• No results found

Hur kan jag bli oberoende genom att sätta mål?

Betydelsefulla mål och noggrann planering kan hjälpa oss utföra arbetet Herren vill att vi ska göra. Att sätta egna mål för livet är en viktig del av att bli oberoende. Det betyder att man måste göra mer än att bara önska eller drömma. Som president Thomas S. Monson lärde: ”Önskningar får inte något att hända. Herren förväntar sig att vi tänker. Han förväntar sig att vi handlar.

Han förväntar sig att vi anstränger oss. Han förväntar sig att vi har ett vittnes-börd. Han förväntar sig att vi är hängivna” (”Till undsättning”, Liahona, juli 2001, s. 58). När vi planerar noggrant och arbetar ihärdigt för att nå våra mål ökar Herren vår förmåga och hjälper oss nå vår potential.

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser. Vad kan hjälpa ungdomarna förstå vikten av att sätta mål om att bli oberoende?

1 Kung. 18:21; Matt. 6:24 (vi kan inte tjäna två herrar)

Fil. 3:13–14 (vi kan sträcka oss mot våra mål och jaga mot dem) 2 Nephi 32:9 (vi bör söka Herrens vägledning i allt vi gör)

Alma 34:32–33 (detta liv är tiden att bereda sig att möta Gud)

L&F 58:27–29 (vi ska verka med iver för goda saker)

Dieter F. Uchtdorf, ”Det personliga vittnesbördets kraft”, Liahona, nov.

2006, s. 37–39

L. Tom Perry, ”Höj ribban”, Liahona, nov. 2007, s. 46–49

”Hur man sätter mål”, Predika mitt evangelium, s. 150-151

Video: ”Trägen vinner”

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna att skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de umgås med sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evangeliet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna berätta om saker de upplevt nyligen som förstärkte en

sanning i evangeliet som de har lärt sig om.

Vilka mål har du satt i ditt liv? Vad gjorde du för att uppnå dina mål? Hur har målen hjälpt dig bli mer oberoende?

Vilka mål vet du att ung-domarna har satt? Hur kan du uppmuntra dem att sätta värdiga mål?

• Berätta för ungdomarna om några mål du har satt under ditt liv. Nämn både långsiktiga och kortsiktiga mål.

Förklara hur du bestämde dig för att sätta upp dessa mål, vad du gjorde för

att uppnå dem och hur det har väl-signat dig. Uppmuntra ungdomarna att berätta om liknande upplevelser som de har haft.

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna bli mer oberoende genom att de lär sig sätta personliga mål. Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Be hälften av klassen läsa president Dieter F. Uchtdorfs berättelse om hur han lärde sig engelska (i hans tal ”Det personliga vittnesbördets kraft”) och resten att läsa äldste L. Tom Perrys berättelse om när hans son övade på höjdhopp (i hans tal ”Höj ribban”).

Be ungdomarna kortfattat återge sin berättelse för resten av klassen och förklara vad berättelserna lärde dem om att sätta mål. Låt dem berätta om när de upplevt något liknande. Hur tänker de tillämpa det berättelserna lär dem för att bli bättre på att sätta och nå mål?

• Be ungdomarna berätta om några mål som de har och varför det är vik-tigt att ha mål. Be dem läsa ”Hur man sätter mål” i Predika mitt evangelium (s.

150–151) och söka efter varför mål är viktiga. Be dem sedan berätta om det de hittar. Med biskopens godkänn-ande kan du be heltidsmissionärerna eller en nyligen hemkommen mis-sionär förklara hur viktigt det är att sätta mål som missionärer. Hur kan ungdomarna bli bättre missionärer av att lära sig att sätta mål i dag? Du kan be andra medlemmar i församlingen att samtala med ungdomarna om var-för det är viktigt att sätta mål under andra tidpunkter i livet.

• Be ungdomarna lista sina mål.

Gå tillsammans med ungdomarna igenom riktlinjerna för att sätta mål på sidorna 150–151 i Predika mitt evangelium. Vilka av dessa riktlinjer kan hjälpa ungdomarna nå målen de skrev ner tidigare? Be dem välja ett av målen och skriva ner hur de tänker tillämpa de här riktlinjerna och på så sätt få hjälp att nå sina mål. Be några av dem att berätta vad de skrivit.

• Be ungdomarna läsa L&F 58:27–29 och sedan lista mål de vill sätta som kan hjälpa dem ”verka med iver för en god sak” och ”åstadkomma mycket rättfärdighet”. Uppmuntra dem att visa sin lista för andra klass-deltagare och förklara vad de gör eller kan göra för att nå dessa mål. Be dem läsa de andra skriftställena som listas i det här förslaget och berätta om vad de skriftställena lär dem om att sätta mål.

• Visa filmen ”Trägen vinner” och ge ungdomarna några minuter till att skriva ner det filmen lär dem om att sätta och nå mål. Ge dem möj-lighet att berätta om sina tankar för klassen. Vad gjorde Tyler för att nå sitt mål att verka som missionär, trots att det innebar att han fick skjuta upp sitt mål att spela basket? (Ni kan Undervisningstips

”Diskussioner i mindre grupper [kan] genast engagera dem som verkar tappa intresset och upp-märksamheten” (Undervis-ning: Den högsta kallelsen, s. 72).

läsa 1 Kungaboken 18:21 och Matte-usevangeliet 6:24 under samtalet.) Be ungdomarna tänka på något som de känner starkt för. Har de någonsin

varit tvungna att välja mellan det och ett annat värdigt mål? Vad lär de sig av Tylers exempel?

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de bättre hur de kan sätta personliga mål? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta vad de känner att de bör göra på grund av det de lärde sig i dag. Uppmuntra dem att följa de känslorna. Fundera över hur du kan följa upp.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren älskade dem han undervisade. Han kände till deras intressen, förhoppningar och önsk-ningar och vad som hände i deras liv. Vad kan du göra för att förstå intres-sena och behoven hos ung-domarna du undervisar?

Hur kan det påverka ditt sätt att undervisa dem?

Utvalt material

”Hur man sätter mål”, Predika mitt evangelium, s.

146–147

Målsättningar återspeglar vårt hjärtas önskningar och vår vision av vad vi kan uträtta. Genom mål och planer omvandlas våra förhoppningar till handling.

Att sätta upp mål och planera är att handla i tro. Sätt upp mål under bön som harmonierar med Frälsa-rens befallning: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn” (Matt. 28:19).

Sätt upp mål för varje indikator. Du kan också sätta upp mål för din personliga utveckling. Gör allt du kan för att uppnå dina målsättningar samtidigt som du respekterar andra människors handlingsfrihet.

Det främsta tecknet på framgång ligger inte i att enbart uppnå målsättningar utan i det tjänande du utför och hur andra människor utvecklas. Målsätt-ningar är ett sätt att hjälpa dig åstadkomma mycket gott bland vår himmelske Faders barn. De ska inte användas för att få uppmärksamhet.

Noggrant genomtänkta mål ger dig klar vägledning och hjälper dig att fylla dina dagar med aktiviteter som hjälper människor att stärka sin tro på Frälsa-ren och närma sig dop, konfirmation och fullständig aktivitet i kyrkan. Uppfordrande mål hjälper dig att arbeta effektivt och leder till att du tänjer dina gränser och utvecklas. Följ nedanstående riktlinjer när du sätter mål:

• Följ Anden.

• Inrikta dig på indikatorerna.

• Inrikta dig på människor. Fastän du använder dig av siffror ska du se till att du bakom dina siffror kan ta fram namn på människor, närhelst det är möjligt.

• Var konkret och realistisk, men sätt upp mål som gör att du måste anstränga dig.

• Gör veckovisa och dagliga målsättningar.

• Sätt upp mål för personliga och gemensamma studier, bland annat språkstudier om du lär dig ett annat språk.

• Utvärdera dina framsteg varje dag, varje vecka och efter en sexveckorsperiod. När du inte lyckas uppnå ett mål, så utvärdera dina ansträngningar och sök efter sätt att nå målet. Anpassa dina för-väntningar efter behov.

Med tiden kanske din missionspresident upp-rättar prestationsnormer eller missionsmål som är avsedda att stärka din vision och öka din tro.

Distrikts-, zons- och missionsnormer hjälper dig att anstränga dig, arbeta effektivt och prestera ännu mer. De ska inte användas som krav som tvingar på dig och din kamrat särskilda målsättningar.

”Jag är övertygad om att om vi inte sätter mål i vårt liv och lär oss att behärska de metoder som gör att vi kan nå våra mål, kommer vi när vi befinner oss i hög ålder och ser tillbaka på vårt liv, att upptäcka att vi bara nådde en liten del av vår fulla potential. När vi lär oss principerna för att sätta upp mål så får det stor betydelse för de resultat vi uppnår i detta liv” (Äldste M. Russell Ballard, tal hål-let till unga vuxna i Salt Lake-området, 18 okt. 1981).

NOVEMBER: ANDLIGT OCH TIMLIGT OBEROENDE

Hur kan jag förbereda mig för