• No results found

6 Resultat och analys

6.2 Riskbedömningar

6.2.1 Allmän byggnad

6.2.4.6 Annan övri g byggnad

NÄRF utför tillsyn på 42 objekt tillhörande Annan övrig byggnad. De flesta byggnader är parkeringshus och garage, brandstationer, telestationer samt tunnlar och kulvertsystem.

Byggnader utöver dessa är ödehus, rivningshus, byggnadsplatser och andra byggnader som inte passar in på någon annan objektstyp. Allmänheten vistas inte i så stor utsträckning i dessa objekt, förutom i parkeringshusen. Många byggnader står avsides och tomma och då finns risken för att skadegörelse ökar.

De objekt som är helt eller delvis under jord kan komplicera insatser och utrymning.

Angreppsvägarna är begränsade och det leder till att även utrymningsvägarna är begränsade.

Dock är det reglerat i Boverkets byggregler att alla byggnader skall ha tillräckligt många utrymningsvägar för verksamheten. Evakuering av brandgaser kan vara mer eller mindre lätt och värmebildningen kan bli hög.

Nedan i Tabell 56 finns sannolikheter och konsekvenser för Annan övrig byggnad samlad i termer av räddningstjänstresurser och hälsa, vilket kommer från statistik.

75

Tabell 56 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Annan övrig byggnad.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 2 2 4 Medel - -

-Automatlarm 3 1 3 Låg - -

-Brand ej i byggnad 3 2 6 Medel - -

-Brand i byggnad 3 5 15 Hög 2 6 Medel

Förmodad brand 2 1 2 Låg - -

-Förmodad räddning 1 1 1 Låg - -

-Hiss 1 1 1 Låg - -

-Sjukvård 2 1 2 Låg 2 4 Medel

Stormskada 2 1 2 Låg - -

-Utsläpp av farligt ämne 2 2 4 Medel - -

-Brand i byggnad utgör den största risken för NÄRF. Risknivån är Hög och i snitt tar en insats kring 3,3 styrketimmar, vilket är strax över gränsvärdet. Personskador har uppkommit till följd av Brand i byggnad. I och med att objektstypen innefattar ett antal olika sorters objekt bör det därmed påpekas att komplexitet på branden kan återkopplas till objektets utformning samt i vilken utsträckning lokalen används. Orsaker till uppkomst av Brand i byggnad är barns lek med eld, gnistor, värmeöverföring samt att brand anlagts.

Brand ej i byggnad är den sekundärt högsta risken, vilken återfinns i nivå Medel. En stor del av Brand ej i byggnad, har ej angiven orsak till uppkomst. Orsakerna varierar från att

uppkomma av fyrverkerier, dåligt släckt cigarett till låsta bromsar. Exempel på brand som förekommer i denna olyckstyp är bland annat bilbrand.

Återstående olyckstyper återfinns på en Låg risknivå eller den lägre delen av risknivå Medel.

Ett stort antal olyckstyper är representerade.

Hälsoskador återfinns till följd av olyckstypen Sjukvård.

Nedan i Tabell 57 återfinns en jämförelse mellan NÄRF:s och Sveriges statistik för objektstyp Annan övrig byggnad.

76

Tabell 57 Olyckstyper för objektstyp Annan övrig byggnad, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 7,6 19,7 2 3

Automatlarm 32,8 45,8 3 3

Brand ej i byggnad 18,9 13,1 3 3

Brand i byggnad 48,0 50,6 3 3

Förmodad brand 8,3 11,5 2 3

Förmodad räddning 0,7 1,6 1 2

Hiss 0,7 0,9 1 1

Utsläpp av farligt ämne 3,2 3,1 2 2

Vattenskada - 2,6 - 2

Nödställd person, Vattenskada samt Trafikolycka är underrepresenterade i NÄRF:s område.

Att Trafikolycka är underrepresenterad beror på att majoriteten av dessa olyckor har bedömts tillhöra objektstypen I det fria.

Annat uppdrag är även den en något underrepresenterad kategori i NÄRF:s område.

6.2.4.6.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Annan övrig byggnad

Denna objektstyp rymmer både mindre komplicerade fall såsom ödehus, byggnadsplatser och liknande. Samt mycket komplexa fall såsom tunnlar och kulvertsystem. Till följd av detta bedöms det övergripande värdet till 3.

6.2.5 I det fria

I det fria innefattar allt som inte är byggnader. Hit har bland annat alla trafikolyckor räknats.

Mängden trafik varierar främst beroende på vägens storlek och placering. Är området folktätt ökar trafiken och om vägen är bred klarar den av fler fordon samtidigt. Trafikolyckor kan antas öka i städer där det förekommer mycket trafik och gatunätet är mer komplicerat, vilket gör att missförstånd av trafikreglerna och misstag ökar. Dock bör konsekvenserna av en trafikolycka på en höghastighetsväg bli större, då de kinetiska energierna är högre.

Det finns även mycket vattenområden i kommunerna. Insjön Vänern ligger i Vänersborgs och Melleruds kommuner samt att Göta älv går genom Trollhättans kommun. Det finns flera slussar, badplatser, hamnar och båtgårdar. På sådana ställen ökar risken för

drunkningsolyckor. I vissa delar av vattendragen är det dessutom mycket strömt. Strömmarna kan föra med sig personer under ytan och försvåra chansen att sätta sig i säkerhet.

Skog, berg och öppna fält karakteriserar också omgivningen. NÄRF:s tillsynsobjekt, vilka sammanlagt är 31 stycken, består av campingar, kyrkogårdar och diverse evenemang som sker i centrum.

77

Det har identifierats tre objektstyper i kategorin I det fria; E45, Tätort och Landsbygd.

Erhållen statistik för I det fria, i termer av sannolikhet och konsekvens för

räddningstjänstresurser och hälsa, finns sammanställd i Tabell 58 nedan. För statistik vilken är uppdelad för varje objektstyp se avsnitt Europaväg 45, Tätort samt Landsbygd, vilka följer nedan.

Tabell 58 Erhållna olyckstyper inom objektstyp I det fria.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 4 2 8 Medel 4 16 Hög

Nödställd person 3 2 6 Medel 2 6 Medel

Nödställt djur 3 2 6 Medel - -

-Sjukvård 3 1 3 Låg 4 12 Medel

Stormskada 3 2 6 Medel - -

-Trafikolycka 5 2 10 Medel 4 20 Hög

Utsläpp av farligt ämne 4 2 8 Medel 1 4 Medel

Vattenskada 2 3 6 Medel - -

-I det fria återfinns ett stort antal olika olyckstyper. De flesta har en risknivå Medel, men risknivå Hög samt Låg förekommer också. Brand i byggnad som uppträder i risknivå Hög bör uppmärksammas då konsekvensvärdet för räddningstjänsten är av värde 5. I det fria har även en stor risk för hälsoskador. Skada på person förekommer på risknivå Hög, Medel samt Låg.

Den olyckstyp som utgör störst risk för räddningstjänst är Brand i byggnad. Byggnaderna utgörs av lada, busskur samt en byggnad på camping- eller badplats. Risken för personskador för Brand i byggnad är av nivå Låg.

Med ett riskvärde 10 för räddningstjänstinsats återfinns olyckstyperna Brand ej i byggnad samt Trafikolycka. Brand ej i byggnad utgörs i hög grad av bil-, container- samt gräsbrand.

Både Brand ej i byggnad samt Trafikolycka har hälsoskador av risknivå Hög.

Drunkning utgör en risk av värde 9 för räddningstjänsten. Hälsoskador till följd av olyckstypen är Hög.

Med ett riskvärde av 8 för räddningstjänst återfinns Utsläpp av farligt ämne samt Annat uppdrag. Annat uppdrag består i hög grad av olyckor med tåg och båt. Traktorolyckor har förekommit. Hälsorisken är av nivå Hög för Annat uppdrag. För Utsläpp av farligt ämne är risken för personskada av nivå Medel.

Olyckor som förekommer till ett riskvärde 6 är Hjälp till polis, Nödställd person, Nödställt djur, Stormskada samt Vattenskada.

78

Den olyckstyp som utgör den största risken för hälsoskada är Trafikolycka. I Trafikolycka är det vanligt att flera personer är inblandade i samma olycka. Den näst högsta risken är Annat uppdrag, vilket ofta är olyckor med andra fordon än bil. Risken för personskada i Brand ej i byggnad samt Drunkning är också av risknivå Hög. Person som är i behov av räddning för olyckstyp Drunkning kan vara i ett kritiskt skede redan innan insatsens start.

I risknivå Medel för hälsa återfinns Hjälp till polis, Sjukvård, Nödställd person samt Utsläpp av farligt ämne.

Då jämförelsekommunerna inte användes för att vikta sannolikhetsvärdet för att en olycka skall inträffa för I det fria, återfinns de i Tabell 59 nedan. Kategori för I det fria återfinns inte i IDA, därmed jämförs endast olyckstyperna Drunkning och Trafikolycka, vilka endast

förekommer i I det fria för projektet. Övriga olyckstyper är inte möjliga att använda i jämförelse med Sverige.

Tabell 59 Trafikolycka och Drunkning för objektstyp I det fria, i NÄRF, i jämförelsekommuner och i Sverige.

Olyckstyp NÄRF Jämförelsekommun Sverige Trafikolycka 1 314,8 2 345,1 1 855,3

Drunkning 53,6 53,3 74,9

Sannolikhetsvärdet är samma för NÄRF, jämförelsekommunerna och Sverige för både Trafikolycka samt Drunkning. Frekvensen av drunkning är lägre för NÄRF:s område. NÄRF har stora vattenområden i området, varav frekvensen för Drunkning torde vara hög. Frekvens för Drunkning stämmer mycket bra överens med jämförelsekommunerna.

Trafikolycka är något underrepresenterad både gentemot jämförelsekommunerna samt Sverige. Jämförelsekommunernas frekvens är avsevärt högre än NÄRF och även mycket högre än Sverige.

6.2.5.1 Europaväg 45

E45 startar i Karesuando i norra Sverige och sträcker sig 4 920 km ner till Gela i Italien.32 Vägen går längs hela NÄRF:s område inte långt ifrån Vänern och i Trollhättan, Mellerud samt Frändefors går vägen igenom tätorterna. Hastigheterna är i NÄRF varierande från 50 km/h till 100 km/h. Kvalitén är ojämn, på vissa ställen är vägen bred med mitträcken och på andra är den smal och i behov av reparation.

Det går mycket trafik på vägen, även en hel del transporter av farligt gods. En trafikolycka med farligt gods kan orsaka miljöstörningar och är ämnet brandfarligt finns risk för

antändning. En krock då ett större fordon som lastbil är inblandad ger oftast upphov till stora personskador.

Trafikverket tar i dagsläget fram en förstudie för att mellan Ånimskog och Åmål bygga om E45 till mötesfri landsväg.56 På vissa ställen kan vägen tänkas breddas, och detta görs för att minska olyckorna i trafiken. Sträckan mellan Solberg och Ånimskog byggs redan om till mötesfri landsväg för att öka trafiksäkerheten.55 Dessutom byggs även vägen om mellan Göteborg och Trollhättan, därutöver förstärks Stallbackabron.54

Erhållen statistik för E45 med sannolikhet och konsekvens för räddningstjänstresurser och hälsa återfinns i Tabell 60nedan.

79

Tabell 60 Erhållna olyckstyper inom objektstyp E45.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 1 1 1 Låg - -

-Brand ej i byggnad 3 1 3 Låg - -

-Brand i byggnad 1 2 2 Låg - -

-Förmodad brand 2 1 2 Låg - -

-Förmodad räddning 2 1 2 Låg - -

-Nödställt djur 1 1 1 Låg - -

-Stormskada 2 1 2 Låg - -

-Trafikolycka 4 2 8 Medel 4 16 Hög

Utsläpp av farligt ämne 3 2 6 Medel - -

-Vattenskada 1 1 1 Låg - -

-Trafikolycka utgör den högsta risken för räddningstjänsten, på en nivå Medel till ett riskvärde 8. Risk för hälsoskador är av nivå Hög, till följd av Trafikolycka.

Utsläpp av farligt ämne utgör också en risk på nivå Medel för räddningstjänsten. Då det förekommer transport av farligt gods på E45 är det sannolikt att olyckor av denna typ förekommer.

Ett antal andra olyckstyper förekommer på E45 med en risknivå Låg. Brand i byggnad som skett är brand i busskur. Olyckor som skett har en direkt koppling till, eller har hänt bredvid, vägsträckan.

6.2.5.1.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp E45

Hastigheten på vägen är något högre. Personskadorna blir därmed något allvarligare.

Trafikolycka är den mest väsentliga olyckstypen. Det övergripande riskvärdet uppgår till 4.

6.2.5.2 Tätort

Tätort utgörs av städer och större samhällen. Små byar och mindre bebyggelser räknas till Landsbygd. I tätorterna finns många byggnader som står tätt. Gatorna är smalare och har lägre hastigheter. Stora delar utgörs av betong, asfalt eller grusat markområde.

I tätorten finns en förhöjd risk för soptunne- och containerbränder. De kan exempelvis vara anlagda eller orsakade av en cigarettfimp som inte släckts ordentligt. Befinner sig containrar eller soptunnor för nära en husvägg kan fasaden fatta eld. Därför är det av största vikt att alltid se till att containrar står på fullgott avstånd ifrån byggnader.

I flera tätorter finns badplatser och där det förekommer båttrafik. På dessa ställen finns risk för att drunkningsolyckor skall ske. Båtolyckor kan också inträffa, dels med andra båtar eller att de går på grund. Utsläpp av bränsle är möjligt, och då tar både djur- och naturliv skada.

Erhållen statistik visas i form av sannolikhet och konsekvens för räddningstjänstresurser och hälsa, vilket finns sammanställt i Tabell 61 nedan.

80

Tabell 61 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Tätort.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 3 2 6 Medel 4 12 Medel

Brand ej i byggnad 4 1 4 Medel 3 12 Medel

-Nödställd person 3 2 6 Medel 2 6 Medel

Nödställt djur 3 1 3 Låg - -

-Sjukvård 2 1 2 Låg 1 2 Låg

Stormskada 3 1 3 Låg - -

-Trafikolycka 4 1 4 Medel 3 12 Medel

Utsläpp av farligt ämne 4 2 8 Medel 1 4 Medel

Vattenskada 2 3 6 Medel - -

-Tätort har ett högt antal olyckor som är av en risknivå Medel för räddningstjänsten. Störst risk utgör Brand i byggnad, vilket även har konsekvensvärde 5. Den genomsnittliga insatstiden för Brand i byggnad i Tätort är 4,7 timmar.

Den sekundärt största risken för räddningstjänsten är Drunkning till ett värde av 9. Risknivån för hälsoskador är Hög med avseende på olyckstypen Drunkning.

Utsläpp av farligt ämne har en risk för räddningstjänsten till värde av 8. Risk för hälsoskador till följd av denna olycka är av nivå Medel.

Övriga olyckstyper som är av nivå Medel för Tätort är Annat uppdrag, Nödställd person, Vattenskada, Brand ej i byggnad, Hjälp till polis samt Trafikolycka.

Den olyckstyp som utgör störst risk ur ett hälsoperspektiv är Drunkning, vilken är av risknivå Hög. Sekundärt högst risk för personskada återfinns för olyckstyperna Annat uppdrag, Brand ej i byggnad samt Trafikolycka.

6.2.5.2.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Tätort

De olyckor som inträffar inom tätortsområde men som inte direkt kan kopplas till någon ovanstående objektstyp. Därav erhålls högre riskvärden för ett antal olyckstyper, enligt statistiken. Övergripande bedöms Tätort ha ett värde av 4.

6.2.5.3 Landsbygd

Till Landsbygd räknas allting som är i det fria förutom Tätort och E45. Mest karakteriseras marken av skog, vattendrag, åkrar och berg. Men hit räknas även mindre samhällen och byar, och då främst områden med under ca 2 000 invånare.

I skogsområden kan skogsbränder förekomma, speciellt då det är varma temperaturer och det har varit torrt en period. Skogsbränder kan vara svåra att lokalisera och därmed försvåras uppstarten av en räddningstjänstinsats. En skogsbrand kan, på grund av den stora tillgången på bränsle, pågå länge och sprida sig över stora områden om den inte stoppas. Detta kan göras

81

antingen genom släckning, eller vanligare, att hugga ner delar av skogen och på så sätt skapa en brandgata. Då får branden dö ut till följd av bristande bränsle. Detta sätt är miljövänligare än att fylla området med förorenat släckvatten.

Andra möjliga olyckstyper som kan hända på Landsbygd är trafikolyckor, drunkningsolyckor och andra sorters bränder.

I Tabell 62 nedan återfinns en samlad riskbild med sannolikheter och konsekvenser för räddningstjänstresurser och hälsa.

Tabell 62 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Landsbygd.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 3 2 6 Medel 4 12 Medel

Brand ej i byggnad 4 3 12 Medel 3 12 Medel

Nödställd person 3 2 6 Medel 2 6 Medel

Nödställt djur 3 3 9 Medel - -

-Sjukvård 3 1 3 Låg 4 12 Medel

Stormskada 3 2 6 Medel - -

-Trafikolycka 4 2 8 Medel 4 16 Hög

Utsläpp av farligt ämne 3 3 9 Medel - -

-Vattenskada 2 1 2 Låg - -

-Antalet olyckstyper är stort, varav de flesta återfinns i risknivå Medel. Brand i byggnad bör uppmärksammas med avseende på att konsekvenserna för räddningstjänsten är av värde 5.

Dock är genomsnittstiden för en insats till följd av Brand i byggnad 3,3 styrketimmar och är strax över gränsvärdet.

Den högsta risken för räddningstjänsten är Brand ej i byggnad, med ett värde 12. Brand ej i byggnad kan vara brand i skog och åkermark. Personskador återfinns på risknivå Medel.

Brand i byggnad har ett riskvärde av 10 för räddningstjänsten. Risk för hälsoskada är av nivå Låg.

Med ett riskvärde av 9 återfinns Drunkning, Nödställt djur samt Utsläpp av farligt ämne.

Drunkning har en risk för hälsoskada av nivå Hög.

Trafikolycka utgör en risk av värde 8 för räddningstjänsten, risken för att hälsoskada skall uppkomma är hög.

Risk av nivå Medel återfinns ytterligare för räddningstjänsten i Annat uppdrag, Nödställd person, Stormskada samt Hjälp till polis.

82

Personskador i risknivå Hög återfinns i Drunkning samt Trafikolycka. Andra risker på nivå Medel för hälsoskada är Annat uppdrag, Brand ej i byggnad, Sjukvård, Hjälp till polis samt Nödställd person.

6.2.5.3.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Landsbygd

Denna objektstyp inkluderar olyckor i objekt, samt i det fria, utanför tätort. Statistiken visar att ett antal olyckstyper har relativt höga riskvärden för Landsbygd. Vidare föreligger risk för skogsbrand och liknande. Detta visar att Landsbygd utgör en relativt stor risk, men risken som den utgör är utspridd på mycket stora områden. Därmed kan risken anses vara liten för ett specifikt område. Objektstypen tilldelas riskvärde 2.