• No results found

6 Resultat och analys

6.2 Riskbedömningar

6.2.1 Allmän byggnad

6.2.3.4 Träindustri och övrig industri

I denna objektstyp återfinns industrier inom främst trä, papper, betong och elektronik. Damm och spån, som ofta förekommer i verksamheter som behandlar trä av något slag förbränns mycket fort. Förbränningen kan vara så kraftig att den blir explosionsliknande, då ytan på partiklarna är liten och luft har kontakt med en mycket större yta än om materialet hade varit kompakt. Är dammet fördelat i ett slutet utrymme kan till och med den statiska elektriciteten som genereras när en partikel rör sig bland de andra vara tillräcklig för att starta

förbränningen.8 Kemikalier som hanteras i industrierna kan vara giftiga för människan och skadliga för miljön, och saneringar kan blir kostsamma vid utsläpp.

Elektronik är mycket känslig för brand, och den nya digitala tekniken är mycket mer sårbar än äldre elektronik.6,16 Redan vid 70°C sker överledning och utrustningen kan ge felaktiga signaler. Elektronik används i många processer och är nödvändigt för en fungerande

produktion. Blir systemet för varmt kan kortslutning ske och orsaka större skador, men även skapa gnistor som kan ge upphov till en brand.

64

De största trä- och pappersindustrierna i NÄRF var Holmen Paper i Vargön och Arctic Paper Håfreströms AB i Åsensbruk. Dessa har numera tagits ur bruk. Holmen lades ner 200960 och Arctic Paper lades ner under 200813, och gjordes om till industrihotell.

Det finns 33 industrier i denna objektstyp registrerat som NÄRF utför tillsyn på. Nedan i Tabell 44 finns en sammanställning av statistik för Träindustri samt övrig industri. Riskbilden presenteras i termer av sannolikhet och konsekvens för räddningstjänstinsatser och hälsa.

Tabell 44 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Träindustri och övrig industri.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 2 1 2 Låg 1 2 Låg

Automatlarm 4 1 4 Medel - -

-Brand ej i byggnad 2 3 6 Medel - -

-Brand i byggnad 3 4 12 Medel 2 6 Medel

Förmodad brand 2 1 2 Låg - -

-Nödställd person 2 4 8 Medel 3 6 Medel

Sjukvård 2 1 2 Låg - -

-Ett antal olyckstyper har förekommit, varav de flest är på en risknivå Medel för

räddningstjänsten. Brand i byggnad är den högsta risken för räddningstjänsten. Till följd av denna olyckstyp har personskador uppkommit av en risknivå Medel. De vanligaste angivna orsakerna till att Brand i byggnad för objektstypen förekommer, är värmeöverföring samt friktion. Därutöver har brand uppkommit till följd av bland annat självantändning, gnistor, tekniskt fel samt anlagd brand.

Nödställd person är den sekundärt högsta risken för räddningstjänsten. Vanligast

förekommande orsak för Nödställd person är att en människa fastnat i maskin. Personskador har uppkommit till en risknivå Medel inom Nödställd person.

Till följd av Annat uppdrag har personskada uppkommit på en risknivå Låg.

Nedan i Tabell 45 återfinns en jämförelse mellan NÄRF:s och Sveriges statistik för objektstyp Träindustri och övrig industri.

65

Tabell 45 Olyckstyper för objektstyp Träindustri och övrig industri, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 8,3 19,6 2 3

Automatlarm 100,0 290,3 4 4

Brand ej i byggnad 7,2 9,1 2 2

Brand i byggnad 47,1 55,1 3 3

Förmodad brand 7,4 10,4 2 3

Förmodad räddning - 0,9 - 1

Hiss - 0,2 - 1

Hjälp till polis - 0,0 - 1

Nödställd person 1,6 1,1 2 2

Nödställt djur - 0,0 - 1

Sjukvård 1,4 2,3 2 2

Stormskada - 0,5 - 1

Trafikolycka - 0,7 - 1

Utsläpp av farligt ämne - 3,7 - 2

Vattenskada - 2,8 - 2

Vattenskada, Utsläpp av farligt ämne samt Automatlarm är mer frekvent förekommande i Sverige. I övrigt överensstämmer Sveriges och NÄRF:s frekvenser per olyckstyp väl.

6.2.3.4.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Träindustri och övrig industri I träindustrin kan mycket finfördelat damm förekomma vilket kan ge upphov till

explosionsartade förlopp. I detta fall finns även risk för självantändning. Utifrån statistiken och den föreliggande riskbilden bedöms det övergripande värdet till 6.

6.2.4 Övrig byggnad

6.2.4.1 Lager

Lager kan innefatta allt från stora lokaler till mindre förråd. Det innebär att ett större lager kan förvara större mängder än ett mindre, och är dessa varor brandfarliga eller brännbara kan en brand med hög effektutveckling uppkomma.

Innehållet i det som lagras kan variera kraftig. Vanligt är papper, elektronik, privatpersoners saker, bildelar, foder, plast och träbrädor. Hur bränder utvecklar sig och vilka ämnen som bildas i brandgaserna är svåra att förutse. Kunskaper om vilka produkter som ryms i lagren krävs, för att kunna anpassa insatsen och orsaka så lite skada som möjligt på person, egendom och miljö.

NÄRF har tillsyn över 48 lager, varav nitton förvarar explosiva varor. I Tabell 46 nedan presenteras statistiken.

66

Tabell 46 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Lager.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 2 1 2 Låg - -

-De flesta olyckstyper är representerade på risknivå Låg. Undantaget är Brand i byggnad samt Utsläpp av farligt ämne, vilka befinner sig på den nedre delen av risknivå Medel. Att riskerna är så låga kan bero på att lagerlokaler ofta ligger något avskilt och få personer vistas

regelbundet i lokalerna.

Det som förvaras kan vara av olika art. Ämnen som vid större spill kan leda till Utsläpp av farligt ämne kan förvaras. Vanligaste orsaken till att Utsläpp av farligt ämne förekommer är vid hantering av vara. Vid hanteringen blir det skada på behållaren på grund av förflyttning med fordon. En vanlig orsak till Brand i byggnad är tekniskt fel hos fordon och maskiner.

Nedan i Tabell 47 återfinns en jämförelse mellan NÄRF:s och Sveriges statistik för objektstyp Lager.

Tabell 47 Olyckstyper för objektstyp Lager, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 3,7 5,5 2 2

Automatlarm 84,8 97,7 3 3

Brand ej i byggnad 2,5 1,4 2 2

Brand i byggnad 5,5 8,1 2 2

Förmodad brand 1,6 2,9 2 2

Förmodad räddning - 0,4 - 1

Utsläpp av farligt ämne 3,9 3,1 2 2

Vattenskada - 1,6 - 2

Sannolikheterna stämmer väl överens mellan NÄRF och Sverige. Sverige har dock en högre grad av Vattenskada. Sannolikheten för att Stormskada skall inträffa, för objektstypen, är något högre i NÄRF:s område.

67

6.2.4.1.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Lager

Material som lagras kan variera stort från privata ägodelar till papper, el, foder och explosiva varor. Statistiken visar på låga riskvärden. Det övergripande riskvärdet är 3.