du dem läsa del IV i äld-ste Oaks tal). Hur tänker ungdomarna tillämpa det de lär sig av aktiviteten på valen de behöver göra?

• Dela klassen i två grupper. Be ena gruppen läsa avsnittet ”Hur bör du be?” i äldste Richard G. Scotts tal

”Använd dig av bönens himmelska kraft” och be den andra gruppen läsa avsnittet ”Hur besvaras böner?”. Be ungdomarna hitta svar på frågan i underrubriken för avsnittet de läser och samtala om det de hittar som grupp. Be sedan varje grupp undervisa den andra gruppen om det de lärde sig om att söka Herrens vägledning i när man fattar beslut. Fråga dem vad de tänker göra för att tillämpa råden när de fattar sina egna beslut.

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de hur man fattar egna beslut? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Studietips

Begrundan. Under första aktiviteten i den här delen ombads ungdomarna begrunda hur ett skrift-ställe kan tillämpas på de viktiga beslut de behöver fatta. Begrundan – att ta sig tid till att tänka djupt på något vi har läst eller hört – kan hjälpa oss ta emot intryck från Anden. Ett bra sätt att begrunda är att ställa frågor till oss själva medan vi läser. Uppmuntra ungdomarna att ta sig tid till att begrunda under sina egna skriftstudier.

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta vad de känner att de bör göra på grund av det de lärde sig i dag. Uppmuntra dem att följa de känslorna. Fundera över hur du kan följa upp.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren förberedde sig för att utföra sin mission genom att be, fasta och söka sin himmelske Faders hjälp. Hur kan du följa Frälsarens exempel när du förbereder dig för att undervisa?

Utvalt material

Utdrag ur Dallin H. Oaks, ”Bra, bättre, bäst”, Liahona, nov. 2007, s. 104–108

Vi bör först inse det faktum, att något är bra räcker inte för att man ska göra det. Antalet bra saker vi kan göra är många fler än vi hinner utföra. En del saker är bättre än bra, och det är dessa saker som bör prioriteras i vårt liv.

Jesus undervisade Marta om denna princip. Medan hon var ”helt upptagen med allt det som skulle ställas i ordning” (Luk. 10:40), satt hennes syster Maria ”vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord” (v. 39). När Marta klagade över att hennes syster hade lämnat henne ensam att sköta allting berömde Jesus Marta för det hon gjorde (v. 41), men undervisade henne om att ”bara ett är nödvändigt.

Maria har valt den goda delen, och den skall inte tas ifrån henne (v. 42).” Det var berömvärt att Marta

”gjorde sig bekymmer och oroade sig för så mycket”

(se v. 41), men det var nödvändigare att lära sig evangeliet från Läromästaren. Skrifterna undervisar även på andra ställen om att en del saker är mer väl-signade än andra (se Apg 20:35; Alma 32:14–15). … När vi överväger olika val bör vi komma ihåg att det inte räcker att något är bra. Andra val är bättre, och ytterligare andra är bäst. Även om ett visst val kan kosta mer, kan dess mycket högre värde göra att det är det bästa valet av alla.

Tänk på hur vi använder vår tid i de val vi gör när det gäller att se på TV, spela videospel, surfa på internet eller läsa böcker och tidskrifter. Det är naturligtvis bra att se på sund underhållning eller skaffa sig intressant information. Men en del av detta är inte värt den del av vårt liv vi ger upp för att uppnå det. En del saker är bättre och andra är bäst. När Herren bad oss att söka efter kunskap sade han: ”Söken i de allra bästa böcker efter visdom”

(L&F 88:118; kursivering tillagd). …

Låt mig ge några exempel på sådant som är bra, bättre och bäst:

Det är bra att tillhöra vår himmelske Faders sanna kyrka och hålla alla hans bud och utföra alla våra plikter. Men för att detta ska falla under kategorin

”bäst” måste det göras i kärlek och utan högmod.

Vi bör, som vi sjunger i den härliga psalmen, ”kröna vårt goda med broderskap” [”America the Beaut-iful”, Hymns, nr 338], genom att visa kärlek och omtanke mot alla vars liv vi påverkar.

Jag säger till våra hundratusentals hemlärare och besökslärare att det är bra att besöka våra tilldelade familjer, det är bättre att ha korta besök då vi under-visar om lärdomar och principer, och det bästa av allt är om vi kan påverka deras liv till det bättre.

Samma utmaning gäller de många möten vi håller

— det är bra att hålla ett möte, bättre att undervisa om en princip, men bäst att faktiskt förbättra liv som ett resultat av mötet.

NOVEMBER: ANDLIGT OCH TIMLIGT OBEROENDE

Hur kan jag bli oberoende