• No results found

8 Områdesindelning med riskvärden

8.5 Vänersborg .1 Blåsut

Villa är den objektstyp som till största delen återfinns i detta område. Därmed fås riskvärde 4.

8.5.2 Vargön, bostadsområde samt industriområde

I Vargön förekommer det bostadsområden i form av Villa samt Flerbostadshus. Det

förekommer även en del Handel och liknande. Det finns också industrier i Vargön, framförallt en stor metallindustri. Riskvärdet är därmed 5.

8.5.3 Öxnered

Öxnered är ett villaområde där husen är glest förekommande samt att det finns en järnvägsstation. Därmed fås riskvärde 3.

8.5.4 Frändefors

Villa är den objektstyp som till största delen återfinns i detta område. Därmed fås riskvärde 4.

8.5.5 Vassbotten industriområde

I detta industriområde finns metall-, trä- och kemisk industri. Det förekommer även

tillverkning av betong och liknande. Detta industriområde är litet och det förekommer även några andra verksamheter såsom Handel och Idrottsanläggning. Riskvärdet uppgår till 5.

8.5.6 Vänersborg centrum

I detta område förekommer ett stort antal Flerbostadshus. Det förekommer även Villa, Handel, samt Kontor- och förvaltningsbyggnad. Riskvärdet uppgår till 3.

8.5.7 Holmängens industriområde

Avloppsreningsverk, träindustri samt en stor andel verkstäder förekommer i området. Det förekommer en mindre del bostadshus. Riskvärdet uppgår till 6.

8.5.8 Brålanda

Villa är den objektstyp som till största delen återfinns i detta område. Även Handel och Skola förekommer. Därmed fås riskvärde 4.

8.5.9 Tenggrenstorp industriområde

Mycket industrier återfinns i Tenggrenstorpområdet. Till största delen utgörs industrierna av metall. Det förekommer även trä och kemiska industrier. Detta ger ett riskvärde 6.

96

8.5.10 Lyckhem

I detta område förekommer det framförallt bostäder, i form av Flerbostadshus. Riskvärdet är 3.

8.5.11 Torpa

Torpa är ett bostadsområde. Bostadstypen utgörs framförallt av villor, vilket ger riskvärde 4.

8.5.12 Onsjö

Bostäder är mest frekvent förekommande objekt på Onsjö. En stor del av bostäderna utgörs i form av Villa, men Radhus förekommer också. Detta ger ett riskvärde 5.

8.5.13 Restad Gård

Detta område utgörs till stor del av Vårdboende. Här återfinns även hotell. Andelen bostadshus är inte stor inom detta område. Riskvärdet är 3.

97

9 Framtidsanalys

Ur diagrammet i Figur 6 nedan, utläses att det totala antalet insatser under respektive år förväntas öka. Ökar antalet insatser krävs större resurser från NÄRF för att täcka upp detta behov, i jämförelse med dagsläget.

Figur 6 Trendlinje över NÄRF:s insatser per år.

De olyckstyper som har ökat mest under denna tidsperiod är framförallt Sjukvård,

Trafikolycka och Brand ej i byggnad. Att Sjukvård har ökat beror på att NÄRF nyligen har avtalat om IVPA för deltidsstationen i Brålanda, men med tiden kommer även ett samarbete med övriga deltidsstationer att påbörjas. Så Sjukvård kommer med stor sannolikhet att öka ytterligare de närmaste åren. Dock åker räddningstjänsten enbart på larm där det förekommer centrala bröstsmärtor samt kraftiga blödningar.

Trafikolycka har ökat inom alla objektstyper som ingår i I det fria. Dock byggs delar av vägarna, främst E45, ut för att göra dem säkrare för trafikanterna. Så förhoppningsvis minskar antalet trafikolyckor i framtiden.

I dagsläget sker flera utbyggnader av både järnvägar och vägar samt broreparationer i NÄRF:s område. Detta innebär att mer trafik kommer att kunna passera i området, och bidra med en ökad risk för främst trafikolyckor. På E45 transporteras redan mycket farligt gods, och en utbyggnad ger utrymme för fler sådana transporter. Fler transporter med farligt gods ger en ökad sannolikhet för att en kemolycka skall inträffa, vilka resurserna för är generellt låga.

Utbyggnader ger även möjligheter till ökad pendling. Möjligheten finns att biltrafiken minskar då tågen går snabbare och mer frekvent.

En objektstyp som har ökat mycket är Idrottsanläggning. Ökningen har mestadels bestått av automatiskt brandlarm som utlösts av hantverkare i samband med om- och tillbyggnader av anläggningar. Nybyggnader har också orsakat ett ökat antal Automatlarm. En svag ökning av insatser sker även inom Skola. Där har dock ökningen berott på intryckta larmknappar.

Dessutom har kraftiga minskningar skett framförallt Trä- och tillverkningsindustri samt övrig industri och Metall- och maskinindustri samt verkstad. Orsakerna är mestadels på grund av

98

nedläggningar av två stora pappersbruk. Sker fler nedläggningar av industrier i området kommer både insatserna att minska och riskerna som objekten utgör att försvinna.

Som det ser ut för tillfället är Saabs framtid oviss. Det finns en överhängande risk att företaget läggs ner och cirka 3 800 arbetare blir arbetslösa. En eventuell nedläggning drabbar dock inte bara själva Saab, utan andra aktörer såsom underleverantörer mister en stor kund.

Arbetslösheten i området kommer att öka kraftigt och avtryck i samhället kommer garanterat uppkomma, både på arbetsmarknaden och på samhällets ekonomi. Vid en nedläggning minskar arbetstillfällena i närkommunerna, både på Saab och troligtvis även hos vissa underleverantörer. Arbetsmarknaden kommer troligtvis att mättas fort och folk får söka jobb på andra orter, och eventuellt sänks befolkningsmängden om en flytt krävs. En eventuell nedläggning av Saab kan även leda till en minskning av rusningstrafiken. Därmed skulle risken för Trafikolycka minska utöver att den risk som Saab utgör på Stallbackaområdet försvinner helt. Om Saab tas ur bruk finns endast storindustrin Volvo kvar samt mindre industrier och Stallbacka utgör ett mindre hot, i form av exempelvis stora bränder och utsläpp, mot samhället.

99

10 Diskussion