• No results found

6 Resultat och analys

6.2 Riskbedömningar

6.2.1 Allmän byggnad

6.2.4.4 Kraft- och värmeverk

Kraft- och värmeverk försörjer samhället med elektrisk ström och värme. På ett kraftverk produceras mängder elektricitet som är högspänning. Människor kan skadas svårt av ström och elektricitet kan vara den tändkälla som behövs för att starta en brand. På ett

vattenkraftverk, där vatten producerar elektricitet genom att driva generatorer, finns bassänger och vattendrag som är mycket strömt. Ramlar en person ner kan strömmen vara så stark att denne dras med till turbiner. Risken att drunkna eller slitas sönder i turbinerna är

överhängande då en person hamnat i bassängen.

På ett värmeverk produceras värme, vanligtvis i form av hetvatten som går till ett

fjärrvärmenät. Förbränningen som värmer upp vattnet sker oftast med bränslen som olja, kol, biobränsle och avfall.63

Slås ett kraft- eller värmeverk ut gör det att delar av samhället står utan el och värme. I dagens samhälle är många livsnödvändiga processer beroende av el, som exempelvis sjukhus,

vattenförsörjning och matleverans. Även produktionsverksamheter påverkas negativt om deras strömförsörjning försvinner.

71

Tillsyn görs över 12 objekt av NÄRF. Statistik redovisas i termer av sannolikhet och konsekvenser för räddningstjänstens resurser och hälsa i Tabell 52 nedan.

Tabell 52 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Kraft- och värmeverk.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 2 1 2 Låg - -

-Automatlarm 4 1 4 Medel - -

-Brand ej i byggnad 2 1 2 Låg - -

-Brand i byggnad 3 2 6 Medel - -

-Förmodad brand 2 2 4 Medel - -

-Hiss 1 1 1 Låg - -

-Hjälp till polis 1 2 2 Låg 5 5 Medel

Sjukvård 1 2 2 Låg 2 2 Låg

Utsläpp av farligt ämne 2 5 10 Medel - -

-Vattenskada 1 1 1 Låg - -

-Objektet har olyckstyper i risknivå Låg samt Medel. Den största risken för räddningstjänsten utgörs av Utsläpp av farligt ämne. Ta i beaktning att konsekvensvärdet är 5. Den

genomsnittliga tiden för en insats till följd av Utsläpp av farligt ämne är 10,2 styrketimmar, vilket är mycket högre än ett värde av 3 styrketimmar. Utsläpp av farligt ämne utgör en väsentligt högre risk än resterande olyckstyper i objektet. De händelser som gett upphov till Utsläpp av farligt ämne är oljedimma i lokal samt kemikalier som förekommit i vattendrag.

Den sekundärt största risken är Brand i byggnad, vilken återfinns på den nedre delen av risknivå Medel. Vanliga orsaker till att Brand i byggnad uppkommit är från värmeföring från maskiner samt tekniskt fel, varav gnistbildning och värmeöverföring förekommit.

Risk för skada på hälsa har uppkommit för Hjälp till polis av en risknivå Medel samt Sjukvård till en nivå Låg. Risk för hälsokonsekvenser anses vara begränsad och händelser som

förekommit kan anses vara undantagsfall.

Nedan i Tabell 53 återfinns en jämförelse mellan NÄRF:s och Sveriges statistik för objektstyp Kraft- och värmeverk.

72

Tabell 53 Olyckstyper för objektstyp Kraft- och värmeverk, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 2,8 6,5 2 2

Automatlarm 186,9 71,4 4 3

Brand ej i byggnad 3,2 2,5 2 2

Brand i byggnad 17,1 10,5 3 3

Förmodad brand 5,3 4,1 2 2

Förmodad räddning - 0,4 - 1

Utsläpp av farligt ämne 1,8 1,4 2 2

Vattenskada 0,9 0,7 1 1

Sannolikheterna stämmer väl överens mellan NÄRF och Sverige. NÄRF har dock högre frekvens Automatlarm. Frekvenserna visar att NÄRF har något mer Brand i byggnad för Kraft- och värmeverk än vad Sverige genomsnittligen har.

6.2.4.4.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Kraft- och värmeverk Denna objektstyp utgör en samhällsnyttig funktion, vilken tål en del störningar. Det övergripande riskvärdet uppgår till 5.

6.2.4.5 Lantbruk

I Lantbruk bedrivs någon form av djurhållning, exempelvis av kor, grisar, hästar, får eller höns. För att djuren inte skall svälta krävs foder, oftast i stora mängder. Många fodersorter dammar, vilket ökar risken för att brand skall uppkomma. Spån, torv och halm i djurboxar förekommer ibland, vilket också ger en hög brandrisk. Dock finns inte lika många tändkällor, men de finns i form av maskiner och värmefläktar.

Djur utgör en risk i sig. De är många gånger större och starkare än människor, och när de upplever fara kan de bete sig irrationellt och råka skada människor. Vid brand reagerar de instinktivt och kan ha svårt för utrymning. Hästar springer ofta mot branden för att söka trygghet där det redan har brunnit, vilket är ett beteende som från början vildhästar utvecklat i och med skogsbränder.

På lantbruk förekommer en del jordbruk, där maskiner i form av skördetröskor eller traktorer används. Dessa kräver bränsle, vilket ofta är brandfarligt och miljöskadligt. De kan också ge upphov till personskador om de brukas felaktigt.

Ett lantbruk ligger vanligtvis utanför annan bebyggelse och är omgiven av stora öppna ytor som åkrar alternativt nära skogsmarker. På varma torra somrar kan en brand spridas till marken och orsaka en gräsbrand. Ibland eldas åkrar medvetet för att göra plats för ny växtlighet, dock får ansvariga se upp så att det inte utvecklar sig till en okontrollerad brand.

73

En skogsbrand är ofta svår att handskas med och släckning sker ibland genom att skapa brandgator där branden dör ut i brist på bränsle.

NÄRF har tillsyn över 12 objekt inom Lantbruk, och där ingår även ridskolor. I Tabell 54 nedan finns erhållen statistik samlad för Lantbruk med sannolikheter och konsekvenser för räddningstjänstresurser och hälsa.

Tabell 54 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Lantbruk.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 2 5 10 Medel - -

-Automatlarm 2 1 2 Låg - -

-Brand ej i byggnad 2 3 6 Medel - -

-Brand i byggnad 3 5 15 Hög 1 3 Låg

Förmodad brand 2 2 4 Medel - -

-Nödställd person 1 3 3 Låg 4 4 Medel

Nödställt djur 3 2 6 Medel - -

-Sjukvård 2 2 4 Medel 2 4 Medel

Utsläpp av farligt ämne 2 1 2 Låg - -

-Vattenskada 1 1 1 Låg - -

-Olyckstyperna har stor spridning i risknivåerna. Annat uppdrag samt Brand i byggnad bör uppmärksammas då de har ett konsekvensvärde för räddningstjänsten av värde 5. Brand i byggnad utgör en risk i nivå Hög. Den genomsnittliga tiden för en insats är 7,2 styrketimmar, vilket är mycket högt över gränsvärdet. Skada på hälsa har uppkommit till en risknivå Låg för Brand i byggnad. Information om vilka orsaker som orsakat Brand i byggnad är mycket begränsad.

Annat uppdrag ligger på risknivå Medel. Den genomsnittliga insatstiden är 8 styrketimmar.

De kraftigare olyckorna inom Annat uppdrag har varit i form av ras.

De olyckstyper som fått riskvärde 6 för räddningstjänst är Brand ej i byggnad samt Nödställt djur. I Lantbruk finns stora djur, detta gör att olyckor där djur är inblandade blir mer

komplicerade. Vanliga orsaker till Nödställt djur är att de fastnat efter att tagit sig ut ur hage och eventuellt löper risk för att förolyckas. Nödställt djur har omfattat framförallt större djur som häst och ko, men även mindre djur som hund har förekommit. Tillhörande Lantbruk återfinns åkermarker och liknande, därmed är områden där Brand ej i byggnad kan

förekomma stora. En anledning till att Brand ej i byggnad förekommit är att ägare har eldat på gården.

Personskador har förekommit inom Nödställd person samt Sjukvård till en risknivå Medel.

Nedan i Tabell 55 återfinns en jämförelse mellan NÄRF:s och Sveriges statistik för objektstyp Lantbruk.

74

Tabell 55 Olyckstyper för objektstyp Lantbruk, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 8,3 9,5 2 2

Automatlarm 5,5 3,1 2 2

Brand ej i byggnad 7,9 2,6 2 2

Brand i byggnad 38,3 26,1 3 3

Förmodad brand 8,3 3,5 2 2

Förmodad räddning - 0,2 - 1

Hiss - 0,0 - 1

Hjälp till polis - 0,0 - 1

Nödställd person 0,9 0,5 1 1

Nödställt djur 12,2 2,4 3 2

Sjukvård 1,6 1,4 2 2

Stormskada - 2,2 - 2

Trafikolycka - 0,1 - 1

Utsläpp av farligt ämne 1,6 0,5 2 1

Vattenskada 0,9 0,4 1 1

Sannolikheten visar att det är något troligare att Utsläpp av farligt ämne samt Nödställt djur kan förekomma i NÄRF:s område.

Frekvenserna för Brand ej byggnad samt Brand i byggnad är något högre för NÄRF. Sverige och NÄRF uppvisar frekvenser som i huvudsak överensstämmer.

6.2.4.5.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Lantbruk

Denna objektstyp är typiskt belägen utanför tätbebyggelsen vid stora delar åkermark. Vid förvaring av stora mängder foder kan en brandrisk till följd av damm, höbalar och spånlager uppkomma. Värdet för övergripande bedömning är 3.