• No results found

Använd lektionens första minuter till att hjälpa ungdomarna att skapa samband mel-lan det de lär sig vid olika tillfällen (som under personliga studier, seminariet, andra klasser i kyrkan eller när de träffar sina vänner). Hur kan du hjälpa dem se att evange-liet är relevant i deras vardag? Nedanstående idéer kan vara till hjälp:

• Be ungdomarna berätta om en upplevelse de hade under veckan som gick som fördjupade deras insikt i något som de lär sig om Kristuslika egenskaper.

• Be ungdomarna minst en vecka i förväg att vara uppmärksam på

frågorna som deras lärare ställer (i seminariet, på skolan eller i kyrkan).

Be dem sedan samtala som klass om sätten deras lärare använde frågor.

Vilka sätt tyckte de var effektiva? Var-för är frågor en viktig del av under-visningen?

Hur har effektiva lärare du har sett använt frågor för att hjälpa andra begrunda och tillämpa evangeliet?

Hur använder du frågor i din undervisning?

Vad behöver ungdomarna förstå om att ställa frågor som kan hjälpa dem bli bättre lärare?

Lär tillsammans

Nedanstående aktiviteter kan hjälpa ungdomarna förstå hur de kan använda frågor på ett effektivt sätt när de undervisar andra. Välj med hjälp av Andens vägledning en eller flera aktiviteter som fungerar bäst för din klass:

• Be varje ungdom läsa ett av skrift-ställena som listas i det här förslaget och lyfta fram frågorna som Frälsaren ställde där. Varför ställde han dessa frågor? Hur skulle undervisningen tagits emot annorlunda om Frälsa-ren inte hade ställt frågor vid dessa tillfällen? Varför kan man undervisa andra på ett bra sätt genom att ställa frågor? Be ungdomarna tänka på tillfällen de har att undervisa (som hemlärare, talare under sakraments-mötet, under familjens hemafton, under mindre formella tillfällen och så vidare). Hur kan de bli bättre lärare under dessa tillfällen om de ställer frågor?

• Dela upp klassen i grupper och ge varje grupp i uppdrag att läsa om en typ av frågor som beskrivs i avsnittet

”Allmänna riktlinjer för att förbereda frågor” i Undervisning: Den högsta kallelsen, s. 68–69. Be grupperna att förbereda sig för att undervisa klassen om deras slag av frågor och förklara när det kan vara lämpligt att använda den typen av frågor. Be dem fundera över och berätta om egna erfarenheter med den typen av frågor. När grupp-erna har presenterat det de lärt sig ger du varje grupp tid till att välja en av de Kristuslika egenskaperna i Predika

mitt evangelium (s. 115–123) och skriva ner frågor som de kan ställa när de undervisar varandra om den egen-skapen. Be dem skriva upp frågorna på tavlan.

• Be ungdomarna läsa Alma 5:14–30, titta på filmen ”Saker och ting som de verkligen är” eller gå igenom president Dieter F. Uchtdorfs tal ”De barmhärtiga skall få barmhärtighet”.

Be dem göra en lista med några av frågorna som Alma, äldste Bednar eller president Uchtdorf använde i sin undervisning. Hur kan de fråg-orna hjälpa oss förstå deras budskap?

Be ungdomarna tänka på sätt att använda frågor nästa gång de blir ombedda att hålla tal.

• Demonstrera idéerna i avsnittet

”Använd frågor på ett kreativt sätt”

på sidorna 69–70 i Undervisning: Den högsta kallelsen eller andra idéer du själv har. (Du kan använda frågor som gäller ämnet i den här enheten, att bli mer Kristuslik.) Be ungdom-arna påpeka vad du gjorde för att presentera frågorna och lista idéerna på tavlan. Be dem tänka på andra kreativa sätt att använda frågor och låt dem öva på det i par eller mindre grupper.

Be ungdomarna berätta vad de har lärt sig i dag. Förstår de hur de kan använda frågor när de undervisar? Vilka känslor eller intryck fick de? Har de några frågor? Kan ni behöva tala mer om det här ämnet?

Undervisningstips

”Ställ frågor som kräver att eleverna hittar svaren i skrifterna och nutida pro-feters lärdomar” (Undervis-ning: Den högsta kallelsen, s. 62).

Inbjud till handling

Be ungdomarna berätta vad de känner att de bör göra på grund av det de lärde sig i dag. Uppmuntra dem att följa de känslorna. Fundera över hur du kan följa upp.

Undervisa på Frälsarens sätt

Frälsaren ställde frågor till dem han undervisade som fick dem att tänka och känna djupt. Tack vare hans kärlek kunde de tryggt framföra sina tankar och personliga känslor.

Hur kan du skapa en miljö i din klass som gör att ungdomarna inte tvekar att svara på frågor?

Utvalt material

Utdrag ur Dieter F. Uchtdorf, ”De barmhärtiga skall få barmhärtighet”, Liahona, maj 2012, s. 70, 75–76 Mina kära bröder och systrar, begrunda följande för att pröva er själva:

Hyser du agg mot någon annan?

För du skvaller vidare, även när det du säger kan vara sant?

Stöter du bort eller straffar andra på grund av något de gjort?

Avundas du i hemlighet någon annan?

Vill du någon illa?

Om du svarat ja på någon av de här frågorna, kan du tillämpa den förut nämnda predikan som bara innehåller ett enda ord: Sluta!

I en värld av anklagelser och ovänlighet är det lätt att samla och kasta stenar. Men innan vi gör det, låt oss minnas vår Mästares och förebilds ord: ”Den som är utan synd må kasta första stenen” [Joh. 8:7].

Bröder och systrar, låt oss lägga ner våra stenar.

Låt oss vara vänliga.

Låt oss förlåta.

Låt oss tala fridsamt med varandra.

Låt Guds kärlek fylla vårt hjärta.

”Låt oss … göra gott mot alla människor” [Gal. 6:10]

Frälsaren lovade: ”Ge, och ni skall få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat. … Ty med det mått som ni [använder] skall det mätas upp åt er” [Luk. 6:38].

Borde inte det här löftet ge oss tillräcklig motivation till att alltid inrikta oss på vänlighet, förlåtelse och kärlek i stället för negativt beteende?

Låt oss liksom Jesu Kristi lärjungar återgälda ont med gott [se Matt. 5:39–41]. Låt oss inte söka hämnd eller låta vår vrede övermanna oss.

”Ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren.

Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka …

Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda” [Rom. 12:19–21].

Kom ihåg: Till sist är det de barmhärtiga som får barmhärtighet [se Matt. 5:7].

Låt oss, som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, var vi än är, göra oss kända som människor som ”har kärlek till varandra” [Joh.

13:35].

OKTOBER: BLI MER KRISTUSLIK

Vad kan Frälsarens exempel lära