• No results found

Hur kan jag bli en bättre ledare?

Jesus Kristus är det fullkomliga exemplet på rättfärdigt ledarskap. Ledare i hans kyrka följer hans exempel genom att älska och tjäna dem som de leder.

Genom att först sträva efter att vara trofasta lärjungar kan vi sedan hjälpa andra utveckla starka vittnesbörd och komma närmare vår himmelske Fader och Jesus Kristus.

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser när du förbereder dig. Vad inspi-reras du att dela med dig av till ungdomarna?

2 Mos. 18:13–26 (Jetro ger råd till Mose om hur han kan vara en effek-tivare ledare)

Matt. 20:20–28; 23:11; L&F 50:26 (Kristuslika ledare tjänar dem som de leder)

Joh. 13:4–15; 3 Nephi 18:16; 27:21, 27 (Jesus Kristus är vårt exempel på ledarskap)

Mosiah 2:11–19 (kung Benjamin tjänar sitt folk)

L&F 121:34–46 (principer om rättfärd-igt ledarskap)

Thomas S. Monson, ”Exempel på rätt-färdighet”, Liahona, maj 2008, s. 65–68 Tad R. Callister, ”Prästadömets kraft hos en pojke”, Liahona, maj 2013, s. 52–54

”Ledarskap i Jesu Kristi Kyrka”, Handbok 2: Kyrkans förvaltning (2010), s. 11–14

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de träffar sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evange-liet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna berätta om en upplevelse som de hade nyligen som påminde dem om något de lär sig om i sina klasser i kyrkan.

• Visa en bild på Frälsaren (se till exempel Evangeliebilder) och skriv ordet ledare på tavlan. Be ungdom-arna skriva andra ord på tavlan som beskriver Jesu Kristi fullkomliga ledarskap.

Tänk på någon du kän-ner som är en Kristuslik ledare. Vilka ledaregen-skaper har den personen?

Hur har hans eller hennes ledarskap påverkat dig och andra?

Varför behöver ungdom-arna lära sig hur man är en ledare? Vilka tillfällen får de att leda i kyrkan, i hemmet och i samhället?

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna lära sig hur de kan bli effektivare ledare. Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Läs tillsammans Matteusevangeliet 20:20–28. Vad lärde Frälsaren sina apostlar om ledarskapet i Guds rike?

Be ungdomarna jämföra hur ledar-skap i världen och i kyrkan liknar och skiljer sig från varandra och lista det på tavlan. Hur blir man en ledare i ett företag eller ett land? i kyrkan?

Vilka ledaregenskaper värderas i världen? i kyrkan? Under samtalet ber du ungdomarna läsa skriftställen som undervisar principerna bakom Kristuslikt ledarskap (som de som listas i det här förslaget). Varför är det viktigt att ungdomarna förstår de här principerna? Hur kan de använda dem i sina familjer? i kyrkan? i sina samhällen?

• Välj ut delar av kapitel 3 i Handbok 2, ”Ledarskap i Jesu Kristi kyrka” som undervisar om principerna som Fräls-aren personifierade (som del 3.2.1, 3.3.3, 3.3.4, 3.3.5 och 3.3.6). Be varje klassdeltagare läsa en av delarna och tänka på en berättelse ur Frälsarens liv som illustrerar principen som tas upp i deras del (de kan titta på Evan-geliebilder, nr 34–51 om de behöver idéer). Be ungdomarna berätta om det de lärde sig ur handboken och berätt-elsen de tänkte på. Vilka exempel på de här principerna har de sett i sina egna liv?

• Läs tillsammans 3 Nephi 27:21, 27 och be ungdomarna tänka på skrift-ställets budskap medan du återger president Thomas S. Monsons berätt-else om att vifta på öronen i hans tal

”Exempel på rättfärdighet” (eller visa den delen av hans tal på video). Vad lär berättelsen ungdomarna om ledar-skap? Be dem begrunda vilka budskap de sänder till andra genom sitt sätt att leva. Uppmuntra dem att berätta om när de välsignades av en annan klassdeltagares exempel. Vilka andra ledaregenskaper ser de hos varandra?

• Be en klassmedlem att ta på sig en ryggsäck. Lasta ryggsäcken med böcker eller andra saker tills den blir mycket tung. Fråga ungdomarna hur ryggsäcken kan liknas vid ett ledar-ämbete. Be ungdomarna studera 2 Mosebok 18:13–26 och söka efter rådet som Mose fick av Jetro om hur han kunde bli en bättre ledare. Vad kunde ha hänt om Mose inte hade följt hans råd? Be ungdomarna föreställa sig att de har kallats att planera en ung-domskonferens i staven. Hur kan de tillämpa Jetros råd på den situationen?

Ge dem tid att planera sin ”ungdoms-konferens”. Vilka skulle de be om hjälp? Vad skulle de be dem göra?

• Skriv flera av ledarskapsprin-ciperna som äldste Tad R. Callister undervisade om i ”Prästadömets kraft hos en pojke” på olika pappers-lappar. Ge en papperslapp till varje klassdeltagare och be dem söka i talet efter information om deras princip.

Be klassdeltagarna berätta vad äldste Callister lär dem om ledarskap. Upp-muntra dem att berätta om när de själva stött på dessa principer.

Studietips

Hitta principer. En prin-cip är en evig sanning som kan vägleda våra handlingar. Ibland nämns principen tydligt i skrift-erna eller profetskrift-ernas ord och ibland kan man urskilja dem i berättel-ser och exempel. När du undervisar ungdomarna om principer för Kristus-likt ledarskap, hjälp dem då att identifiera dessa principer genom att ställa frågor som: ”Vad kan jag lära av de här skriftställ-ena som kan hjälpa mig bli en bättre ledare? Finns det något här som kan lära mig hur jag kan bli mer lik Frälsaren?” Upp-muntra dem att söka efter principer när de studerar skrifterna.

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de hur de kan bli bättre led-are? Vilka känslor eller intryck fick de? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta vad de känner att de bör göra på grund av det de lärde sig i dag. Uppmuntra dem att följa de känslorna. Fundera över hur du kan följa upp.

Undervisa på Frälsarens sätt

Tänk ett ögonblick på vad du känner till om Frälsa-ren. Vad lägger du märke till i hans sätt att undervisa och leda? Hur hjälpte han andra att lära och utveck-las? Hur kan du följa hans exempel på undervisning och ledarskap för att hjälpa ungdomarna lära och utvecklas? Hur kan du inspirera dem att bli Kristuslika ledare?

Utvalt material

Thomas S. Monson, ”Exempel på rättfärdighet”, Liahona, maj 2008, s. 65–68

Många av er minns president N. Eldon Tanner som verkade som rådgivare åt fyra av kyrkans presidenter. Han var ett orubbligt exempel på rättfärdighet under sin industriella karriär, som regeringstjänsteman i Kanada och alltid i sitt per-sonliga liv. Han gav oss följande inspirerade råd:

”Inget kan ge större glädje och framgång än att leva i enlighet med evangeliets lärdomar. Var ett exem-pel, var ett gott inflytande. …

Var och en av oss har blivit förutordinerad till något arbete som [Guds] tjänare, till vilken han funnit det lämpligt att ge sitt prästadöme och makten att handla i hans namn. Kom alltid ihåg att människor vänder sig till er för att få ledning och ni påverkar enskildas liv på gott eller ont, och det inflytandet märks genom många kommande” [”Ty de skattade högre att bliva ärade av människor än att bliva ärade av Gud”, Nordstjärnan, apr. 1976, s. 60].

Mina bröder, jag upprepar att som bärare av Guds prästadöme är det vårt ansvar att leva vårt liv på ett sådant sätt att vi är exempel på rättfärdighet som andra kan följa. När jag begrundade hur vi bäst kan vara sådana exempel påmindes jag om en erfarenhet jag hade för flera år sedan under en stavskonferens.

Under den allmänna sessionen lade jag märke till en ung pojke som satt med sin familj på första

bänkraden i stavscentret. Jag satt på förhöjningen.

Under mötet märke jag att om jag korsade benen så gjorde den unge mannen samma sak. Om jag ändrade ställning och korsade benen åt andra hållet så gjorde han det också. Jag lade händerna i knäet, och han gjorde sammalunda. Jag vilade hakan i handen, och det gjorde han med. Oavsett vad jag gjorde så härmade han mina rörelser. Det fortsatte tills det var dags för mig att tala till församlingen.

Jag beslöt mig för att testa honom. Jag tittade rakt på honom, försäkrade mig om att han var uppmärksam och viftade med öronen. Han försökte göra likadant, men lyckades inte! Han kunde inte riktigt vifta med sina öron. Han vände sig till sin far som satt bredvid honom och viskade något till honom. Han pekade på sina öron och sedan på mig. När hans far tittade på mig, uppenbarligen för att se om jag viftade med öronen, satt jag allvarsamt med korsade armar, absolut stilla. Fadern tittade klentroget tillbaka på sin son, som såg lite tillintetgjord ut. Till slut gav han mig ett generat leende och ryckte på axlarna.

Jag har tänkt på den upplevelsen under åren som gått när jag begrundat hur vi, särskilt när vi är unga, har en benägenhet att imitera våra föräldrars, ledares och jämnårigas exempel. Profeten Brigham Young sade: ”Vi bör aldrig tillåta oss att göra något som vi inte vill se våra barn göra. Vi bör vara ett sådant exempel som vi vill att de ska följa” [Deseret News, 21 juni 1871, s. 235].

DECEMBER: BYGGA UPP GUDS RIKE I DE SISTA DAGARNA