• No results found

Hur kan jag bli en bättre lärare?

Bra undervisning är en viktig del av att bygga Guds rike och vi får alla många tillfällen att undervisa. Även när vi inte har kallats till att undervisa får vi undervisningstillfällen i familjen och som medmänniskor och vänner. Vi kan bli bättre lärare genom att ärligt utvärdera våra starka och svaga sidor, ödmjukt söka Herrens hjälp och flitigt sträva efter att utveckla de egenskaper som man behöver allra mest för att undervisa om evangeliet.

Förbered dig andligen

Studera under bön följande skriftställen och resurser. Vad kan hjälpa ungdomarna förstå hur de kan bli bättre lärare?

Ether 12:27 (Herren hjälper oss att göra så att det svaga blir starkt hos oss) L&F 42:14 (vi måste få del av Anden innan vi undervisar)

L&F 88:78 (undervisa flitigt)

Dallin H. Oaks, ”Undervisa om evan-geliet”, Liahona, jan. 2000, s. 94–98

”Gör upp en plan för att förbättra din undervisning”, Undervisning: Den högsta kallelsen, s. 24–27

”Undervisning om evangeliet”, Stå fast i din tro, s. 159–161

”Undervisa på Frälsarens sätt”, Undervisa om evangeliet på Frälsarens sätt (2012), s. 4–5

Skapa samband

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de träffar sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evange-liet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna att kortfattat berätta om en hemafton, en seminari-elektion eller lektion i kyrkan som de verkligen gillade.

• Föreslå att ungdomarna tänker på en favoritlärare som har inspirerat dem att leva efter evangeliet. Vad var det som gjorde att den läraren

var effektiv? Vilka egenskaper hade han eller hon som ungdomarna vill ta efter? Be ungdomarna läsa av-snittet ”Egenskaper som är av störst betydelse” på sidan 26 i Undervisning:

Den högsta kallelsen och söka efter fler egenskaper som effektiva lärare har.

Hur kan effektiva lärare hjälpa till med att bygga upp Guds rike?

Hur har du välsignats av effektiva lärare? Vad har du gjort för att bli en bättre lärare?

Vilka tillfällen har du gett ungdomarna att under-visa? Vilka är deras starka och svaga sidor som lärare?

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna lära sig hur de kan bli bättre lärare.

Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Dela klassen i tre grupper och låt varje grupp läsa ett av följande skrift-ställen: Ether 12:27; L&F 42:14; L&F 88:78. Be dem begrunda och samtala om vad skriftställena lär oss om att bli bättre lärare. Uppmuntra dem att slå upp skriftställena i fotnoterna i verserna för att få större insikt i hur man kan bli en bättre lärare och be dem berätta om det de hittar. Be ung-domarna läsa avsnittet ”Undervisning om evangeliet” i Stå fast i din tro (s.

159–161) och lista sätt som de kan bli flitigare lärare.

• Be ungdomarna hitta och listan på tavlan de sex grundläggande prin-ciper för undervisning som finns i del III i äldste Dallin H. Oaks tal ”Under-visa om evangeliet”. Be dem utvär-dera hur bra de är på att tillämpa dessa principer i sin undervisning. Be dem välja en av principerna som de vill lära sig mer om och förbättra i sin undervisning. Be dem studera den principen i äldste Oaks tal och berätta vad de lärde sig och vad de tänker göra för att tillämpa principen nästa gång de undervisar andra.

• Dela upp klassen i två grupper. Be ena gruppen läsa ”Utvärdera dina starka och svaga sidor” på sidan 24 i Undervisning: Den högsta kallelsen och den andra gruppen ”Gör upp en

förbättringsplan” på sidorna 25–26.

Be dem samtala om det de lärt sig i gruppen och sedan sammanfatta sina samtal för den andra gruppen. Be ungdomarna tänka på när de under-visade nyligen (till exempel under hemafton, en lektion i kyrkan eller som hemlärare). Låt varje ungdom fylla i en liknande uppställning som den på sidan 25 för att ta fram en plan för hur de kan bli bättre lärare i evangeliet.

• Skriv på tavlan: ”Vad kan jag göra för att bli en bättre lärare?” Be ung-domarna läsa ”Undervisa på Frälsa-rens sätt” i Undervisning om evangeliet på Frälsarens sätt (s. 4–5) och söka efter svar på frågan. Be dem berätta om det de hittar och om hur de konkret tänker tillämpa det som de lärt sig när de undervisar.

• Be ungdomarna läsa ”Under-visningsmetoder” i Stå fast i din tro och skriv upp på tavlan de under-visningsmetoder de finner där. När har ungdomarna sett de metoderna användas? Be varje ungdom välja en trosartikel och använda några minuter till att förbereda sig för att undervisa några barn om den med hjälp av en av metoderna på tavlan.

Be ungdomarna berätta vad de har förberett.

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de hur de kan bli bättre lärare? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Studietips

Använd fotnoter. Under den första aktiviteten i den här delen uppmuntras ungdomarna att använda fotnoterna i skrifterna.

Hjälp dem förstå hur fotnoterna kan hjälpa dem bättre förstå det de läser.

Uppmuntra ungdomarna att ofta gå till fotnoterna för att fördjupa sina per-sonliga skriftstudier.

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta om intrycken de fick under lektionen. Vad tänker de göra för att bli bättre lärare? Uppmuntra dem att berätta om sina upplevelser under kommande lektioner.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren gav sina lär-jungar viktiga uppgifter att undervisa, välsigna och tjäna andra. Hur kan ung-domarna välsignas av att få tillfällen att undervisa andra om det de lär sig?

Utvalt material

Utdrag ur Dallin H. Oaks, ”Undervisa om evangeliet”, Liahona, jan. 2000, s. 94–98

Det finns många olika sätt att undervisa, men all god undervisning är grundad på vissa fundamen-tala principer. Utan anspråk på att vara utförlig vill jag nämna och kommentera sex grundläggande principer för undervisning om evangeliet.

Den första är kärlek. Den kommer till uttryck på två sätt. När vi kallas att undervisa, bör vi acceptera vår kallelse och undervisa på grund av vår kärlek till Gud, den evige Fadern och hans Son, Jesus Kristus.

Dessutom bör en lärare i evangeliet alltid undervisa med kärlek till eleverna. Vi har blivit lärda att vi bör be ”av allt [vårt] hjärta att [vi] må vara fyllda av denna kärlek” (Moroni 7:48). Kärlek till Gud och kärlek till hans barn är det högsta motivet för tjänande. De som undervisar av kärlek kommer att bli allt starkare som redskap i händerna på honom som de tjänar.

För det andra ska en lärare i evangeliet, liksom den Mästare vi tjänar, koncentrera sig helt på dem som undervisas. Han eller hon ska var helt inriktad på fårens behov — på elevernas bästa. En lärare i evan-geliet sätter inte sig själv i centrum. Den som förstår den principen ser inte sitt kall som ”att hålla en lek-tion”, eftersom den definitionen ser undervisningen från lärarens synvinkel och inte elevens …

För det tredje undervisar en framstående lärare i evangeliet alltid ur det föreskrivna kursmaterialet, med främsta tonvikten på undervisning om Jesu Kristi evangeliums lära, principer och förbund.

Detta enligt en befallning i nutida uppenbarelse, där Herren säger:

”Denna kyrkas … lärare skall undervisa om mitt evangeliums principer, vilka finns i Bibeln och Mormons bok, vari evangeliets fullhet finns.

Och de skall iaktta förbunden och kyrkans före-skrifter och hålla dem, och det är dessa de skall undervisa om så som Anden leder dem” (L&F 42:12–13). …

För det fjärde förbereder sig en lärare i evangeliet noggrant och strävar att använda de bästa medel som står till buds för att presentera de föreskrivna lektionerna. Den nya kursen ”Undervisa om evan-geliet” och de nya fortbildningsmötena för lärare är uppenbart avsedda att hjälpa lärarna i det arbetet.

Den femte grundläggande principen för evangelie-undervisning som jag vill betona är Herrens befall-ning, som citerats tidigare, att lärare i evangeliet ska ”undervisa om mitt evangeliums principer … så som Anden leder dem … och om ni inte får del av Anden skall ni inte undervisa” (L&F 42:12–14).

Det är en lärares förmån och plikt att söka den nivå av lärjungeskap där hans eller hennes lärdomar får ledning och bekräftelse av Anden, snarare än att de utväljs rigoröst och i förväg arrangeras till förmån för en själv eller de egna förutsättningarna. … Det leder oss till den sjätte och sista principen som jag tänker tala om. En lärare i evangeliet är intres-serad av resultatet av sin undervisning, och en sådan lärare mäter framgången av undervisning och vittnesbörd efter dess inverkan på elevernas liv [se Henry B. Eyring, ”Kraften i att undervisa om läran”, Liahona, juli 1999, s. 85]. En lärare i evangeliet är aldrig nöjd med att bara ge ett budskap eller hålla en predikan. En duktig lärare i evangeliet vill vara behjälplig i Herrens verk att ge sina barn evigt liv.

DECEMBER: BYGGA UPP GUDS RIKE I DE SISTA DAGARNA